Tenisz: Fucsovics és Stollár is nyert a Budapest-kupán

Vágólapra másolva!
2020.05.22. 20:23
Nagy Péter győzelmével kezdődött a Nemzeti Edzésközpontban zárt kapuk mögött zajló Budapest-kupa teniszcsapatverseny, a 28 éves játékos szetthátrányból felállva verte meg a világranglistán 169. ukrán Szerhij Sztahovszkijt. Később Fucsovics Márton Nagy Péter ellen diadalmaskodott, Stollár Fanny pedig a Babos Tímea helyére beugró Drahota-Szabó Dorkát győzte le.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotók: Dömötör Csaba)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK MEG! (Fotók: Dömötör Csaba)


A LEBONYOLÍTÁSRÓL

A zárt kapuk mögött sorra kerülő csapatversenyen hét női és hat férfi teniszező lép pályára, a meccseket kizárólag tévéképernyőn keresztül lehet követni. A Budapest-kupán – a Hopman-kupához hasonlóan – egy férfi és egy női versenyző alkot egy csapatot, és a két egyes mellett vegyes párosban is megmérkőznek egymással. A szettek négy játékig tartanak, így 3:3-as állás esetén rövidítés dönt.

A 13 fős mezőnyben ott van a páros világbajnoki címvédő Babos Tímea, a junior US Open-bajnok Gálfi Dalma, a junior páros wimbledoni győztes Stollár Fanny, a junior páros Australian Open-bajnok Nagy Adrienn, a világranglista 31. helyén is megfordult Fucsovics Márton, a jelenleg 76-odikként őt is megelőző Balázs Attila, a junior Australian Open-bajnok Piros Zsombor és a Budapesten élő, korábban Roger Federert legyőző ukrán Szerhij Sztahovszkij is.

Az első két napon a csoportküzdelmekre, vasárnap a döntőre és a bronzmeccsre kerül sor. A küzdelmek mindennap 10 órakor kezdődnek.

Jancsó Miklós kezdeményezésére magyar éljátékosok, valamint a hazánkban élő ukrán Szerhij Sztahovszkij részvételével péntektől vasárnapig 13 (!) fős teniszcsapatversenyt rendeznek az óbudai Nemzeti Edzésközpontban, a járványhelyzet miatt természetesen zárt kapuk mögött, sőt vonalbírók és labdaszedők nélkül.

A verseny első mérkőzését a Kék csoportban Nagy Péter és Sztahovszkij vívta egymással, s bár az ukrán teniszező az első játszmát simán megnyerte 4:1-re, a magyar játékos 4:1, 4:2-vel fordított, és három szettben ellenfele fölé kerekedett.

Sztahovszkijról tudni érdemes, hogy a 2013-as wimbledoni bajnokság második fordulójában máig emlékezetes mérkőzésen megverte Roger Federert (6:7, 7:6, 7:5, 7:6), pályafutása során eddig négy ATP-tornát nyert – a legutóbbit 2010-ben, New Havenben –, és szűk tíz évvel ezelőtt még a 31. helyen jegyezték a világranglistán, jelenleg azonban már csak a 169.

Sztahovszkij ezen a versenyen Bondár Annával alkot egy csapatot, aki a párharc második meccsét Babos Tímeával vívta volna, ám párosban háromszoros Grand Slam-győztes játékosunk az eseményt élőben közvetítő M4 Sport kamerája előtt bejelentette, hogy kisebb vállsérülése miatt nem vállalja az egyéni találkozóit, hanem csak vegyes párosban lép pályára. Helyét a mezőnyben Drahota-Szabó Dorka vette át, aki Bondár kétjátszmás legyőzésével biztossá tette Nagy Péterék sikerét az első fordulóban.

A Kék csoport első vegyespáros-meccsének így nem maradt tétje, a vidám hangulatú összecsapáson Bondár és Sztahovszkij 4:2, 4:3 (7–5)-re legyőzte Babost és az élete első vegyes párosát játszó Nagyot – utóbbi páros ezzel 2:1-re nyerte meg a párharcot.

A Sárga csoportban Marozsán Fábián két szettben aratott sikert (4:2, 4:2) Piros Zsombor ellen. Gálfi Dalma Jani Réka ellen a harmadik, döntő játszmában már 3:0-ra is vezetett, Jani Réka viszont óriásit küzdött, s 3:2-re szépített. A hatodik gémet már be tudta húzni Gálfi, aki így kereken egy óra alatt győzött.

Fucsovics Márton és az edzőpartnere, Nagy Péter összecsapásán az első szettet előbbi nyerte meg döntő rövidítésben (4:3). A második szett már könnyebb volt, ezt a világranglista 84. helyén álló teniszező 4:2-re hozta.

Fucsovics után Stollár Fanny lépett pályára, aki a Babos Tímea helyére beugró Drahota-Szabó Dorkával játszott.

Stollár kezdett jobban, rögtön brékelte ellenfelét, ám Drohota-Szabó egyből javított, végül pedig döntő rövidítésre került a sor, melyben Stollár Fanny volt nyugodtabb, és 7–3-as sikert aratott. A második játszmában nagyon jól szervált Stollár, amivel Drohota-Szabó nem tudott mit kezdeni – Stollárnak több meccslabdája is volt, a negyedikkel élni tudott, s 4:1-re nyerte a szettet.

Mivel Fucsovics és Stollár is győzött, így a csoport utolsó találkozója, a vegyes páros tulajdonképpen már tét nélküli volt. Ezen aStollár Fanny, Fucsovics Márton páros két szettben megverte a Babos Tímea, Nagy Péter duót (4:3, 4:2).

TENISZ, BUDAPEST-KUPA
A PÉNTEKI PROGRAM
KÉK CSOPORT
BONDÁR ANNA, SZERHIJ SZTAHOVSZKIJ–BABOS TÍMEA (DRAHOTA-SZABÓ DORKA), NAGY PÉTER 1:2

Sztahovszkij–Nagy P. 4:1, 1:4, 2:4
Bondár–Drahota-Szabó 2:4, 2:4
Bondár, Sztahovszkij–Babos, Nagy P. 4:2, 4:3 (7–5)

STOLLÁR FANNY, FUCSOVICS MÁRTON–BABOS TÍMEA(DRAHOTA-SZABÓ DORKA), NAGY PÉTER 3:0
Fucsovics
–Nagy P. 4:3 (7–1), 4:2
Stollár–Drahota-Szabó 4:3, 4:1
Stollár, Fucsovics–Babos, Nagy P. 4:3 (7–5), 4:2

SÁRGA CSOPORT
JANI RÉKA, MAROZSÁN FÁBIÁN–GÁLFI DALMA, PIROS ZSOMBOR 2:1
Marozsán
–Piros 4:2, 4:2
Jani–Gálfi 4:1, 3:4 (4–7), 2:4
Jani, Marozsán–Gálfi, Piros 4:3, 2:4, 12:10

A SZOMBATI PROGRAM

10.00: Balázs–Marozsán
11.00: Nagy A.–Jani
12.00: Nagy, Balázs–Jani, Marozsán
13.00: Fucsovics–Sztahovszkij
14.00: Stollár–Bondár
15.00: Stollár, Fucsovics–Bondár, Sztahovszkij
16.00: Balázs–Piros
17.00: Nagy A.–Gálfi
18.00: Nagy, Balázs–Gálfi, Piros

A BUDAPEST-KUPA CSOPORTBEOSZTÁSA
Sárga csoport:

Nagy Adrienn, Balázs Attila
Gálfi Dalma, Piros Zsombor
Jani Réka, Marozsán Fábián
Kék csoport:
Stollár Fanny, Fucsovics Márton
Bondár Anna, Szerhij Sztahovszkij
Babos Tímea (Drahota-Szabó Dorka), Nagy Péter

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik