Megvan a Roland Garros új királya: Stanislas Wawrinka a salak ura!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.07. 14:56
null
Stanislas Wawrinka a Roland Garros-trófeával (Fotó: Reuters)
Stanislas Wawrinka nyerte meg a Roland Garroson a férfi egyesek küzdelmét, miután a döntőben 4:6, 6:4, 6:3, 6:4-re legyőzte a világelső Novak Djokovicsot.

 

A HARMADIK GARROS-DÖNTŐJÉT IS ELBUKTA
Djokovics lehetett volna a nyolcadik férfi teniszező, aki pályafutása során megnyerni mind a négy Grand Slam-versenyt, de a harmadik Roland Garros-döntőjét is elbukta. A szerb világelső 2012-ben és 2014-ben Rafael Nadaltól kapott ki a címmeccsen.

Stanislas Wawrinka a tavalyi Australian Open-fináléja után a második Grand Slam-döntőjét is megnyerte, ami azt is jelenti, hogy Novak Djokovics nem csatlakozott azokhoz, akiknek sikerült a karrier Grand Slam, azaz pályafutásuk során elhódítani mind a négy GS-trófeát.

Pedig ő kezdett jobban, kiélezett csatában 6:4-re megnyerte az első szettet. Wawrinka azonban nem esett kétségbe, tovább emelte játéka színvonalát, és 2:1-re fordított. A negyedik játszmában 3:0-ról egyenlített, sőt 4:4-nél pazar elütések segítségével újra elvette Djokovics adogatását. A győzelemért szerválva sem remegett meg a keze, a mérkőzést stílszerűen egy védhetetlen fonák egyenessel zárta le.

megnyerte a Roland Garrost, és hétfőtől újra a legjobb négyben jegyzik a világranglistán. Az aktív férfi teniszezők között ő a hatodik (Federer, Nadal, Djokovics, Murray és Hewitt mellett), aki többszörös Grand Slam-győztes. A 30 éves lausanne-i születésű játékos 2003-ban a juniorok között diadalmaskodott a párizsi salakon, ő az első Mats Wilander 1988-as sikere óta, aki junior bajnoki címe után a felnőttek között is a csúcsra ért a Garroson.

Érdekesség, hogy 2005 óta csak kétszer nem Rafael Nadal nyerte meg a párizsi GS-tornát, de mindkét legyőzője (Robin Söderling 2009-ben, és idén Djokovics) kikapott az adott év fináléjában.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (26 928 600 euró, salak)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Djokovics (szerb, 1.)–Wawrinka (svájci, 8.) 6:4, 4:6, 3:6, 4:6

Novak Djokovicsnak megint csak az ezüsttálca jutott (Fotó: Reuters)
Novak Djokovicsnak megint csak az ezüsttálca jutott (Fotó: Reuters)

NEGYEDIK SZETT

A NEGYEDIK SZETT SZÁMOKBAN

Ászok: 1, illetve 0
Kettős hibák: 0, illetve 0
Nyerő ütések: 10, illetve 17
Ki nem kényszerített hibák: 11, illetve 12
Bréklabdák: 1/5, illetve 2/5

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 3:6, 4:6

STAN WAWRINKA A ROLAND GARROS 2015-ÖS BAJNOKA!

Wawrinka a meccsért adogathatott. Djokovics nem adta könnyen a bőrét, és 30:15-re vezetett. Wawrinka azonban nagyon koncentrált, és egyenlített. Röviddel később már labdája volt a győzelemhez. Úgy tűnt, ásszal nyer, de legalább 1 centivel hosszú volt az adogatás. Az első bréklabdát azonban Djokovics hárította. Aztán a háló segítségével bréklabdához is jutott a szerb klasszis. Ezt azonban nem tudta megcsinálni, mert széleset ütött. Újra előnybe került a svájci, és fantasztikus ütéssel megszerezte a győzelmet! STAN WAWRINKA A ROLAND GARROS férfi egyesének idei győztese!

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 3:6, 4:5 Wawrinka adogat.

Három órája tartott a meccs amikor Djokovics adogathatott, és a hálónál széleset ütött. A második pont a szerbé lett, de aztán megint Wawrinka pillanatai következtek. Hiába támadott vissza tenyeressel Djokovics szervája után, kicsivel hosszút ütött. Utána viszont elképesztő fonák elütéssel jutott bréklabdához. Djokovics nem hagyta magát, és szerva-röptével egyenlített! A következő labdánál viszont erre nem lett volna szükség, így újra elvehette az adogatását Wawrinka. ÉS EL IS VETTE!

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 3:6, 4:4 Djokovics adogat.

Djokovics föltámadt, és egymás után szerezte a pontokat, és három bréklabdához is jutott. Wawrinka az elsőt és a másodikat hárította, majd egy hatalmas ásszal egyenlített! Hihetetlen fordulatok vannak ezen a meccsen még egyetlen játékban is. Wawrinka annyira belelendült, hogy már neki lett előnye, és hozta is a szervajátékát.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 3:6, 4:3 Wawrinka adogat.

Djokovics fáradni látszott, már nem érte el a labdákat úgy, mint ahogy korábban tette. Wawrinka pedig teljesen felpörgött, és szenzációs tenyereseket eresztett meg, így két bréklabdához jutott. Djokovics Dubai óta 28 meccset nyert meg, de most lehet, hogy megszakad a sorozat. Az első bréklabdát mentette a világelső, majd a másodikat egy szenzációs röptével hárította el. Nem hagyta magát Novak Djokovics! Olyannyira, hogy utána már ő került előnybe, és be is húzta az adogatójátékát.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 3:6, 3:3 Djokovics adogat.

Jöttek az új labdák, Wawrinka pedig röptével szerezte meg az első pontot, majd Djokovics ütötte az égbe a labdát. Úgy tűnik, nagy fordulat készülődik a játszmában. Djokovics a hálóba ütötte a labdát, ezzel három bréklabdához jutott Wawrinka. Ebből az elsőt Djokovics mentette, de a másodikat már nem.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 3:6, 3:2 Wawrinka adogat.

Djokovics is fáradt, ami nem csoda, hiszen már 2 óra 40 perce küzdenek. Ezért a szerb is gyorsan akart pontokat hozni. Wawrinka tökéletes fonák elütése után lett 30:15, Djokovics pedig kiütötte a labdát. Két bréklabdája lett Wawrinkának! Végtelenül hosszúnak tűnő labdamenet végén Djokovics a hálóba csapta a labdát, így odalett a brékelőnye.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 3:6, 3:1 Djokovics adogat.

Nagyon úgy tűnik, hogy Wawrinka ezt a játszmát lazábban veszi. Legalábbis nem dolgozik többet a pontszerzésen, mint szükséges. Ehhez képest két labdája volt a gémhez, amelyből mindjárt az elsőt megnyerte, mivel Djokovics könnyű labdát ütött a hálóba. Úgy tűnik, még mindig lehet itt keresnivalója a svájcinak.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 3:6, 3:0 Wawrinka adogat.

Djokovics nem tudott elütni a hálóhoz felfutó Wawrinka mellett, majd hosszú labdamenet végén egyenlített. A svájci röptével szerzett előnyt, amelyet gyorsan el is adott, mert a fonákja a hálóba csapódott. Djokovics ezután simán hozta az adogatójátékát.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 3:6, 2:0 Djokovics adogat.

Wawrinka folytatta kiváló teljesítményét, de Djokovics nagyon figyelt, és előnybe került, mert a svájci sokszor meggondolatlanul akarta befejezni. Bréklabdához jutott Novak Djokovics. És meg is csinálta, mert Wawrinka gyengén a hálóba püfölte a labdát.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 3:6, 1:0 Wawrinka adogat.

Djokovics a tornán először került hátrányba. Csakhogy nagyszerűen játszik Stanislas Wawrinka, így minden erejét össze kell szednie, ha nyerni akar. Össze is szedte magát, és simán hozta az adogatójátékát.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 3:6, 0:0 Djokovics adogat.

Az Eiffel-toronynál is a Roland Garros-döntő van a középpontban
Az Eiffel-toronynál is a Roland Garros-döntő van a középpontban

HARMADIK SZETT

A HARMADIK SZETT SZÁMOKBAN

Ászok: 0, illetve 3
Kettős hibák: 0, illetve 1
Nyerő ütések: 7, illetve 15
Ki nem kényszerített hibák: 9, illetve 9
Bréklabdák: 0/1, illetve 1/4

 

A játszmáért adogathatott a svájci, és kétszer is hibára kényszerítette Djokovicsot. Majd az ihletett formában játszó Wawrinka remek fonákütéssel szorította ki Djokovicsot, akinek a röpte elle már nem volt ellenszere. Három játszmalabda! MÁR AZ ELSŐT BEÜTÖTTE!

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 3:5 Wawrinka adogat.

Djokovics a szettben maradásért adogathatott, de nem ment neki, ráadásul Wawrinka egyszer a hálótartó mellett ütötte el a labdát, úgy jutott ponthoz. Aztán a svájci megint kicsit ellazult, Djokovics pedig előbb feljött 30:30-ra, és előnyt is szerzett. Az adogatójátékot pedig egy jó tenyeressel szerezte meg az első helyen kiemelt Djokovics.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 2:5 Djokovics adogat.

Wawrinka nagyon belelendült, Tíz pontot hozott zsinórban, mire Djokovics egyet tudott szerezni. Mielőtt azonban már a babról is úgy hihette volna, hogy hús, Djokovics 30:30-ra egyenlített. Időlegesen, mert Wawrinka előnyt szerzett, aztán egy kettős hibával mindjárt rontotta az esélyeit, és kapkodni kezdett, így Djokovics bréklabdához jutott..Dde nem sikerült visszajönnie, mert a svájci hoznia tudta az adogatójátékát.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 2:4 Wawrinka adogat.

A meccsnek ebben a szakaszában Wawrinka nagyon magabiztos volt, Djokovicsnak pedig minden pontért nagyon meg kellett küzdenie. Az első pont Wawrinkáé volt, aztán a második és a harmadik is egy-egy szenzációs elütéssel. HÁROM BRÉKLABDÁHOZ JUTOTT A SVÁJCI. Djokovics hitetlenkedve csóválta a fejét. Nem erre számított. Aztán már az első bréklabdát beütötte Wawrinka.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 2:3 Djokovics adogat.

Ásszal nyitott a svájci, majd valósággal oktatta Djokovicsot a pontokért, és semmire nyerte a játékát.

Jean-Paul Belmondo (balra) a helyszínen nézi a Roland Garros döntőjét (Fotó: Reuters)
Jean-Paul Belmondo (balra) a helyszínen nézi a Roland Garros döntőjét (Fotó: Reuters)

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 2:2 Wawrinka adogat.

Djokovics adogatásai után Wawrinka védekezett, a szerb teniszező pedig szépen váltogatta az oldalakat, így gyűjtögette is a pontokat rendesen. Éppen két órája tartott a meccs, amikor Djokovics szélesre ütötte a labdát, majd kiváló szerva után sikeresen behúzta az adogatójátékát.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 1:2 Djokovics adogat.

Jól kezdte az adogatójátékát Wawrinka, és bár Djokovics feljött, végül egészen simán hozta a svájci a szerváját, és nagyon belelendült.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 1:1 Wawrinka adogat.

Djokovicsnak nem ment a játék elején, Wawrinka előnybe is került, ágyúszerű tenyeresét pedig hosszúra ütötte a szerb világelső. Wawrinka két bréklabdához jutott, de Djokovics szenzációs játékkal egyenlített! Wawrinka nem tudta kihasználni a lehetőséget, és az utolsó labdát a hálóba ütötte.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 0:1 Djokovics adogat.

Djokovics nagyon dühös volt az elvesztett szett miatt, meg is szerezte az első pontot. Wawrinka egyenlített, majd újra Djokovics szerzett pontot. Az egyre magabiztosabbá váló Wawrinka előbb egyenlített, majd 215 km/órás ászt ütött, utána pedig hozta a szerváját.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:6, 0:0 Wawrinka adogat.

Egy pillanat, amikor Novak Djokovics nem ura a helyzetnek (Fotó: Reuters)
Egy pillanat, amikor Novak Djokovics nem ura a helyzetnek (Fotó: Reuters)

MÁSODIK SZETT

A MÁSODIK SZETT SZÁMOKBAN

Ászok: 1, illetve 3
Kettős hibák: 0, illetve 1
Nyerő ütések: 12, illetve 24
Ki nem kényszerített hibák: 16, illetve 20
Bréklabdák: 1/4, illetve 0/4

 

Djokovics a játszmában maradásért adogatott, és a rendkívül agresszív Wawrinkát hibákra kényszerítette. A svájci azonban egy rendkívüli elütés után feljött 30 :15-re, majd egyenlített is. Nagyon sült a keze Wawrinkának, ráadásul szettlabdához is jutott! Hosszú labdamenet után Djokovics nem bírta idegekkel, és hosszút ütött, így a szett Wawrinkáé lett!.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:5, Djokovics adogat.

Wawrinka ideges volt, mert olyan közel állt az előző gém megnyeréséhez. Ez előbb egy könnyű rontást, majd egy kiváló tenyerest eredményezett, aztán hozta is az adogatását..

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 4:4, Wawrinka adogat.

Wawrinka került némi előnybe, miután Djokovics széleset ütött, de a svájcinak nem sikerült bréklabdához jutnia, mert megint könnyűnek látszó ütést rontott. Djokovics egy ásszal tudatosította Wawrinkában, hogy ki az úr a háznál ebben az adogatójátékban, aztán majdnem le is zárta a témát, de az elütése néhány centivel széles lett. Ez aztán meg is bosszulta magát, mert Wawrinkának csak sikerült bréklabdához jutnia. Csak felvillanás volt, semmi más, mert a világelső remek rövidítéssel hozta az adogatójátékát.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 3:4, Djokovics adogat.

Wawrinka nagy lehetőséget szalasztott el az előző gémben, viszont jól kezdte saját adogatójátékát. Előbb finoman ütött el a háló fölött, majd egy gyilkos erejű tenyerest küldött Djokovics térfelére. Úgy tűnt, semmire hozza a gémet, de Djokovics gyönyörű elütése csípte a vonalat. Stan ideges lett, és könnyű labdát ütött el előbb oldalra, majd hosszúra. A szerb visszajött, egyenlő. Az előny viszont a svájcié lett, aki remek adogatással zsebre tette a játékot.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 3:3, Wawrinka adogat.

Gyors pontváltás után Djokovics került előnybe, de Wawrinka szívós küzdelemben visszajött, majd bréklabdához jutott, miután Djokovics könnyű labdát rontott. A brékből azonban nem lett semmi, mert Djokovics visszajött, jól koncentrált, és szenzációs labdamenet végén, vert helyzetből megnyerte az adogatójátékát..

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 2:3, Djokovics adogat.

Wawrinka szép röptéjével, majd ász értékű adogatásával indult a gém, de mielőtt belelendülhetett volna, egy kettős hiba jött. Ezen azonban sikerült túltennie magát, és egy szép tenyeressel hozta a gémet.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 2:2, Wawrinka adogat.

Djokovics a szélek felé mozgatta Wawrinkát, aki egy hosszúval hálálta meg az átmozgatást, majd a következő labdamenetben egy pimasz elütéssel vett revánsot. Hamarosan már bréklabdához is jutott a svájci, de a kedélyeket Djokovics egy szép fonákkal hűtötte le. Wawrinka jól figyelt az egyik rövidítésnél, és újra nála volt az előny. De csak időlegesen, mert gyenge fonákja után Djokovics viszsakapaszkodott, és már ő adogathatott a játékért. Meg is nyerte.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 1:2, Djokovics adogat.

Ebben a játékban Wawrinka esélyt sem adott Djokovicsnak, aki kissé mintha szusszant volna, így most Wawrinka vezet.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 1:1, Wawrinka adogat.

Nagyon nyugodtnak tűnik Djokovics, alig rontott, rendkívül sokat kell küzdenie Wawrinkának minden egyes pontért. Előbb egy ász, majd egy remek rövidítés következett, majd egy erős tenyeressel le is zárta a gémet.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 0:1, Djokovics adogat.

Gyors pontváltás után Djokovics szerzett előnyt. A koncentráltan játszó szerb sok hibára kényszerítette Wawrinkát. A nagy küzdő svájci így nem tudta elkerülni, hogy rögtön a második játszma elején bréklabdához jusson ellenfele. Ezt egy remek ásszal kivédte, majd két szép ponttal hozta az adogatását.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, 6:4, 0:0, Wawrinka adogat.

Nézze, Monsieur Wawrinka, arra van Novak Djokovics (Fotó: Reuters)
Nézze, Monsieur Wawrinka, arra van Novak Djokovics (Fotó: Reuters)

ELSŐ SZETT

AZ ELSŐ SZETT SZÁMOKBAN

Ászok: 4, illetve 6
Kettős hibák: 0, illetve 2
Nyerő ütések: 5, illetve 12
Ki nem kényszerített hibák: 9, illetve 7
Bréklabdák: 1/3, illetve 0/1

Novak Djokovics a játszmáért adogathatott. Jól helyezett tenyeressel szerezte az első pontot a szerb, Wawrinka azonban nagyon küzdött, és megnyerte a második labdamenetet. Utána azonban könnyű labdát rontott, majd bár a labda a sólyomszem csípte a vonalat, a bíró úgy látta, hogy nem, így Djokovics a játszmáért adogathatott. A szerb hatalmas ziccert hagyott ki, mert a röptéje gyenge volt, így Wawrinka el tudott ütni mellette, majd egy szenzációs labdamenet végén egyenlített. De a játéknak még nem volt vége. Djokovics nem figyelt eléggé, és Wawrinka bréklabdához jutott. Ezt viszont nem tudta kihasználni, így Djokovics kiváló játékkal megnyerte az adogatójátékát, és a harmadik szettlabdájával a játszmát is.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka 5:4, Djokovics adogat.

Djokovics előtt felcsillatnt az esély a szett megnyerésére, de Wawrinka hozta az első két pontot. Djokovics magas pörgetése ellen viszont nem tudott mit kitalálni, aztán viszont két irgalmatlan erejű labdát küldött Djokovics tenyeres oldalára, és behúzta az adogatójátékát.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka 5:3, Wawrinka adogat.

Wawrinka még nem tért magához az előző adogatójáték okozta sokkból, de Djokovics egy hosszú ütéssel a segítségére sietett. Ez azonban csak időleges volt, mert a rendkívül biztos lábakon álló Djokovics egy szenzációs ásszal lezárta a gémet.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka 4:3, Djokovics adogat.

Teljesen kiegyenlített volt eddig a játék. Wawrinka megint 0:30-cal nyitott, majd egy könnyűnek látszó labda szállt el furcsa ívben az ütőjéről. A játékban mutatott teljesítményéhez „méltón” Wawrinka kettős hibájával zárult a gém. BRÉK!

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka 3:3, Wawrinka adogat.

Djokovics két gyors ponttal indított, mire Wawrinka szép fonákja ellen nem volt ellenszere a szerbnek. Aztán a svájci ütött hosszút, és máris ott volt az adogatójáték Djokovics zsebében.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka 2:3, Djokovics adogat.

Djokovics labdája csípte a hálót, ez megzavarta Wawrinkát, aki azzal a lendülettel a második szerváját is elvesztette. Djokovics egymás után hat labdamenetet nyert meg, de ekkor Wawrinka magára talált, és egyenlített (30:30). Djokovics könnyen szerzett ponttal bréklabdához jutott, de Wawrinka nagyot küzdött, és megnyerte az adogatójátékát..

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka 2:2, Wawrinka adogat.

Djokovics ütött a hálóba, miután azt hitte, hogy Wawrinka hosszút ütött. majd a szerb ütése nem maradt a játékterületen belül. Felvillant az esély Wawrinka előtt a három bréklabdára, de hibázott. Ezután Djokovics egy kiváló tenyeressel egyenlített, majd szenzációs ásszal már a gém megnyeréséért adogathatott. Wawrinka széleset ütött, így Djokovics egyenlített.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka 1:2, Djokovics adogat.

Wawrinka megint 30:0-vel kezdett, amelyet két mesteri ász követett, és már vezetett is.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka 1:1, Wawrinka adogat.

Djokovics kihasználta, hogy Wawrinka könnyű labdát rontott, majd egy ász után megnyerhette volna az adogatójátékát, de a hálóba ütött. Ezután viszont egy ellenállhatatlan szervával megnyerte a gémet.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka 0:1, Djokovics adogat.

Wawrinka erős szervával indított, és ezzel máris megszerezte a meccs első pontját, majd jött a következő is. Djokovics azonban egyenlített. 40:40-nél Djokovics jutott bréklabdához, de ezt Wawrinka mentette, majd rendkívül hosszú labdamenet (39 ütés) után Djokovics ütött hosszút, a svájci pedig behúzta az első adogatójátékot.

Novak Djokovics–Stanislas Wawrinka, Wawrinka kezdi a szervát.

 

GRAND SLAM-TORNASIKEREK
AZ ÖRÖKRANGLISTA ÉLMEZŐNYE
17 Roger Federer (svájci)
14 Pete Sampras (amerikai), Rafael Nadal (spanyol)
12 Roy Emerson (ausztrál)
11 Rod Laver (ausztrál), Björn Borg (svéd)
10 Bill Tilden (amerikai)
8 Novak Djokovics (szerb), Fred Perry (amerikai), Ken Rosewall (ausztrál), Jimmy Connors (amerikai), Ivan Lendl (csehszlovák), Andre Agassi (amerikai)
Kiemelttel a még aktívak.

ELŐZMÉNYEK

A felek eddig 20 alkalommal csaptak össze, a szerb klasszis fölénye hatalmas, ő 17-szer örülhetett, Wawrinka csak háromszor. Sőt, 2006 óta a 2–1-gyel kezdő svájci csak egyszer győzte le Djokovicsot, a 2014-es Australian Openen, amelyet azt követően meg is nyert.

Wawrinkának azzal együtt ez a második döntője Grand Slam-tornán, míg Djokovics már a 16.-ra készül, így nem meglepő módon a győzelmeket tekintve is hatalmas a fölénye (8–1).

A szerb játékos eddig egyszer nyert US Opent (2011), kétszer Wimbledont (2011, 2014) és ötször Australian Opent (2008, 2011, 2012, 2013, 2014), így ha most a Roland Garroson is a csúcsra ér, összejön neki a karrier Grand Slam, vagyis pályafutása során mind a négy nagy tornán diadalmaskodhat. Sőt, ha ezt a meccset megnyeri, még a Grand Slam (azaz az egy évben elért négy siker) is összejöhet neki.

ÚT A DÖNTŐIG
DJOKOVICS (1.)
1. forduló:
–J. Nieminen (finn) 6:2, 7:5, 6:2
2. forduló: –Müller (luxemburgi) 6:1, 6:4, 6:4
3. forduló: –Kokkinakis (ausztrál) 6:4, 6:4, 6:4
Nyolcaddöntő: –Gasquet (francia, 20.) 6:1, 6:2, 6:3
Negyeddöntő: –Nadal (spanyol, 6.) 7:5, 6:3, 6:1
Elődöntődő: –Murray (brit, 3.) 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1

WAWRINKA (8.)
1. forduló: –Ilhan (török) 6:3, 6:2, 6:3
2. forduló: –Lajovics (szerb) 6:3, 6:4, 5:7, 6:3
3. forduló: –Johnson (amerikai) 6:4, 6:3, 6:2
Nyolcaddöntő: –Simon (francia, 12.) 6:1, 6:4, 6:2
Negyeddöntő: –Federer (svájci, 2.) 6:4, 6:3, 7:6
Elődöntődő: –Tsonga (francia, 14.) 6:3, 6:7, 7:6, 6:4

A férfi egyes döntői 2001-től
2001: Kuerten (brazil)–Corretja (spanyol) 6:7, 7:5, 6:2, 6:0
2002: Costa (spanyol)–Ferrero (spanyol) 6:1, 6:0, 4:6, 6:3
2003: Ferrero–Verkerk (holland) 6:1, 6:3, 6:2
2004: Gaudio (argentin)–Coria (argentin) 0:6, 3:6, 6:4, 6:1, 8:6
2005: Nadal (spanyol)–Puerta (argentin) 6:7, 6:3, 6:1, 7:5
2006: Nadal–Federer (svájci) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6 (7–4)
2007: Nadal–Federer 6:3, 4:6, 6:3, 6:4
2008: Nadal–Federer 6:1, 6:3, 6:0
2009: Federer–Söderling (svéd) 6:1, 7:6 (7–1), 6:4
2010: Nadal–Söderling 6:4, 6:2, 6:4
2011: Nadal–Federer 7:5, 7:6 (7–3), 5:7, 6:1
2012: Nadal–Djokovics (szerb) 6:4, 6:3, 2:6, 7:5
2013: Nadal–Ferrer (spanyol) 6:3, 6:2, 6:3
2014: Nadal–Djokovics 3:6, 7:5, 6:2, 6:4
2015: Wawrinka–Djokovics 4:6, 6:4, 6:3, 6:4
Magyar játékosnak – egyesben – egy alkalommal sikerült diadalmaskodnia a Roland Garroson: 1947-ben Asbóth József 8:6, 7:5, 6:4-re győzött a dél-afrikai Eric Sturgess ellen a fináléban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik