Tenisz: „széttrollkodási” kísérlet a rendkívüli közgyűlésen

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2018.09.26. 12:47
null
A gyűlés ugyan nem volt mentes a vitáktól, de az igazi tűzijáték elmaradt (Fotó: Földi Imre)
Mind a négy lemondott elnökségi tag helyére megválasztották az újat a Magyar Teniszszövetség szerda délelőtti közgyűlésén, amely ugyan nem volt mentes a vitáktól, de az igazi tűzijáték elmaradt.

 

„Gubacsi Zsófiéknak reggel hétkor kellett elindulniuk” – mondta egy közgyűlési tag lóhalálában az Ajtósi Dürer soron található rendezvényház felé igyekezve.

A Magyar Teniszszövetség rendkívüli közgyűlésének kilenc órai kezdete sokakat érintett érzékenyen, de akik kicsit késtek, azoknak sem kellett izgulniuk. Közlekedési és egyéb nehézségek miatt ugyanis több mint húszperces csúszással kezdődött a közgyűlés, amelyet Szűcs Lajos elnök vezetett le.

Legkevesebb 161 fő és 147 klub jelent meg, a határozatképesség tehát biztosítva volt. A napirendi pontok között alapvetően a három lemondott elnökségi tag helyére újak megválasztása szerepelt, ez kiegészült azzal, hogy Pákay Péter, szintén leköszönt tag helyére is válasszanak valakit. Majd a Zselic-völgyieket képviselő Baranyai Sándor javasolta, hogy változtassanak az alapszabályon, ha van gond, azt házon belül rendezzék el, ne a sajtóban üzengessenek a felek, mert gyengítené a szövetséget és bírósághoz se fordulhassanak addig, míg a hatáskörrel rendelkező szerv ezt nem engedélyezi.

Markovits László, a Vasas SC elnöke nem tudta értelmezni a felvetést, úgy vélte, ezzel a kritikusokat akarják elhallgattatni és javasolta, kerüljön terítékre a lemondások okainak kérdése, továbbá két legjobb teniszezőnk, Babos Tímea és Fucsovics Márton aggályai. Baranyai módosítási javaslatát a közgyűlés négy tartózkodás mellett elfogadta.

ÖTEN PÁLYÁZTAK NÉGY HELYRE

Markovits említette, hogy tájékoztatást várna a hétfőn Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral lezajlott találkozó részleteiről, melynek során elmondása szerint az államtitkár asszony javasolta, adjanak harminc napot a teniszvilág számára, hogy rendezzék soraikat és hívjanak össze rendes közgyűlést. Szűcs Lajos válaszában elmondta, közölte Szabó Tündével, hogy erre a negyedik elnökségi tag lemondása után már nincs lehetőség.

Következett az a rész, amikor az ilyen-olyan okokból lecsupaszodott elnökséget töltötték fel. Nyolc jelölt volt alapjáraton, ám három visszalépett: Barta Gyula, Bibók Tamás és Turi Zsuzsa.

Ezen a ponton röviden bemutatnánk a másik öt, versenyben maradó személyt: Hajba Csaba, a Veszprém Megyei Teniszszövetség és a balatonfüredi versenyeket rendező klub elnöke; Gém Péter, korábbi korosztályos válogatott teniszező, a szövetség felszereléseit biztosító Dorko cég alapítója; Dr. Bársony Farkas, lelkes amatőr teniszező, a PricewaterhouseCoopers partnere, az FTC Labdarúgó Zrt. igazgatóságának tagja, Amcham elnöke, az MLSZ Pest megyei igazgatóságának társadalmi elnökségi tagja, továbbá hat gyermek édesapja; Dudik János, korábbi római diplomata, szereti a sportágat, ideje is van, ismeretségeit felhasználná a szövetség kereskedelmi kapcsolatainak javítása érdekében; Viszló Csaba, vállalkozó, a fehérvári Kiskút sportegyesület tulajdonosa, társasági szinten versenyez és fedett csarnokot épít.

Markovits László, Sávolt Attila és Temesvári Andrea is jelölést kapott kedden este. Kisebb, a jelölési határidőhöz kapcsolódó eszmecsere után mindhárman nemet mondtak arra, hogy elnökjelöltek legyenek, a Fucsovics Mártonnal Kínába repülő Sávolt szót kért ugyan, de nem kapott, mert nem rendelkezett szavazókártyával és éppen az elnökségi tagok választása volt napirenden. Kronológiai sorrendben Bogyó László, Papp Zoltán, Lichtenberger Attila, végül a fentebb említett Pákay mondott le a közelmúltban, maradt Bohács Zsolt alelnök és Homonnay Géza, no meg Szűcs Lajos.

VIGYÁZÓ SZEMEITEK TASKENTRE VESSÉTEK

Amíg az előkészületek zajlottak, lehetőség adódott volna Sávolt Attila szavainak elmondására, ekkor az egyik küldött, méghozzá Fodor János lehurrogta Markovits Lászlót, hatására nagy taps tört ki, majd Szűcs Lajos a közgyűlés széttrollkodásának vádjával illette Markovitsot. Sávoltnak a voksolási szünetben el kellett mennie, az egyik nagyétkű tag ebben az időszakban egy teljes tálnyi teasütemény elfogyasztásával múlatta az időt. Valaki meg olyan lelkes volt, hogy az urnába még az akkreditációs kártyáját is bedobta. Közben teniszezőink is harcban álltak: Gálfi Dalma az ausztráliai Darwinban aratott nagyszerű sikert, míg Stollár Fanny Taskentben csapta le Vera Zvonarjovát, hogy szakmázzunk is egy csöppet. Utóbbit Juhász Gábor sportigazgató, aki Stollár edzője, Richter Attila, Szűcs Lajos és még sokan mások streamen követték egy telefonkészüléken.

A szavazás végeredménye egyértelmű volt, Hajba Csaba nagyságrendekkel kevesebb voksot kapott, így Bársony Farkas, Dudik János, Gém Péter és Viszló Csaba került be az elnökségbe.

NEM VOLT SZÁNDÉK A MOBILLÉTESÍTMÉNYEKRE

Miután Szűcs Lajos elnök gratulált és jó egészséget kívánt az új tagoknak, jelezte, hogy szeretne felállítani egy szakmai előkészítő bizottságot Kisgyörgy Gergely vezetésével, míg a megyei szövetségek és a klubok helyzetével, támogatásával foglalkozó grémium irányításával Bogyó Lászlót bízná meg.

Ezt követően rátértek az önmagát „Tenisz 2.0” fedőnéven aposztrofáló társaság négyoldalas kérdéscsomagjára. Richter Attila főtitkár igyekezett ezekre tételesen válaszolni, miközben az egyik közgyűlési tag édesdeden álomba szenderült. Valóban nem ez volt a legizgalmasabb része az eseménynek, azt azért jegyezzük le, hogy jelenleg is zajlik a szövetség pénzügyi átvilágítása.

Szóba került az ideiglenes stadionok kérdése: Richter szerint semmilyen szándék nem volt a mobillétesítményekre, már a nemzetközi versenyekre történő pályázást megelőző években tettek lépéseket Szűcs Lajos vezetésével az állandó helyszín létesítésére, amire a jó Davis-kupa szereplés miatt már nem csak a rangos viadalok, hanem a hazai válogatott mérkőzések miatt is szükség lett volna, de ez egyelőre nem valósulhatott meg.

A tájékoztatót a tagság egy tartózkodás mellett elfogadta, ezt követően befejeződött a „teniszünnep”, Szűcs Lajos elnök örömét fejezte ki, hogy határozatképes volt a közgyűlés, majd berekesztette az ülést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik