Tenisz: Mindenkinek nehéz lesz az újrakezdés – Fucsovics

Vágólapra másolva!
2020.05.21. 10:45
null
Fucsovics Márton (Fotó: Szabó Miklós)
A világranglistán 84. helyen álló kiválóságunk szerint a pénteken kezdődő Budapest-kupán mindenki meg akarja mutatni, hogy jobb, mint a másik, és igyekeznek szórakoztatni a nézőket.

 

– Stollár Fannyval párban a Budapest-kupa esélyeseinek számítanak. Van önben drukk amiatt, hogy több mint két hónapja nem volt tétmérkőzése?
– Egy kicsi van, bár nyilván semmi tétje e kupának, de mivel élő közvetítés lesz róla, mindenki meg akarja mutatni, hogy jobb mint a másik – felelte Fucsovics Márton, a befagyasztott világranglistán 84. játékos. – Remélem, a nézők nem várnak tőlünk topteniszt, de megpróbáljuk szórakoztatni a közönséget. Valóban jó párt kaptam, Fanny remekül párosozik, top százas, jó néhány meccset nyert már. Múlt héten volt egy közös edzésünk, vegyespárosoztunk is kicsit, elég jól összeszoktunk, és egyébként a pályán kívül is jól kijövünk.

VÉLEMÉNYEK

BABOS Tímea, világranglista-100.: „Örülök, hogy részese lehetek e kiváló kezdeményezésnek. Kicsit korai még nekem, hat hetet hagytam ki, látni sem akartam a teniszpályát, de aztán meghallottam, hogy Fucsovics Marci gőzerővel készül, napi tíz órát edz... Nagyon rég nem játszottam vegyes párost, de néhány meccs már benne van a kezemben-lábamban. Remélem, sokan nézik majd az eseményt, és lesz folytatása is.”

BALÁZS Attila, világranglista-76.: „A Davis-kupa után nem éreztem jól magam, nem sokat edzettem. Két-három hete hallottam erről a kupáról, kicsit még nekem is korai az időpont. Nem tudom, mennyire lesznek vérre menőek a meccsek, próbálom kihozni magamból a maximumot. Ez a verseny legalább egy kis színt visz a mi és a nézők életébe is.”

– Még a leállás előtt nagy élményt jelenthetett a belgák legyőzése a Davis-kupában. A hosszú szünet alatt szívesen idézte fel a szép emléket?
– Igen, némi vigaszt jelent, hogy a járvány előtt lezajlott az esemény. Jó érzés visszagondolni, már nagyon várom a madridi döntőt, és bízom benne, hogy megrendezik. Az év elején az Australian Openen három meccset nyertem, aztán Roger Federertől kaptam ki, tehát mindenképpen szép élményekkel kezdtem el a kényszerpihenőt.

– Rendeztek április végén egy virtuális madridi tornát. Milyen viszonyt ápol a konzolos játékokkal?
– Nekem Xboxom van otthon, azzal szoktam játszani. Nem mondanám óriási kockának magam, de szabadidőmben szeretem használni. Előfordul, hogy esténként átjönnek a barátaim és „fifázunk”, emellett Virtua Tennisben is jó vagyok, szóval, ismerem a játékokat.

– A sajtótájékoztatón elmondta, lát reális esélyt arra, hogy augusztusban folytatódjanak a nemzetközi versenyek. Jelent problémát, hogy a US Open és a Roland Garros időben szinte összecsúszik, csupán egy hét lesz köztük?
– A versenynaptár úgy néz ki, hogy szeptember elején zajlana a US Open, a végén meg a Roland Garros – ebben a kemény pályáról rövid idő alatt salakra átállás és az időeltolódás jelenthet nehézséget. Én nagyon szeretném, ha megrendeznék a két Grand Slamet, már csak azért is, mert mindkettő nagyon jó verseny, és a játékosok újra együtt lehetnének. Másfelől anyagi okokból is jól jönne minden egyes sportolónak.

AZ ELSŐ HÍVÓ SZÓRA

Péntektől vasárnapig az M4 Sporton és az m4sport.hu-n a Budapest-kupa szinte összes mérkőzését nyomon követhetik. A torna ötlete Fucsovics Márton edzője, Jancsó Miklós fejéből pattant ki, és a meghívott 12 versenyző az első szóra igent mondott. A mérkőzések két egyéni és vegyes páros találkozóból állnak, a Sárga-csoportban Nagy Adrienn és Balázs Attila, Gálfi Dalma és Piros Zsombor, valamint Jani Réka és Marozsán Fábián küzd, míg a Kék-csoportban Stollár Fanny és Fucsovics, Bondár Anna és az évek óta Budapesten élő ukrán Szerhij Sztahovszkij, továbbá Babos Tímea és Nagy Péter kettőse viaskodik. A játékosok részvételével szerdán tartottak kedvcsináló sajtótájékoztatót a salakos viadalnak helyet adó Nemzeti Edzésközpontban.

– Ezzel kapcsolatban mi a véleménye a topjátékosok elképzeléséről, amely a világranglistán 250. és 700. hely közötti teniszezőket támogatná?
– Inkább Dominic Thiem véleményét osztom, én sem tartom jó ötletnek, hogy úgy támogatnák az említett játékosokat, hogy a top százba tartozóknak kvázi pénzt kellene befizetniük. Az olyan nagy világszervezetnek, mint az ATP vagy a WTA, ha nem is egyenlő elosztásban, de minden egyes teniszezőjéről gondoskodnia kellene.

– Számít átrendeződésre az élmezőnyben a leállás utáni időszakban?
– Érdekes kérdés, mert azt sem tudom, én magam milyen formában kezdem majd újra... Szerencsére ilyen hosszú ideig tartó sérülésem még nem volt, talán akinek már igen, annak van egy kis rutinja az újrakezdésben. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek nehéz lesz, de talán Federer, Novak Djokovics és Rafael Nadal ugyanúgy vagy esetleg még erősebben térhet vissza. Kicsit hátrébb azonban elképzelhetőnek tartok átrendeződéseket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik