Serena Williams az Australian Open bajnoka!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.31. 09:34
null
Serena Williams és az a 19. Grand Slam-trófea (Fotók: Reuters)
Egymás után 16. alkalommal is legyőzte Marija Sarapovát, így 2010 óta először nyerte meg az Australian Opent Serena Williams. Az amerikai 19. Grand Slam-trófeáját nyerte meg, így honfitársával, Helen Willis Moodyval holtversenyben már harmadik az örökranglistán Margaret Court és Steffi Graf mögött. 

Bár az ausztrál nyárban szokatlanul némi eső zavarta a bemelegítést, a szervezők azonban nem húzták be teljesen a Rod Laver Aréna tetejét, csak nagyobb résnyire hagyták nyitva. Nem jött be a szervezők „hazardírozása", így a szemerkélő eső miatt félbe kellett szakítani a játékot. Míg salakon például ilyen intenzitású eső mellett még vígan lehetne játszani, a kemény pálya ilyenkor már bőven balesetveszélyes. Nem véletlen, hogy Sarapova már két labdamenettel a kényszerszünet bejelentése előtt szemmel verte a székbírót, aki érthetően nem is kockáztatta sokáig a játékosok testi épségét. Miközben a labdaszedő gyerekek törülközőkkel szárították a pályát, az eső erősödött, így a verseny vezetősége a tető behúzása mellett döntött, vagyis fedett pályán folytatódott a meccs.

Miközben Marija Sarapova perceket töltött a pályán a folytatásra várván, Serena Williams eltűnt a Rod Laver Aréna gyomrában. Bár igyekezett, hogy az arcán ne látszódjon rosszullétre utaló jel, egyértelműen nem volt jó bőrben, amikor visszatért. Ez azonban nem zavarta abban, hogy egy remek szervával és tenyeressel lezárja az esőszünet miatt félbeszakadt adogatójátékát. Ha már saját adogatásából nem sikerült, Serena Williams fogadóként fejezte be a játszmát. A megfázás és a rejtélyes öltözői kiruccanás ellenére sem tűnt úgy, hogy fizikai problémái lennének.

„Ha valaki egymás után tizenötször veszít egy riválisával szemben, valamin drasztikusan kellene változtatnia. Egyelőre azonban ezt egyáltalán nem látom Marija Sarapován" – fogalmazta meg megint találóan a lényeget a Eurosport szakkommentátora, Mats Wilander. A második szett első játéka nem utalt változásra – Serena vesztett labdamenet nélkül hozta a szerváját.

Női meccsen szinte hihetetlen, hogy egyetlen egy bréket sem hozott a második játszma. A rövidítésben azonban az első három labdamenet a fogadóé volt, utána pedig Serena Williams szuper szervája és tenyerese következett, így az amerikai pillanatok alatt 4–1-es előnybe került. Sarapova persze nem adta fel, és a következő két labdamenetet megnyerte. Ezt követően azonban hiába szerválhatott ő 4–5-nél, Serena egy remek tenyeressel újabb meccslabdához jutott. Ráadásul mindjárt két esélye is lett. Az elsőt azonban Sarapova gyönyörű tenyeressel hárította saját szervája után. A másodiknál Serena már eldobta az ütőjét örömünnepre készülve tökéletes szervája után, amikor a bíró észhez térítette, hogy hálót ért a labdája. Másodszor azonban ugyanoda ütötte be a szervát, így stílszerűen egy ásszal lezárta a meccset. Az amerikai így egymás után tizenhatodszor is legyőzte legnagyobb ellenfelét, és megszerezte 19. Grand Slam- és hatodik Australian Open-trófeáját, így maga mögött hagyta az örökrangsorban Chris Evertet és Martina Navratilovát is.

„Gyerekként nem gondoltam, hogy valaha is 19 Grand Slam-győzelmem lesz – mondta Serena Williams, aki előtt már csak a 22 GS-tornát nyerő Steffi Graf áll az örökranglistán. – Amikor edzettem és a pályára mentem, tudtam, hogy nincs másom, csak egy labdám és egy ütőm, valamint a remény, hogy egyszer nagy játékos lehetek. Remélem, sikerült inspirálnom azokat, akik ezt látták, és azt üzenem a pályájuk elején állóknak, hogy soha se adják fel, mert sohasem tudhatod, mi fog történni."

Williams a döntő másik résztvevőjének is bókolt.

„Gratulálok Marijának, nagyon jól játszott, össze kellett szednem magam, hogy legyőzzem – mondta Williams. – Így a nézők is élvezhették a döntőt, amely a női tenisz csemegéje lett. Megtisztelő, hogy vele játszhattam ezt a döntőt."

Marija Sarapova részéről sem maradt el a gratuláció.

„Gratulálok Serenának, aki történelmet írt, ehhez pedig élete legjobb teniszét nyújtotta. Nagy megtiszteltetés vele játszani egy Grand Slam-torna döntőjében – mondta Sarapova, aki már több mint tíz éve képtelen legyőzni az amerikait. – Már nagyon régóta nem sikerült megvernem, de mindig nagy örömmel lépek pályára ellene, mert ő a legjobb, és én a legjobb ellen szeretek játszani. Imádom a Rod Laver-arénát, szép sikereket éltem el itt, fájó kudarcokat is elszenvedtem, de ilyen a teniszező élete."

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (40 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 1.)–Sarapova (orosz, 2.) 6:3, 7:6

FÉRFI PÁROS, DÖNTŐ
Bolelli, Fognini (olasz)–Herbert, Mahut (francia) 6:4, 6:4

Sarapova nem tudta megtörni Serena elleni, immár több mint tízéves rossz sorozatát
Sarapova nem tudta megtörni Serena elleni, immár több mint tízéves rossz sorozatát

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Serena Williams–Marija Sarapova – Marija Sarapova kezdi a szervát

Az orosz feltűnően idegesen kezdi a meccset, mintha először játszana Grand Slam-döntőt. Pedig ez már a tizedik neki… Az első két elveszített labdamenet után azonban még időben ébred, illetve Serena Williams is „besegít" neki eleinte. Aztán viszont két gyönyörű nyerő ütéssel ő is jelzi, hogy az őt gyötrő kisebb megfázás nem jelent komolyabb problémát. Sarapova elrontott fonákjával mindjárt bréklabdához is jut Serena, amelyet kettős hibával „ki is használ".

Serena Williams–Marija Sarapova 1:0, Serena Williams adogat

Sarapova feljebb tekerte a hangerőt, ezzel is jelezve, hogy megérkezett a meccsbe, de egyelőre Serena Williams nem hagyja érvényesülni. Az amerikai egy kettős hiba ellenére is megerősítette brékelőnyét.

Serena Williams–Marija Sarapova 2:0, Marija Sarapova adogat

Serena Williams játékstílusából és idei meccseiből kiindulva egyértelmű, hogy Sarapovának igazán akkor lehet esélye, ha hosszú labdamenetekbe tudja hajszolni ellenfelét. Az elődöntőben Serenának kifejezetten jól esett, hogy a hozzá hasonló stílusú Madison Keysszel hozta össze a sors. Sarapova ezúttal azonban egyelőre remek szerváinak köszönheti, hogy feliratkozott a táblára. Máris annyi megnyert játéknál tart, mint amennyit kettejük londoni olimpiai döntőjében összesen szerzett 2012-ben…

Serena Williams–Marija Sarapova 2:1, Serena Williams adogat

Fogadójátékokban egyelőre Sarapovának egyelőre nincs igazi esélye hosszabb labdameneteket rákényszeríteni ellenfelére, mert a döntőig vezető úton már 70 ászt szóró Serena továbbra is remekül adogat. Így újabb szervagémet nyer meg különösebb gond nélkül.

Serena Williams–Marija Sarapova 3:1, Marija Sarapova adogat

Az elveszített adogatás okozta sokkból – ami azért hölgyeknél általában kisebb – egyértelműen magához tért Sarapova, aki megint magabiztosan hozta a szerváját látványos labdamenettel és a szokásos görcsös ökölrázást hangos örömkiáltással megtámogatva.

Serena Williams–Marija Sarapova 3:2, 30:30, Serena Williams adogat – esőszünet

Nem jött be a szervezők „hazardírozása", így a szemerkélő eső miatt máris félbe kell szakítani a játékot. Míg salakon például ilyen intenzitású eső mellett még vígan lehetne játszani, a kemény pálya ilyenkor már bőven balesetveszélyes. Nem véletlen, hogy Sarapova már két labdamenettel a kényszerszünet bejelentése előtt szemmel verte a székbírót, aki érthetően nem is kockáztatta sokáig a játékosok testi épségét. Miközben a labdaszedő gyerekek törülközőkkel szárítják a pályát, az eső erősödött, így a verseny vezetősége a tető behúzása mellett döntött, vagyis fedett pályán folytatódik a meccs. Márpedig a steril körülmények inkább Serena játékánal, azon belül is főleg a szervájának kedvezhetnek…

Az esőszünetben a kiszolgáló személyzeté volt a főszerep
Az esőszünetben a kiszolgáló személyzeté volt a főszerep

Miközben Marija Sarapova perceket töltött a pályán a folytatásra várván, Serena Williams eltűnt a Rod Laver Aréna gyomrában. Bár igyekezett, hogy az arcán ne látszódjon rosszullétre utaló jel, egyértelműen nem volt jó bőrben, amikor visszatért. Ez azonban egyelőre nem zavarta abban, hogy egy remek szervával és tenyeressel lezárja az esőszünet miatt félbeszakadt adogatójátékát.

Serena Williams–Marija Sarapova 4:2, Marija Sarapova adogat

Az esőszünet inkább Sarapovát zavarta meg, aki az újrakezdés óta labdamenetet sem nyert. Ha Serenának esetleg mégsincs fizikai problémája, akkor remek taktikai húzás volt az öltözőbe vonulással elhúzni a szünetet, és ezzel az eső előtt egyre jobb formába lendülő ellenfelét teljesen kizökkenteni. Sarapova hibáival már dupla brékelőnye van az amerikainak, aki az első szettért szerválhat.

Serena Williams–Marija Sarapova 5:2, Serena Williams adogat

Egy kettős hiba, egy elrontott tenyeres és fonák Sarapova első bréklabdáit eredményezi. A két elrontott alapütés az egyébként sem nagy rohanásairól ismert Serena Williams spórolásának eredménye, az amerikai láthatóan még a szokottnál is kevesebbet mozog. Második kettős hibájával pedig el is veszítette az adogatást.

Serena Williams–Marija Sarapova 5:3, Marija Sarapova adogat

Ha már saját adogatásából nem sikerült, Serena Williams fogadóként fejezte be a játszmát. A megfázás és a rejtélyes öltözői kiruccanás ellenére sem tűnik úgy, hogy fizikai problémái lennének. Márpedig ha így folytatja, semmi sem menti meg 19. Grand Slam-győzelmétől.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:3, Serena Williams adogat

„Ha valaki egymás után tizenötször veszít egy riválisával szemben, valamin drasztikusan kellene változtatnia. Egyelőre azonban ezt egyáltalán nem látom Marija Sarapován" – fogalmazta meg megint találóan a lényeget a Eurosport szakkommentátora, Mats Wilander. A második szett első játéka egyelőre nem utalt változásra – Serena vesztett labdamenet nélkül hozta a szerváját.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:3, 1:0, Marija Sarapova adogat

A második szett hetedik labdamenetéig kell várni arra, hogy Sarapova is pontot szerezzen. Aztán két bréklabdát is hárít az orosz, és agresszív játékkal kiegyenlít. Hangos „Come on!" jelzi, hogy még korántsem lefutott ez a meccs. Sarapova akaraterejét ismerve ez persze nem meglepő.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:3, 1:1, Serena Williams adogat

Serena azonban továbbra is tökéletesen adogat, így brékhátrány ezúttal sem fenyegette. Sarapovának elképesztő türelemre és kitartásra lesz szüksége ahhoz, hogy legyen esélye, de hosszú távon azért képes lehet kizökkenteni ellenfelét nyugalmából.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:3, 2:1, Marija Sarapova adogat

Sarapova csúnyán elnézett egy, közvetlenül előtte a vonalat elcsípő labdát, de viszonylag könnyen túltette magát rajta, és egy gyönyörű fonák egyenessel különösebb gond nélkül lezárta adogatójátékát. Továbbra is tartja a lépést Serenával.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:3, 2:2, Serena Williams adogat

Bár Sarapova egy gyönyörű ritörnnel bréklabda-közelbe jutott, Serena Williamset szuper szervái megint kihúzták a csávából. Nem véletlen, hogy az adogatójátékot lezáró ászát még tőle szokatlanul is hatalmas „Come on" kísérte, amit egyértelműen a négy labdamenettel korábban hasonlót megeresztő Sarapovának szánt üzenetként.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:3, 3:2, Marija Sarapova adogat

Serena Williams nagyot küzdött, bréklabdáig el is jutott, Sarapova azonban fordított, és továbbra is tartja magát. Kérdés persze, hogy meddig.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:3, 3:3, Serena Williams adogat

Egymást követő második gémben indít 0:30-cal Sarapova ellenfele adogatójátékában, Serena azonban többek között 11. és 12. ászának köszönhetően megint fordít. Közben persze tovább tart a „Come on"-párbaj: függetlenül attól, hogy éppen melyik hölgy nyeri meg a labdamenetet, biztosak lehetünk benne, hogy a profi teniszben a világ minden táján rongyosra használt szókapcsolat belehasít a melbourne-i estébe. Serena Williams végül, ha nagy nehézségek árán is – egy bréklabdát hárítva – 13. ászával hozta az adogatását, így újra Sarapován a sor.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:3, 4:3, Marija Sarapova adogat

Bár továbbra is sokat hibáznak a hölgyek, Sarapova javulásával azért a színvonal is jócskán emelkedett. Össze sem lehet hasonlítani a meccset kettejük egyetlen korábbi melbourne-i döntőjével, amelyet 2007-ben Serena nagyon simán, 6:1, 6:2-re nyert meg. Ezúttal Sarapova is ásszal zárja le saját adogatását.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:3, 4:4, Serena Williams adogat

Női mérkőzésen szokatlanul továbbra sincs még brék a játszmában. Serena Williams továbbra is ellenállhatatlan saját adogatásai mögött, több mint 85 százalékos a hatékonysága első szervái után, és ezúttal vesztett pont nélkül hozza a szerváját. Marija Sarapova így a mérkőzésben maradásért adogat.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:3, 5:4, Marija Sarapova adogat

Sarapovát éppen a legkritikusabb gémben hagyták cserben első szervái. A másodikkal még kétszer így is meg tudta lepni ellenfelét, harmadszorra azonban a kockáztatás kettős hibát eredményezett. Ezt követően pedig egy hosszú labdamenet végén elrontott tenyeres kereszt azt jelentette, hogy Serena Williams bő másfél óra után meccslabdához jutott, amit viszont Sarapova egy szuper tenyeressel hárított. Ezt még az amerikai is tapssal jutalmazta. A következő két labdamenetben pedig hibázott, így a meccsnek még korántsincs vége.

Serena Williams hatodszor nyerte meg az Australian Opent
Serena Williams hatodszor nyerte meg az Australian Opent

Serena Williams–Marija Sarapova 6:3, 5:5, Serena Williams adogat

Újabb ász, újabb "Come on" Serena Williamstől. Nem véletlen, hogy az ausztrál klasszis, Pat Cash is megjegyezte Twitterén, hogy az előző ilyen szituációnál röhögőgörcsöt kapott. Az amerikai következő ásza pedig azt jelentette, hogy ha kisebb nehézségek árán is, de hozta az adogatását, így újra Sarapova szervál a meccsben maradásért.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:3, 6:5, Marija Sarapova adogat

Sarapova a feszült helyzet ellenére tökéletes szervákkal és nyerő ütésekkel, vesztett labdamenet nélkül hozta a szerváját, így jöhet a rövidítés.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:3, 6:6 – Tie Break

Női meccsen szinte hihetetlen, hogy egyetlen egy bréket sem hozott a második játszma. A rövidítésben azonban az első három labdamenet a fogadóé volt, utána pedig Serena Williams szuper szervája és tenyerese következett, így az amerikai pillanatok alatt 4–1-es előnybe került. Sarapova persze nem adta fel, és a következő két labdamenetet megnyerte. Ezt követően azonban hiába szerválhatott ő 4–5-nél, Serena egy remek tenyeressel újabb meccslabdához jutott. Ráadásul mindjárt két esélye is lett. Az elsőt azonban Sarapova gyönyörű tenyeressel hárította saját szervája után. A másodiknál Serena már eldobta az ütőjét örömünnepre készülve tökéletes szervája után, amikor a bíró észhez térítette, hogy hálót ért a labdája. Másodszor azonban ugyanoda ütötte be a szervát, így stlíszerűen egy ásszal lezárta a meccset.

Serena Williams–Marija Sarapova 6:3, 7:6 – Serena Williams a 2015-ös Australian Open bajnoka

ELŐZMÉNYEK

Bár az ausztrál nyárban szokatlanul némi eső zavarja a bemelegítést, a szervezők azonban egyelőre úgy döntöttek, hogy nem húzták be teljesen a Rod Laver Aréna tetejét, bár sokat jelent, hogy csak nagyobb résnyire hagyták nyitva.

Bár a női mezőnyben uralkodó állandó káoszt tekintve nem is tűnik soknak, azért érdekes, hogy legutóbb 11 éve játszotta az Australian Open döntőjét az első két kiemelt: akkor a belga Justine Henin győzte le honfitársát, Kim Clijsterst.

Serena Williamsnek van mit bepótolnia... A 18-szoros Grand Slam-győztes amerikai ugyan major trófeái közül ötöt is Melbourne-ben szerzett meg, de 2010 óta a kupa közelébe sem került: azóta a negyeddöntőnél tovább egyszer sem jutott. Mai ellenfele, Marija Sarapova az elmúlt éveket tekintve annyival jobban áll, hogy 2012-ben eljutott a döntőig, más kérdés, hogy egy szem melbourne-i trófeáját 2008-ban szerezte meg, és nem valószínű, hogy ma rakja mellé a másikat, ha Serena Williams elleni mérlegéből indulunk ki.

Legutóbb 2004 novemberében győzte le legnagyobb ellenfelét, és azóta szettet is csak elvétve nyert az amerikai ellen. Egy 11. éve tartó vereségsorozat pedig nem pusztán statisztikai érdekesség: Sarapova valószínűleg jó ideje rosszakat álmodik már Serena Williamsszel. Ha pedig véletlenül megfeledkezne vereségsorozatáról, az újságíró kollégák készek azonnal eszébe juttatni. A mai döntőt megelőző beszélgetésnek is központi témája volt a vereségsorozat.

„Bejutottam egy Grand Slam-döntőbe, úgyhogy nincs gond az önbizalmammal. Ebből a szempontból nem fontos, hogy kivel játszom, és milyen szörnyű a mérlegem vele szemben" – zárta rövidre a kérdést Marija Sarapova, akinek ettől még nyilván ott motoszkál a fejében az elmúlt 15 egymás elleni (elveszített) meccs.

A döntő előtt, harcra készen
A döntő előtt, harcra készen

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik