Nadal vagy Djokovics? A szerb és a spanyol a két favorit a US Openen

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2018.08.27. 15:36
null
Rafael Nadalnak eddig nem volt szerencséje a címvédéssel – ezen szeretne most változtatni (Fotó: AFP)
Két favorit New Yorkban, az egyikük Fucsovics Márton ellen kezd a világ legnagyobb teniszstadionjában. Novak Djokovics – ő játszik a magyarral – a harmadik, a címvédő Rafael Nadal a negyedik US Open-trófeájára hajt.

 

FEDERER: TAVALY WIMBLEDON VOLT A PRIORITÁS, IDÉN A US OPEN LEGALÁBB OLYAN FONTOS

Roger Federer bizakodó: – Fantasztikus lenne, ha megnyerném a versenyt! Tavaly abszolút Wimbledon volt a prioritás, az idén viszont a US Open legalább olyan fontos. Legutóbb nem éreztem, hogy van esélyem a győzelemre, legfeljebb ha mindenki nagyon rosszul játszik ellenem, de ez a második héten már valószínűtlen volt – két évvel ezelőtt pedig egyáltalán nem tudtam pályára lépni. Éppen ezért most izgatott vagyok, mert remekül érzem magam. Cincinnatiben kikaptam a döntőben Novaktól, gyengén játszottam, de az csak egy meccs volt, maga a verseny nem sikerült rosszul. Tudom, a negyeddöntőben találkozhatunk megint, de jelenleg még a második fordulóban sem vagyok.

Andy Murray realista: – Az elmúlt tíz évben mindig a végső győzelemért érkeztem New Yorkba, de az idén ez nem reális cél. Hétről hétre jobb lesz a játékom, az a fontos, hogy a szezon végéig folyamatosan versenyezzek. Biztos vagyok benne, hogy idővel visszatérek a legjobbak közé, a motivációval nincs baj, de óvatosnak kell lennem. Meglátjuk, mire leszek képes a US Openen, nem adok fel egyetlen labdamenetet sem.

Rég volt már olyan Grand Slam-torna, amely előtt Roger Federer nem tűnt favoritnak. A kijelentést azzal kell kiegészítenünk, hogy a svájci zsenialitása mellett az is oka a jelenségnek, hogy az elmúlt két évben kihagyta a teljes salakszezont, vagyis nem játszott leggyengébb borításán.

A US Openen, kemény pályán viszont indul, ám az elmúlt hetek eredményei alapján Rafael Nadal és Novak Djokovics kiemelkedik a mezőnyből, a papírforma szerint köztük dőlhet el, ki lesz az év negyedik Grand Slam-tornájának a bajnoka. A világelső spanyol különös helyzetben van, mert hiába játszott kiválóan Torontóban, hiába nyerte meg tavaly a US Opent, címvédőként eddigi karrierje során nem sokra ment Grand Slam-tornán – a Roland Garros kivételével egyiken sem tudott diadalmaskodni két egymást követő évben.

„A torontói siker kis időt adott, amit pihenéssel tölthettem. Jót tett ez a szünet, de most már készen állok a versenyre, mindennap keményen edzek, napról napra javítani akarok – ismételte a szokásos mondatait Nadal. – Nagyon várom már a kezdést, hiszen fantasztikus játszani a világ legnagyobb teniszstadionjában, különösen az esti programban. Jó a kapcsolatom az amerikai közönséggel, mindig kiválóan érzem magam itt, tényleg minden rendben.”

A 17-szeres Grand Slam-győztes sikerére minden esély megvan, de óriási kihívás lenne a Djokovics elleni párharc. A régi-új edzőjével, Marián Vajdával ismét a helyes útra lépő, a szeretetguru Pepe Imazt kirúgó, könyöksérüléséből teljesen felépülő szerb klasszis a wimbledoni sikerét követően Torontóban már a harmadik körben búcsúzott, Cincinnatiben viszont nyert, a fináléban nagyszerű teniszt bemutatva Federer ellen. A 31 éves Djokovics győzelmével új rekordot állított fel, a mestertornák 1990-es bevezetése óta ugyanis még senki sem volt képes arra, hogy mind a kilencet megnyerje legalább egyszer. Az emlékezetes diadal ellenére a médianapon arról beszélt, nem akar különösebben nagy terhet rakni magára New Yorkban, kemény mérkőzések várnak rá, esetleg a Federer elleni negyeddöntő is, ő pedig – a többi profi játékoshoz hasonlóan – mérkőzésről mérkőzésre akar haladni.

AZ ELMÚLT 10 ÉV BAJNOKAI
2017
Rafael Nadal (spanyol)
2016
Stan Wawrinka (svájci)
2015
Novak Djokovics (szerb)
2014
Marin Cilic (horvát)
2013
Rafael Nadal (spanyol)
2012
Andy Murray (brit)
2011
Novak Djokovics (szerb)
2010
Rafael Nadal (spanyol)
2009
Juan Martín del Potro (argentin)
2008
Roger Federer (svájci)

„Sokat tanultam az elmúlt években arról, hogyan időzítsem a csúcsformám a legnagyobb eseményekre. Bízom benne, hogy most is sikerült, az eddigi edzések alapján elég erősnek érzem magam, New York pedig különösen kedves nekem – árulta el 2011 és 2015 US Open-bajnoka, aki a feszült pillanatok feldolgozásáról is beszélt. – A légzés a legfontosabb, az segít megbirkózni a nyomással és a stresszel. Még Federerben is sok érzelem kavarog, pedig ő mindig nyugodtnak tűnik. Alig várom az első fordulót!”

Utóbbi mondatát megtiszteltetésnek is vehetjük, hiszen kedden, magyar idő szerint várhatóan este fél 8-tól Djokovics Fucsovics Márton ellen játszik a világ legnagyobb teniszstadionjában, a 23 ezer férőhelyes Arthur Ashe-ben. A 26 éves nyíregyházi – aki szép kis botrányt robbantott ki pénteki közleményével, amelyben súlyos kritikával illette a Magyar Teniszszövetséget és Köves Gábor Davis-kupa-kapitányt – lapunknak elmondta, sajnálja, hogy az egyik favorittal került össze az első körben, de megpróbál felszabadultan teniszezni, és jó meccset játszani 20 ezer ember előtt.

Az idei US Open abból a szempontból is különleges lesz, hogy 2014 februárja óta ez csupán a harmadik olyan torna, amelyre nevezett Federer, Nadal, Djokovics, Andy Murray, Stan Wawrinka és Juan Martín del Potro is, tehát a legnépszerűbb férfi játékosok.

TARÓCZY BALÁZS: DJOKOVICS NEM KELLEMETLEN RIVÁLIS

Milyen lélektannal kell pályára lépni egy Novak Djokovics típusú világklasszis ellen?
– Amikor Marci Roger Federer vagy Stan Wawrinka ellen játszott, azt az érzést keltette a nézőben és alighanem az ellenfélben is, hogy nem felemelt kézzel lép pályára, és közben arra gondol, hány órakor megy a repülője – mondta lapunknak Taróczy Balázs, párosban kétszeres Grand Slam-győztes teniszező. – Őt feldobja, hogy a világ egyik legjobbja ellen játszhat a US Open centerpályáján, és megmutathatja, mit tud, nincs veszítenivalója. Ez a helyes felfogás, szerintem jó meccset láthatunk majd kedden.

Hogyan lehet szoros mérkőzés ebből a párharcból?
– Djokovics az elmúlt hetekben fantasztikusan játszott, de mindig azt mondják, ha valamikor leginkább be lehet mutatni bravúrt, az a verseny eleje, amikor az ellenfél nincs még megfelelően ráhangolódva a tornára. Ráadásul Djokovics nem is kellemetlen rivális. Arra kell gondolnia Marcinak, hogy milyen nagy szó a részvétele, végre nem kellett selejtezőt játszania, elfogadták, magyar teniszezőként a legjobbak közé tartozik.

Djokovics mint nem kellemetlen rivális?
– Mondok egy példát. Én napjainkban Rafael Nadallal szeretnék a legkevésbé játszani. Ellene mindenki azt érzi, hogy hú, de hosszú és kemény labdamenetek vannak, aztán ránéz az eredményjelzőre és 6:1, 6:2 oda… Egyszerűen nem lehet vele tartani a lépést. Az első játszma még elmegy úgy, hogy van az ellenfélnek bréklabdája, a másodikban meg minden játékot tizenötre vagy semmire nyer meg a spanyol. Djokovics ezzel szemben még a wimbledoni győzelme során is sok pontot ajándékozott az ellenfélnek, Cincinnatiben Federer ellen fantasztikusan játszott, de előtte nem villogott. Vannak kihagyásai. Ráadásul ő nem akarja lesöpörni az ellenfelét, élvezi a játékot. Ezért szerintem látványos meccset láthatunk. Marci eljuthat három-háromig vagy négy-négyig, ott kell majd nagyon figyelnie. Az járjon a fejében, hogy az ellenfélnek van veszítenivalója, ő is megijedhet, ha nehéz helyzetbe kerül. Egyébként pedig: mindent bele, Marci!

Fucsovics Márton (balra) és Novak Djokovics tétmeccsen még nem találkozott, de a magyar volt már edzőpartnere a világsztárnak (Fotó: MTSZ/Zádor Péter)
Fucsovics Márton (balra) és Novak Djokovics tétmeccsen még nem találkozott, de a magyar volt már edzőpartnere a világsztárnak (Fotó: MTSZ/Zádor Péter)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik