KLEIN RON 2019.11.20 09:56 Frissítve: 2019.11.20 10:50

Tenisz: Idén voltak problémáim az edzőkérdéssel – Fucsovics

Legmagasabban jegyzett játékosunk az anyanyelvén akar kommunikálni az edzőivel, ezért a jövőben Jancsó Miklós és Nagy Zoltán készíti fel a versenyekre.

 

Két éve az első száz tagja (Fotó: Getty Images)

– Miért éppen ők?
– Az idén voltak problémáim az edzőkérdéssel kapcsolatban, hiszen előbb Sávolt Attila távozott, majd a francia Olivier Taumával nem működött megfelelően a munka, mert volt, hogy velem tudott utazni, máskor meg nem. A következő idényre szeretném megoldani ezt a gondot, a terv, hogy legalább huszonhat versenyen lesz velem tréner, ezért döntöttem úgy, hogy két szakemberrel állapodom meg – felelte lapunk kérdésére Fucsovics Márton, aki szűk körű sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2020-ra két új edzőjével, Jancsó Miklóssal és Nagy Zoltánnal készül fel. Az eseményre a közmédián kívül kizárólag a Nemzeti Sport kapott meghívót. – Jancsó Miklós korábban Szávay Ágival is dolgozott együtt, és segített nekem például októberben, a bécsi ATP-tornán. Azt tapasztaltam, hogy nagyon jól felkészített a mérkőzésekre. Nagy Zoltánt ő javasolta, de én is régóta ismerem. Kedvelem benne, hogy rendszerszerető ember, akire momentán nagy szükségem van. Technikás, jó teniszező volt, magyar bajnok. Egyelőre február végéig állapodtunk meg velük, de bízom benne, hogy hosszú távú lesz az együttműködésünk.

NINCSENEK LEMARADVA

– Tauma munkájáról ön pozitívan nyilatkozott korábban. Mikor érezte azt, hogy ez mégsem működik? Lapunknak már a US Openen arról beszélt, hogy változásra van szükség, mert a francia tréner vízumproblémák miatt nem tudott önnel tartani az amerikai versenyekre.
– Igen, az nagy törés volt, hogy nem tudott elkísérni, kezdtem úgy érezni, hogy nem az igazi a kapcsolatunk. Ez is nyomós ok volt, de nem az egyetlen: a meccseken azt tapasztaltam, hogy azok a szakmai javaslatok, amelyeket ő mondott, nem működtek, nem passzoltak a játékomhoz.

Jancsó Miklóssal (jobbra) már dolgozott együtt (Fotó: Nagy Norbert/FMH)

– Készült már külföldi akadémiákon, külföldi edzőkkel. Mi az erőssége az új szakmai stábjának? Mert néhányan biztos legyintenek majd a neveket hallva.
– Két éve a top száz tagja vagyok, jó rálátásom van, hogy ki milyen edzővel dolgozik együtt az élmezőnyben. Ezen a szinten már nagyon fontos, hogy a tréner milyen hangulatba tudja hozni a játékosát az edzésekre, mérkőzésekre. Ezért is örülök, hogy bővítettük a stábot, nem csak egy edzővel utazom. A kérdésre visszatérve: van összehasonlítási alapom, és nincsenek lemaradva senkitől.

– Az mondjuk igaz, hogy a sportágban olykor szülő az edző, akinek korábban köze sem volt a teniszhez.
Azt szoktam mondani, hogy az élmezőnyben már mindenki ugyanolyan jól üti a labdát, a mérkőzéseken apróságok döntenek, például a mentalitás.

– Tehát előfordulhat, hogy Nagy Zoltán jobban tudja kezelni a feszült szituációkat, mint például egy külföldi sztáredző?
Igen, ezért is kötöttem ki, hogy mindenképpen magyar edzővel szeretnék dolgozni a jövőben. Könnyebb az anyanyelvemen kommunikálni, mert angolul néhány kifejezés vagy hangsúly egészen máshogy jön le, és ez döntő lehet. A másik érv, hogy nyilván az edzőnek is van családja, haza akar menni, és amikor Oli például Franciaországban volt velük, addig én Magyarországon egyedül készültem. Ez a jövőben nem fordul elő.

SZERETNE A VÁLOGATOTTBAN JÁTSZANI

Ha magyar edzőt keresett, adódik a kérdés: szóba került Sávolt Attila?
– Igen, de vele megbeszéltük, hogy ez nem működik. Az év elején is azért lett vége a munkakapcsolatunknak, mert nem tudott velem utazni a versenyekre, és elmondta, hogy ez a jövőben sem változik.

– Elhangzott, hogy Vaskó Balázs lesz az erőnléti edzője, aki főállásban a Magyar Teniszszövetségnél dolgozik. Eszerint rendeződött a viszonya a szövetséggel?
– Nincs kapcsolatom a szövetséggel, ezt lehet úgy is értelmezni, hogy normalizálódott a viszonyunk.

BAJI BALÁZS TÁRSASÁGÁBAN
A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a következő szezonban a The Path Sports Management elnevezésű iroda és a Joó György által vezetett Tenisz Pro Kft. közösen intézi majd Fucsovics ügyeit – egyébként már 2019-ben is együttműködött a két cég. A The Path csapatának tagja többek között Baji Balázs, Márton Anita és Milák Kristóf is.
A jövő évi programmal kapcsolatban elhangzott, hogy Fucsovics január elsején utazik Dohába, ott kezdi az új évet, aztán Ausztráliában versenyez, majd februárban európai, márciusban amerikai tornákon indul.

– Jövőre pályára lép a Davis-kupában?
– Szeretnék játszani.

– Az idei idénnyel kapcsolatban elmondta a sajtótájékoztatón, hogy csalódott. Sokat változott a pályafutása – néhány éve még a top száz is távoli álomnak tűnt, most meg joggal nem elégedett a hetvenedik hellyel.
– A hozzám közel álló emberek éppen azzal szoktak vigasztalni, hogy miközben nem ítélem jónak az évet, azért voltak szép eredményeim, és hetvenedik vagyok. Három éve a fél karomat odaadtam volna ezért... Meg kell próbálnom úgy felfogni, hogy jó évad volt, mert ez erőt adhat a felkészülésre és az új évre.

AGGÓDIK, DE NINCS VÉSZ

– Csütörtökön már kezdi is a alapozást – de hol pihent?
– Az elmúlt három évben elmentem nyaralni külföldre, de most nem, mert rengeteget utaztam az idén, így inkább itthon maradtam és pihentem. Örülök a felkészülés kezdetének, mert szeretek edzeni és erősödni, és abból a szempontból is pozitívan várom, hogy másfél hónapig még itthon lehetek.

– A jövő év elején vannak bőven megvédendő pontjai, tehát néhány gyengébb verseny következtében a top százból is kicsúszhat. Van önben aggodalom?
– Persze, ezzel minden teniszező így van. De az idény elején még főtáblákon fogok játszani, tudok pontokat gyűjtögetni. Ha mégis kiesnék a százból, a százhúsz környékére mondjuk, akkor sincs vész, mert utána nincsenek megvédendő pontjaim. Összességében a top ötven a célom a jövő év végére.

 

2020.10.13 12:07:25

Tenisz KLEIN RON

A sportág érdeke, hogy a három zseni minél több emlékezetes párharcot vívjon egymással.

2020.10.10 10:18:49

Tenisz T. D.

Djokovics próbálkozott, de nem volt ellenszere • A salakkirály a 20. GS-tornáját nyerte, beérte Federert.

2020.10.11 10:38:41

Tenisz HATÁR DÁVID

Akadozott a gépezet, de a magyar, francia páros a negyedik GS-győzelmét is megszerezte.

2020.10.11 10:02:40

Tenisz KLEIN RON

Iga Swiatek nyáron érettségizett le, sokszor edzett hajnalban, agresszív taktikájával pályafutása első GS-trófeáját emelhette a magasba.

2020.10.10 13:51:44

Tenisz B. L.

Iga Swiatek két szettben verte meg Kenint, így hazája első egyéni Grand Slam-torna-győztese lett.