Tenisz: ezért indul Babos Tímea a US Openen

K. R.K. R.
Vágólapra másolva!
2020.08.19. 11:23
null
A versenyzést már nagyon várja (Fotó: Dömötör Csaba)
A legeredményesebb magyar játékos nem lelkesedik a rá váró New York-i körülményekért, ennek ellenére pályára lép az amerikai Grand Slam-tornán.

– Miért döntött úgy, hogy minden nehezítő körülmény ellenére pályára lép az idei US Openen?
Meghagyták a Grand Slam-titulust, az első három fordulóban a pénzdíj ugyanannyi, mint tavaly, és utána is csak minimális a visszaesés, talán gyengébb lesz a főtábla, tehát összességében szakmailag és anyagilag is jó lehetőséget jelenthet a verseny – felelte a Nemzeti Sport érdeklődésére a legeredményesebb magyar teniszező, Babos Tímea, aki sokáig gondolkozott azon, vállalja-e a nevezést a szigorú korlátozó intézkedések között rendezendő viadalra.

A New Yorkba költöztetett cincinnati premiertornán is játszik?
Nem, mert úgy érzem, hogy fizikailag még nem állok teljesen készen. Ha korábban repülnék a tengerentúlra, a buborékban nehezebb lenne edzeni, több tényezőt is figyelembe kellene venni, itthon viszont nyugodt körülmények között gyakorolhatok.

AZ ELSŐ POZITÍV ESET
Augusztus 20-án kezdődik a biztonsági okokból New Yorkba költöztetett cincinnati mester- és premiertorna, de máris megvan az első pozitív koronavírusteszt.
A szervező, az Egyesült Államok Teniszszövetségének hivatalos közleménye alapján augusztus 13. óta 1400 tesztet végeztek el, és ez az első pozitív eset. A bejelentés nem részletezi, ki kapta el a vírust, ám az kiderül belőle, hogy nem teniszező lett beteg, és az érintett személy tünetmentes – az első tesztje egyébként negatív lett az érkezéskor, ám körülbelül 48 órával később már kimutatták nála a betegséget. A pozitív teszteredményt követően a rendezők életbe léptették a New York állam egészségügyi minisztériumának követelményei alapján összeállított protokollt. Erről már korábban írtunk, ugyanis elég különös: aki elkapta a koronavírust, 10 napig szigetelődik el, aki viszont egy szobában tartózkodott a beteggel, 14 napra is karanténba kerülhet…

Mikor utazik?
– Hétfőn, párizsi átszállással. A fizioterapeutám, Maciej Ryszczuk, illetve jó barátnőm, párosbeli társam, Kristina Mladenovic már kint vannak, azt mondták, ilyen egyszerűen még sohasem léptek be az Egyesült Államokba. Kaptunk egy speciális meghívólevelet, a vízummal együtt két perc alatt beengednek az országba. Ezt a részét jól megszervezte az Egyesült Államok Teniszszövetsége, nem szívatják a sportolókat.

Edzője, Michael Joyce mikor érkezik?
– Ő is hétfőn. Megpróbáljuk még aznap elvégeztetni a koronavírustesztet, mert utána huszonnégy órát a szállodai szobában kell töltenünk, és ha megérkezik a negatív eredmény, akkor tudjuk csak felvenni az akkreditációt. Úgy számolok, hogy szerdától edzhetünk.

Milyen tapasztalatokat hallott Mladenovictól, komolyan veszik a korlátozó intézkedéseket?
Igen, nagyon-nagyon szigorúan, kizárólag a szálloda és a pálya között mozoghatunk. Rendeztek már néhány versenyt az újraindulás óta, beszélgettem a lányokkal, azt mondták, vicc volt az egész: a huszonnégy órás karantént szinte senki sem vette komolyan, a többiekkel étkeztek… New Yorkban viszont azonnal visszazavarják a szobájába azt, akinek még nem jött meg a negatív koronavírustesztje. Aki nem tartja be a szabályokat, pénzbüntetést kaphat, sőt, akár ki is zárhatják a versenyből. Ha stábtag szegi meg, a jövő évi akkreditációját is elveszítheti. A szervezők nem mernek kockáztatni, nehogy tucatnyi megbetegedés legyen a vége, mint az Adria Touron.

Nehéz ilyen ellenérzések mellett útnak indulni?
Azt a részét várom, hogy a rengeteg edzés után végre versenyezhessek, tétmérkőzésen léphessek pályára. A körülményekért nyilván nem lelkesedem, részben ezért sem játszom a premiertornán, mert négy hét a buborékban rettenetesen sok lenne.

Salakon kezdte el a felkészülést, hétfőtől tért át a kemény borításra. Nagy a különbség?
Furcsa volt, hiszen kemény pályán márciusban játszottam legutóbb. Más felület: a borítás kemény, több a gyors mozgás, salakon másfajta kondi kell a hosszabb labdamenetek miatt. A salak ad egy állóképességet, így könnyebb hozzászokni a kemény pályához, amit amúgy nagyon szeretek.

Mi a helyzet az európai hazaúttal? Szükséges a tizennégy napos karantén?
Nem, a szervezők megegyeztek minden érdekelt országgal, hogy a teniszezőknek visszafelé nem kell karanténba vonulniuk.

A US Open után hogyan tovább? Amerikai edzője eljöhet önnel Európába?
Elvileg igen, de fogalmam sincs a folytatásról, nagy a bizonytalanság. A férfiaknál nyilvánosságra hoztak egy tervezett versenynaptárt, nálunk viszont még mindig nincsenek hivatalos információk. A salakos tornák után következne a fedett pályás szezon, de a világjárvány alatt nem tudom, ki meri bevállalni…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik