Tenisz: végre van elnökjelölt, napokon belül lehet még egy

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.06.02. 07:51
null
Az első elnökjelöltet, Bardóczky Kornélt (jobbra) nem kell bemutatni Fucsovics Mártonéknak (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
A jövő pénteki közgyűlés előtt végre van elnökjelölt, de napokon belül lehet még egy – küzdelem vagy kompromisszum jön?

 

Fontos dátum közeleg a magyar teniszsport életében, június 12-én tisztújító közgyűlést tart a honi szakszövetség, ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

Az elmúlt másfél év konfliktusai súlyos csapást mértek a sportág hazai megítélésére, ráadásul a függetlenpénzügyi átvilágítás eredményét látva öt elnökségi tag lemondott. Közülük Gém Péter, a Dorko magyar ruházati márka alapítója azt mondta, megdöbbentő számokkal találkozott, a tartozások mértéke a sokszorosa annak, mint amiről korábban tájékoztatták, így vállalhatatlannak tartotta a kialakult helyzetet.

MI A HELYZET A KÖZGYŰLÉS ELŐTT?

A 3.5 milliárd forintos hiány kapcsán hosszan írt a szövetség honlapján Juhász Gábor főtitkár, akit Richter Attila távozását követően neveztek ki – Richter az elmaradó magyarországi WTA-tornába bukott bele, aminek erkölcsi felelősségét vállalta, ám az anyagit nem, pedig a szövetségnek 350 millió forintjába is kerülhet az elnökség tudta és jóváhagyása nélkül megkötött szerződés.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül a kormány elé benyújtott 3.5 milliárdos konszolidációs kérelem kapcsán Juhász azt írta: ebben szerepelnek az elbírálásig a Magyar Teniszszövetség működőképességének érdekében június 30-ig felvetődő költségek is. Tartalmazza a megvalósuló rendezvények ügyében fennálló szállítói tartozásokat, amelyek kiegyenlítésére nem sikerült forrást szerezni. Emellett a csomag része az Emminek esetleg visszafizetendő 1.2 milliárd forint, de ezzel kapcsolatban még folyik a hiánypótlás, tehát talán mégsem kell az egészet visszafizetni, ráadásul ez nem jelenik meg pluszként az állami költségvetésben, hiszen az állam gyakorlatilag az egyik zsebéből a másikba tenné a pénzt.

Hogy az elnökség mennyiben felelős a kialakult helyzetért, arról megoszlanak a vélemények, ám tény, az öt lemondó tag menet közben „csatlakozott” a szövetséghez, ráadásul nem is egyszerre léptek be: négyüket 2018 szeptemberében, Molnár Györgyöt tavaly áprilisban választották meg. Juhász korábban sportigazgatóként dolgozott, ám nehéz megítélni a szerepét a gazdasági problémákban, hiszen ha az elnökségi tagok sem tudtak a tartozás mértékéről, ő szakmai vezetőként aligha láthatta a számokat.

Ez azért is fontos kérdés, mert a hétvégén a Teniszezők a teniszért, a Tiszta tenisz mozgalom és a Vidéki tenisz közös közleményt adott ki, s ebben azt írják: elhatárolódnak a szövetség korábbi, súlyos költségvetési hiányt okozó működési anomáliáitól és azoktól, akik ebben bármilyen szerepet vállaltak. Szakmai elnökjelöltnek a korábbi Davis-kupa-válogatott Bardóczky Kornélt javasolják, a héttagú elnökségbe a vidéki tenisz képviseletében a keleti országrészből Hajnal Istvánt, a nyugatiból Hajba Csabát, továbbá egy-egy korábbi top 100-as női és férfi játékost, Kapros Anikót és Sávolt Attilát jelölték.

KI LEHET AZ ÚJ ELNÖK?

Bár Bardóczkyn kívül egyelőre nincs hivatalos elnökjelölt, úgy tudjuk, ez néhány napon belül változhat. Az alapszabály nem zárja ki, hogy a jelenlegi első ember, Szűcs Lajos ismét jelöltesse magát, ám erre nincs esély – sajtóhírek szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kapta a feladatot, hogy „tegyen rendet”.

A sportág résztvevői között számos név kering: Lázár János kormánybiztos, Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának elnöke, Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára vagy éppen a már említett Gém Péter – utóbbival kapcsolatban általános megállapítás, hogy nem vállalta a feladatot. Sokan szerették volna a korábbi válogatott teniszező Markovits Lászlót, aki a Vasas SC elnöke, de hallani lehetett Szávay Ágnes és Juhász Gábor nevét is lehetséges új vezetőként.

„Többen agitáltak, és elgondolkoztam, olyannyira, hogy az önéletrajzom ott volt az illetékesek asztalán. A Fed-kupa és a nemzetközi versenyek ügyében egyébként is munkakapcsolatban állok Fürjes Balázzsal, a témában ő kifejtette a kormányzati szándékot, én pedig elnöki ambíciómmal nem gördítek akadályt ez elé, mert úgy érzem, a legjobb kezekbe kerülhet a magyar tenisz” – árulta el érdeklődésünkre Juhász, ám amikor a konkrét elnökjelöltre kérdeztünk rá, csak annyit mondott, tudomása szerint a döntés már megszületett, ám nem szeretné kommentálni.

HOGYAN ÁLLHAT FEL AZ ELNÖKSÉG?

A US OPEN NEM KÖLTÖZIK, DE…

Egyre biztosabb, hogy az idei US Opent augusztus 31-től New Yorkban, zárt kapuk mögött tartják meg, függetlenül attól, hogy korábban Indian Wells és Orlando, valamint az időpont-módosítás is felvetődött az amerikai szövetség értekezletein.

Stacey Allaster főigazgató amerikai újságíróknak megerősítette, hogy június második felében dől el a kemény pályás Grand Slam-torna sorsa, de a rendezés helyszínén és időpontján nem kívánnak változtatni. A javaslatok között szerepel, hogy az egyik főszponzor segítségével a sportolókat negatív koronavírusteszt esetén charterjáratokkal vinnék New Yorkba, ahol folyamatosan figyelnék az egészségügyi állapotukat, de még a három helyett két nyert szettig tartó férfimérkőzésekről is egyeztetnek. A sólyomszem-technológiát fejlesztve csökkentenék a vonalbírók számát, és csak felnőtt labdaszedőket alkalmaznának. Limitálnák a csapattagok számát, a teniszezők az edzések előtt és után nem használhatnák az öltözőket, valamint a városban is csak korlátozottan mozoghatnának.

A Teniszezők a teniszért, a Tiszta tenisz mozgalom és a Vidéki tenisz a hétvégén a közgyűlés előtti egyeztetésre hívta a sportág résztvevőit, amelyre elment Juhász is, ami azért fontos, mert a láthatóan kettészakadt tenisztársadalmat újból egységessé kell tenni a tisztújítást követően, különben folytatódik a harc, amelyből senki sem jöhet ki jól.

„Főtitkárrá választásom óta azon dolgoztam, többek között a Tiszta tenisszel, hogy betemessük a meglévő árkokat – folytatta Juhász Gábor. – Mivel a teljes tenisztársadalom meg lett szólítva, nem főtitkárként, hanem Juhász Gáborként mentem el a megbeszélésre, hogy bővebb társaságban folytathassuk, amit elkezdtünk. Másfél órát voltam ott, s már az elején megállapodtunk, egy idő után távozom, hogy nélkülem folytathassák a munkát.”

A három szervezet közös közleményében tehát a héttagú elnökségbe négy javaslatot tett, plusz Bardóczkyt, akinek momentán nincs meg a kellő tapasztalata ilyen nagy szövetség vezetéséhez, ám szakmai múltja alapján sokat tehetne a sportágért – kérdés, kikkel kívánna együtt dolgozni a másik jelölt.

Hogy miként alakul a jövő pénteki közgyűlés, az megjósolhatatlan, valószínűleg a következő napokban sok-sok telefonhívás kiváltó oka lesz a szavazás, amely befolyásolhatja a magyar tenisz jövőjét. Egy biztos: párbeszéd és kompromisszumok nélkül nem várható egység és béke, amire most óriási szükség lenne.

Meg persze a 3.5 milliárdos pénzügyi konszolidációra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik