Babos Tímea nem tudott élni a szerencséjével a Roland Garroson

HARMATH ÁKOS (közvetítés), KLEIN RON (tudósítás)HARMATH ÁKOS (közvetítés), KLEIN RON (tudósítás)
Vágólapra másolva!
2019.05.28. 18:28
null
Babos Tímea nem élt az ölébe pottyanó lehetőséggel (Fotó: Zádor Péter)
A francia nyílt teniszbajnokság női egyesének első fordulójában a selejtezőből szerencsés vesztesként a főtáblára jutó, a világranglistán 148. helyen álló Babos Tímea a világranglistán 132. ausztrál Priscilla Hon ellen lépett pályára, és három szettben 102 perc alatt vereséget szenvedett, ezzel pedig másodszor, immár végleg búcsúzott az idei Roland Garros női egyesének küzdelmeitől.

 

ROLAND GARROS, PÁRIZS (42 661 000 euró, salak)
NŐI EGYES,
1. FORDULÓ (a 64 közé jutásért)

Babos Tímea–Priscilla Hon (ausztrál) 6:3, 2:6, 1:6

ÖSSZEFOGLALÓ

Esős, hűvös, kellemetlen időjárás mellett kezdődött el Babos Tímea számára a Roland Garros főtáblájának első fordulója a kilences pályán. Az MTK teniszezője veszített a kvalifikáció harmadik körében, ám szerencsés vesztesként felkerült a legjobb 128 közé, ráadásul a sorsolásra sem panaszkodhatott, hiszen a szabadkártyás Priscilla Hon ellen kellett pályára lépnie. A 21 éves ausztrál játékos 132. a világranglistán – Babos a 148. –, és bár eddig csak az Australian Openen kapott bizonyítási lehetőséget a Grand Slam-főtáblákat tekintve, a soproni játékos tudta, hogy kemény rivális vár rá.

Babos és Hon május elején, a Cagnes-Sur-Merben rendezett ITF-tornán találkoztak egymással, és ott is szoros összecsapáson, 7:6, 7:6-tal tudott továbblépni a magyar teniszező. A párizsi „visszavágójuk” első részében inkább Babos irányította a labdameneteket, Hon sokat hibázott, így mire kisütött a nap, Babos 6:3-ra megnyerte az első játszmát – magabiztosan adogatott, kevesebbet hibázott, és nyugodtan játszott.

Ez a nyugalom tűnt el a második szett elején, mert az ausztrál semmire vette el Babos első adogatójátékát, a mérkőzés pedig innentől egészen más képet mutatott: Babos feszültebb volt, Hon pedig nagyon szép ütésekkel nyerte meg a labdameneteket, adogatóként nem hibázott, láthatóan belerázódott az összecsapásba – 6:2-vel egyenlített, jöhetett tehát a döntő szett.

A harmadik játszma elején Babos bréklabdához jutott, ám nem tudta kihasználni, Hon bezzeg néhány perccel később az ő első fogadóelőnyét igen, és mivel addigra az ausztrál tehetség igencsak belejött a szervákba, szinte reménytelennek tűnt az egyetlen magyar női főtáblás helyzete – nincs mit szépíteni, Hon teljesen megérdemelten szerezte meg a GS-főtáblákon karrierje első győzelmét, 1 óra 42 perc alatt 3:6, 6:2, 6:1 lett a vége.

Babosnak maradt a páros: a hagyományosban a francia Kristina Mladenovic, vegyesben Fucsovics Márton oldalán nevezett.

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

3. JÁTSZMA

7. JÁTÉKHON ADOGAT A MECCSÉRT

Hon nem sokat vacakolt, hamar bezsebelte az első két poént, utána viszont Babos visszajött a gémbe két ponttal, 30:30. Hon viszont nagyon megfuttatta Babost, meccslabda. Hárítva. Újabb meccslabdához jut Hon, amit viszont Babos már nem tud kivédeni: szélesre üt tenyeressel, 1:6.

6. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Parádés keresztütés Hontól, az övé a pont, 0:15. A második is egy még parádésabb ritörnnel. Újabb Honnál, miután Timi dühében egy vonalbíró mellé, a falba pofozza a labdát – az ilyesmit nem nagyon szokták díjazni. A gémet ennek megfelelően behúzza Hon.

Esik az eső... Ennek ellenére nem hagyják abba. Babos ismét a csíkos pulcsijában játszik.

5. JÁTÉKHON ADOGAT

Honé az első pont megint... A második viszont Timié, egy remek fonákegyenessel, 15 egál. Hon sokadszor rövidít jól, 30:15.Sőt, egy újabb gyors ponttal és egy ásszal hozza is a játékot az auszi, 1:4

4. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Hon pazar ritörnnel viszi az első pontot – pedig Babos szervája is jó volt. Újabb nagyszerű fogadás marad válasz nélkül Babos részéről, utána viszont a hálóba teszi a fogadását az ausztrál, 15:30. Babos a hálóba küldött egy fonákot, két bréklabda Honnál. S az elsőt meg is csinálja, 1:3...

3. JÁTÉKHON ADOGAT

Ászértékű szerva nyitásként Hontól, majd egy szélesre hulló emelés Babostól, 30:0. Babos előbb szépít, aztán viszont Hon is megmutatja, hogy képes meglepő rontásra: ide-oda futtatja a magyar lányt, aki mindent visszatud adni, végül egy lecsapást hosszúra üt, 30:30. Kettős hibával bréklabda Babosnál, de Hon hárítja. Utána megint hosszú labdamenet végén Babos nagy ponttal ment egyenlőre. Végül aztán Hon ha nehezen is, de behúzza a gémet, 1:2.

2. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Babos jól kezdi az adogatójátékát, hozza az első pontot, ám az ausztrál lány egy ügyes rövidítéssel egyenlít, 15:15.Két hiba Hontól és Babos lezárhatja a játékot, 40:15. Ásszal hozza, 1:1!

1. JÁTÉKHON ADOGAT

Babosé az első pont Hon méterekkel szélesre üt egy tenyerest, 0:15, majd sokáig jól futtatja Hont és már amikor bevihetné a döntő ütést, a hálóba üt, s ez elég is kizökkenjen. Az ausztrál gyorsan behúzza a játékot, 15-re, 0:1.

Statisztikai érdekességek: Hon több nyerőt (25–16) üt, de több ki nem kényszerített hibát (23–18) is vét, mint Babos.

A meccs elején még esett az eső, most már locsolni kell a pályát...

2. JÁTSZMA

8. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Babos óriási szerváját alig tudta visszakaparni a pályára Hon, erre Timi elrontja a ziccert, s kiüti a labdát, aztán egy fonákot is szélesre tesz, 0:30. Utána viszont Hon ront, 15:30. Újabb hiba Babostól, szettlabda Honnak, s az elsőt meg is csinálja, 2:6.

7. JÁTÉKHON ADOGAT

Babos a hálóba üt egy kétkezes fonákot, utána viszont egy szép rövidítéssel egyenlít, 15:15. Hon hosszúra küldi Babos remek fogadását, 15:30. Egy minden mindegy alapon megküldött tenyerese viszont pont a vonalon landol, 30:30. Újabb két ki nem kényszerített hiba Babostól, 2:5.

6. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Második szervára Babos ászértékűvel nyit, 15:0! Hon letámadja Babos újabb második adogatását és másodjára fej fölül lecsapva egyenlít. Nagy agresszív fogadójáték után 15:30 – szinte leütötte Babost a pályáról az ausztrál, s most jól visszakapja nagyjából ugyanazt: 30:30.Ezt követően viszont gyermeteg hiba Timitől, méterekkel a vonal mögé üt egy könnyű tenyerest. Bréklabda. Hárítva! Sőt, hosszabb menet végén előny Babosnál. Hon lecsapása után 40 egál.Újabb bréklabda...Timi befutott egy fonákot, aztán egy könnyebb ütést a hálóba tett.Kivédi ezt is Timi, aztán egy újabb ásszal előnybe kerül. Nem sikerül megcsinálni, negyed is egyenlő. Ráadásul újabb bréklabdához jut Hon. Kivédi ezt is a soproni lány, amikor egy óra négy perce játszanak már. Hon hosszút üt tenyeressel előny, Babosnál. És ez most már megvan! 2:4

5. JÁTÉKHON ADOGAT

Ászértékű szerva és egy hálóba püfölt tenyeres után 30:0. Utána viszont Hon elképesztő pontot csinál: óriást loholva futja be Babos rövidítését, s át pöttyinti a háló fölött, a labda Babos testéről vágódott oldalra, a magyar lány nem tudott reagálni. Végül Hon gyorsan le is zárta a gémet, 1:4.

4. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Babosé az első pont, aztán viszont Hon szépen átemeli, 15:15. Hosszabb labdamenet végén az ausztrál a lelátóra küld egy a bokája mellé érkező labdát, 30:15, de utána egy újabb hosszabb menet végén pazar nyesett labdával egyenlít, 30:30. Babos nem hagyja a véletlenre, s a hálótól lecsapva kerül nyerő helyzetbe, s egy ászértékű szervával szépít is, 1:3

3. JÁTÉK – HON ADOGAT

Na. Most végre Timié az első pont. A második nem, sajnos a hálóba üt, 15:15. Újabb pontváltás – ki nem kényszerített hibák – után 30:30.Egy-egy újabb pont mindkettőnek, Timi szép tenyeres elütése nagy tapsot aratott.Hiába, végül Hon hozta a gémet, 0:3.

2. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Babos adogatóként is elpasszolja az első két pontját – a másodiknál a hálónál megpróbálta röptével visszaadni Hon elütését, de csak lestoppolni tudta. Harmadik szerváját is ki nem kényszerített hibát vét, hosszút üt. Három bréklabda Honnak. Az elsőt meg is csinálja, jól fogadja Babos nem túl jó szerváját, 0:2.

1. JÁTÉK – HON ADOGAT

Babos fogadóként gyorsan elbukja az első két pontot két hosszúra mért ütéssel, után viszont egy hosszú labdamenet végén szép elütéssel szépít, 15:30. Hiába, egyenlíteni nem sikerül, igaz, miután 15:40-nél Hon rosszul talál egy labdát felcsillan a remény, de Babos hosszú fonáka után oda az első játék, 0:1.

1. JÁTSZMA

9. JÁTÉK – BABOS ADOGAT A JÁTSZMÁÉRT

Babos első adogatását Hon elveszi, 0:15. Nagy labdamenet végén Babos egyenlít és hatalmas "Gyerünk!" ordítással ünnepelte a pontot. A következő kettőt aztán visszafogottabban, 40: 15, két játszmalabdája van.A másodikat megcsinálta nagyszerű szerváját az ausztrál hosszan adta vissza, 6:3!

Itt szurkolnak tőlem nem messze Timinek Mladenovic szülei és testvére – kapjuk az infót Klein kollégától.

8. JÁTÉK – HON ADOGAT

Hon is tud ászt ütni, 15:0. Meg hosszút is Timi nem túl jó fogadása után, 15:15. Babos újabb hibára kényszeríti ellenfelét, 15:30.Sőt, újabb pont a magyar lányé, két bréklabdához jut, de az ausztrál mindkettőt hárítja.Egyenlőnél aztán Hon a hálóba hibáz egy könnyűnek tűnő röptét, majd megfuttatja Babost, aki szintén hálót üt, ismét egál. Babos ismét bréklabdához jut – eddig négyből egyet használt ki a meccsen. Éééééés hosszúnak tűnik Hon tenyerese, a széklbíró lejön, megnézi, és megadja Honnak a pontot, egyenlő. Az újabb magyar bréklabdához nem kell lejönnie a székből abírónak, Hon simán kiütötte. És ezt most már megcsinálja Babos, 5:3!

7. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Mostanra már egész meleg lett, konkrétan tűz a nap. Közben pedig látványos Hon-ponttal kezdődik a 7. játék. Babos gyorsan egyenlít, aztán üt egy ászt, csak hogy Hon érezze a törődést, 30:15. Hon szélesre tesz egy fonákot, ezzel 40:15, után viszont Babos teszi meg ugyanezt, 40:30.Végül egy precízen a vonalra helyezett tenyeressel hozza a játékot, 4:3.

6. JÁTÉK – HON ADOGAT

Ászértékű szervával kezd az ausztrál, Timi ritörnjét leöli, 15:0. Babos egyenlít egy szép nyerővel, után viszont Hon ismét belelendül, és két gyors pont után egy újabb jó szervával lezárja a gémet, 3:3.

A Lenglenen most fejezte be a meccsét Pouille, a hazai kedvenc nyert, s a közönség ovációja áthallatszott a mi meccsünkre is...

5. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Egy jó nyerő után Babos üt egy ki nem kényszerített hibát, 15:15. Hon remek fogadása után Babos még visszateszi a labdát, ám az ausztrál rövidítését már nem éri el, szép pont volt az ellenféltől, 15:30. Két újabb hiba Hontól és máris 40:30. Az eddigi talán leghosszabb menet végén aztán Timi ront, hosszú, 40 egál. Hon a hálóba üti Babos vonalra tett fonákja után a labdát, majd... Hon csinálja meg ugyanezt Babossal. Közben kisütött a nap.Ennek örömére Hon agresszív játékkal rukkol elő és előnybe kerül.Timi hárítja a bréklabdát. Hon viszont megint előnybe kerül, és ezúttal Babos már nem tud hárítani, 3:2, Hon azonnal visszabrékelt.

4. JÁTÉK – HON ADOGAT

Babos fogadóként elcseni az első pontot, de Hon egyenlít, 15:15. Timi viszont egy nagyszerű ritörnnel bejelentkezett a brékért. Bréklabdáig azonban nem jut, rosszul fogad, 30 egál. Babos hosszú tenyeresére Hon egy szélessel reagál, 40:40. Az ausztrál a hálóba üt, bréklabda Babosnál! És egy pontosan a vonalra tett fonákkal meg is csinálja! 3:1!

3. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

A fogadáshoz Babos pulcsi nélkül állt oda, most visszavette. Ettől függetlenül az első pont az ausztrálé, ám után Timi két szép ponttal fordít, majd egy remek fonák egyenessel 40:15 a javára, s ahogy az előbb, most is egy ásszal fejezi be. Szép, 2:1!

2. JÁTÉK – HON ADOGAT

Szép tenyeressel az övé az első pont, majd a második is, miután Babos hosszúra tesz egy tenyerest, 30:0. Kettős hibával szépít a magyar lány, de ennél többre nem futja tőle, Hon egyenlít, 1:1.

1. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Babos hozza az első pontot a nagy szélben, aztán rögtön egy technikai szünet: Hon szalad ki a kispadhoz a törülközőjéért. Babosé a második pont is, aztán az első hosszabb menet végén Hon hibáz, 40:0. Babos is ront egyet, aztán egy ásszal lezárja a játékot, 1:0!

ELŐZMÉNYEK

16.33: Már javában melegítenek a hölgyek, körülbelül két perc és kezdés.

Babos melegít (Fotó: Klein Ron)
Babos melegít (Fotó: Klein Ron)

16.29: Befutott Babos is. Most egyébként éppen nem esik, csak hideg van – helyszíni jelentés.

16.26: Hon már kijött, kint üldögél a pályán, Babos egyelőre sehol – jön az infó Párizsból.

16.20: Elkezdett nagyon esni jelenti Klein Ron a helyszínről.

16.15: Babos és Hon a 9-es pálya harmadik mérkőzését játsszák ma, s az eredeti tervek szerint már délután fél három körül megkezdték volna az összecsapást, ám az első férfi meccs négyszettesre sikerült és két és fél óráig tartott, majd az azt követő háromszettes női összecsapás is majdnem ugyanilyen hosszú volt, így végül csak negyed öt után kicsivel kezdik majd a hölgyek a bemelegítést.

15.50: Ne lepődjünk meg, ha esetleg esőszünet miatt valamikor félbeszakadna a mérkőzés, miután a találkozó előtt nem sokkal néhány kilométerre hatalmas jégeső esett. Helyszíni tudósítónk, Klein Ron pedig alaposan megázott, mire kiért a Stade Roland Garrosra. Ráadásul nagy szél is fúj, szóval kevéssé ideálisak a körülmények.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan megkezdődik a Babos-Hon mérkőzés Párizsban, a Roland Garros női egyesének első fordulójából.

Babos második főtáblás 
győzelmére készül a Garroson (Fotó: Zádor Péter)
Babos második főtáblás győzelmére készül a Garroson (Fotó: Zádor Péter)

ÉRDEKESSÉGEK

A múlt hét péntek késő délután kiderült, hogy a visszalépések miatt változott a női egyes sorsolása a Roland Garroson. Az egyik szerencsés vesztes éppen Babos lett, így a selejtező 3. fordulójában elszenvedett vereség ellenére főtáblás lett a szezon második Grand Slam-versenyén.

A 26 éves magyar játékos ellenfele a nála öt évvel fiatalabb Priscilla Hon lesz, aki jelenleg a 132. helyet foglalja el a világranglistán, pályafutása legjobbja – idén április elején – a 130. helyezés volt. Hon eddig 4 ITF versenyt nyert egyesben.

Nemrég a franciaországi Cagnes-sur-Merben rendezett ITF-versenyen Babos 7:6, 7:6-ra nyert az ausztrál játékos ellen. A két játékosnak ez volt a korábbi egyetlen találkozója. Hon egyébként eddig alkalommal szerepelt Grand Slam-torna főtábláján, 2016-ban és 2019-ben is az Australian Openen indulhatott – mindkétszer szabadkártyásként – ám az első fordulóban kikapott mindkétszer.

Babosnak sincsenek sokkal jobb tapasztalatai a Roland Garroson, miután itt hatodik alkalommal szerepelhet a főtáblán, de csak egyszer, 2016-ban jutott túl az első fordulón, akkor Samantha Crawfordot győzte le, a második körben viszont állandó párostársa, Kristina Mladenovic búcsúztatta.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik