Tenisz: Djokovics elárulta, közel állt ahhoz, hogy visszavonuljon

Vágólapra másolva!
2019.02.19. 10:17
null
Jelena és Novak Djokovics a hétfői gálán (Fotó: AFP)
A 2017-es esztendő megpróbáltatásai közepette a visszavonulás is megfordult a fejében, ám végül, nem kis részben feleségének, Jelenának köszönhetően, megtalálta a motivációt a folytatáshoz – Novak Djokovics tartalmas és nagyon emberi beszédben köszönte meg, hogy az újságírók, neves sportszemélyiségek szavazatai alapján ő kapta meg a 2018 legjobb férfi sportolójának járó Laureus-díjat.



„Ne várj semmit, és akkor megkaphatsz mindent” – adott ízelítőt életfilozófiájából Novak Djokovics a köszönőbeszéde elején, és a negyedszer elnyert díj jelentőségét méltatván a bebörtönzött polgárjogi harcosból Dél-Afrika köztársasági elnökévé lett, az első Laureus-gálán (2000) emlékezetes beszédet mondó Nelson Mandelát is idézte: – A sportnak megvan az ereje ahhoz, hogy megváltoztassa a világot.”

A 15-szörös Grand Slam-bajnok életét azonban leginkább a felesége változtatta meg az elmúlt időszakban – derült ki a folytatásból. A 2017-es esztendő megpróbáltatásai (formahanyatlás, szakítás addigi edzőjével, könyöksérülés), majd a hosszú pihenőt követő 2018 eleji eredménytelen visszatérés és a könyökműtét kétségeket ébresztett a szerb világklasszisban.

„A támogatásod nagyon-nagyon sokat jelentett nekem abban az időszakban, amikor kétségek között őrlődtem azon gondolkodva, egyáltalán akarok-e még teniszezni – mondta felesége felé fordulva a hétfői díjátadón. – Igen, sok minden más mellett azon gondolkodtam, hogy abbahagyom a teniszt, mert úgy éreztem, kibillentem az egyensúlyomból. A műtéttel párhuzamosan leeresztettem, ezt nagyon jól láttad, és hónapokba telt, mire újból megtaláltam a dolgok értelmét, képes lettem újra kijelölni célokat.”

Djokovics úgy látja, nagyon fontos volt, hogy a gyötrődés hónapjaiban Jelena lelket öntött belé, segítségével más megvilágításban kezdett látni sok mindent. A sport reflektorfényhez szokott szupersztárjainak életében kevés a családdal, a társsal töltött meghitt pillanat, amikor az ember rájöhet arra, ki is valójában – „és ebben te sokkal jobb vagy, mint én egyedül lettem volna”.

„Magamban kellett rendet tennem az elmúlt tizenöt hónapban, végeznem kellett némi belső gépészkedést, ahogyan mondani szoktam – folytatta a teniszező. – Le kellett küzdenem egy súlyos sérülést, túltenni magam egy műtéten, és le kellett győznöm a visszatéréssel kapcsolatos türelmetlenségemet, idegességemet. Ott billegtem a visszavonulás határán, most pedig itt állok önök előtt, és a megtett hosszú útról beszélek – olyan, mint egy tündérmese…”

Valóban az: a színpadról ezek szerint már-már lelépni készülő szerb teniszező visszatért, tavaly megnyerte Wimbledont, győzött a US Openen – és bár a mostani elismerésében nem játszott szerepet, ne felejtsük el: 2019 elején hetedszer is feljutott a csúcsra az Ausztrál nemzetközi bajnokságon.

„Egyvalamit megtanultam abban a másfél évben. Amikor nem a kedved szerint alakulnak a dolgok és kemény kihívásokkal szembesülsz, mindig magadba kell nézned, mert a fontos kérdésekre csak ott lelheted meg a választ. Korábban hallottam másokat hasonlóan beszélni, de nem értettem meg teljes egészében a lényeget. Most viszont már értem, hogy a cél elérése a hozzá vezető út tanulságai nélkül mit sem ér. Sok megpróbáltatáson kellett keresztülmennem, de már pontosan tudom, hol találhatom meg az erőt és a motivációt, ami a folytatáshoz kell.”

Mint beszámoltunk róla, 2018 legjobb női sportolója az egyesült államokbeli tornász, a világ- és olimpiai bajnok Simone Biles lett.

NOVAK DJOKOVICS BESZÉDE



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik