Tenisz: sporttörténelem Dohában? Egyetlen pontot sem nyert az ukrán

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2019.12.10. 15:34
A tennis.com hívta fel a figyelmet a thai Krittin Koaykul és az ukrán Artyom Bahmet összecsapására, amely a létező legkevesebb labdamenetet hozta, amit egy kétszettes teniszmeccs hozhat: 48-cat. Koaykul az internetre felkerült videók tanúsága szerint komolyabb megerőltetés nélkül hozta össze az „aranymeccset”.

Koaykul nem egyszerűen 6:0, 6:0-val nyerte a mérkőzést, hanem mind a 48 labdamenetet behúzta – hasonlóra az ATP- és a WTA-mezőnyben a feljegyzések szerint még nem került sor – igaz, ez a mérkőzés sem az ő égiszük alatt, hanem az ITF szervezésében jött össze.

Ahogy a tennis.com fogalmaz: „A legtöbb profi teniszezőnek esélye sincs, hogy tökéletes, azaz aranymeccset hozzon össze. Ha sikerül is hasonló, azzal a profi tornák legalacsonyabb szintjén, azoknak is az első körében találkozunk legfeljebb.” Vagyis történelmi tettről éppenséggel nincs szó, de tény, hogy nagyon ritka a Koaykul által elért eredmény.



Az ITF-versenyeket sokszor egyszerűen a „jövő” tornáinak is nevezik, csupán amiatt, mert nagyon sok a fiatal, a profi karrierjét éppen csak elkezdő résztvevő. A verseny előfeltétele csupán annyi, hogy az ember ITF-tag legyen, ha ez megvan, csak a nevezési díjat kell leszurkolni, aztán irány a pálya.

A tennis.com szerint az eddigi legemlékezetesebb aranymeccs a két francia, Dan Added és Freddy Prioton csehországi összecsapása, az kereken 30 percig tartott. A győztes Added azóta is „szárnyal”: aktuálisan 245. helyen áll a világranglistán.

WTA- és ATP-tornán eddig csak aranyszettet jegyeztek fel: 2012-ben, a wimbledoni harmadik fordulóban Jaroszlava Svedova nyerte meg az első 24 labdamenetet zsinórban, míg a férfiaknál 1982-ben Bill Scanlon volt képes hasonlóra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik