Monfils nem tudta megállítani Djokovicsot

Vágólapra másolva!
2009.11.15. 18:10
null
Novak Djokovics előbb brillírozott, aztán küzdött Párizsban (fotó: Reuters)
Címkék
Novak Djokovics a bázeli tornán aratott győzelme után egy héttel a párizsi Bércy-csarnokban sem talált legyőzőre, a fináléban – hatalmas küzdelemben – három játszmában verte meg a hazai közönség által támogatott Gaël Monfilst.

 Izgalmas mérkőzésre volt kilátás a párizsi Bércy-csarnokban rendezett férfi tenisztorna döntőjén, hiszen adva volt két, a hét közben remek formában játszó teniszező, akik közül az egyik a világ legjobbjai közé tartozik, míg a másik az élmezőny tagja, és élvezi a hazai közönség támogatását.

Az első ütésváltások után úgy tűnt, hogy Novak Djokovicsnak bizony nem lesz könnyű dolga Gaël Monfils ellen. A két, alapvetően nem épp komolyságáról ismert játékos nagyon koncentráltan kezdte a mérkőzést, és Djokovics megszenvedett az első két adogatásában, ám aztán következett a negyedik gém, amikor Djokovics brékelte Monfilst…

S ezt követően teljesen másképp alakult a mérkőzés, mint ahogy arra az első pillanatokban számítani lehetett. Djokovics lazán hozta az adogatásait, Monfils pedig küzdött, de egyszerűen nem tudott mit kezdeni azzal, hogy a 22 éves szerb rendre jó döntést választott a kritikus pillanatokban.

Az első játszma magabiztos 6:2-je után ráadásul a második szett elején is kétjátéknyi előnyre tett szert a belgrádi születési játékos (2:0), sőt nem sokára bemutatott könnyed emelése már-már gálamérkőzésre emlékeztetett. Hogy az összecsapás korántsem lett ujjgyakorlat a szerb számára, az annak volt köszönhető, hogy a Pókembernek becézett Monfils kihasználta első bréklehetőségét, majd villámgyorsan egyenlített (3:3).

Megváltozott a mérkőzés képe, és ettől fogva Djokovics szenvedett az adogatásainál, Monfils 4:4-nél még nem tudott előnyhöz jutni, azonban 5:5-nél brékelte a szerbet, majd behúzta a játszmát (7:5).

A döntő szett elején a világranglista-3. ismét brékelt (2:0), Monfils viszont nem adta meg egykönnyen magát, visszabrékelt, majd hihetetlen „ász, kettős hiba játékba” kezdett, a poénokat rendre az adogatásai döntötték el, és a helyzetből Djokovics jött ki jobban (4:2). Maradt még azonban fordulat, Monfils újra feltámadt, így rövidítésbe „torkollott” az év vb előtti utolsó ATP-tornája.

A tie-break a többet kockáztató Djokovicsnak jött be jobban, aki szoros mérkőzésen – a bázeli győzelem után egy héttel – Párizsban is végső sikert ünnepelhetett.

ATP 1000-ES TORNA, BNP PARIBAS MASTERS, PÁRIZS (2 750 000 euró, kemény pálya)
DÖNTŐ
Djokovics (szerb, 3.)–Monfils (francia, 15.) 6:2, 5:7, 7:6

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik