Menetelő világelsők: Djokovics és Serena Williams is elődöntős

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.09. 09:16
null
Novak Djokovics készülhet az elődöntő szerb–horvát ütközetére (Fotó: AFP)
A férfiaknál és a nőknél első helyen kiemelt Novak Djokovics, illetve Serena Williams is sikerrel vette a negyeddöntőt a US Openen. A szerb spanyol riválisát győzte le, az amerikai pedig a testvérét.

 

FÉRFIAK

A világelső szerb Novak Djokovics négyszettes, 2:41 órán át tartó mérkőzésen nyert. Ellenfele, a 18. helyen rangsorolt spanyol Feliciano López azonban nem adta olyan olcsón a bőrét. Djokovics villámrajtot vett a mérkőzésen (két brékkel lett meg az 5:0), a második játszmában viszont rögtön az első adogatását elbukta, így a 3:0-ra meglépő López megélt ebből az előnyből, és egyenlített. A harmadik szett hasonló forgatókönyv szerint alakult, csak fordított felállásban, Djokovics 3:0-s előnyről fejezte be a játszmát. A negyedik játszmában 6:6-ig mindenki hozta a saját szervajátékát, a rövidítés 7–2-vel a szerbé lett.

EGYBŐL KIESETT A MÁSODIK KIEMELT MAGYAR PÁROS
A Gálfi Dalma, Stollár Fanny kettős második kiemeltként az első fordulóban 6:2, 6:3-as vereséget szenvedett az amerikai Kayla Day, Sofia Kenin duótól a junior lány párosok versenyében. Gálfi és Stollár a nap folyamán korábban egyesben sikerrel vette a második fordulót, a rövid szünet után azonban párosban már nem tudták érvényesíteni a papírformát.

A junior fiúknál ugyanakkor Valkusz Máté a német Tim Sandkaulennel sikerrel rajtolt, egy vietnami, japán párost vertek meg 6:1, 4:6, 12–10-re, szuper tie-breakben.

„Csak a negyedik szett végén kezdtem el érezni a saját szerváimat, mert addig az nem igazán működött – mondta a győzelem után Djokovics. – Nyilvánvaló, amikor jobban, pontosabban sikerülnek a szerváid, főként az elsők, akkor magabiztosabban tudsz játszani. De legalább a többi résszel rendben voltam, és sikerült korrigálnom ezt a hibámat.”

A címvédő Marin Cilic ötszettes győzelmet aratott Jo-Wilfried Tsonga ellen. Az első szettben Tsongának 4:4 után elég volt elbuknia a saját adogatását, hogy helyzetbe hozza Cilicet, aki élt a lehetőséggel. A második játszmában a francia ezt a szívességet már 2:2 után megtette, a horvát akkor is befejezte ezzel az előnnyel a szettet. A harmadik játszmában fordult a kocka, Tsongának végre összejött a brék, így szépített, majd a negyedik, rövidítésben (7–3) eldőlő szett után egyenlített. A döntő játszmában több bréklehetőségük volt a feleknek, de azzal csak Cilicnek sikerült élnie, aki 2:2 után így megint ellépett 4:2-re. A horvát első mérkőzéslabdáját a francia még hárította, majd utána bréklabdához is jutott. Cilic azonban nem engedett, majd a második meccslabdával lezárta a 4:02 órás összecsapást.

Serena ezúttal is erőtől duzzadt
Serena ezúttal is erőtől duzzadt

Nem túl fényes Cilic mérlege Djokovics ellen: a 0–13 nem ad túl sok optimizmusra okot a horvátnak, aki már idén is kétszer kikapott a szerbtől. Mindezt úgy, hogy szettet sem nyert ellene… Viszont tavaly a wimbledoni negyeddöntő csak döntő szettben dőlt el, és a 2014-es Roland Garros 3. fordulójában is nyert ellene egy játszmát. Igaz, egyik GS-tornán sem kemény pálya a borítás.

NŐK

Az első helyen kiemelt Serena Williams három szettben nyert testvére, Venus ellen. A Williams nővérek mérkőzése 101 percig tartott, az elveszített első játszma után Venusnak sikerült kiegyenlítenie, de a döntő szettben rögtön az első adogatójátékét elbukta, utána pedig már a veszett fejsze nyele után kapkodott, ám hiába.

A 32 éves olasz Roberta Vinci a nyolc között Babos Tímea páros partnerét, a combsérüléssel küszködő francia Kristina Mladenovicot búcsúztatta három szettben. Vinci először jutott be a négy közé GS-tornán.

Serena Williams és Vinci eddig négyszer találkozott egymással, mind a négy alkalommal az amerikai nyert. Az olasznak csak elbukott szettjei vannak ellene.

A Williams nővérek gratulálnak egymásnak a családi összecsapás után
A Williams nővérek gratulálnak egymásnak a családi összecsapás után

 

US OPEN (42 300 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ

Djokovics (szerb, 1.)–López (spanyol, 18.) 6:1, 3:6, 6:3, 7:6
Cilic (horvát, 9.)–Tsonga (francia, 19.) 6:4, 6:4, 3:6, 6:7, 6:4
MA JÁTSSZÁK (ALSÓ ÁG)
Wawrinka (svájci, 5.)–K. Anderson (dél-afrikai, 15.)
Gasquet (francia, 12.)–Federer (svájci, 2.)

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
S. Williams (amerikai, 1.)–V. Williams (amerikai, 23.) 6:2, 1:6, 6:3
Vinci (olasz)–Mladenovic (francia) 6:3, 5:7, 6:4
MA JÁTSSZÁK (ALSÓ ÁG)
Kvitová (cseh, 5.)–Pennetta (olasz, 26.)
Azarenka (fehérorosz, 20.)–Halep (román, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik