Roland Garros: Wawrinka még várhat döntőbeli ellenfelére

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.05. 17:01
null
Stanislas Wawrinka első Roland Garros-döntőjére készülhet (Fotó: Action Images)
A svájci Stanislas Wawrinka jutott be elsőként a Francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének fináléjába, miután az elődöntőben majd’ négyórás mérkőzésen legyőzte a hazai Jo-Wilfried Tsongát. Ellenfele a döntőben a Novak Djokovics–Andy Murray találkozó győztese lesz, ez utóbbi összecsapást viszont csak szombaton fejezik be.

 

Az már a meccs előtt biztosnak látszott, hogy a két játékos nem jut egyhamar dűlőre egymással, eddigi hat összecsapásukból ugyanis csak egyszer nem torkollott döntő szettbe a párbaj, a tavalyi Davis-kupa-döntőben Wawrinkának elég volt négy szett a sikerhez, ezzel 3–3-ra álltak egymás ellen.

A Roland Garroson eddig kétszer találkoztak, 2011-ben Wawrinka nyert 0:2-ről, majd egy évvel később Tsonga ugyan 2:0-ról ismét visszaengedte a svájcit, de végül öt szettben ő örülhetett.

A svájci játékos a meccs elején hamar bajba kerülhetett volna, de Tsonga három bréklabdája egyikével sem tudott élni, nem úgy ellenfele, aki 2:1-nél elvette a francia adogatását, és bő fél óra alatt behúzta az első szettet (6:3).

MATTEK-SANDS ÉS SAFÁROVÁ ÚJABB DÖNTŐJE
A 30 éves Bethanie Mattek-Sands vegyes párosban már csúcsra ért a 2015-ös Roland Garroson, most pedig bejutott a női páros fináléjába a Garroson egyesben döntőző cseh Lucie Safárová oldalán, akivel az idei Australian Openen sem találtak legyőzőre.

Sőt Wawrinka a második felvonásban rögvest ismét brékelt, de Tsonga 4:3-as hátrányánál ezúttal visszakapaszkodott, majd 5:5-nél öt fogadólabdát hárított, végül jöhetett a rövidítés. Itt a svájci nagyon beragadt, 6–0 után pedig már nem volt visszaút (6:7).

Majd jött az újabb több mint egy órás, rövidítéssel végződő szett, amelyet követően megint Wawrinka került előnybe. Pedig erre sok minden nem utalt a játszma során, tekintve, hogy csupán három (!) labdamenetet nyert meg fogadóként, míg Tsongának hat bréklehetősége is volt – hiába. A rövidítésben pedig már nem maradt hibátlan a francia, a 3–3-as fordulást követően már pontot sem szerzett (7:6).

Wawrinka a lélektani előnyt egyből sikeres fogadójátékkal erősítette meg, majd két kínkeservesen (összesen hat bréklabdája volt Tsongának) kiszenvedett adogatással. Innentől már nem volt visszaút a francia számára, a 2014-es Australian Open-győztes svájci első Roland Garros-döntőjére készülhet (6:4).

Ellenfele a fináléban a Novak Djokovics–Andy Murray összecsapás győztese lesz – ez utóbbi kiléte viszont csak szombaton derül ki.

Djokovics nem tudta lezárni a meccset, de még így is ő áll jobban
Djokovics nem tudta lezárni a meccset, de még így is ő áll jobban



27. egymás elleni mérkőzésére készült a két játékos, összesítésben pedig már 18–8-ra vezetett a legutóbbi hét találkozót megnyerő, vetélytársánál hét nappal fiatalabb szerb klasszis. Mindkét teniszező fantasztikus formában várta az összecsapást, hiszen a világelső Djokovics legszorosabb szettje eddig két 7:5 volt – ebből az egyiket a Garros-király Nadal ellen… –, és idén még egyikük sem vesztett meccset salakon (Murray egyszer feladni kényszerült az egyik tornát az összecsapása előtt).

Djokovics az első, kicsit döcögősebb adogatójátéka után gyakorlatilag esélyt sem adott ellenfelének arra, hogy brékelje őt, Murray első fogadóesélyére a harmadik szett végéig kellett várni. Addig pedig a szerb előbb 4:3-nál, majd a második szettben 2:2-nél és 5:3-nál is elvette a brit adogatását, így másfél óra után magabiztosan vezetett (6:3, 6:3).

A harmadik szettben 3:2-nél Murray azonban két bréklabdát is hárítani tudott, 5:5-nél pedig a kissé flegmán ütögető Djokovicsnak köszönhetően olyan eksztázisba került, hogy előbb a meccs során először esélye nyílt sikeres fogadójátékot teljesíteni, majd miután ezt megtette, le is zárta a játszmát (5:7).


A negyedik játszmában egy-egy brék után 3:3-nál szólt közbe az időjárás, és ugyan először csak időlegesen függesztették fel a meccset, a mérkőzésvezető rövid várakozás után úgy döntött, nincs értelme pályán tartani a résztvevőket, folytatás szombaton.

JUNIOROK

A Francia nemzetközi teniszbajnokság junior fiú páros versenyének elődöntőjében Valkusz Máté a német Tim Sandkaulen oldalán döntő rövidítésben kikapott az Álvaro López, Jaume Munar spanyol duótól.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (26 928 600 euró, salak)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ

Wawrinka (svájci, 8.)–Tsonga (francia, 14.) 6:3, 6:7, 7:6, 6:4
Djokovics (szerb, 1.)–Murray (brit, 3.) 6:3, 6:3, 5:7 3:3-nál félbeszakadt

NŐI PÁROS, ELŐDÖNTŐ
Mattek-Sands, Safárová (amerikai, cseh, 7.)–Hlavacková, Hradecká (cseh, 9.) 6:4, 6:1
Dellacqua, Svedova (ausztrál, kazah, 12.)–Makarova, Vesznyina (orosz, 2.) 6:3, 6:2
A DÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Mattek-Sands, Safárová (amerikai, cseh, 7.)–Dellacqua, Svedova (ausztrál, kazah, 12.)

JUNIOR, FIÚ PÁROS, ELŐDÖNTŐ
López, Munar (spanyol)–Sandkaulen, Valkusz (német, magyar) 4:6, 7:5, 10–4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik