Sarapova már nem tehén a jégen - kétszeres Garros-győztes

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.07. 14:31
null
Sarapova eddig mindegyik Grand Slam-tornát egyszer nyerte meg, a Garros az első, amelyen duplázott (Fotók: Reuters)
Marija Sarapova immár ötszörös Grand Slam-bajnoknak mondhatja magát. Az orosz teniszezőnő nagy csatában 6:4, 6:7, 6:4-re nyert az első GS-döntőjét játszó román Simona Halep ellen a Roland Garros fináléjában.

Mint tehén a jégen. Sarapova a 2007-es Roland Garroson, a második fordulós győzelme után jellemezte így salakpályás mozgását, ami azóta sokat javult. Annyira, hogy öt évvel később már megnyerte a párizsi versenyt, és tavaly, majd az idén is döntőbe jutott az év második Grand Slam-tornáján.

ÉRDEKESSÉGEK
Tizenhárom év után hozott ismét három játszmát a női egyes döntője a Roland Garroson. Jennifer Capriati 2001-ben 1:6, 6:4, 12:10-re nyert Kim Clijsters ellen.
Sarapova sorozatban a 20. háromszettes mérkőzését nyerte meg salakon.
Továbbra is Petra Kvitová az egyetlen, kilencvenes években született Grand Slam-győztes.
Venus Williamst megelőzve immár Marija Sarapova a második a női teniszezőknél a kereseti listán. Az orosz játékos 29862116 dollárt teniszezett eddig össze. Az éllovas Serena Williams majdnem kétszer ennyit.
Sarapova lett az open érában a tizenkettedik női teniszező, aki legalább öt Grand Slam-trófeát begyűjtött egyesben. Rajta kívül ezt a bravúrt Steffi Graf (22), Chris Evert (18), Martina Navratilova (18), Serena Williams (17), Margaret Court (11), Szeles Mónika (9), Billie Jean King (8), Evonne Goolagong Cawley (7), Venus Williams (7), Justine Henin (7) és Martina Hingis (5) vitte véghez.

Előző három mérkőzéséhez hasonlóan Sarapova újra rosszul kezdett (0:2), ám ezúttal hamarabb feljavult a tenisze. Rendkívül kiegyenlített játékokkal indult a mérkőzés, 35 perc után még csak 2:2-re álltak a felek. Sarapova jóval agresszívebben játszott, és amint lecsökkent hibái száma, egyből egyenesbe jött. A kilencedik Grand Slam-döntőjét játszó orosz 5:2-nél kicsit kiengedett, ám Halep hiába jött fel 5:4-re, az első GS-fináléjában szereplő román 6:4-re elbukta a játszmát.

A második szettben Sarapova került 2:0-s előnybe, de újabb kettős hibáival eltékozolta vezetését (2:2). Halep aztán 5:4-nél és 6:5-nél is a szettért adogathatott, de egyszer sem járt sikerrel. A tie-breakben 5–3-ra vezetett Sarapova, ezt követően viszont már nem nyert pontot, így Halep egyenlített.

Sarapova bement az öltözőbe, ahol rendezte gondolatait, a mérkőzés mintegy tízperces szünet után folytatódott. A döntő játszmában Sarapova kétszer is brékelőnybe került, hogy aztán mindkétszer leadja.

Agresszív támadójátékához azonban továbbra is ragaszkodott, ennek köszönhetően 4:4-nél ismét elvette az amúgy remekül játszó Halep adogatását (semmire), majd egy újabb love game-mel megnyerte a mérkőzést.

Sarapova a Grand Slam-tornák közül a Roland Garroson diadalmaskodott legkésőbb, ehhez képest a második sikerét itt érte el először a négy

nagy viadal közül. Eddig ez nem sok tehénnek sikerült – pláne jégen –, de most már talán nem is érzi úgy magát a 27 éves szőkeség.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (25 018 000 euró, salak)
NŐI EGYES, DÖNTŐ

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 6:7 (5–7), 6:4

Marija Sarapova újra magához ölelhette a Roland Garros-trófeát
Marija Sarapova újra magához ölelhette a Roland Garros-trófeát
Simona Halep a másodiknak járó trófeával
Simona Halep a másodiknak járó trófeával


JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 6:7 (5–7), 5:4 Sarapova adogat

A végső győzelemért adogató Sarapováé az első pont, majd a második is. Rossz a szervafogadás, három mérkőzéslabda. Kemény tenyeres a sarokba, pályán kívülre jön vissza a labda, Marija Sarapova másodszor is megnyerte a Roland Garrost!

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 6:7 (5–7), 4:4 Halep adogat

Sarapova továbbra sem ismer félelmet, hibátlan támadójátékkal semmire veszi el Halep adogatását.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 6:7 (5–7), 4:3 Sarapova adogat

Sarapova kettős hibával kezdi a játékot (ez már a 11. volt neki a meccsen), majd 30:30-nál a hálóba üt. A bréklabdánál aztán jön a következő kettős hiba, oda az előnye.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 6:7 (5–7), 4:2 Halep adogat

Egy kettős hibával 30:30-ra alakul az állás, ám a következő két pont Halepé, ellenfele nyomában marad a negyedik kiemelt.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 6:7 (5–7), 3:2 Sarapova adogat

Sarapova megint magára talált, egy fonák, majd három tenyeres nyerőt üt. Semmire nyeri meg az adogatását.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 6:7 (5–7), 2:2 Halep adogat

0:30-nál jót szervált Halep, de nem tudta befejezni a labdamenetet, Sarapova nagyot mentett, a román pedig végül a hálóba ütötte a labdát. Két bréklabdát hárít Halep, a harmadikat viszont nem.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 6:7 (5–7), 1:2 Sarapova adogat

Sarapova egy hibával kezdi a gémet, ám aztán eredményes támadójátékkal és egy ásszal 40:15-ös előnyhöz jut. Ezt két rontással gyorsan leadja, 40:40. Nincs szerencsjére Halepnek, a háló tetejéről visszaesik a labda. Két ki nem kényszerített hibával mégis bréklabdához juttatja ellenfele a románt – a sólyomszem szerint legalább 1 milliméterrel volt széles Sarapova ütése. Nem él az eséllyel Halep, ahogy a következővel sem, két bréklabda hárítása után Sarapova hozza az adogatását.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 6:7 (5–7), 1:1 Halep adogat

Halep bejön a hálóhoz, de a röptéje széles, ezzel 0:30. Okosan elkezdi mozgatni az oroszt, és sorozatban megnyert négy labdamenettel hozza az adogatását.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 6:7 (5–7), 1:0 Sarapova adogat

Két kettős hiba segítségével két bréklabdához jut Halep. Sarapovát figyelmezteti a mérkőzésvezető, hogy ne várjon annyit a szervái előtt – már korábban is megtehette volna. Halepet nem zavarja meg a kisebb közjáték, egyenlít.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 6:7 (5–7), Halep adogat

Nyolc perc után tér vissza a pályára Sarapova. Egy tökéletesen lejátszott ponttal folytatja a meccset az orosz, aztán viszont a hálónál elügyetlenkedi a következő labdamenetet. Három pont egymás után Sarapováé, brékkel kezdi a döntő szettet.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 6:6, tie-break

Sarapova kezdi adogatással a rövidítést, az első pont azonban Halepé (0–1). A román ront fonákkal kettőt (2–1). Nem nyert még pontot az adogató, ezúttal Sarapova ront (2–2). Végül ő töri meg a jeget, nagy kiáltással örül neki (3–2). Jó tenyeresének köszönhetően Sarapova 4–2-es előnnyel cserélhet térfelet. Az orosz irányít, de aztán kevéssel túlüti a labdát (4–3). Halep a hálóba üt (5–3). Sarapova adogatásánál Halep nyeri meg a következő pontot (5–4). Jó tenyeres kereszttel Halep egyenlít (5–5). Hosszú Sarapova adogatásfogadása (5–6). Sarapova szélesre üti a labdát a következő Halep-fogadás után, Halep nyeri a második játszmát (5–7). Sarapova bemegy az öltözőbe.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 5:6, Halep adogat

Egy jó tenyeres Sarapovától, egy rossz Haleptől. Újabb rontás a romántól, így megint 0:40. Semmire nyeri a gémet Sarapova, jöhet a tie-break.

Chris Evert (balra) és Anne Hidalgo, Párizs polgármester asszonya
Chris Evert (balra) és Anne Hidalgo, Párizs polgármester asszonya

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 5:5, Sarapova adogat

Talán túlságosan megnyugodott az orosz, 0:40-re áll. Két jó szervával az első két bréklabdát hárítja, a harmadiknál azonban hosszút üt.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 4:5, Halep adogat

A szettért szerváló Halep 0:30 után megnyer egy pontot, majd centikkel szélesre üti a labdát, 15:40. Az első bréklabdát hárítja Halep, a másodiknál azonban a hálóról átpottyan a labda a térfelére, Sarapova sűrű bocsánatkérések közepette nyugtázhatja, hogy játszmában maradt.

Sarapova lábai adogatás közben
Sarapova lábai adogatás közben

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 4:4, Sarapova adogat

Akármi történik, Sarapova ellentmondást nem tűrően támad, így jut el 40:15-ig, majd juttatja bréklabdához Halepet, aki 40:40-nél a meccs legnagyobb labdamenetét nyeri meg. És a román lány megcsinálja! Kimozgatja ellenfelét, aki hibázik.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 4:3, Halep adogat

A meccs egyik legszebb labdamenete után 30:0 Halepnek. Ezt követően jön egy kettős hiba, majd egy csodás Sarapova-tenyeres, 30:30. Bréklabdához jut Sarapova, de Halep agresszív játékkal hárítja. Majd a román megteszi ezt még egyszer. Sarapova ront kettőt, ismét egyenlít Halep.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 3:3, Sarapova adogat

Új labdákkal adogat Sarapova, mégpedig nagyszerűen. 40:0 után azonban Halep feljön 40:30-ra, rázza is az öklét. Már úgy tűnt, egyenlőig is eljut a román, ám Sarapova kiszorított helyzetből visszatámad.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 3:2, Halep adogat

Halep egy nyugodtabb adogatójátékot produkál. Sarapova két ki nem kényszerített hibával is segíti a románt, aki egy vonalra ütött fonákkal nyeri meg a gémet.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 2:2, Sarapova adogat

Két kettős hibával kezdi a játékot Sarapova. Mindenesetre nem zavarodik meg ettől, 40:30-ra fordít. Hogy aztán megüsse harmadik kettős hibáját is a gémben. Ezt is elbírja azonban, 3:2-re vezet.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 2:1, Halep adogat

Két hiba Sarapovától, majd Halep üt egy tökéletes fonák egyenest, 40:0. Az orosz nyer meg egy pontot, de aztán Halep hatalmas védekezéssel lezárja a gémet, és egyenlít a második játszmában.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 2:0, Sarapova adogat

Sarapova már az ötödik kettős hibáját üti, majd Halep két bréklabdához jut. Jó védekezéssel hibára kényszeríti Sarapovát, akinek így oda a brékelőnye.

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, 1:0, Halep adogat

Saját szervájánál már bátrabb Halep, két szép poén után 30:15-re vezet. Sarapova üt egy nyerőt a sarokba, ám aztán nem bír az adogatással. Halep lerövidül, ellenfele pedig egyből kihasználja, 40:40. Halep fonákkal a hálóba üt, ám bréklabdánál egy jó tenyeressel javít. Sarapova ellenállhatatlanul játssza a következő pontot, de az újabb bréklabdánál megint helyén van Halep szíve. Aztán egy kettős hibával ismét helyzetbe hozza az oroszt, aki letámadja a második szervát, és elveszi Halep adogatását.

A Philippe Chatrier Stadion a felső sorokból
A Philippe Chatrier Stadion a felső sorokból

Marija Sarapova–Simona Halep 6:4, Sarapova adogat

Halepnek többet kellene kezdeményeznie, ám ebből nem sok valósul meg. Sarapova semmire hozza az adogatását.

Marija Sarapova–Simona Halep 5:4, Halep adogat

Halep mindent megpróbál, de Sarapova 30:30 után játszmalabdához jut. Tökéletes szerva után hasonlóan jó tenyeres Haleptől, egyenlő. Sarapova letámadja a második szervát, újra szettlabdához jut. Halep szélesre üti a labdát, így 57 perc után Sarapova megnyeri a nyitó játszmát.

Marija Sarapova–Simona Halep 5:3, Sarapova adogat

A szettért adogat Sarapova, de két szimpla után egy kettős hibát üt, két bréklabdához jut Halep. Az elsőt hárítja Sarapova, de a másodiknál hiába üt jó szervát, végül ő ront.

Marija Sarapova–Simona Halep 5:2, Halep adogat

Hosszú idő után Halep nyer meg egy játékot, ráadásul semmire.

Marija Sarapova–Simona Halep 4:2, Sarapova adogat

Szerencsés Sarapova, átesik a hálón a labdája, 30:15. Hiába kezdte nyerő ütéssel a gémet Halep, ezután már nem szerzett pontot. Sorozatban az ötödik játék lett ezzel Sarapováé.

Marija Sarapova–Simona Halep 3:2, Halep adogat

Halep támadhat 15:15-nél, de a hálóhoz felfutva rosszul készít elő, Sarapova átemelése pedig jó. Halep rontása után két bréklabdához jut Sarapova, és az elsőt kihasználja egy fonák nyerővel.

Marija Sarapova–Simona Halep 2:2, Sarapova adogat

Továbbra is Sarapova irányít, de még mindig sokat ront, Halep pedig jól védekezik. Amikor persze lehetősége van rá, átlendül támadásba a román, egy ilyen eset után 40:40, majd Sarapova üt egy kettős hibát. Az orosz kockáztat, tenyerese épphogy, de elcsípi a vonalat, majd újra jól támad, és már nála az előny. Nem tudja befejezni a gémet, mert Halep tenyerese eltalálja a vonalat, a labda pedig elmegy Sarapova ütője mellett. A következő két pont már az oroszé, így először vezet a mérkőzésen.

Marija Sarapova–Simona Halep 1:2, Halep adogat

Halep gyors egymásután elkönyveli első ászát, majd kettős hibáját. Két védhetetlen tenyeressel 40:30 Sarapovának. Halep nem ijed meg a bréklabdánál, remek fonákkereszttel ziccerbe kerül, és nem ront. Sarapova újabb bréklabdához jut, de Halep megint beveri a sarokba a labdát. Halep irányít, de jó helyzetből gyengén ejt, Sarapova beéri, és harmadszor van labdája az egyenlítéshez. Hiába, mert elrontja a fogadást. Az orosz nem fogja vissza magát, rendkívül agresszív, és ezúttal pontos is. Az újabb bréklabdánál már ront Halep.

Marija Sarapova–Simona Halep 0:2, Sarapova adogat

Halep próbál irányítani, de Sarapova szép fonák nyerővel válaszol az első pontnál. Az orosz aztán elköveti második kettős hibáját. 30:30 után ezúttal nem került bajba Sarapova.

Marija Sarapova–Simona Halep 0:1, Halep adogat

Sarapova agresszív, de nem elég pontos. 30:30 után Halep üt egy remek tenyerest a sarokba, nincs bréklabda. Sarapova keresztje után Halep a hálóba üt, ám a következő pontnál már pontos a román, előny nála. Jó második szerva után a hálónál nem rontja el a ziccert, 2:0 Halepnek.

Marija Sarapova–Simona Halep, Sarapova adogat először

Az első pont a kilencedik GS-döntőjében szereplő Sarapováé egy tenyeres nyerőt követően. Ezután kettőt ront az orosz, majd kettőt a román lány. Kettős hibával 40:40. Sarapova hosszúra üt egy fonákot, itt az első bréklabda. Hiába jó a második szerva, a fonák újra hosszú, Halepé az első játék.

Halep 168 cm magas, Sarapova 188
Halep 168 cm magas, Sarapova 188

FELVEZETŐ

Miután az első három helyen kiemelt Serena Williams, Li Na és Agnieszka Radwanska kiesett, a papírforma Marija Sarapova–Simona Halep döntőt ígért, és a két játékos végül is eljutott a címmeccsig. Különböző úton, hiszen míg a román szettet sem vesztett, Sarapova az utóbbi három fordulóban három-három játszmára kényszerült. Ahhoz képest, hogy az orosz szőkeség egykor még úgy érezte magát salakon, mint tehén a jégen (a saját szavaival élve), azóta ez lett a legerősebb borítása. A vörös poron a legutóbbi 57 mérkőzéséből 53-at megnyert, háromszettes csatái közül már 19 találkozó óta veretlen, a Roland Garroson pedig sorozatban harmadszor játszik döntőt.

Simona Halep nem vesztett szettet a döntőig vezető úton
Simona Halep nem vesztett szettet a döntőig vezető úton

A nála húsz centivel alacsonyabb Halep (168 cm) ezzel szemben először jutott Grand Slam-fináléba, bár negyedik kiemeltként a második héten ő volt a legmagasabban rangsorolt játékos a női mezőnyben. A 22 éves román hölgy tavaly robbant be a köztudatba, legalábbis az eredményeivel, előtte leginkább az átlagosnál jóval nagyobb kebleivel került a figyelem középpontjába. Testi adottságai a pályán hátrányt jelentettek számára, így kisebbítő műtétre szánta el magát, 2013-ban pedig megnyerte első WTA-versenyét, majd a következő ötöt is. Ilyen bravúrra legutóbb a legendás Steffi Graf volt képes, aki az első hét tornagyőzelmét aratta egy naptári éven belül 1987-ben.

Halep előtt legutóbb Lindsay Davenport jutott be az első Grand Slam-döntőjébe szettveszteség nélkül, mégpedig az 1998-as US Openen, az amerikai játékos aztán a Martina Hingis elleni fináléban sem bukott játszmát. Bármi is lesz a mostani döntő eredménye, Halepet hétfőtől sohasem látott magasságban, a 3. helyen jegyzik a világranglistán – egy éve 57. volt. Ő lehet a második GS-győzes teniszező (a férfiakat és nőket is ideértve), aki a kilencvenes években született. Az 1990-ben világra jött Petra Kvitová 2011-ben Wimbledonban diadalmaskodott.

Sarapova és Halep eddig háromszor találkozott egymással, és mindháromszor az orosz nyert – két 2012-es összecsapásukon két szettben, a múlt havi madridi fináléban háromban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik