Tenisz: kezeletlen problémák a kirakat mögött – Temesvári és Markovits is Fucsovics mellett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.26. 17:52
Mint korábban megírtuk, Fucsovics Márton közleményben ment neki a Magyar Teniszszövetségnek, amely állítása szerint nem veszi komolyan az általa felvetett problémákat. Később női éljátékosunk, Babos Tímea is kiállt Fucsovics mellett. Ezúttal a korábbi Grand Slam-győztes, jelenleg az MTK-nál edzősködő Temesvári Andrea és Markovits László, a Vasas SC elnöke adott ki közös nyilatkozatot, amelyben a „kirakat mögött meghúzódó kezeletlen problémákról” írnak. Ezúttal több konkrétumot említenek, rendszerszintű gondokra hívják fel a figyelmet. Az alábbiakban változtatás nélkül olvashatják a közleményt.

„Sokan meglepődhettek, furcsállhatták Fucsovics Marci pénteki, és Babos Timi szombati bejegyzését a Facebook-oldalukon, mert kívülről szemlélve úgy tűnik, hogy a magyar tenisz rég nem látott sikeres időszakát éli.„Sokan meglepődhettek, furcsállhatták Fucsovics Marci pénteki, és Babos Timi szombati bejegyzését a Facebook-oldalukon, mert kívülről szemlélve úgy tűnik, hogy a magyar tenisz rég nem látott sikeres időszakát éli.

Gondolhatunk itt Timi és Marci elképesztő eredményeire, ebben a globálisan is nagyon népszerű sportágban, a kiemelt kormányzati támogatásra, a felnőtt és utánpótlás nemzetközi versenyek rendezésére, a Nemzeti Edzésközpont felépülésére, a Davis-kupa-sikerekre, vagy a tehetséges fiatalok feltűnésére.

Félreértés ne essék, a felsoroltak valóban komoly eredmények, de azoknak a többsége, akik jobban benne vannak a teniszéletben, a saját bőrükön is tapasztalják, hogy a látványos kirakat mögött rengeteg a kezeletlen probléma.

Timi és Marci mellett mi is kiállunk. Elfogadhatatlan, hogy két ilyen szintű játékosnak a nyilvánossághoz kellett fordulnia, mert a Szövetséggel közvetlenül nem tudták megoldani a problémáikat. Az ugyanis a pontos információk hiányában is egyértelmű, hogy ebben a helyzetben melyik félnek kellene a másikat kiszolgálnia. A bejegyzésekből pedig úgy tűnik, a Szövetség fordítva ül a lovon.

A nem újkeletű arroganciát fel kell, hogy váltsa a Szövetség részéről egy valódi segítő és támogató hozzáállás a tenisztársadalom valamennyi szereplője felé.

A háttérbe tekintve egyértelmű ugyanis, hogy egyáltalán nincs működő szakmai rendszer, ezen a téren gyerekcipőben járunk. A tenisz az egyik legköltségesebb sportág, kevesen tudják finanszírozni, így a merítési lehetőség is jóval szűkebb, tehát már csak a létszám tekintetében is komoly a lemaradás. A Szövetség egyik legfontosabb feladata lenne a bázis növeléséhez szükséges feltételek biztosítása.

Az a kevés utánpótlásműhely, ahol még mindig komolyabban foglalkoznak a tenisszel, alig kap anyagi támogatást. Szakemberhiány van, nincsenek továbbképzések, a meglévő, még kitartó edzők pedig anyagilag és erkölcsileg sincsenek megbecsülve. A vidéki teniszműhelyek pedig még ehhez képest is kilátástalanabb helyzetben vannak.

Eközben a Szövetség elkezdett klubként működni, az állami támogatásoknak köszönhetően egyfajta konkurenciájává vált a kluboknak, ami semmiképpen nem egészséges helyzet, szereptévesztés, mert a felek ellenérdekeltté váltak.

Ami a finanszírozást illeti, ki kell mondanunk, hogy a Szövetség vezetése minden eddiginél több központi forrásból gazdálkodik, azonban ezeknek a pénzeknek az elosztása jogosan teszi elégedetlenné a szakma képviselőit, még ha ezt kevesen is merik nyíltani kimondani.

Egy Szövetség vezetésének igenis fel kell mérnie, hogy például egy férfi ATP-verseny milyen költségekkel jár. Akármennyi előrelépést jelent egy ilyen verseny Budapestre hozatala, ez nem történhet olyan áron, hogy több száz millió forint elmenjen mobillétesítmények felállítására és lebontására, miközben a fent említett problémák megoldásra várnak. Abból a pénzből, amit a Szövetség az elmúlt években a nemzetközi versenyrendezésre költött, egyes utánpótlásműhelyek helyzetét évtizedekre meg lehetett volna oldani.

A leírt problémák évek óta ismertek teniszberkeken belül, egy évvel ezelőtt, többekkel egyetemben mi magunk is kezdeményeztünk a Szövetségnél egy szakmai egyeztetés-sorozatot.

Egyesek szerint ez járt némi eredménnyel, mások szerint semmilyen előrelépést nem hozott, de az biztos, hogy összességében kevesek voltunk ahhoz, hogy igazi áttörést érjünk el, vagy a mostanihoz hasonló nyilvánosságot kapjanak a kezdeményezéseink.

Reméljük, hogy a jelenlegi helyzetben többünk határozott jelzése eredményre vezet, és a jövőben a Szövetség döntései a tenisztársadalom egy sokkal szélesebb rétegének érdekeit fogják szolgálni.”

Temesvári Andrea és Markovits László

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik