Tenisz: Dühös vagyok, érthetetlen ez az egész – Babos Tímea

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.10.26. 17:01
null
Babos (jobbra) párosban nagy tornán csak Mladeoniccsal indul (Fotó: AFP)
A régi-új edzőjével hamarosan már a következő idényre készülő Babos Tímea szerint a WTA nem tett semmit annak érdekében, hogy pótolja az elmaradt ázsiai versenyeket, a 2021-es Australian Open kapcsán pedig várja a karanténkötelezettségre vonatkozó szabályok hivatalos bejelentését.

Babos Tímea a US Openen és a Roland Garroson szerzett már némi tapasztalatot az online sajtótájékoztatók világából, ám aligha állítunk meglepőt azzal, hogy ezek az események nem pótolhatják a személyes kommunikációt. Különösen akkor, ha technikai problémák nehezítik a közvetítést – egymással szemben ülve a legritkább esetben fordul elő, hogy valakinek néhány percenként elakad a szava.

A legeredményesebb magyar teniszező egy héttel ezelőtt váltott edzőt – hivatalosan. A világjárvány kitörése óta állandósult a probléma, hogy Babos és az amerikai Michael Joyce nem tudtak találkozni, tréningezni, ami értelemszerűen ellehetetlenítette a közös munkát. Hasonló helyzetbe került az MTK-s sportolóval 2014 és 2018 között együtt dolgozó Thomas Drouet, aki a beutazási korlátozásokra nem talált megoldást kínai tanítványával, Vang Csianggal. Bár a Mol székházában tartott hétfői sajtótájékoztatón Babos nevetve jelentette ki, hogy a monacói szakember nem szállított ki pizzát a teniszidényben elrendelt kényszerszünet alatt, újságírói kacsa az egész, azt azért hozzátennénk, hogy Drouet anyagi problémájáról a francia L'Équipe számolt be az edzőt idézve, és aligha a sportnapilap találta ki a történetet...

Babos elárulta, Drouet jelentkezett be nála a lehetséges együttműködésről érdeklődve, és a US Open előtt 10 napban állapodtak meg, amiből végül négy hét lett. A két évvel ezelőtti szerződésbontás szerinte azért történt meg, mert akkor kezdtek el edzeni, amikor 20 esztendősen éppen kikerült édesapja, Babos Csaba szárnyai alól, ezért jól jött Drouet erős kontrollja, ám ebből évekkel később sem engedett, a játékos pedig egyszerűen besokallt.

Öt év egyébként is rengeteg idő a teniszben, kevesen dolgoznak együtt ilyen hosszan. Michaeltől sokat tanultam, de Thomas edzésmunkája közelebb áll hozzám. Van még néhány év a karrieremből, szeretnék egyesben is visszakerülni a jobbak közé” – mondta Babos, aki Drouet irányításával a legjobb 25 között is szerepelt a világranglistán. A régi-új szakembernek csak annyi volt a kérése, hogy a 27 éves soproni lány hozzáállása ne legyen negatív, mindig motiváltan lépjen pályára – állítja, játékosa tudása nem a 111. helyre való, ahol momentán jegyzik a ranglistán.

Babos a párossal kapcsolatban kijelentette, szerinte a US Opent nyerték volna meg a legkönnyebben Kristina Mladenoviccsal, ezért is sajnálja, hogy a hirtelen változó egészségügyi protokoll miatt a francia közeli kontaktnak minősült, így kizárták őket. A pályán mutatott teljesítmény alapján mindenesetre „Kikivel” veretlenek maradtak 2020-ban a Grand Slam-tornákat tekintve, hiszen az Australian Openen és a Roland Garroson is győztek – talán ezért is érthető, hogy úgy érzi, sokan kiradíroznák az életükből 2020-at, ő viszont csak a közepét tüntetné el. A jövő évre halasztott tokiói olimpia ügyében hozzátette, a rióival ellentétben ez nem befolyásolja kettősüket – 2016-ban a francia szövetség ajánlatát elfogadva Mladenovic a honfitársával, Caroline Garciával versenyzett –, amíg párosozni akarnak, minden nagy tornán együtt indulnak.

A sajtótájékoztatón már a következő idényről is szó esett, ám előtte a Nemzeti Sport arról érdeklődött, mekkora a düh és a csalódottság a női teniszezők körében, amiért az ázsiai események törlése után az ATP feltöltötte a naptárát, a WTA viszont elvétve tud versenyt kínálni.

„Én nagyon dühös vagyok, érthetetlen ez az egész! Tudhattuk, hogy Ázsiában lehetnek problémák, ám a WTA nem tett semmit, miközben a világ egyik legnépszerűbb női sportágáról van szó. Direkt lefényképeztem: a Roland Garros utáni héten hét rangos tornát rendezett az ATP, a WTA pedig egyetlen huszonötezrest... Úgy hallottam, hogy a kölni versenyigazgató sem két ATP-viadalt szeretett volna megtartani egymás után, hanem egy férfit és egy nőit, ám nem sikerült megállapodnia a WTA-val” – árulta el Babos, aki szerint valószínű, hogy csak Ausztráliában lesz lehetőség személyesen számon kérni a WTA vezetőségét.

Az Australian Opennel kapcsolatban még sok a bizonytalanság, hiszen a kéthetes karanténkötelezettség már biztos, azt viszont egyelőre a helyi teniszszövetség nem tudta hivatalosan is elérni, hogy ebben a 14 napban a sportolók a buborékon belül szabadon gyakorolhassanak és versenyezhessenek.

„Úgy számolok, hogy december tizennegyedikén kellene megérkeznem Ausztráliába. Én családcentrikus vagyok, kétszer töltöttem távol az otthonomtól a karácsonyt, és akkor azt mondtam, soha többé, de szeretnék játszani az Australian Openen. Egyelőre nincs elég információnk arról, mi vár ránk: nem látom értelmét egy négy-öthetes munkának, hogy aztán két hétig üljek egy szállodai szobában. Az ausztrálok azt szeretnék, hogy már novemberben elutazzunk, és ott végezzük el az alapozást, de akkor két és fél hónapot kellene kint töltenünk, ami abszurd ötlet” – szögezte le Babos, aki a napokban kezdi meg a felkészülést a következő idényre, és november közepén Drouet is Magyarországra érkezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik