Jelena Ostapenko lett a Roland Garros női bajnoka

Vágólapra másolva!
2017.06.10. 14:53
null
Jelena Ostapenko mindenkit meglepett Párizsban: megnyerte a Roland Garrost (Fotó: AFP)
Jelena Ostapenko nyerte meg a Roland Garros tenisztorna női egyesét, miután a döntőben három szettben legyőzte Simona Halepet.

 

Két igen motivált játékos jutott be a női egyes döntőjébe. Simona Halep már régóta küzd egy Grand Slam-sikerért, korábbi legjobbja a döntő volt, éppen a Roland Garroson 2014-ben. Ráadásul a győzelem a világelsőséget is jelenthette neki.

Jelena Ostapenko döntőbe jutása viszont teljes meglepetés volt, hiszen a lett hölgy még egyszer sem jutott túl a harmadik körön a GS-tornák történetében. A 47. helyen állt a világranglistán, míg Halep a 4. volt a torna előtt.

Az első szettben sokszor brékelték egymást, de 4:4 után Halep két játékot is nyert, így 6:4-re hozta az első szettet.

A második játszmában Halep 3:0-ra elhúzott.

Eldőlt? Dehogy!

Ostapenko sorozatban négy gémet nyert, tehát 4:3-ra átvette a vezetést, majd a szett is az övé lett 6:4-gyel.

A harmadik játszma elején úgy tűnt, hogy Halep mégis igazolja a papírformát, csakhogy Ostapenko ismét feltámadt: 3:3 után sorozatban három játékot nyert, s ezzel 6:3-mal diadalmaskodott. Szenzációs siker!

Érdekes statisztika: az egész meccsen Ostapenkónak 54 nyerő ütése volt, ezzel szemben Halepnek mindössze nyolc… A ki nem kényszerített hibák száma is 54 lett a lettnél, míg a románnál mindössze tíz. Tehát elmondható, hogy nem Halep irányított.

A 20 éves Ostapenko az első 1933 óta, aki nem kiemeltként elhódította a Suzanne Lenglen Kupát.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (36 000 000 euró, salak)
NŐI EGYES, DÖNTŐ

Ostapenko (lett)–Halep (román, 3.) 4:6, 6:4, 6:3

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 4:6, 3:6 Halep adogat

30:40-nél mérkőzéslabdája van Ostapenkónak! Halep első adogatásánál üt egy parádés nyerőt, Jelena Ostapenko az idei Roland Garros női bajnoka!

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 4:6, 3:5 Ostapenko adogat

Ostapenko váratlanul jól koncentrál, megnyerte a játékot, egyetlen játékra a szezon legnagyobb női meglepetésétől.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 4:6, 3:4 Halep adogat

A 20 éves lett elkezdett fáradni, lassabbak az ütései, de ennek hála valamennyivel pontosabbak is. Bréklabdánál óriási szerencséje volt egy szélesnek tűnő labda a hálón irányt változtatva bepattant – Ostapenko nem győzött bocsánatot kérni. Viszont vezet, két játékra a sikertől.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 4:6, 3:3 Ostapenko adogat

Ostapenko túl az 50. ki nem kényszerített hibán… De ez sem zavarja a lettet, hozza adogatójátékát.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 4:6, 3:2 Halep adogat

Ostapenko sokszor ész nélkül játszik, viszont ebben a gémben ez nagyon jól jött neki: ahelyett, hogy az előző labdameneteken gondolkozott volna, inkább kockáztatott, ez pedig bejött – megint egyenlíthet.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 4:6, 3:1 Ostapenko adogat

A mérkőzésen 60 négy, vagy annál kevesebb ütésből álló labdamenetet láthattunk, kilenc, vagy annál több ütésből állót pedig csak kilencszer.

Halep közben simán elveszi ellenfele adogatójátékát, megint előnybe kerül a román, ráadásul nagyon fontos pillanatban.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 4:6, 2:1 Halep adogat

Hihetetlen, de igaz: továbbra is hozza mindkét teniszező a saját adogatójátékát!

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 4:6 1:1 Ostapenko adogat

Ostapenkót nem viselte meg túlságosan a két kihagyott bréklabda, hozza a saját szervagémét, ismét egyenlő!

Az első játszmában 14 nyerő mellett 23 ki nem kényszerített hibát ütött Ostapenko, a másodikban 22 jó döntés mellett 18 hiba – meg is nyerte a szettet.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 4:6, 1:0 Halep adogat

Óriási esélyt kapott Ostapenko, Halep elkezdett hibázni, a lettnek két bréklabdája is volt, de egyiket sem tudta értékesíteni. Nagy hiba.

FANTASZTIKUS HÍR A ROLAND GARROSRÓL: PIROS ZSOMBOR AZ EGYÉNI AUSTRALIAN OPEN-SIKER UTÁN PÁROSBAN IS DIADALMASKODOTT A SPANYOL NICOLA KUHN OLDALÁN!

MÁSODIK JÁTSZMA

 

Ostapenko öröme: behúzta a második szettet (Fotó: AFP)
Ostapenko öröme: behúzta a második szettet (Fotó: AFP)

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 4:6 Ostapenko adogat

Csoda Párizsban! Ostapenko végre nem ront a saját adogatójátékában, megnyeri a szettet, jöhet a döntő játszma. Craig O'Shannessy, a sportág egyik legnevesebb szakértőjének helyszíni beszámolója szerint Halep testbeszéde túlságosan negatív, ráadásul úgy tűnik, fizikailag sem bírja – ez persze még nem jelenti azt, hogy Ostapenko 25 ki nem kényszerített hibával nem segíti hozzá a Garros-trófeához.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 4:5 Halep adogat

Ez valami elképesztő! Úgy tűnik, Ostapenko csak előnyben rontja el sorozatban a labdákat, Halep adogatójátékánál parádésan teniszezett, és mind a négy labdamenetet megnyerte! Adogathat a második szettért…

Közben az egyes pályán Piros és Kuhn brékelőnnyel 4:3-ra vezet a második játszmában a fiúk páros döntőjében!

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 4:4 Ostapenko adogat

Pedig előnyben volt Ostapenko… Hiába csapkodja az ütőjével a fejét, még mindig nem elég türelmes, Halep egyenlít.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 3:4 Halep adogat

Ostapenko olyan labdákat is kiüt, amiket csak kényelmesen át kellene helyeznie a hálón, mert Halep már a büféből adja vissza a labdákat – mégis hibázik a lett. De kezd belejönni a tehetséges teniszező, két bréklabdája is volt – de ezt két értelmezhetetlen, felesleges agresszív ütés, s az ezzel járó hiba követte. A harmadik bréklabdát értékesíti, sorozatban négy játékot nyer, ezzel fordít a lett!

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 3:3 Ostapenko adogat

Két bréklabdája is volt Halepnak, Ostapenko továbbra sem tudja legalább öt percig a labdákat a pályára ütni, pedig akkor simán fordíthatna, a román fáradtnak tűnik, ami persze nem csoda, rengeteget fut. Egyenlít Ostapenko!

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 3:2 Halep adogat

Halep második adogatásai még mindig botrányosan gyengék, ellenfele két bréklabdához jut, a másodikat pedig értékesíti is, ismét egyenlíthet Ostapenko, ehhez persze hoznia kellene saját adogatójátékát.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 3:1 Ostapenko adogat

Le a kalappal, Ostapenko nem adja fel, szépít, ezzel megadja az esélyt arra, hogy hátha Halep túlságosan idegessé válik a végén. A román amúgy 2008-ban megnyerte a Garros juniorversenyét, s ő lehet az ötödik nő, aki a felnőttek között is képes diadalmaskodni.

Eközben jó hír az egyes pályáról, Piros Zsomborék megnyerték az első játszmát a fiú párosok fináléjában.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 3:0 Halep adogat

Negyven semmire vezetett Halep, Ostapenko leginkább dühből játszik – aztán fordul a kocka, és a lett nyer hármat sorozatban. Teljesen kiszámíthatatlan a játéka. Végül a románnak labdája volt a 3:0-hoz, amikor Ostapenko a hálóba üti a labdát.A román elképesztően sokat dolgozik, de azért a lett játéka a látványosabb, érdekesebb.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 2:0 Ostapenko adogat

Halep brékelőnyben! Ostapenko hatalmasat küzdött, többször is egyenlített, ám a végén méterekkel kiütött egy könnyű tenyerest – egyre többet idegeskedik a fiatal lett.

A 38 percig tartó első szettben amúgy Halep egy nyerőt és két ki nem kényszerített hibát ütött, Ostapenko 14-et, illetve 23-at. Ha kicsit pontosabb és türelmesebb lesz a lett, nem utoljára látjuk Grand Slam-döntőben, ez biztos.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, 1:0 Halep adogat

Halep három bréklabdát hárít, Ostapenko megint hibázott, öt játékraelső Grand Slam-trófeájától és a világelsőségtől a román.

Az első játszmához tartozik még, hogy Ostapenko a labdameneteket 48 százalékban nyerő ütéssel húzta be – Halep 3 (!) százalékban.

ELSŐ JÁTSZMA

Simona Halep nyerte a döntő első szettjét (Fotó: AFP)
Simona Halep nyerte a döntő első szettjét (Fotó: AFP)

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 6:4, Ostapenko adogat

A fontos pontoknál kijött, hogy Halep a rutinosabb, a lett elüt két fontos labdát, Halepé az első játszma.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 5:4, Halep adogat

Halep némileg változtatott a játékán, kicsit agresszívabb, mert ezt a futásmennyiséget még ő sem bírhatja végig. Át is veszi a vezetést, egy játékra az első játszma megnyerésétől.

Halep egy nyerőt és egy ki nem kényszerített hibát ütött eddig, Ostapenko 11-et és 17-et… A román azt nyilatkozta a mérkőzés előtt, hogy csak a saját játékára koncentrál, de egyelőre nem világos, milyen taktikával akarja legyőzni a lettet azon kívül, hogy rohangál a labda után, s azt reméli, majd kiüti Ostapenko.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 4:4, Ostapenko adogat

Ha Ostapenko négyszer egymást követően eltalálja a pályát, nem lehet gondja – mondjuk sokszor nem jut el négyig. Viszont egyenlít.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 4:3, Halep adogat

Ostapenko 40:15-ről fordít, s bréklabdája is van, de üt két ki nem kényszerített hibát – mutogat is a fejére. Halep hozza az adogatójátékát, a lett dühében bemutatja az ütőjét a salaknak. 22 perc telt el, és már 4:3-nál járunk.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 3:3, Ostapenko adogat

Ez még a női mérkőzéseken is ritka, most éppen a lett veszíti elsemmire adogatójátékát. Egy kis statisztika: a döntőig vezető úton Wawrinka 253 (20 szett alatt), Ostapenko 245 (16), Nadal 141 (16), Halep pedig 118 (14) nyerőt ütött.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 2:3, Halep adogat

Ha Halep második szervára kényszerül, gyakorlatilag reménytelen a helyzete – hiába ő adogat, két ütésváltás után máris hátrányba kerül a labdameneten belül, aztán többnyire a pontot is elveszíti – megint Ostapenko vezet.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 2:2, Ostapenko adogat

Ostapenko oldalvonaltól oldalvonalig futtatja Halepet, ha eltalálja a vonalakat, a románnak semmi esélye, elképesztő sebességgel játszik a lett.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 2:1, Halep adogat

Ostapenko úgy játszik, mintha három ütés után automatikusan kizárnák a versenyből – négy hiba, semmire elbukott adogatójáték, Halep vezet.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 1:1, Ostapenko adogat

Hét labdamenetet követően végre nyert egy pontot a szerváló játékos is, aztán még egyet, de ez sem volt elég, Halep gyorsan egyenlít. Női tenisz, semmi meglepő.

Halep (román, 3.)–Ostapenko (lett) 0:1, Halep adogat

Nem lehet azzal vádolni a lettet, hogy zavarban van, kezdésként semmire veszi el Halep adogatójátékát, gyakorlatilag leütötte a románt a pályáról.

PIROS HAMAROSAN KEZD

Végre kezdődhet a fiúk páros döntője, a 15 éves Whitney Osuigwe megnyerte a lányok fináléját, ezzel 1989 és Jennifer Capriati óta az első amerikai győztes a Garroson.

FELVEZETÉS

Mi a program?

A világranglistán 4. román Simona Halep lép pályára a 43 hellyel hátrébb rangsorolt lett Jelena Ostapenko ellen a Roland Garros női döntőjében.

Ki a favorit?

Bár egymás ellen még nem játszottak, egyértelműen Halep az esélyesebb. Három évvel ezelőtt már eljutott a párizsi fináléig, ám nagy csatában kikapott Marija Sarapovától. De játszott elődöntőt Wimbledonban és a US Openen, negyeddöntőt az Australian Openen, 25 éves kora ellenére rutinos játékos. Ezzel szemben a 20 esztendős Ostapenko még WTA-tornát sem nyert – legutóbb Gustavo Kuertennek volt az első tornagyőzelme rögtön egy Grand Slam-siker. A háromszoros Roland Garros-bajnok brazil 1997. június 8-án emelhette magasba a trófeát Párizsban – éppen aznap, amikor Rigában megszületett Ostapenko… A lett az első nem kiemelt 1983 óta, aki eljut a francia Grand Slam-verseny fináléjába.

Mi lehet Ostapenko esélye?

Egyrészt az agresszív játékstílusa – a statisztikák szerint erősebben ütötte meg a tenyereseket a tornán, mint Andy Murray –, másrészt neki nincs oka idegeskedni, már az is szenzáció, hogy pályára léphet a párizsi centerpályán. Halep ezzel szemben régóta küzd már egy GS-trófeáért, ráadásul ha nyer, hétfőtől ő a világelső, ami plusz nyomást jelenthet. A román klasszis indulása sokáig kérdéses volt bokasérülése miatt, ám az elmúlt napokban a mérkőzéseken és edzéseken úgy tűnt, nincs problémája.Milyen úton jutottak a fináléig?

Milyen úton jutottak a döntőig?

Halepnek volt könnyebb a sorsolása, persze ez 3. kiemeltként nem meglepő: Cepelová, Maria, Kaszatkina, Suárez Navarro, Szvitolina és Karolína Plísková ellen nyert, szettet pedig csupán a negyeddöntőben és az elődöntőben bukott el. Igaz, a legjobb nyolc között Szvitolina ellen nagyon közel járt a kieséshez, 1:5-ös hátrányban volt, ráadásul meccslabdát is hárítania kellett – utólag bevallotta, a sajtótájékoztatóra menet látta csak Twitteren, hogy ha az egyik kockázatos ütése néhány centivel kifelé pörög, búcsúzik a versenytől.

Ostapenko ezzel szemben megküzdött Chirico után az olimpiai bajnok Puiggal, Curenkóval, Stosurral, Wozniackival, s a legjobb négy között Bacsinszky Tímeával – a lett a hat mérkőzéséből négyet három játszmában nyert meg.

Mit nyilatkoztak a főszereplők?

„Természetesen ez nagyon fontos mérkőzés, sokat jelent nekem. De nem szeretnék a trófeán és a világelsőségen gondolkodni túl sokat, mert csak feleslegesen idegesíteném magam. Persze feszült vagyok, de ezt most jó érzésként élem meg, készen állok a döntőre. Jelena fantasztikusan játszott a tornán, de én a saját ütéseimre akarok figyelni. Kemény mérkőzés lesz, ebben biztos vagyok” – Simona Halep.

„Még az elnök is felhívott. hogy gratuláljon, amiért én vagyok az első lett teniszező Grand Slam-döntőben. Rengeteg elismerő üzenetet kaptam, ez nagyon boldoggá tesz, de még nem végeztem Párizsban, vár rám egy mérkőzés. Nem hittem volna, hogy eljutok idáig, de ha már így alakult, szeretném élvezni a döntőt, Simona elképesztő teniszező, de alig várom már, hogy kezdjünk!” – Jelena Ostapenko.

Játszik ma magyar teniszező?

Bizony! Az Australian Open-győztes Piros Zsombor párosban döntőzik a spanyol Nicola Kuhn oldalán, csak a kezdés csúszik, mert Liu és Osuigwe (két amerikai, amúgy) még küzd egymással a lányok döntőjében. Kuhn egyébként a fiúk egyéni fináléjában is érdekelt volt, ám 7:6, 6:3-ra kikapott az ausztrál Popyrintól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik