Tenisz: Sarapova elismerte, megbukott a doppingteszten

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2016.03.07. 21:26
null
Marija Sarapova most biztos nem tapsolja meg magát (Fotó: Action Images)
Marija Sarapova elismerte, hogy pozitív doppingmintát adott az idei Ausztrál nemzetközi teniszbajnokságon, január 26-án, a Serena Williams elleni negyeddöntője napján.

 

Marija Sarapova pozitív doppingmintát szolgáltatott az idei Australian Openen, ezt hétfőn saját maga erősítette meg Los Angelesben tartott sajtótájékoztatóján. A 28 éves orosz teniszezőnő meldoniummal bukott le, amely szert 2006 óta szedi egészségügyi okokból.

Sarapova hozzátette: a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt állapítottak meg és cukorbetegségre
utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult cukorbetegség, ezért kezdett gyógyszereket szedni.

Sarapova a bejelentése közben (Fotó: Action Images)
Sarapova a bejelentése közben (Fotó: Action Images)

„Megbuktam a teszten, vállalom ezért a teljes felelősséget – mondta az ötszörös Grand Slam-győztes kiválóság. – Már tíz éve szedem ezt az orvosságot, de idén január elsején felkerült a tiltott anyagok listájára, amiről nem tudtam. December 22-én kaptam egy e-mailt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA) a tiltólistán szereplő szerek listájának változásairól, de nem nyitottam meg a levelet. Az utóbbi tíz évben a családi orvosom keresztül kaptam a mildronate nevű orvosságot. Néhány napja érkezett egy levél a Nemzetközi Teniszszövetségtől, amelyben észrevettem, hogy van ennek egy másik neve is, meldonium. Erről nem tudtam. Fontos tehát megérteniük, hogy ez a szer eddig nem szerepelt a WADA által tiltott szerek listáján, tehát tíz évig legálisan szedtem a gyógyszert.”

Sarapova karsérülése miatt a tavalyi wimbledoni torna óta csak négy versenyen indult – legutóbb az Australian Openen játszott, amelyen Serena Williamstől kapott ki –, a világranglistán a hetedik helyig csúszott vissza.

„Nagy hibát követtem el. Cserben hagytam a szurkolóimat, cserben hagytam a sportágat, amelyet négyéves korom óta űzök és imádok. Tudom, hogy lesznek következményei, de nem akarom így befejezni a pályafutásomat. Remélem, esélyt kapok rá, hogy folytathassam a teniszt” – jelezte Sarapova, hogy mindenképpen vissza szeretne térni a pályára.

Az interneten élőben közvetített sajtótájékoztatón nagy számban jelentek meg a média képviselői, sokan arra számítottak, hogy Sarapova a visszavonulását jelenti be, azonban nagyot tévedtek.

„Tudom, hogy sokan azt hitték, a visszavonulásomat tudatom ma a világgal, de ha valaha el is jön ez a pillanat, biztosan nem egy belvárosi Los Angeles-i szállodában teszem meg, ilyen csúnya szőnyegen.”


Ilyen szőnyegen tényleg nem illik egy karrier befejezését bejelenteni (Fotó: AFP)
Ilyen szőnyegen tényleg nem illik egy karrier befejezését bejelenteni (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik