Napra pontosan öt év után ismét WTA-tornát nyert Babos Tímea!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.26. 12:49
null
Babos Tímea legyőzte páros partnerét a budapesti döntőben (Fotó: AFP)
Babos Tímea szetthátrányból fordítva legyőzte a cseh Lucie Safárovát a budapesti tenisztorna fináléjában. A 23 éves magyar teniszező napra pontosan öt évvel ezt megelőzően nyert legutóbb nem Challenger-tornát.

 

Az elődöntőben Babos Tímea két szettben legyőzte a német Görgest, páros partnere pedig a szintén német Witthöftöt búcsúztatta. Mivel mindketten bejutottak a fináléba, a két játékos visszalépett a páros elődöntőjétől.

Az eddigi mindkét meccsüket a cseh lány nyerte meg, igaz, mindkétszer nagy küzdelemben (6:4, 7:5 és 3:6, 6:3, 7:6).

Fotó: Veres Viktor
Fotó: Veres Viktor

Ezúttal a legutóbb nem Challenger-tornán 2012. február 26-án diadalmaskodó magyar lány kezdett jobban, és bár 2:1-es vezetésénél még nem jött össze neki a brék, 3:2-nél már igen. Jött azonban rögvest a brék, és hiába volt a következő fogadójátékában három labdája is Babosnak az újabb gémhez, ellenfele egyenlített, és rövidítésben megnyerte az első szettet.

A második felvonás elején egyből elvette ellenfele adogatását Babos, saját szerváit pedig rendkívül magabiztosan hozta, így egyenlített (6:4).

A döntő szettben 2:1-es Safárová-előny után egyhuzamban négy játékot nyert meg a magyar lány, és noha adogatóként még rontott, fogadóként lezárta a meccset (6:3).

Babos a 2012-es, Monterreyben rendezett WTA-torna után ünnepelhetett ismét, igaz, 2015 novemberében, Tajvanon egy Challenger-tornát megnyert.

„Elképesztő volt ez a hét, köszönöm a biztatást, a magyar közönség nélkül sokkal nehezebb lett volna. A végén ki akartam szerválni a meccset, aztán egy hálóról lecsorgó labdától elbizonytalanodtam, de újra agresszív voltam, és futottam minden labdáért” – értékelt Babos, hozzátéve, a vége lehetett volna szebb is, de az a lényeg, hogy megvan a diadal.

„Természetesen gratulálok Lucie-nek, megtiszteltetés volt ellene játszani, fantasztikus játékos.”

A porcelánból készült trófeát a kilencszeres Grand Slam-bajnok és volt világelső Szeles Mónika nyújtotta át Babosnak a záróünnepségen.

Safárová a köszönetnyilvánítások után elmondta, élvezte a játékot Budapesten, nagyszerű volt a hangulat.

„Remélem, legközelebb én nyerek, jövőre mindenesetre visszajövök ide, és újra megpróbálom” – tette hozzá.

WTA-TORNA, BUDAPEST (226 750 dollár, kemény pálya)
EGYES,
DÖNTŐ
Babos (1.)–Safárová (cseh, 2.) 6:7 (4–7), 6:4, 6:3

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

3. SZETT


BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 6:4, 5:3 SAFÁROVÁ ADOGAT
Nagyszerű fonák a sarokba, 0:15. Nem jönnek a szervák, 0:30. Ez szép, futtából, keresztbe a vonalra, 15:30. Szépen játszott Timi, de a hálóba üt, 30:30. Na most viszont már leüti Safárovát a pályáról, meccslabda! Két szép ütés után hálóba üt Safárová!

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 6:4, 5:2 BABOS ADOGAT
BRÉK. Parádésan játszotta meg az első pontot Safárová, Babos a végén teljesen lemaradt az ütésről. A challenge viszont jó, meg a következő adogatás is, 30:15. Rövid ritörn után Timi beérte a labdamenetet, de elcsapja a végén. A második szervát megtámadja Safárová, az első szett után először van bréklabdája. Kettős hiba...

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 6:4, 4:2 SAFÁROVÁ ADOGAT
BRÉK. Az első pont a csehé, remek ritörnnel jön a válasz. Kettős hiba! Outot üt Timi, nincs két bréklabda. Egy viszont van, mert a hálóba üt Safárová. És elcsapja!

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 6:4, 3:2 BABOS ADOGAT
Picit széles a cseh ütése, de a második pont már az övé. Hosszú labdamenet, most szépen fejezi be lecsapással. Nagyszerű játék, szép tenyeres befejezéssel, 40:15. Ász értékű.

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 6:4, 2:2 SAFÁROVÁ ADOGAT
BRÉK! Safárová is jól kezd, de Timi szép elütéssel felel (15:15). Safárová outot üt, itt az esély? Hát ezt a pontot kb ötször nyerte meg Safárová, de sajnos végül tényleg összejött neki, pedig óriásit küzdött a magyar lány. Ezt most hosszúra üti Babos, de szép ponttal egyenlít. Háló, bréklabda! És még egy háló!

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 6:4, 1:2 BABOS ADOGAT
Két gyors pont után hosszút üt (30:15). Jó szerva, majd még egy szép pont.

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 6:4, 1:1 SAFÁROVÁ ADOGAT
Keményen próbál Babos játszani, az első pont megvan, a másodikat megnyerte Safárová, 15:15. A következő kettőt is, egy jó szerva után pedig 2:1 oda.

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 6:4, 0:1 BABOS ADOGAT
Egy gyors és egy hosszú labdamenet végén is Babosé a pont. Ez megint gyors volt, 40:0. Sima volt, 1:1.

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 6:4, 0:0 SAFÁROVÁ ADOGAT
Jó első szerva, rontás Babostól a másodiknál, 30:0. Jó szerva, de a hálós ritörn után ront Safárová. Többet viszont már nem, sima adogatással először vezet a meccs során.

2. SZETT

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 5:4 BABOS ADOGAT
Ász. Ász értékű. Még egy. Három szettlabda! A szerva még nem volt out, a következő már igen, a sólyomszem sem segíti Babost. A második szettlabda viszont megvan.

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 5:3 SAFÁROVÁ ADOGAT
Out itt, nyerő ott, 30:0. Kettős hiba, majd out, 30:30. Hatalmas labdamenet, de nincs szettlabda. Másodikra Babos támad, vesztére.

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 4:3 BABOS ADOGAT
Rossz a ritörn, majd Babos üt hosszút. Megint hosszú ritörn majd egy szép játék, ismét Babos-ponttal, 40:15. Ász, ez sem volt szoros most.

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 4:2 SAFÁROVÁ ADOGAT
Két gyors pont, 30:0. Parádés szerva és lecsapás, eddig sima. Na ez most szép volt, finom ritörn után nagyszerű emelés, 40:15. Másodikra támadni próbált, háló.

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 3:2 BABOS ADOGAT
Az ász visszanézve széles lett, jött helyette egy nyerő, így is 15:0. Egy hosszú után ziccert ront Babos, 30:15 helyett 15:30. A szép játék után Safárová kicsit szélesre üti, most a sólyomszem sincs vele 30:30. Nagy csatakiáltás, majd kettős hiba. 40:40. Szép adogatás, hosszú ritörn, előny itt, de nem sokáig, jön a hosszú Babosnál is. Egy ász és egy újabb nagy szerva után 4:2.

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 3:1 SAFÁROVÁ ADOGAT
Babos alaposan megnézte a keresztet, a másodikat viszont outra üti (15:15). Babos szépen visszajött a labdamenetbe, amikor már előnybe is került talán, beleüti a hálóba. Ez meg kicsit hosszú, 40:15, de gyorsan szépít. Jó ritörn, de még jobb válasz.

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 2:1 BABOS ADOGAT
Egy jó adogatás után Safárová nyer két pontot, de újabb jó szervával 30:30. Újra jöhet a csatakiáltás Timitől Safárová széles ütése után egy ásszal pedig 3:1.

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 2:0 SAFÁROVÁ ADOGAT
Keményen játszik Babos, de másodikra a hálóba üt, 15:15. Most Timit mozgatják szépen, és vissza is ütik a helyére. Ász, szépítés.

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 1:0 BABOS ADOGAT
Az első két pont Babosé, a második második adogatásra hosszú ritörnnel. Szépen visszaüti az elmozgó Safárová helyére, 40:0, majd megfuttatja az ellenfelét, és lezárja a játékot.

BABOS–SAFÁROVÁ 6:7, 0:0 SAFÁROVÁ ADOGAT
BRÉK.
Az első pont a csehé, a második Timié, aki a hálónál gyönyörűen rövidít (15:30). Most a háló jócskán Timivel volt, két bréklabda, és kiüti Safárová.

1. SZETT

BABOS–SAFÁROVÁ 6:6 TIE BREAK
Babos outjával az első minibrék a csehé, aki egy hosszú labdamenet után megduplázza előnyét, de jó helyzetből szélest üt (1–2). Mindkét labdamenet Safárováé, bár a második eléggé outgyanús volt (1–4). Szép labdamenet után Babos ütése hosszú, 1–5-tel fordulnak a felek. Babos kozmetikáz, majd hozza szerváit (4–5). Nagyszerű adogatással két szettlabda a cseh lánynak, és már az elsővel él (4–7).

BABOS–SAFÁROVÁ 6:5 SAFÁROVÁ ADOGAT
Az első necces, de jön rá egy ász. Babos kikéri a sólyomszemet, de nagyon bent volt. Újabb jó szerva után már 30:0. Sima játékkal egyenlítés, jöhet a rövidítés.

BABOS–SAFÁROVÁ 5:5 BABOS ADOGAT
A háló Safárovával volt, és bár közel járt, Babos végül nem tudta megfordítani a labdamenetet. Egy rendkívül hosszú ritörn után egy újabb jó adogatásnál már a magyar volt előnyben (30:15), majd egy maratoni labdamenet végén káprázatos nyerőt ütve 40:15-re lépett el. Egy nagyszerű adogatásra még beesett a válasz, de a következő már nem, megint a szettben maradásért jöhet Safárová.

BABOS–SAFÁROVÁ 5:4 SAFÁROVÁ ADOGAT
Babos hosszúval kezd, majd a második szervát szélesre csapja (30:0). Safárová kiszorított helyzetből nagyszerű keresztet üt a vonalra, egy ásszal pedig egyenlít.

BABOS–SAFÁROVÁ 4:4 BABOS ADOGAT
Nagyszerű szervák sorozatban, hamar 40:0-re elhúz Babos, és gond nélkül visszaveszi az előnyt.

BABOS–SAFÁROVÁ 4:3 SAFÁROVÁ ADOGAT
Elsőre még a háló megmenti, de két újabb rossz szervával kettős hiba. Ötödik kísérletre összejön egy jó szerva, de jobb a ritörn, 0:30. Egy szép pont után Babos hasonlóval válaszol, 15:40 ismét. A jó szerva után Babos nem tudott visszakerülni a játékba, egy újabbal pedig egyenlít Safárová. Egy hosszú játék után viszont ront a cseh, újabb brékesély. És gyönyörű játékkal ez is hárítva. Egy újabbal már a csehnél az előny, és egyenlít is.

BABOS–SAFÁROVÁ 4:2 BABOS ADOGAT
BRÉK. Hosszú játékkal kezdenek a felek, Safárová pedig kissé túl hosszúra is teszi az első pontot. Babos átemelési kísérlete is out lett, majd egy jó ritörnnel 15:30. Hiába futtatja ellenfelét, két bréklabda itt is (15:40). Egy jó szervával az elsőt még hárítja, de egy kettős hibával elbukja az adogatását.

BABOS–SAFÁROVÁ 3:2 SAFÁROVÁ ADOGAT
BRÉK. Alaposan rákészülhetett a fogadásra a magyar lány, de a hálóról nem pattant át a labda. Az újabb második szervát viszont már szépen visszarakta, Safárová pedig ront (15:15). Kettős hiba után Babos visszajön a nehéz helyzetből, a cseh lány ront és két bréklabdához juttatja Babost (15:40). Hatalmasat küzdve mindent visszaadott, majd egy szenzációs tenyeressel lezárja a játékot.

BABOS–SAFÁROVÁ 2:2 BABOS ADOGAT
Babos egy hosszú labdamenet után egy jó szervával szerez pontot, rögvest kétszer is (40:0). A következő két hosszú játékból az első out lett, a második viszont már megvan.

BABOS–SAFÁROVÁ 2:1 SAFÁROVÁ ADOGAT
A magyar lányé az első labdamenet, majd a hálóba ütötte Safárová második szerváját (15:15). A következő két labdamenetben szintén egyet a magyar, egyet a cseh nyert meg (30:30). Bréklabdája van Babosnak, de egy jó szervával hárította Safárová. Az előny már ott, a cseh lányé a játék. Ezzel 2:2.

BABOS–SAFÁROVÁ 1:1 BABOS ADOGAT
A ritörn után a hálóba talált Babos, majd óriási out, megint az ellenfélé az első két pont (0:30). A hosszú labdamenetben Safárová koncentrációja fogy el, majd a vonal mellé tett labda ezúttal pontos lett (30:30). Nagyszerű szerva után a ritörn még átjött, de Babos „kivégezte”, majd le is zárta a játékot.

BABOS–SAFÁROVÁ 1:0 SAFÁROVÁ ADOGAT
Safárová szépen hosszan vezeti ki az ütéseit, a sarokba helyezett labdájára már nem is tudott reagálni Babos, gyorsan ellépett 30:0-re. Harmadikra túl akarta centizni, és jócskán kiütötte, de Babos a második adogatást a hálóba vágta 40:15. Egyenlített a cseh lány.

BABOS–SAFÁROVÁ 0:0 BABOS ADOGAT
Az első labdamenet egészen hosszúra sikerült, de Babos hálóba ütött labdájával zárult, ezt pedig egy kettős hiba követte, igaz, másodjára a hálóról pattant hosszúra. A meghúzott második adogatást Safárová a hálóba vágta, majd a második hosszabb játékot is így zárták, így 0:30-ról 30:30. Egy jó szervával már Babosnál az előny, de egy nagyszerű ritörn után egál van. Óriási ásszal újra előny a magyar lánynál és egy szélessel el is rontja a cseh.

13.10-kor kezdik a felek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik