Nem örök vesztes – Andy Murray nyerte a US Opent

Vágólapra másolva!
2012.09.10. 22:09
Ötórás maratoni végén Andy Murray a kiengedett kétszettes előny után is képes volt megszerezni pályafutása első Grand Slam-trófeáját. A skót 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 6:2-re győzte le Novak Djokovicsot, s ezzel Fred Perry 1936-os US Open-sikere óta tartó brit átkot tört meg a GS-tornákon. Egyúttal az őt edző Ivan Lendlhöz hasonlóan bizonyította, hogy négy elveszített Grand Slam-döntő után sem feltétlenül lúzer valaki.

Andy Murray (jobbra) és Novak Djokovics az Australian Open elődöntőjében is összecsapott, akkor a szerb döntő játszmában kerekedett felül (Fotó: Action Images)
Andy Murray (jobbra) és Novak Djokovics az Australian Open elődöntőjében is összecsapott, akkor a szerb döntő játszmában kerekedett felül (Fotó: Action Images)
Andy Murray (jobbra) és Novak Djokovics az Australian Open elődöntőjében is összecsapott, akkor a szerb döntő játszmában kerekedett felül (Fotó: Action Images)
Andy Murray (jobbra) és Novak Djokovics az Australian Open elődöntőjében is összecsapott, akkor a szerb döntő játszmában kerekedett felül (Fotó: Action Images)
Andy Murray (jobbra) és Novak Djokovics az Australian Open elődöntőjében is összecsapott, akkor a szerb döntő játszmában kerekedett felül (Fotó: Action Images)

Tényleg a tenisztörténelem legnagyobb lúzere Andy Murray, vagy tud nyerni is? A Novak Djokovics elleni döntőben áttörheti a gátat, ötödik fináléjában megszerezheti élete első Grand Slam-trófeáját. A szakértők közül Mats Wilander egyértelműen rá teszi a voksát.

„Én Murray sikerére tippelek. Csak az a kérdés, hogy mennyire tudja kihozni magából, ami a kezében van, és az, hogyan tudja meglepni Djokovicsot a kedvenc borításán" – magyarázta az Eurosport minden lében kanál riportere.

Mint kiderült, a két döntős együtt nézte a szombati Skócia–Szerbia labdarúgó-világbajnoki selejtezőt. Djokovics a jó barátságuk ellenére sem fél attól, hogy átengedné ezt a Grand Slam-trófeát…

„Nagyon örülök, hogy újra a kedvenc borításomon játszhatok Grand Slam-döntőt. A pályán kívül nagyon jóban vagyunk Andyvel, de ezt elfelejtjük, ahogy felmegyünk oda" – mondta a szerb a döntő előtt, amely azt ő adogatásaival és a New York-i tornádó miatt egy nap csúszással kezdődött.

Andy Murray–Novak Djokovics, Djokovics kezdte a szervát

Az időjárási viszonyok ma nem igazán kedveznek Djokovicsnak. A David Ferrer elleni elődöntőben őt megtréfáló szél ezúttal is megérkezett az Arthur Ashe Stadionba. A szerbet meg is zavarta rendesen. Nyert pont nélkül veszítette el az adogatását.

Andy Murray–Novak Djokovics 1:0, Murray adogat

Egyelőre mindkét játékos szokja a viszonyokat, és várja, hogy a másik rontson. Andy Murray első adogatójátékában háromszor is megteszi Djokovicsnak ezt a szívességet. Először mégis neki sikerült széllel szemben labdamenetet nyernie, mindjárt kettőt is, de ez is kevés ahhoz, hogy megtartsa brékelőnyét. Az időjárás teljesen a szombati elődöntőket idézi, így számíthatunk a Murray–Berdych elődöntő vicces jeleneteinek megismétlődésére.

Andy Murray–Novak Djokovics 1:1, Djokovics adogat

Az adogatók egyelőre óriási hátrányban vannak. A férfi meccseken általában – főleg kemény pályán – ritka bréklabdák szinte menetrendszerűek. Djokovicsnak ezúttal hármat kellett hárítania, viszont becsületére legyen mondva, hogy sikerült. Aztán három Murray-hibával az adogatását is megnyeri. Elsőként a mérkőzésen…

Andy Murray–Novak Djokovics 1:2, Murray adogat

Az első olyan játék, amelyben Murray híresen gyenge idegrendszerét tesztelhettük. A brit megfelelt, simán hozta az adogatását, amivel máris igazolta John McEnroe mérkőzés előtti jóslását.

„Ez az idegek csatája lesz, minden azon fog múlni, ki bírja jobban cérnával. Murray az olimpián bizonyította, hogy rengeteget fejlődött ezen a téren, Djokovicsról pedig tudjuk, hogy ez az egyik legnagyobb erőssége" – mondta a BBC-nek a legenda.

Andy Murray–Novak Djokovics 2:2, Djokovics adogat

Bár a játékosok kezdenek alkalmazkodni az extrém viszonyokhoz, azért be-becsúszik egy-két hiba. Djokovics például kettős hibával és egy rontott tenyeressel juttatja két bréklabdához Murrayt. Majd egy újabb kettős hibával el is bukja az adogatását.

Andy Murray–Novak Djokovics 3:2, Murray adogat

Bár Andy Murrayt sokan elkönyvelték már örök vesztesnek, ott van előtte a pozitív példa, hiszen az év eleje óta őt segítő Ivan Lendl is négy elveszített Grand Slam-döntővel indította a pályafutását, hogy aztán nyolc GS-trófeával a vitrinjében tegye le az ütőt.

A US Openből hármat is nyerő mester valószínűleg kiokosította tanítványát, Murray ugyanis felettébb türelmes, és ha így folytatja, nyerhet. Még akkor is, ha a hatodik gém 55 (!) ütéses maratoni labdamenetét elveszítette…

Sean Connery ott van a lelátón – ahogy az elődöntő után megígérte Murraynek
Sean Connery ott van a lelátón – ahogy az elődöntő után megígérte Murraynek

Andy Murray–Novak Djokovics 4:2, Djokovics adogat

Az extrém időjárási viszonyok óriási hibamennyiséget hoznak. Djokovics kis túlzással már annyinál tart (14), amennyit jobb meccsein összesen szokott véteni. Ezúttal egy támadótenyerest zúdít méterekkel az alapvonalon túlra, amellyel visszahozza ellenfelét a játékba. Murray sem tökéletes azonban, főleg, ha ellenfele „ellopja" az ő fárasztásos taktikáját. A brit két hibájával Djokovicsé a játék…

Andy Murray–Novak Djokovics 4:3, Murray adogat

Néha kicsit olyan a játék, mintha a két klasszis csak bemelegítő ütögetést tartana, kívülről nem is mindig látszik micsoda összpontosítás kell ahhoz, hogy a szél miatt ide-oda cikázó labdák röppályáját kiszámolják. A steril viszonyok között király Roger Federer valószínűleg már idegrohamot kapott volna. Ő azonban a negyeddöntőben kiesett…

Azért szerencsére néha egyikük fel-fellép a hálóhoz, így olykor látványos gálába csap át a monoton alapvonal-játék. Más kérdés, hogy Murray elhibázza az elhibázhatatlant is, így három bréklabdához juttatja ellenfelét. Djokovics pedig egy agyonnyert labdamenet végén ki is használja az esélyt.

Andy Murray–Novak Djokovics 4:4, Djokovics adogat

Djokovics ezúttal sokkal jobban bírja a szelet, mint a Ferrer elleni elődöntőben. Egyre agresszívabb, így lassan Murraynek sem lesz elég, ha visszaadja a labdákat, mert ezzel a taktikával csak ellenfele önbizalmát, és nyerő ütései számát hizlalja. Djokovics egy remek tenyeressel át is vette a vezetést.

Andy Murray–Novak Djokovics 4:5, Murray adogat

„Amikor 2008-ban először játszottam itt Grand Slam-döntőt, még tapasztalatlan voltam. Azon a vereségen még könnyen túltettem magam, most már csak egy emlék. Ezúttal készen állok a trófea megszerzésére, más kérdés, hogy iszonyatosan nehéz lesz" – mondta Murray még a mérkőzés előtt.

Az megkérdőjelezhetetlen, hogy érettebb az akkorinál. Az viszont kérdés, hogy ez ezúttal elég lesz-e a sikerhez. Ahogy a tizedik gémben mutatott játékát néztük, egyre inkább az az érzésünk, hogy ez az ő napja lehet. Nem ijedt meg az egyre erősödő szerbtől, hanem inkább visszaverte az első támadását, és kiegyenlített.

 

Andy Murray–Novak Djokovics 5:5, Djokovics adogat

Ahhoz képest, hogy a vasárnapi női döntőn már az is csoda volt, ha egy labdamenet tíz ütésig tart, Murray és Djokovics ritkán adja húsznál lejjebb. Látványosabb is ez a csata. Főleg, ha rövidítésbe torkollik az első szett, amihez kell még egy jó Murray szervagém.

Andy Murray–Novak Djokovics 5:6, Murray adogat

Az első igazán nehéz helyzetet megoldotta Murray, aki első ászát éppen akkor üti, amikor Djokovics szettlabdához juthatott volna. A brit egyre többször mutatja az igazi klasszis jeleit. El is jut a rövidítésig. Ebben a versenyszámban nagyon jó Djokovics elleni mérlege, hiszen eddig hét tie breakjükből ötöt a brit nyert.

Andy Murray–Novak Djokovics 6:6 – rövidítés

Hosszú labdamenetekkel indul a rövidítés, az első három labdamenet után Djokovics előnyben. (1–2) Murray viszont egy tökéletes rövidítésnek köszönhetően kiegyenlít. (2–2)
Remek Djokovics-támadás, szerencsés lecsapással a végén. (2–3)
A meccs elejéhez képest jóval bátrabban ütnek a játékosok, de a labdamenetek ugyanolyan hosszúak. Murray az alapvonal közeléből eleresztett röptét hosszúra üti, ami döntő is lehet a szett szempontjából. (2–4)
A brit egy jó szervával korrigál, de ha Djokovics nyeri a következő két adogatását,szettlabdákhoz jut. (3–4)
Az első meg is van, miután Murray a hálóba püföl egy tenyeres keresztet. (3–5)
Djokovics egyelőre nem jut szettlabdához, pedig csak pár centi hiányzott ahhoz, hogy fonák elütése átjusson a hálón. (4–5)
Murray megüti a fonák keresztet, Djokovics elcsúszik, így a brit egyenlít. (5–5)
Djokovics egyhuzamban három labdamenetet veszít, ezúttal fonák keresztet üt a hálóba, így Murray jut először szettlabdához. (6–5)
A szerb remek támadással és pontos lecsapással hárította a szettlabdát. (6–6)
Aztán viszont döntő pillanatban üt szélesre egy fonákot, így Murray ezúttal adogathat a szettért. (7–6)
A brit sem bírja a nyomást, közelről hálóba üti a szettlabdát. (7–7)
Egymás hibáiból élnek – ezúttal tenyerest ront Djokovics, jöhet Murray harmadik szettlabdája. (8–7)
Egy elképesztő labdamenet végén a szerb azonban ezt is hárítja, miután Murray emelése a vonalon kívül ér földet. (8–8)
A szél továbbra is kavarog, Djokovics általában egy perces szervaprocedúrája tovább nyúlik egy rossz feldobás miatt, majd megint fonákot ront. Így Murray negyedszer jut szettlabdához. (9–8)
Murray megint ront, egy tenyerest kerettel talál el. Lehet ennyi lehetőséget büntetlenül elhibázni? (9–9)
A térfélcsere aztán jót tesz neki, és újabb szettlabdához jut – immár ötödször. (10–9)
Djokovics egy ásszal hárít. (10–10)
Ezúttal azonban Murray nyer egy hosszú labdamenetet. Ő szerválhat a szettért megint. (11–10)
A játékvezető bemondja, hogy hálót ért Murray első adogatása, a brit felháborodik, pedig az ítélet jogos. Másodszorra viszont védhetetlent szervál, és a hatodik szettlabdát kihasználva 87 perc alatt megnyeri az első játszmát. (12–10)

Murray eksztázisban
Murray eksztázisban

 

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, Murray adogat

Andy Murray ötödik GS-döntőjében másodszor nyert szettet. Először Wimbledonban Roger Federer ellen sikerült neki a bravúr júliusban. Továbbra is talán inkább az ő kezére játszik a szél, amely az előrejelzésekkel ellentétben nem nagyon csillapodik.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 1:0, Djokovics adogat

Djokovics fejében talán még ott van az első szett elveszített rövidítése. Kicsit szétesett a koncentrációja, ami ilyen időjárási viszonyok között végzetes lehet. Murray mindjárt a második játékban három bréklabdához jut, és az elsőt a szerb szélesre ütött fonák keresztjével ki is használja. Ha a brit hozza a szerváját, komoly előnybe kerülhet.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 2:0, Murray adogat

A játszma első tizenkét labdamenetéből tízet Murray nyert meg, akinek minden egyes ilyen szériával tovább nő az önbizalma. Márpedig nála szinte csak ezen múlik, hogy győz-e vagy veszít. A harmadik gémben is kamatozott a türelme, egy húsz ütés körüli labdamenet végén megint Djokovics hibázott, így a brit egyre közelebb a kettő nullás szettelőnyhöz.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 3:0, Djokovics adogat

Az első szett statisztikája alapján mindketten 19 ki nem kényszerített hibával álltak, azóta azonban teljesen felborult az arány. Djokovics négy gém alatt további tizenegyet rontott, míg ellenfele csak egyet. A szerb türelmetlensége a győzelmébe kerülhet, márpedig ő egyre idegesebb. És pillanatokon belül kétszettes hátrányba kerülhet…

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 4:0, Murray adogat

Az európaiak számára késői időpont ellenére természetesen egész Nagy-Britannia a televízió előtt ül, 1936 óta nem látott sikerre várnak. A korábbi válogatott labdarúgó, Gary Lineker meg is osztotta velünk élményeit egy rövid tweet formájában.

„Ez a sport legmagasabb szintje, ráadásul még jól is állunk!"

Az állítás továbbra is igaz, még ha Djokovics szépített is, miután 15-re elvette a brit adogatását.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 4:1, Djokovics adogat

Az ász, vagy az esélyteremtő adogatás továbbra is ritka. Itt még talán Andy Roddick sem tudná szétbombázni a pályát. Hozzá kell tenni, hogy Djokovics azért olykor-olykor megteremti magának a sanszot, de aztán érthetetlen rontásokkal sodorja nehéz helyzetbe önmagát. Ezúttal legalább javított Murray bréklabdájánál, majd remek támadással hozta az adogatását. Így újra látótávolságon belül került…

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 4:2, Murray adogat

Amikor azonban Djokovics melldöngetésbe kezdene, Murray is emel a színvonalon, és magabiztos adogatójátékkal kerül közel a dupla szettelőnyhöz. Az ilyen nehéz helyzeteket szokta ő máskor elidegeskedni. Ez talán tényleg az ő nagy napja…

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 5:2, Djokovics adogat

A szél talán csillapodott, ami Djokovics játékára is jótékony hatással volt. Murraynek sem elég már, ha mindent visszaad. Így adogatnia kell a szettért, ami őt mondjuk nem feltétlenül izgatja.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 5:3, Murray adogat

Most Murray hibázik hármat egyhuzamban, ellenfele pedig egyre magabiztosabbá válik, a dupla szettelőny egyelőre csak álom marad a brit számára, aki csúnyán elütött tenyeressel adja oda a gémet Djokovicsnak. A szerb második bréklabdáját kihasználva visszajön kétbrékes hátrányból, és kiegyenlíthet.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 5:4, Djokovics adogat

Djokovics kisegíti a teljesen elbizonytalanodó ellenfelet egy gyatra rövidítéssel, Murray azonban nem tud visszatérni a számára négygémes előnyt eredményező taktikához, Djokovics pedig csodálatos emeléssel kiegyenlít.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 5:5, Murray adogat

Kérdés, hogy a brit hogyan dolgozza fel, hogy óriási, gyakorlatilag győzelmi esélyt szalasztott el. Egyelőre nem tud úrrá lenni a csalódottságán, továbbra sem tud agresszívabb játékra váltani, miközben a szélben még felettébb hangosakat nyögő Djokovics már nem szenved annyira. Ennek ellenére Murray valahogy hozza az adogatását, fontos pillanatban, egyhuzamban három elveszített játék után tér magához, és a számára Djokovics ellen jót jelentő rövidítésig már biztosan eljut ebben a szettben is.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 6:5, Djokovics adogat

Murraynek talán először sikerült normálisan elütnie a hálóhoz érkező Djokovics mellett. Majd egy újabb maratoni labdamenet végén ellenfele hibájával már kétlabdányira került a második szett megnyerésétől. Ráadásul Djokovics is segített neki, egy óriási hibával. Szélesre ütött egy elronthatatlan lecsapást, így két szettlabdához juttatta ellenfelét. Aztán az elsőt egy pontos szervával hárította. A másodiknál viszont egy tenyerest rontott, még a sólyomszem sem segített rajta, így Murray egy szettre került élete első Grand Slam-trófeájától.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, Murray adogat

Djokovics hiába nyújtózott
Djokovics hiába nyújtózott

A harmadik szett döcögősen indult az elvileg óriási lélektani előnybe kerülő Murraynek. Ő azonban a két bréklabda miatt sem izgult, inkább tökéletes első szervákkal fordított. Egyre több olyan momentum van, ami arra utal, hogy itt ő tényleg nyerhet.


Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 1:0, Djokovics adogat

Djokovics küzd, de nem érezni rajta azt az átütő erőt, amellyel megnyerhetné a meccset. Amellyel tavaly a Roger Federer elleni elődöntőt ugyanitt kétszettes hátrányból megfordította. Bár az egyenlítést érő röpte egy volt a Djokovics-féle lehetetlen ütések közül.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 1:1, Murray adogat

Murray nem könnyíti meg a saját dolgát, érezhetően izgul azért a nagy lehetőség miatt. Ráadásul tudja, hogy Djokovics mekkora küzdő, és korábban hányszor sikerült neki ehhez hasonló helyzetekből felállnia. Murray kettős hibával bréklabdához juttatja a szerbet, majd hibázik, így Djokovics kerül előnybe.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 1:2, Djokovics adogat

Színesedik a játék, a merev alapvonal tenisz egyre többször csap át látványos labdamenetekbe. Éppen egy ilyen oda-vissza emelgetős parti végén üt érthetetlen out-ot Murray, így Djokovics megtartja a brékelőnyét.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 1:3, Murray adogat

Rég nem látott könnyed adogatójáték Murraytől, aki jelzi, hogy esze ágában sincs elengedni a harmadik szettet. Nem is lenne érdeke, hiszen a döntőig vezető úton öt órával többet töltött pályán ellenfelénél, ami akkor is hátrány, ha ő egy nappal többet pihenhetett a fináléra Djokovicsnál.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:3, Djokovics adogat

A szerb szokásához hűen rengeteget motyog maga elé, és méltatlankodik a szél miatt, amely meg is tréfálta a játék első labdamenetében. Pedig fontos lenne, hogy higgadt maradjon, ha végig akar menni a fordítás szenvedős útján. Ez egyébként legutóbb US Open döntőjében 1949-ben sikerült a spanyol Pancho Gonzáleznek. Nem véletlen, hogy Murray és Andre Agassi korábbi edzője, Brad Gilbert is kikereste ezt az érdekes statisztikai adatot, és posztolta Twitteren. Djokovics ilyesmin nem gondol, hanem két bréklabdát hárítva tovább erősíti az önbizalmát. Fel is zúg a „Novak, Novak!" rigmus az Arthur Ashe Stadionban.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:4, Murray adogat

Murray egyre távolabb kerül a háromszettes győzelemtől. Ráadásul vele ellentétben Djokovics jól sáfárkodik a bréklabdákkal, másodszor vonalat üt, így a szépítésért adogathat.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:5, Djokovics adogat

Djokovics cipőt cserélt, de valószínűleg nem ezért nyitotta kettős hibával az adogatójátékát. Főleg, hogy a következő labdamenetben fel-alá végigfutotta a pályát, más kérdés, hogy Murraynek sikerült megtréfálnia, ráadásul másik „ellensége", a szél is új erőre kapott. Ezúttal azonban nem zavarja meg, és szettlabdához jut, amelyet egy lecsapással ki is használ. Így 3 óra 12 perc után kezdődhet a negyedik játszma.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, Murray adogat

Nem meglepetés, hogy Mario Balotelli ilyen késői órán még ébren van, és az sem, hogy aktívan használja Twitter-oldalát.

„Nyer a brit Andy Murray, vagy megint veszít a skót Andy Murray?" – teszi fel az elmúlt években viccesen oly sokszor feltett kérdést.

A negyedik szett elején erősödik a skót verzió, Djokovics ugyanis tökéletes hálójátékkal elveszi ellenfele adogatását.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 0:1, Djokovics adogat

Djokovicsnak még az is belefér, hogy elszórakozzon egy labdamenetet, Andy Murray egyelőre nem tud felpörögni. Pedig egyre jobban hergeli magát, de egyelőre nem tud elég agresszívvá válni.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 0:2, Murray adogat

Murray újabb bréklabdát hárít, de egyelőre nem lehet tudni, hogy ez mit jelent számára. Ilyen apró momentumokból meríthetne erőt. Mert ha nem sikerül neki, egyre inkább ott lebeg a kard a feje felett. Mert ha négy elveszített Grand Slam-döntő után az ötödiket kétszettes előnyből engedi ki a kezéből, ki tudja, mikor fog nyerni. Ő is érzi ezt, és a negyedik szettben is felírja magát a táblára.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 1:2, Djokovics adogat

Murray összeszedte magát, olyannyira, hogy bréklabdához is jutott, azonban az ilyenkor szokásos maratoni labdamenetből ő jött ki rosszul. Bár erre vonatkozó statisztika nincs, Djokovics óriási fölényben van az ilyen labdameneteket illetően. Ez azonban a székbírót nem hatja meg, aki figyelmezteti Djokovicsot a szervák előtti túl hosszú szöszmötölés miatt. A válasz reklamálás, majd két dühből megnyert pont, és ökölrázás.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 1:3, Murray adogat

Ezúttal Murray szervagéme a kevésbé izgalmas, nem engedi túl messzire a szerbet. Bár az idő valószínűleg nem neki dolgozik, hiszen Djokovicsnak nagyobb tapasztalata van a maratoni Grand Slam-döntőkben. Emlékezzünk csak a Nadal ellen több mint hat óra alatt megnyert Australian Open fináléra. Most 3 óra 40-nél tartunk…

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 2:3, Djokovics adogat

Egyre inkább a szép megoldások dominálnak a rontások helyett. Egy itt, egy ott, Murray megint eljut egyenlőig. Ott azonban Djokovics ásszal jelentkezett, viszont utána elveszítette a mérkőzés labdamenetét. Murray végre igazán bátran és pontosan játszott, a szerb pedig úgy csúszkált, mintha csak salakon lenne, vagy hússzor szaladt egyik sarokból a másikba, mielőtt fáradtan eldőlt volna. Viszont egy perc alatt regenerálódott, így Murray nem jutott bréklabdához.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 2:4, Murray adogat

Djokovics nem pazarol sok energiát ellenfele adogatójátékaira, bár valószínűleg az előző gém után nem is maradt neki túl sok. A pihenést a térfélcserére tartogatja, bár azért így is kicsalt egy-két sikolyt a lelátó hölgytagjaiból, ahogy lehetetlen helyzetből visszaadott labdáival.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 3:4, Djokovics adogat

A szerb sietteti a labdameneteket, érthetően nem akarja sokáig húzni, érezhetően fárad, míg Murray talán átesett egy holtponton a harmadik szettben, és mindenhova odaér. Egy fonák kereszt elütéssel pedig Djokovicsot is eltántorítaná attól, hogy a hálóhoz járkáljon, ő azonban vissza-visszatér, és legközelebb már a pontot is megnyeri. Két remek szervával pedig lezárja a gémet.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 3:5, Murray adogat

Bár úgy tűnt, Djokovicsnak marad még feladat a negyedik szettre is. Murray kisegíti egy kettős hibával és két ki nem kényszerített hibával, így a szerb szettlabdához jut, amelyet ki is használ. Így négy óra három perc után következhet a döntő szett.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, Djokovics adogat

A döntő szett előtt kiírt statisztikai adatok alapján érdekes módon Murray nyert többet a kilenc ütésesnél hosszabb labdamenetek közül, viszont összességében Djokovics áll jobban. A folytatás előtt mindketten kihasználták az egészségügyi szünetet, ami Murraynek sikerült jobban, hiszen meglepetésre azonnal bréklabdához jutott. Amit Djokovics rontásával ki is használt.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 1:0, Murray adogat

Ha eddig nem derült volna ki, New Yorkba is megérkezett az ősz. A két résztvevőn kívül mindenki dzsekiben vacog, ők viszont a gyors térfélcserék miatt egy pillanatig sem fáznak. Mondjuk egy ilyen ötszettesen szomorú is lenne… Murray megint tovább javított a megnyert maratoni labdamenetek arányán, ellőtte a vonalat, majd üvöltve hergelte a helyszínen üldögélő 22 ezer embert.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 2:0, Djokovics adogat

Most Djokovics került hullámvölgybe, de a szerencse eleinte kisegíti. Murray-bréklabda volt a tét, amikor kerettel talált el egy lecsapást, ami éppen a vonalra hullott, utána viszont elhibázott egy fonák röptét. A brit elképesztően védekezik, amivel az őrületbe és hibákba kergeti ellenfelét. Djokovics nem is tudja lezárni a gémet, sőt egy hálóba vert fonákkal bréklabdához juttatja az ellenfelet, majd egy tenyeressel el is veszíti a szerváját. Dupla brékhátrányba kerül, és innentől már azon múlik minden, hogy Murray mennyire izgul egy ekkora lehetőség előtt.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 3:0, Murray adogat

Újabb fordulat, a helyzet kísértetiesen hasonlít a második szettre, amikor Murray dupla brékelőnyről engedte vissza ellenfelét. Ezúttal egyelőre csak egy szervagémet engedett el, de Djokovics láthatóan új erőre kapott. Ami az ellenfélnek sok jót nem jelent…

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 3:1, Djokovics adogat

Djokovics a mérkőzésen először vállalt szerva-röptét, ami bejött neki, de szuper adogatás nélkül nem sokat ér. Főleg, hogy Andy Murray remekül fogad, szinte mindig játékba hozza a labdát, így a szerb „ingyen" pontokról nem is álmodhat. Ha pedig harcolni kell érte, akkor már nem feltétlenül ő az esélyes. Murray jóval fittebbnek tűnik, sokkal könnyedebben játszik, de nem mindig ez a célravezető. Djokovics utolsó szuszra eleresztett bombái hatásosak, és újabb nagyon fontos gémet érnek neki.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 3:2, Murray adogat

Meglepően simán, különösebb ellenállás nélkül hozza a szerváját Murray, de ott motoszkálhat a fejében, hogy három szettel korábban is volt hasonlóan sima helyzet, aztán szorult a hurok.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 4:2, Djokovics adogat

Djokovics bajba kerül két hibával, Murray pedig egyhuzamban hat labdamenetet nyert meg, ami ilyen helyzetben aranyat érhet neki. A szerb vádlija kicsit görcsöl, már nem nagyon mozdul oldalirányba, ha nem szükséges, és a labdamenetek között nyújt. A bréklabdát azonban nem tudja elkerülni, és a bréket sem. Murray végtelen türelme és szuper lába aranyat ér. Szerválhat a meccsért.

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 5:2, Murray adogat

Djokovics megpróbálkozik mindennel. A térfélcserénél behívja az orvost is, amivel azért Murray idegein is hegedül kicsit. A közönség persze kifütyüli, ő pedig feltartott hüvelykujjal jelzi ironikusan a véleményét. Murray élete legnehezebb perceit éli át a térfelén adogatásra készülve. Egy fonák röpte és Murray három labdára kerül a halhatatlanságtól. Majd a sólyomszem segítségével ütött ász (1 miliméterrel volt bent), és már csak kettő kell neki. Djokovics kiüti a tenyeresét, és három meccslabdához jut. A másodikat pedig Djokovics hibájával ki is használja! Andy Murray ötödik próbálkozásra Grand Slam-győztes!

Andy Murray–Novak Djokovics 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 6:2

 

Andy Murray a trófeával (Fotó: Reuters)
Andy Murray a trófeával (Fotó: Reuters)
US OPEN, NEW YORK (25 526 000 dollár, kemény pálya)
DÖNTŐ

Murray (brit, 3.)–Djokovics (szerb, 2.) 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 6:2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik