Nadal kilencedszer nyerte meg a Roland Garrost - beérte Samprast

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.08. 14:55
null
Nadal a kilencedik Roland Garros-sikere után elsírta magát (Fotó: Reuters)
Rafael Nadal 3 óra 32 percnyi játék után négy szettben 3:6, 7:5, 6:2, 6:4-re legyőzte Novak Djokovicsot a Roland Garros döntőjében, a spanyol immár 14-szeres Grand Slam-győztesnek vallhatja magát, ebből kilencet Párizsban gyűjtött be. A világelső a mérkőzés végén bajba is kerülhetett volna hátsérülése miatt, de végül elvette a negyedik szettben 5:4-nél Djokovics adogatását.

Novak Djokovics remekül kezdte a mérkőzést, és ugyan mindketten hibázgattak, a szerb stabilabb volt, így el tudta venni Rafael Nadal adogatását, és ez elég volt arra, hogy 4:3-as vezetés után behúzza az első szettet. A következő játszmában Nadal már sokkal jobban játszott, brékelőnybe is került, de Djokovics azonnal visszajött és 5:5-ig fej fej mellett haladtak. Nagyon úgy nézett ki, hogy tie-break dönt a második szettről, de a szerb nem tudta hozni a szerváját, így 7:5-re Nadal nyert.

NADAL MÁR 14-NÉL TART
Australian Open2009
Roland Garros2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014
Wimbledon2008, 2010
US Open2010, 2013

A harmadik szett volt a legsimább, Nadal elhúzott 4:1-re, amire igazából már nem volt válasza Djokovicsnak, aki a Gulbis elleni elődöntőhöz hasonlóan kezdett elkészülni az erejével a nagy melegben – a testbeszéde mindenesetre erről árulkodott.

A negyedik játszmában már Nadalnál is jelentkeztek a fáradás jelei, egy-egy labdamenet után úgy tűnt, hogy alig bír a lábán állni, és a hátához is többször odakapott. Emlékezhetünk rá, hogy az Australian Open döntőjében szintén hátfájdalmak gyötörték Stanislas Wawrinka ellen. Ennek ellenére 3:2-es állásnál sikerült brékelnie, de Djokovics is észrevette, hogy nincs minden rendben a világelsővel, és vissza tudott jönni. Nadal hatalmas erőfeszítések árán 4:4-nál hozta a szerváját, így nagy nyomást helyeződött Djokovicsra, amit a szerb nem is bírt el: kettős hibával bukta el a szerváját, ezzel együtt a döntőt. Ezt követően gúnyosan kimutogatott a közönség felé, mert a két szervája között valaki bekiabált neki...

Ez viszont már nem változtatott a tényen, Nadal kilencedik lakalommal is megnyerte a Roland Garrost, ráadásul zsinórban öt ötödik alkalommal sikerült ez neki. Karriere 14. Grand Slam-sikerével pedig beérte az örökranglistán Pete Samprast. Djokovics 2012 után újra elbukta a döntőt Párizsban, a karrier Grand Slam elérésére még legalább egy évet biztosan várnia kell.

Hatalmas csata volt

ROLAND GARROS, PÁRIZS (25 018 000 euró, salak)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Nadal (spanyol, 1.)–Djokovics (szerb, 2.) 3:6, 7:5, 6:2, 6:4

Nadal és a Roland Garros-trófea – összetartoznak
Nadal és a Roland Garros-trófea – összetartoznak
CSAK FEDERER A SPANYOL ELŐTT
Rafael Nadal a 14. Grand Slam-tornasikerét aratta, amellyel beérte az amerikai Pete Samprast az örökranglista 2. helyén.
AZ ÖRÖKRANGLISTA ÉLMEZŐNYE
17Roger Federer (svájci)
14Pete Sampras (amerikai), Rafael Nadal (spanyol)
12Roy Emerson (ausztrál)
11Rod Laver (ausztrál), Björn Borg (svéd)
10Bill Tilden (amerikai)
6
Novak Djokovics (szerb)
Kiemelttel a még aktívak.

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 6:2, 5:4 Djokovics adogat

Djokovics okosan játszott, de egy hiba, és Nadal fonák elütése után rögtön 30:30 lett az állás. Még egy hiba, és Nadal meccslabdához jutott! ÉS VÉGÜL KETTŐS HIBÁVAL BUKTA EL A DÖNTŐT DJOKOVICS! A szerb cinikusan kimutatott a közönség felé, mert a két szerva között valaki beüvöltött…

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 6:2, 4:4 Nadal adogat

Viszont Nadalt sem olyan fából faragták, hogy feladja, szép pontokat tudott nyerni, Djokovics meg majdnem szétverte a fején az ütőt, mert most megérezte a vérszagot. A spanyolnak esélye lett volna 40:30-nál befejezni az adogatását, de hibázott. Aztán hatalmas szenvedések árán, de valahogy hozta a szerváját Nadal.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 6:2, 4:3 Djokovics adogat

A láthatóan hátproblémákkal küszködő Nadal ellen új esélye nyílt Djokovicsnak, 40:15-re el is húzott, a spanyol már egy sima fogadást nem tudott rendesen megütni.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 6:2, 4:2 Nadal adogat

Nadal is kezdett elkészülni az erejével, 15:15-nél újabb kettős hibát ütött. Djokovics egy felütött labda után szinte már várta volna az új adogatást, de Nadal nem tudott beleállni rendesen a leütésbe, így két bréklabdához jutott a szerb. Az elsőnél csúnyán elcsapta a fogadást, a másodikat viszont megcsinálta.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 6:2, 3:2 Djokovics adogat

Ásszal kezdett a szerb, majd egy-egy rémisztő hiba után 30:15 volt az állás. Djokovics lezárhatta volna az adogatását, de Nadal tenyeresére nem volt válasza, igaz, arra egyetlen teniszezőnek sem lett volna. Utána megint elkezdett rontogatni, aminek az lett a vége, hogy bréklabdához jutott Nadal. Második szerva után bátran játszott, de aztán elütötte a labdát. Vége a meccsnek?

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 6:2, 2:2 Nadal adogat

Újabb elszalasztott esély, kicsit jobb koncentrációval Djokovics meglephette volna a szintén fáradó Nadalt, aki végül semmire hozta a szerváját.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 6:2, 2:1 Djokovics adogat

15:30-nál két bréklabdához juthatott volna Nadal, de az ütése a hálóban kötött ki. Djokovics nagyon fáradtnak tűnt, de ment előre becsülettel, és kis segítséggel ugyan, de hozta a szerváját.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 6:2, 1:1 Nadal adogat

Nadal két hibája után Djokovics újra erőre kapott, két bréklabdához is juthatott volna, de egy pocsék második adogatást a hálóba vágott tenyeressel. Aztán újra hibázott (kétszer is), ez pedig már nem fér bele a spanyol ellen.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 6:2, 1:0 Djokovics adogat

Nadal próbálkozott átemeléssel, ami nem jött be, de a fonák keresztjére mozdulni sem tudott Djokovics. 40:15 után az előbb brékelt a spanyol, erre most nem volt esélye.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 6:2 Nadal adogat

Djokovics kért egy kis szünetet a vezető bírótól, de ez sem segített sokat, Nadal semmire hozta a szervajátékát a negyedik szett elején.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 5:2 Djokovics adogat

Két parádés Djokovics-pont után jött a Nadal-féle nehéztüzérség, de ezt ásszal tudta ellensúlyozni a szerb. Nadal viszont így is szettlabdához jutott, Djokovics elütötte a labdát, így a harmadik játszmát is behúzta a világelső.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 4:2 Nadal adogat

30:0 után Djokovics kiegyenlíthetett volna, de nyerő pozícióban Nadal kezére tette a labdát. Egy gyenge második szervát a szerb simán bevágott, majd Nadal ütött nagy homályt. Djokovics bréklabdához juthatott volna, de hibázott, a földhöz vágta az ütőjét, amiért kifütyülték. Több mint 10 percnyi játék után végül Nadal nagy nehézségek árán, bréklabdát is hárítva hozta a szerváját.

66–1!
Rafael Nadal tizedik Roland Garros-indulása során kilencedik végső győzelmét aratta, mérlege pedig egészen elképesztő a párizsi viadalon: 66 győzelme mellett csak egy, a Robin Söderlingtől 2009-ben elszenvedett nyolcaddöntőbeli vereség (2:6, 7:6, 4:6, 6:7) rontja az összképet.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 4:1 Djokovics adogat

Djokovics ásszal nyitott és ásszal zárt, Nadal csak egy pontot tudott szerezni, sima adogatójáték volt.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 3:1 Nadal adogat

Nadal váratlanul megint ütött egy kettős hibát, Djokovics pedig feljavult, eljutottak 40:40-ig, sőt bréklabdához is jutott a szerb, de onnan is fordítani tudott Nadal.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 3:0 Djokovics adogat

A Gulbis elleni elődöntőhöz hasonlóan Djokovics megint úgy nézett ki, mint aki mindjárt összeesik, de öt elveszített gém után ki tudta szerválni a sajátját.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 2:0 Nadal adogat

Hirtelen elkezdődött az iskolajáték, Nadal varázslatos ütésekkel demoralizált, Djokovicson pedig látszott, hogy bajban van. Mindezt tetézte, hogy Nadal még egy hatalmas ászt is beütött a végén.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, 1:0 Djokovics adogat

0:15-nél Djokovics fonák keresztje méltán kiérdemelte a meccs eddigi legszebb labdamenete címet, Nadal meg is tapsolta, viszont nem lehetett elégedett ezzel, mert bréklabdához jutott a spanyol. Ami ennél is döbbenetesebb volt, hogy egy sima röptét vágott csúnyán a hálóba Djokovics.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 7:5, Nadal adogat

Rögtön bréklabdához juthatott volna Djokovics a harmadik szett elején, de nem tudta beimádkozni a labdát a pályán belülre, majd hibázott is, így Nadal hozta a szerváját.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 6:5, Djokovics adogat

Jó kezdés után egy kettős hiba jött Djokovicstól, majd a hálón megpattanó labda sem segítette. Nadal tulajdonképpen nem sokat tett azért, hogy két szettlabdához jusson, de ez senkit sem érdekelt. A spanyol érezte, hogy mennie kell, rögtön ki is tudta használni az első lehetőségét, és kiegyenlített.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 5:5, Nadal adogat

Nadal sem hagyott sok kétséget afelől, hogy ki lesz a következő gém, Djokovics talán már a saját szerváira gondolt.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 5:4, Djokovics adogat

A szettben maradásért adogatott Djokovics, de ettől nem pánikolt be, hamar meglett a 40:15, a szerva-röpte harmadikra azonban nem jött be. Viszont egy pillanatra sem forgott veszélyben az adogatójátéka.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 4:4, Nadal adogat

Könnyedén 0:30 lehetett volna az állás, ha nem választ rossz oldalt Djokovics az első két pontban, aztán jót választott, amire nem is tudott igazán Nadal reagálni. Végül is simán hozta a szerváját a címvédő.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 4:3, Djokovics adogat

Úgy tűnt, hogy Djokovics simán ki fog egyenlíteni, de 30:0 semmi után elkezdett hibázgatni, olyannyira, hogy a következő négy labdamenetet Nadal nyerte. Remegett is a szerb keze, de Nadal tőle szokatlanul nem tudott ezzel mit kezdeni. Végül ha nehezen is, de 4–4-re alakult az állás a második szettben.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 4:2, Nadal adogat

Persze senki nem gondolhatta, hogy Djokovics feladja majd a szettet, 15:30-nál Nadal újabb kettős hibát ütött. Az első bréklabdát még hárította, de aztán második szervát kellett ütnie, amit Djokivcs letámadt, ezzel pedig nem tudott mit kezdeni a spanyol.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 3:2, Djokovics adogat

Nem akart lemaradni Djokovics, ezért gyorsan ő is ütött egy kettős hibát. Utána remek labdamenetet játszottak, Nadal nagyot védekezett, Djokovics nyerő helyzetből is majdnem elbukta a pontot. 30:30-nál a szerb hibázott, a bréklabdánál a vonalbíró elaludt, de végül nem kapta meg a pontot a spanyol. Ez nem törte meg Nadalt, visszakapaszkodott, és a második bréklehetőségét már kegyetlenül kihasználta.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 2:2, Nadal adogat

13 gém után jött el a pillanat, hogy valaki kettős hibát üssön, de ez nem igazán zavarta meg Nadalt, aki két jó szerva után 40:15-re ellépett, majd bevágott egy hatalmas nyerőt Djokovics tenyeres oldalára.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 2:1, Djokovics adogat

Nadal a következő fogadójátékában sem tudott közel kerülni Djokovicshoz, aki 40:15-nél pompás fonákkal lepte meg a spanyolt, aki a hálóba ütött.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 1:1, Nadal adogat

30:0 után Djokovics visszajött a gémbe (a háló segítsége is kellett), de Nadal jó pillanatban előkapta a fonákját, és nem engedte bréklabdához ellenfelét, majd be is húzta a saját adogatójátékát.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, 1:0, Djokovics adogat

Nagyon simán hozta Djokovics is az első szerváját a második szettben, Nadal csak egy rosszul sikerült rövidítésnél tudott pontot szerezni.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:6, Nadal adogat

Nadal a második szett elején váltott, bátrabban és pontosabban ütötte a tenyereseit, Djokovics azonban jól tartotta magát, de nem tudta elvenni a spanyol adogatását.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:5, Djokovics adogat

A szerb tehát szerválhatott az első szettért, de az első két pontot elveszítette. Nadal három bréklabdához is juthatott volna, miután a világ végéről befutott egy rövidítést, de végül hosszú lett az ütése. Két bréklehetősége így is volt, de egyikkel sem tudott élni. Végül kiharcolta a szettlabdát Djokovics, és élt is az első lehetőséggel, így ő került előnybe.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:4, Nadal adogat

Két tenyeres rontással indított Nadal, végül úgy jutott bréklabdákhoz Djokivics, hogy az egyik labdája a háló tetejéről a vonalra pattant. Nadal azonban észnél volt, remek tenyeressel, és egy testre ütött szervával egyenlített. Azonban Djokovics is megvillantotta bámulatos tenyeresét, a harmadik bréklabdáját pedig már behúzta, miután Nadal kiütötte a tenyeresét a pályáról.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 3:3, Djokovics adogat

Jól kezdett Djokovics, de utána Nadal irányított, két bréklabdához is juthatott volna, de nem remegett meg ellenfele keze. Nadal fonák keresztje megint csődöt mondott ezután, de a szerb nem tudta lezárni az adogatójátékát. Egyenlőnél a spanyol hibázott kétszer is, így mégiscsak hozta a szerváját a hatszoros Grand Slam győztes.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 2:3, Nadal adogat

Az első két pont nagyon simán a spanyolé lett, utána fonák oldalról hibázott, de Djokovics a segítségére sietett, egy gyenge második szervát nem tudott visszatenni (igaz, magasra pattant a labda). Viszont a rövidítése megint nagyon precíz volt ezt követően, de megint hozta a szerváját Nadal.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 2:2, Djokovics adogat

Djokovics remek rövidítéssel lepte meg riválisát, utána viszont a nyesett labdája pontatlan volt. A szerb második adogatásból is majdnem összehozott egy ászt, majd ritkán látható módon leütötte a pályáról Nadalt a következő két pontban.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 1:2, Nadal adogat

Az első pontot meg kellett ismételni a vonalbíró rossz döntése miatt, végül Nadal húzta be, utána viszont az ütő keretével találta el a labdát a mallorcai. A következő menetben Djokovics próbált meg elütni ellenfele mellett fonákkal, de kevéssel kiütötte a labdát. A szerb ennek ellenére bréklabdához juthatott volna, de a tenyeresét a hálóba küldte, ahogy a következő labdát is, Nadal hozta a szerváját.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 1:1, Djokovics adogat

Az első pont a spanyolé volt, majd jött egy ász és egy tenyeres nyerő a világranglista második helyezettjétől. Az első hosszabb labdamenet végén Nadal vágta a hálóba a labdát, 40:15-re elhúzott Djokovics, majd Nadal mért el egy újabb tenyerest.

Rafael Nadal–Novak Djokovics 0:1, Nadal adogat

Két jó első szerva után Djokovics kétszer is a hálóba ütötte a labdát, majd egy gyenge második szervát sem tudott visszatenni az ellenfél térfelére. Végül Nadal semmire nyerte az első adogatójátékát.

Rafael Nadal–Novak Djokovics, Djokovics adogat először

Az első pontot a szerb nyerte, miután Nadal hibázott fonákkal. A spanyol ezután ütött két ki nem kényszerített hibát, de aztán bevágott egy hatalmas tenyerest, de Djokovics válasza sem váratott sokat magára, simán nyerte így az első gémet.

ROLAND GARROS, PÁRIZS (25 018 000 euró, salak)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Nadal (spanyol, 1.)–Djokovics (szerb, 2.) 3:6, 7:5, 6:2, 6:4

A férfi egyes döntői 2001-től
2001: Kuerten (brazil)–Corretja (spanyol) 6:7, 7:5, 6:2, 6:0
2002: Costa (spanyol)–Ferrero (spanyol) 6:1, 6:0, 4:6, 6:3
2003: Ferrero–Verkerk (holland) 6:1, 6:3, 6:2
2004: Gaudio (argentin)–Coria (argentin) 0:6, 3:6, 6:4, 6:1, 8:6
2005: Nadal (spanyol)–Puerta (argentin) 6:7, 6:3, 6:1, 7:5
2006: Nadal–Federer (svájci) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6 (7–4)
2007: Nadal–Federer 6:3, 4:6, 6:3, 6:4
2008: Nadal–Federer 6:1, 6:3, 6:0
2009: Federer–Söderling (svéd) 6:1, 7:6 (7–1), 6:4
2010: Nadal–Söderling 6:4, 6:2, 6:4
2011: Nadal–Federer 7:5, 7:6 (7–3), 5:7, 6:1
2012: Nadal–Djokovics (szerb) 6:4, 6:3, 2:6, 7:5
2013: Nadal–Ferrer (spanyol) 6:3, 6:2, 6:3
2014: Nadal–Djokovics 3:6, 7:5, 6:2, 6:4
Magyar játékosnak – egyesben – egy alkalommal sikerült diadalmaskodnia a Roland Garroson: 1947-ben Asbóth József 8:6, 7:5, 6:4-re győzött a dél-afrikai Eric Sturgess ellen a fináléban.

FELVEZETŐ

Rafael Nadal karrierje 14. GS-sikerére hajt, ráadásul zsinórban ötödször nyerheti meg a Roland Garrost, amire korábban egyetlen játékos sem volt képes. Novak Djokovics gyűjteményéből még hiányzik ez a trófea, két éve már eljutott Párizsban a döntőig, de akkor kikapott - pont Nadaltól. Ha a szerb nyer, akkor meglesz neki a karrier Grand Slam, a tenisz történetében nyolcadikként érhetné el ezt a mérföldkövet.

Nadal statisztikája egészen elképesztő a legutóbbi tíz évet figyelembe véve a Roland Garroson: 65 győzelem mellett csupán egyszer veszített (2009-ben a negyedik körben kapott ki Robin Söderlingtől), Djokovicsot ötből ötször megverte a francia fővárosban. Djokovics viszont a legutóbbi két meccsén közel volt a spanyolhoz, a két évvel ezelőtti fináléban szettet is nyert, a tavalyi elődöntőben pedig döntő szettre kényszerítette a mallorcai világsztárt, sőt, az ötödik játszmában 4–2-re is vezetett már, de végül kikapott. Az is figyelmeztető jel lehet a világelsőnek, hogy a két játékos legutóbbi négy meccséből kivétel nélkül mindet Djokovics nyerte meg, még Rómában, salakon is ő diadalmaskodott.

„A Philippe Chatrier nagyon széles és nagyon nagy pálya. Úgy tűnik, hogy minden labda visszajön tőle (Nadaltól – a szerk.), sokkal jobban érzi magát akkor, ha nagy pályán játszhat, ez az egyik oka annak, hogy ennyire sikeres itt – kezdte meccs előtti nyilatkozatát Djokovics. – Ugyanakkor az elmúlt két évben nagyon szoros és magas színvonalú meccseket játszottunk egymással, ezért hiszek abban, hogy most meglehet a siker. Ő sem legyőzhetetlen”.

„Nyilvánvaló, hogy nagy motivációval fog játszani, hiszen először nyerheti meg a Roland Garrost. Viszont ez azzal jár, hogy nagy lesz rajta a nyomás – elemezte Djokovics helyzetét a döntő előtt Nadal. – Különböző helyzetben vagyunk, de rajtam is lesz nyomás, a pályára viszont ugyanolyan motiváltan fogok kimenni, ahogyan ő”.

Az előrejelzések szerint forró lesz az időjárás Párizsban kora délután. Az elődöntők során úgy tűnt, hogy Djokovicsnak problémái adódtak a melegben, Nadalnak viszont ez nem okozott semmiféle gondot, a spanyol nem is titkolta, hogy ez neki kedvezhet: „Sokkal jobban fekszik nekem, ha melegben játszhatunk. A labdák gyorsabban szállnak ilyenkor a levegőben, én pedig több pörgetést tudok beleadni a labdáimba. A tenyeresem is jobban működik ilyenkor”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik