Tenisz: agresszívabbá akarják tenni Fucsovics játékát

Vágólapra másolva!
2019.11.22. 10:51
Óriási kihívás előtt áll Jancsó Miklós és Nagy Zoltán: a világranglistán 70. teniszező, Fucsovics Márton új edzői ismét bizonyíthatják, hogy Magyarországon is megfelelők a szakemberek és a körülmények.
Fucsovics Márton már várta a közös munkát, és élvezte az első edzést (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Fucsovics Márton már várta a közös munkát, és élvezte az első edzést (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Egy új feladat kapcsán szokták mondani, hogy valaki nagy fába vágta a fejszéjét – nos, a teniszre lefordítva kijelenthetjük, Fucsovics Mártonnál momentán nincs nagyobb „fa” Magyarországon.

A világranglistán 70. nyíregyházi játékos a francia Olivier Tauma távozása után kikötötte, a 2020-as idényben már magyar edzőkkel szeretne dolgozni, mert egyrészt könnyebb az anyanyelvén kommunikálni, másrészt a szürke hétköznapok felkészülését így itthon is elvégezheti mindenféle probléma nélkül.

„ÉLVEZTEM AZ ELSŐ EDZÉST”

„Éppen azt mondtam az edzőimnek a gyakorlás végén, hogy még biztosan kell néhány nap, amíg ismét úgy ütöm meg a labdát, ahogyan szeretném – mondta Fucsovics Márton az első edzés után. – Két hete nem fogtam teniszütőt, ez szerintem sok idő, három-négy nap kihagyás után már kizökken az ember a ritmusból. Élveztem az első edzést, vártam már a közös munkát. Bár tudom, hogy fáradságos időszak áll előttem, abban is biztos vagyok, hogy hamarosan túlesek a holtponton, és egyre erősebben várhatom az új idényt.”

Új irányelvével nagy lehetőséghez jutott Jancsó Miklós és Nagy Zoltán, akikkel az MTK sportolója egyelőre február végéig állapodott meg, de mindannyian hisznek a hosszú távú közös munka sikerében. Jancsóval már dolgoztak együtt 2015-ben: akkor még nagy eredménynek számított egy challengertorna elődöntője vagy főtáblára jutni 500-as ATP-versenyen, most viszont Fucsovics első lépésben a legjobb 50-be szeretne visszakerülni, majd a top 20 közé verekedné be magát.

„Igen, óriási lehetőség ez nekünk Zolival, hiszen Magyarországon Marci és Babos Timi tartozik a világ elitjébe. Nagy feladat, de pozitívan állunk a kihívás elé” – jelentette ki Jancsó a felkészülés első, jó két órán át tartó edzésén, amelyen kizárólag a Nemzeti Sport vett részt a Budai Tenisz Centrumban.

A tréner szerint négy évvel ezelőtt megfelelően tudtak együtt dolgozni abban a négy-öt hónapban, megvolt közöttük az összhang, ami nagyon fontos játékos és edző között. A korábban Szávay Ágnessel, Gubacsi Zsófiával és Czink Melindával is együttműködő szakember azt is elárulta, hogyan jutottak el a közös munkáig Fucsoviccsal.

„Én az elmúlt években is folyamatosan kapcsolatban voltam Marcival. Október elején, a stockholmi verseny előtt megkért, hogy segítsek neki ütőpartnereket keresni. Mivel a Park Teniszklubban van egy csoport, a fiúknál Piros Zsomborral, Szintai Dáviddal és Nagy Péterrel, amelyért én vagyok a felelős, tudtam tenni az ügy érdekében – kezdte Jancsó. – Aztán megkért, hogy menjek el vele Bécsbe, ahol nagyon jó eredményeket ért el, top százasokat győzött le. Ezt követően mondta, hogy üljünk le és beszéljünk a jövőről.”

Arra a kérdésünkre, hogy ilyen rövid idő alatt miben tudott segíteni Fucsovicsnak Ausztriában, Jancsó azt felelte, könnyű dolga volt, mert azt tapasztalta, a 27 éves játékos hihetetlenül profi, nagyon sokat változott előnyére az elmúlt években, ezért nem motiválnia kellett, hanem az önbizalmát helyreállítani.

„Annyi volt az én szerepem, hogy visszaadtam a hitét és az önbizalmát. Elmondtam neki, hogy attól még, mert az elmúlt fél éve nem volt túl sikeres, fantasztikus játékra képes. Esténként sokat videóztunk, megmutattam neki a Novak Djokovics vagy Roger Federer elleni pazar megoldásait, pozitív élményeket idéztem fel benne” – tette hozzá Jancsó.

Az új hármas: Nagy Zoltán (balra), Fucsovics Márton és Jancsó Miklós (Fotó: Török Attila)
Az új hármas: Nagy Zoltán (balra), Fucsovics Márton és Jancsó Miklós (Fotó: Török Attila)

 

Az edző szerint nincs nagy különbség egy top 20-as és egy 120. helyen jegyzett teniszező között: ha valaki nincs tökéletes mentális és fizikai állapotban, simán kikaphat egy alacsonyabban rangsorolt riválistól, és megfelelő felkészüléssel Fucsovics is képes lehet a győzelemre a legjobb tíz közé tartozó ellenfelekkel szemben is.

Szakmailag egyelőre Jancsó és Nagy megpróbálja agresszívabbá tenni Fucsovics játékát, közelebb hozni őt az alapvonalhoz – mivel szerintük jó érzéke van a röptéhez, többet kellene a hálóhoz futnia, de ezt sem szabad túlzásba vinni. A másik fontos teendő pedig – és ez évek óta így van – az első adogatások hatékonyságának javítása.

„Régi ismeretség a miénk Zolival, emberileg és szakmailag is jól kiegészítjük egymást. Nekem két, neki három gyereke van, de sikerült úgy elosztani a feladatokat, hogy a családunkkal is együtt lehessünk. Ő megy Dohába és Ausztráliába, én pedig a februári versenyekre kísérem el Marcit, aztán meglátjuk, hogyan tovább – árulta el Jancsó, akinek felvetettük, hogy a magyar edzőkért is dolgoznak: Sávolt Attila után ismét bizonyítást nyerhet, hogy hazai tréner is képes sikeres, top 100-as teniszezőt irányítani. – Bízom benne, hogy ha jó eredményeket érünk el, azzal több edzőnek és játékosnak adunk hitet, hogy igen, itthon is megfelelők a szakemberek és a körülmények. Marci harminc hetet tölt külföldön, tehát fontos neki, hogy az alapozást Magyarországon végezze el, az edzések után a saját ágyában aludjon. Egy francia, német, spanyol tréner mellett nehezebb egyeztetni a felkészülés helyszínét. Ezekben az országokban persze nagyobb a merítési lehetőség, de hiszem, hogy szorgalmunknak, elszántságunknak, nyitottságunknak hála az elején ezt tudjuk kompenzálni azokkal a tapasztalatokkal, amelyeket mi is megszerzünk a versenyeken.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik