Federer megjelenése kifogásolható, a játéka nem

Vágólapra másolva!
2013.01.17. 09:44
null
Roger Federer 18-2-re javította a Nyikolaj Davigyenko elleni mérlegét (Fotók: Action Images)
Az elmúlt napok legfontosabb kérdésére pozitív választ adott Serena Williams. Az amerikai kiheverte az első körben összeszedett bokasérülését, és simán nyert a spanyol Garbine Muguruza ellen. Más kérdés, hogy ezúttal saját ütőjével találta szájon magát. A férfiaknál Andy Murray, Roger Federer, Juan Martín del Potro és Jo-Wilfried Tsonga is magabiztosan jutott be a legjobb 32 közé.

FÉRFIAK

Kirobbanó erőben van, szórakoztatja a közönséget és rengeteget veszekszik magával. Jo-Wilfried Tsonga nem változott sokat erre az idényre sem, aminek a semleges teniszszeretők kifejezetten örülnek, a francia játékos rajongói viszont annál kevésbé. Bár Tsonga évek óta a top négy sarkában lohol, az az érzésünk, hogy a közeljövőben nem sikerül betörnie közéjük.

Pedig majdnem minden adottsága megvan hozzá… Amióta megtalálta magának Andre Agassi korábbi erőnléti edzőjét, a szakmában utánozhatatlan Gil Reyest, a téli felkészülésekről rendre tökéletes állapotban kerül elő, ez azonban nem minden. Persze nem hátrány, ha valaki jól bírja a fizikai megpróbáltatásokat, hiszen a negyedik napra megérkezett Melbourne-be az igazi nyár, negyven fok közeli hőséggel és magas páratartalommal. Tsongát ez láthatóan egyáltalán nem is zavarta a Szoeda Go elleni második fordulós meccsen, saját hibái viszont annál inkább. Hiába hozta a tőle megszokott, látványos elemekkel színezett játékot, hiába vezette le a feszültséget egy elrontott bréklabdát követően viccesen, gyors fekvőtámaszokkal, mindez kicsit erőltetettnek tűnt, hiszen láthatóan nem volt kibékülve önmagával. Nem csoda, hogy 6:3-as vezetése után a második játszmában hamar brékhátrányba került, és nagy erőfeszítésébe került, hogy kiegyenlítsen. Végül két óra három perc alatt 6:3, 7:6, 6:3-mal továbbjutott a legjobb 32 közé.

A már-már embertelen melegben Andy Murray sem akart sok időt teniszezni, le is rendezte a portugál Joao Sousa elleni meccsét 1 óra 41 perc alatt.

„Nem számít, mennyit edzel, nagyon nehéz ilyen körülmények között
– mondta a harmadik helyen kiemelt skót. – Rendkívüli a forróság, különösen akkor, amikor a felhők nem takarják a napot.”

Murray a 3. fordulóban a litván Ricardas Berankisszal találkozik, aki a 25. kiemelt Florian Mayert búcsúztatta.

Federer ezúttal nemcsak a játékával keltett feltűnést
Federer ezúttal nemcsak a játékával keltett feltűnést

Az esti programban Roger Federer is pályára lépett, mégpedig rikító rózsaszín cipőfűzővel, és hasonló színnel „díszített" pólóban. Ezt talán néhány rajongója nem nézte jó szemmel, a játékában viszont gyönyörködhettek. Mindhárom játszma elején hamar elvette a nála két hónappal idősebb orosz játékos adogatását, és ezt követően esélyt sem adott neki az egyenlítésre. Huszadik meccsükön 18. alkalommal verte már meg Davigyenkót, a következő ellenfele pedig az egyesben egyedüli ausztrálként állva maradt Bernard Tomic lesz.

Nem sok időt töltött a pályán Juan Martín del Potro sem, aki 22 ász és 50 nyerő ütés segítségével hamar elintézte Benjamin Beckert, és csak egy bréklabdát kellett hárítania.

Nem mindennapi jelenetsorral fejeződött be a francia Gaël Monfils és a tajvani Lu Jen-hszün mérkőzése az Ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének 2. fordulójában.

Monfils 7:6-ra vezetett a döntő szettben, és a mérkőzésért adogatott. Az első meccslabdáját még „normál” körülmények között hagyta veszni, a következő négynél viszont rendre kettős hibát ütött. Összesen 23 alkalommal segítette ponthoz így ellenfelét, de a hatodik mérkőzéslabdáját már egy remek szervával kihasználta, így bejutott a 3. fordulóba.

A hatodik helyen kiemelt Juan Martín del Potro sokkal simább meccsen van túl, 6:2, 6:4, 6:2-re nyert a német Benjamin Becker ellen.

Serena Williams önmagát meg-, ellenfelét pedig kiütötte
Serena Williams önmagát meg-, ellenfelét pedig kiütötte

NŐK

Közben Serena Williams is belekóstolt a hamisítatlan ausztrál nyárba, na meg az ütőjébe. Bár a legutóbbi két Grand Slam-tornát megnyerő amerikai hölgy első fordulóban összeszedett bokasérülése egyáltalán nem látszott a mozgásán, megint „sikerült” kárt tennie magában. A vártnál nagyobb ellenállást kifejtő spanyol Garbine Muguruza elleni mérkőzés első szettjében Serena egyik emelését követően ütőjének tökéletesnek tűnő útja a saját száján ért véget, csinos kis nyomot hagyva.

Ezt a szerencsétlen szituációt és Muguruza második szettet nyitó tizenkét perces szervagémét leszámítva nem hozott sok izgalmat a meccs, amelyet Serena 74 perc alatt végül 6:2, 6:0-ra nyert meg, és várhatóan a japán Morita Ajumi ellen sem lesz sokkal nehezebb dolga szombaton, ha csak nem tesz megint keresztbe magának…

„Ha nem lett volna elég, hogy kiment a bokám, ma még szájon is vágtam magam. Nem tudom, mi történik majd szombaton, remélem, csak ütök néhány nyerőt. Jobban van a bokám, mindent megtettünk azért, hogy tökéletes állapotba kerüljek erre a meccsre, és amikor reggel felébredtem, tényleg sokkal jobban éreztem magam” – magyarázta láthatóan felszabadultan Serena Williams, aki immár tizenhat mérkőzés óta veretlen Grand Slam-tornákon.


Összesen egy játékot veszítve 55 perc alatt jutott a harmadik fordulóba az indokoltnál ezúttal talán valamivel nagyobb zajt csapó Viktorija Azarenka.

Az Australian Open kedvelőinek jó tanács: a családi béke megőrzéséhez érdemes lenémítani a televíziót, ha Viktorija Azarenka játszik Melbourne-ben. A fehérorosz hölgy ugyanis 2013-ra sem szabadult meg furcsa szokásától, és egyelőre a nemzetközi teniszszervezetek sem hoztak az ütésekkor kiadható hangokra vonatkozó korlátozást, így maradt az ütemesen ismétlődő velőt rázó sikoly. A megnyert labdamenetek végén pedig 10-ből 9-szer érkezik egy hangos „Come on!” is. Mert Viktorija Azarenka a legkönnyebb mérkőzéseken is képes az őrületig hergelni magát, amire jó példa volt a Rod Laver Aréna csütörtöki programját nyitó Eleni Daniilidu elleni csata.

A WTA-mezőny egyik legrutinosabbjának számító görög hölgy láthatóan nem érkezett vérmes reményekkel a melbourne-i centerre, és a 0:4-nél megnyert első – és egyetlen – játékát köszöntő ökölrázás alapján nyilvánvalóvá vált, hogy csak a játékidő lesz a kérdés. A címvédő Azarenka végül 55 perc alatt nyerte meg egyhuzamban kilencedik mérkőzését Melbourne-ben, és bejutott a legjobb 32 közé, ahol valószínűleg nem lesz sokkal nehezebb dolga az amerikai Jamie Hampton ellen.

„Ezen a meccsen végre újra megéreztem a versenyszellemet, a legnagyobb pozitívum, hogy végig tudtam koncentrálni – mondta röviden Azarenka, majd azt is megtudhattuk, hogy milyen zene dübörög a fülébe, amikor megérkezik a pályára. – Egy elektronikus számokból összeállított mixet hallgatok ilyenkor, tele van új zenékkel, nagyon szeretem.”

Date Krumm Kimiko a korát meghazudtoló módon újabb akadályt vett simán. A 43. évében járó japán teniszező a női egyes 2. fordulójában 6:2, 7:5-re nyert az izraeli Sahar Peer ellen.

Date Krumm az első fordulóban a 12. helyen kiemelt Nadja Petrovát verte meg 6:2, 6:0-ra – ezzel a legidősebb női teniszező lett, aki meccset nyert Grand Slam-tornán –, és a nála 17 évvel fiatalabb Peer ellen sem vesztett játszmát. A 3. fordulóban a szerb Bojana Jovanovszki ellen folytathatja menetelését. A japán hölgy 1990-ben játszotta első mérkőzését az Ausztrál nemzetközi teniszbajnokságon, amelyen 1994-ben az elődöntőig jutott.

A nap utolsó meccsén két balkezes játékos, a melbourne-i születésű, ám brit színekben versenyző Laura Robson és Petra Kvitová mérte össze erejét. A csehek 2011-es wimbledoni bajnoka az első játszmát 6:2-re megnyerte, Robson azonban 6:3-mal egyenlített. A tavalyi US Openen Kim Clijsterst és Li Nát is búcsúztató Robson – aki jövő hétfőn ünnepli 19. születésnapját – a döntő szettben hamar 3:0-s hátrányban találta magát, de összeszedte magát, és 4:4-nél utolérte Kvitovát. 6:5-nél már a győzelemért, 6:7-nél pedig a meccsben maradásért szervált. A drámaivá váló végjátékot végül is ő bírta jobban, 9:9-nél ismét elvette a cseh adogatójátékát, majd a sajátját is hozta. Robson párosban az első fordulóban vereséget szenvedett Babos Tímea oldalán, egyesben az amerikai Sloane Stephens lesz a következő ellenfele.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (30 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, 2. FORDULÓ
Federer (svájci, 2.)–Davigyenko (orosz) 6:3, 6:4, 6:4
Dodig (horvát)–J. Nieminen (finn) 6:3, 6:7, 6:3, 6:7, 6:1
Gasquet (francia, 9.)–Falla (kolumbiai) 6:3, 6:2, 6:2
Chardy (francia)–Granollers (spanyol, 30.) 6:3, 3:6, 6:1, 6:2
Seppi (olasz, 21.)–Istomin (üzbég) 7:6, 5:7, 6:7, 7:6, 6:2
Cilic (horvát, 12.)–Ram (amerikai) 7:6, 6:2, 6:4
Murray (brit, 3.)–Sousa (portugál) 6:2, 6:2, 6:4
Kavcic (szlovén)–Duckworth (ausztrál) 3:6, 6:3, 6:4, 6:7, 10:8
Raonic (kanadai, 13.)–Rosol (cseh) 7:6, 6:2, 6:3
Tomic (ausztrál)–Brands (német) 6:7, 7:5, 7:6, 7:6
Tsonga (francia, 7.)–Szoeda (japán) 6:3, 7:6, 6:3
Kohlschreiber (német, 17.)–Weintraub (izraeli) 6:2, 7:6, 6:4
Berankis (litván)–F. Mayer (német, 25.) 6:2, 6:3, 6:1
Simon (francia, 14.)–Levine (amerikai) 2:6, 6:3, 7:6, 6:2
Monfils (francia)–Lu Jen-hszün (tajvani) 7:6, 4:6, 0:6, 6:1, 8:6
Del Potro (argentin, 6.)–Becker (német) 6:2, 6:4, 6:2
A 3. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
Djokovics (szerb, 1.)–Stepánek (cseh, 31.)
Querrey (amerikai, 20.)–Wawrinka (svájci, 15.)
K. Anderson (dél-afrikai)–Verdasco (spanyol, 22.)
J. Melzer (osztrák, 26.)–Berdych (cseh, 5.)
Ferrer (spanyol, 4.)–Bagdatisz (ciprusi, 28.)
Donszkoj (orosz)–Nisikori (japán, 16.)
Almagro (spanyol, 10.)–Janowicz (lengyel, 24.)
Benneteau (francia, 32.)–Tipszarevics (szerb, 8.)
Del Potro (argentin, 6.)–Chardy (francia)
Seppi (olasz, 21.)–Cilic (horvát, 12.)
Simon (francia, 14.)–Monfils (francia)
Berankis (litván)–Murray (brit, 3.)
Tsonga (francia, 7.)–Kavcic (szlovén)
Dodig (horvát)–Gasquet (francia, 9.)
Raonic (kanadai, 13.)–Kohlschreiber (német, 17.)
Tomic (ausztrál)–Federer (svájci, 2.)
AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (30 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, 2. FORDULÓ
Azarenka (fehérorosz, 1.)–Daniilidu (görög) 6:1, 6:0
Hampton (amerikai)–Kumkhum (thaiföldi) 6:1, 6:2
Vesznyina (orosz)–Lepchenko (amerikai, 21.) 6:4, 6:2
Vinci (olasz, 16.)–Amanmuradova (üzbég) 6:3, 6:2
Wozniacki (dán, 10.)–Vekic (horvát) 6:1, 6:4
Curenko (ukrán)–Gavrilova (orosz) 7:5, 6:3
Kuznyecova (orosz)–Hszie Szu-vej (tajvani, 26.) 6:2, 6:1
Suárez-Navarro (spanyol)–Putyinceva (kazah) 1:6, 7:6, 6:2
S. Williams (amerikai, 3.)–Muguruza (spanyol) 6:2, 6:0
Morita (japán)–Beck (német) 6:2, 6:0
Wickmayer (belga, 20.)–Cepelová (szlovák) 7:6, 7:5
Kirilenko (orosz, 14.)–Peng Su-aj (kínai) 7:5, 6:2
Date Krumm (japán)–Peer (izraeli) 6:2, 7:5
Jovanovszki (szerb)–Safárová (cseh, 17.) 7:5, 7:5
Stephens (amerikai, 29.)–Mladenovic (francia) 6:4, 6:3
Robson (brit)–Kvitová (cseh, 8.) 2:6, 6:3, 11:9
A 3. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
Azarenka (fehérorosz, 1.)–Hampton (amerikai)
Vesznyina (orosz)–Vinci (olasz, 16.)
Wozniacki (dán, 10.)–Curenko (ukrán)
Kuznyecova (orosz)–Suárez-Navarro (spanyol)
S. Williams (amerikai, 3.)–Morita (japán)
Wickmayer (belga, 20.)–Kirilenko (orosz, 14.)
Date Krumm (japán)–Jovanovszki (szerb)
Stephens (amerikai, 29.)–Robson (brit)
Li Na (kínai, 6.)–Cirstea (román, 27.)
Görges (német, 18.)–Cseng Csie (kínai)
Ivanovics (szerb, 13.)–Jankovics (szerb, 22.)
Watson (brit)–A. Radwanska (lengyel, 4.)
Kerber (német, 5.)–Keys (amerikai)
Makarova (orosz, 19.)–Bartoli (francia, 11.)
Szavinih (orosz)–Flipkens (belga)
V. Williams (amerikai, 25.)–Sarapova (orosz, 2.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik