Tenisz: a WTA már alternatív versenyeket ajánl a magyar torna helyett

K. R.K. R.
Vágólapra másolva!
2020.01.29. 19:09
null
Babos Tímeára az Australian Open-döntő után nagy rohanás várhat a hazai WTA-torna körüli események miatt (Fotó: AFP, archív)
Lapunk értesülései szerint a WTA már felkészült a Hungarian Ladies Open elmaradására, és alacsonyabb kategóriájú versenyeket ajánl a Budapestre nevező teniszezőknek.


A Nemzeti Sport több forrásból is azt az információt kapta, hogy a női tornákért felelős WTA levelet írt a Hungarian Ladies Openre (HLO) nevező teniszezőknek, amelyben közli, még ezen a héten igyekszik megoldást találni a kialakult problémára, ám azt javasolja, a játékosok kezdjenek el körülnézni a február 17. és 23. között rendezendő ITF-események között.

A kínos történet röviden: a jogtulajdonos IMG és a Magyar Teniszszövetség szerződése a tavalyi verseny végén lejárt, ám az amerikai cég úgy döntött, 2020-ban is nálunk szeretné megrendezni az eseményt. Az eddigi helyszínt, a BOK Csarnokot az asztaliteniszezők foglalták el, Győr kézilabda-mérkőzésekkel van tele, a debreceni Főnixben pedig ugyancsak más rendezvényeket tartanak abban az időszakban. Bár a honi szakszövetségnek valószínűleg anyagi felelőssége nincs az ügyben, de sportpolitikai mindenképpen, hiszen az MTSZ főtitkára, Richter Attila, a HLO korábbi versenyigazgatója érdeklődött például az Audi Aréna és a Főnix Csarnok üzemeltetőinél.

A legnagyobb hibás természetesen a WTA, amely úgy engedte nevezni a női teniszezőket, hogy még nem volt helyszín, sőt úgy változtatta meg a hivatalos honlapján Budapestet Debrecenre, hogy a szabályoknak egyedüliként megfelelő Főnix Csarnokkal semmiféle szerződése nem volt az IMG-nek, a WTA-nak vagy a Magyar Teniszszövetségnek.

A torna rajtja előtt 19 (!) nappal tehát nincs helyszín, így értelemszerűen jegyértékesítés sem, ez pedig rettentően kínos, sőt példátlan a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb sportágában. A Budapestre nevező teniszezők kellemetlen szituációba kerültek: momentán úgy tűnik, a dubai premiertorna selejtezőjét nem nyitják meg a pórul járt sportolóknak, bármennyire is szeretnék, így Egyiptomba vagy Japánba mehetnének 60 ezer dollár összdíjazású ITF-eseményre, de ajánlatként megkapták az indiai, mexikói, török és tunéziai alsóbb kategóriás versenyeket is...

Nagyot veszíthet az elmúlt két év bajnoka, a belga Alison Van Uytvanck, aki aligha védheti meg a ranglistapontjait, de legjobb női játékosunk, Babos Tímea is nehéz helyzet előtt áll. Úgy tudjuk, a pénteki női páros Australian Open-finálé után néhány órával már haza is kell repülnie, hogy igényelhesse orosz vízumát, mert így mindenképpen pályára szeretne lépni egyesben és párosban a február 10-én rajtoló szentpétervári WTA-tornán, hiszen a HLO esetleges elmaradásával hetekig WTA-mérkőzés nélkül maradna...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik