Értelem és győzelem – Bartoli nyert Wimbledonban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.06. 14:50
Marion Bartoli bizonyította, hogy miért becézik a franciák Madame Einsteinnek: a 175-ös IQ-val megáldott 28 éves teniszező élete első Grand Slam-trófeáját nyerte meg, a női egyes fináléban 6:1, 6:4-re győzte le a német Sabine Lisickit.

Bartoli és a védjegyévé váló kézrázás (Fotók: Action Images)
Bartoli és a védjegyévé váló kézrázás (Fotók: Action Images)
Bartoli és a védjegyévé váló kézrázás (Fotók: Action Images)

 

Sabine Lisicki–Marion Bartoli, Bartoli kezdte a szervát

Lisicki megtalálta a legjobb megoldást a feszültség leküzdésére, azonnal két bréklabdához jutott, amelyet Bartoli azonban némi szerencsével és higgadtsággal hárította. Pedig a francia hölgy folyamatos labdamenetek közti pattogása és árnyékütései alapján nem gondolnánk, hogy ő képes egy pillanatra is nyugodtan átgondolni a történteket. Ezt erősíti az is, hogy a hárított bréklabdák után két kettős hibával el is bukja az adogatását.

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:0, Lisicki szervál

Ha Bartoli nyerné meg a döntőt, egyúttal új rekordot is állítana fel. Senki sem indult még annyiszor Grand Slam-tornán, mint ő, mielőtt a győzelemig eljutott volna. A mostani csúcstartó, Jana Novotná 45. kísérletére hódította el a trófeát, Bartoli pedig már 47. alkalommal próbálkozik. És a gyors visszabrék sokat javít az esélyein.

Sabine Lisicki (jobbra) jókedvűen készült első wimbledoni döntőjére, ott aztán már kevésbé volt mosolygós
Sabine Lisicki (jobbra) jókedvűen készült első wimbledoni döntőjére, ott aztán már kevésbé volt mosolygós

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:1, Bartoli szervál

Egyelőre az idegesség az úr, rontott szervák, a háló aljában landoló labdák. Aki hamarabb meg tud birkózni a stresszel, nagy előnybe kerülhet. Bartoli tett egy nagy lépést ebbe az irányba azzal, hogy ásszal hozta az adogatását.

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:2, Lisicki szervál

A bréklabdák elmaradhatatlan tartozékai a szervagémeknek. Ezúttal Bartolinak akadt két lehetősége, és a másodiknál Lisicki hibázott is. Egyelőre úgy tűnik, felülkerekedik az ideges énje, láthatóan küzd magával, így hiába jobb képességű, az ő csapkodós játékstílusába nem fér bele egy cseppnyi bizonytalanság se.

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:3, Bartoli szervál

Minden labdamenet után jön az ökölrázás Bartolitól, aki egyhuzamban öt megnyert labdamenettel szakadt el ellenfelétől. A BBC-nek szakértő John McEnroe szerint ebben semmi meglepő sincs.

„Bartolinak jobb kezei vannak és jobban érzi a labdát."

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:4, Lisicki szervál

Egy nyerő röpténél, majd fonáknál jobb ideggyógyszert keresve sem találhatott volna Lisicki. Mindezek ellenére továbbra sem sikerül maga mögött hagynia a nehézségeket. Három rontással Bartolit hozta helyzetbe, aki nagyon okosan csak arra törekszik, hogy ne rontson, hiszen ellenfele megteszi ezt helyette. Hosszú távon ez azonban nem biztos, hogy célravezető, hiszen ha Lisicki önbizalma egyszer helyreáll, akkor simán leüti ellenfelét a pályáról. Egy-egy felvillanástól eltekintve azonban erről eddig szó sincs, Lisicki megint elveszítette adogatását, amivel valószínűleg a szett is elúszott.

Lisickinél többször eltört a mécses
Lisickinél többször eltört a mécses

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:5, Bartoli szervál

Miközben Lisicki egyszer sem hozta az adogatását az első szettben, Bartoli már a másodikat nyerte meg semmire, ami egyúttal azt jelenti, hogy pontosan fél óra alatt 6:1-gyel előnybe kerül.

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:6, Lisicki szervál

Egyszerűen hihetetlen, de Bartoli vesztett szett nélkül jutott el a fináléig, és ha így folytatja, könnyen hibátlan maradhat, ami enyhén szólva is váratlan Grand Slam-győzelme mellett valóságos csoda lenne.

NSO-STATISZTIKA

Az 1. szett számokban

Ászok: Lisicki–Bartoli 2:1

Kettős hibák: Lisicki–Bartoli 2:2

Nyerő ütések: Lisicki–Bartoli 8:4

Ki nem kényszerített hibák: Lisicki–Bartoli 14:4

Az első szett utáni nagyszünetet a mosdó meglátogatására is felhasználó Lisicki visszatérése után megnyerte a második szett első három labdamenetét, és csodák csodájára végre az adogatását is hozta, ami jó alapot adhat neki a folytatásra.

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:6, 1:0, Bartoli szervál

A közönség nem lenne túlságosan elégedett azzal, ha a mostani döntő sima lenne, és utána még jót szórakozna a férfi- és női párosok döntőjén. Ők igazi amazonharcot akarnak ma látni attól függetlenül, hogy a britek számára ez csak előmérkőzés lehet a vasárnapi Murray–Djokovics csata előtt. Éppen ezért semlegesként inkább Lisickinek szurkolnak. Bartoli azonban valószínűleg már hozzászokott, hogy általában nem ő a népszerűbb. Hogy jól kezeli a helyzetet, azt a gyors egymásutánban hárított négy bréklabda is jelzi. Lisicki újabb csatát vesztett el, és a háború megnyerésére is egyre kevesebb az esélye…

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:6, 1:1, Lisicki szervál

Az előző gém hatásától egyik fél sem szabadul hamar, ami egyúttal azt is jelenti, hogy Bartoli három bréklabdához jut, és a másodikat ki is használja, így a forgatókönyv egyelőre kísértetiesen hasonlít az első szettére. Lisicki léleknyugtató mosdószünete pedig csak időlegesen segített.

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:6, 1:2, Bartoli szervál

Bartoli már cifrázza, a hálónál is megjelent, és sikerrel fejezett be egy kétkezes fonák röptét. Ebből is látszik, hogy az ő önbizalma egyre nagyobb, így azon sem csodálkozunk, hogy egy jó első szervával megerősíti a brékelőnyét.

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:6, 1:3, Lisicki szervál

Bartoli egy csodálatos fonák egyenessel üt el a kétségbeesésében már egy rossz előkészítő ütés után is a hálóhoz érkező Lisicki mellett. A német aztán két jó szervát egy kettős hibával „egyenlít ki". Nem csoda, hogy folyamatosan a sírással küszködik, és egy pillanatra sem tud szabadulni a görcstől. Ezt azonban nemcsak magának köszönheti, hiszen Bartoli a lélektanilag legjobb pillanatban húz elő egy-egy bivalyerős tenyerest vagy fonákot. Amikor pedig Lisicki előtt végre megnyílna a lehetőség, egy kettős vagy ki nem kényszerített hibával lerombol mindent. Az újabb brék megint sírást, és valószínűleg a meccs végét jelent.

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:6, 1:4, Bartoli szervál

Bartoli láthatóan sietteti a játékot. Próbál minél kevesebb időt hagyni a labdamenetek között, hiszen így arra sem hagy időt ellenfelének, hogy higgadtan átgondolja a történteket. A stratégia pedig tökéletes, Lisicki valószínűleg már el is fogadta, hogy ő itt ma képtelen hozni valós tudása legalább 50 százalékát. A tornán nyújtott teljesítménye alapján csak remélni tudjuk, hogy még egyszer kivívja magának a lehetőséget az életben…

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:6, 1:5, Lisicki szervál

Csak az a kérdés, hogy a nagy lehetőség kapujában Bartoli mennyire inog meg. Mondjuk erre nagyon esélye sincs, hiszen rontásaival Lisicki két meccslabdához juttatja, és jó szerváival mindkettőt hárítja. Aztán jön a menetrendszerű rontás, egy fonák egyenest hibázott el Lisicki, de a harmadik meccslabdát Bartoli hálóba ütötte. A német egy ásszal kiharcol magának még egy térfélcserét, kérdés, hogy ezzel mennyivel van beljebb.

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:6, 2:5, Bartoli szervál

Ha így folytatja, a 69 lehet Lisicki kedvenc száma. Éppen ennyi perc kellett ugyanis ahhoz, hogy elkezdjen jól teniszezni. No meg a három hárított meccslabda sem ártott. Más kérdés, hogy Bartoli egy fonákkereszttel gyorsan jelzi, hogy ő már innen nem szívesen engedné ki a győzelmet. Lisicki viszont közben stabilabb lett, nem hibázik, és elvette ellenfele adogatását.

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:6, 3:5, Lisicki szervál

Nem bánkódhatunk, hogy a három meccslabda elúszott, hiszen Lisicki ugrásszerű javulásával a mérkőzés színvonala is emelkedett. És a tendencia folytatódik: a német ellenállhatatlanul játszik, négy remek alapütéssel megint megnyeri az adogatását, és már csak egy játékot kell hoznia az egyenlítéshez.

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:6, 4:5, Bartoli szervál

Bartoli egy csodálatos fonákkal és remek szervával nyitja a szervagémet, majd egy tenyereskereszttel három meccslabdához jut. Látszik, hogy ésszel játszik, hogy képes volt egy térfélcsere alatt helyretenni a gondolatait. Az, hogy egy ásszal szerzi meg élete első Grand Slam-trófeáját, jelzésértékű.

Sabine Lisicki–Marion Bartoli 1:6, 4:6

Bartoli 47. Grand Slam-tornáján megszerzi élete első trófeáját, 2006 óta az első francia női győztes, és elődjét, Amélie Mauresmót köszönti először.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (16 100 000 font, fű)
NŐI EGYES, DÖNTŐ

Lisicki (német, 23.)–Bartoli (francia, 15.) 1:6, 4:6

Bartoli a győzelme után egyből célba vette szeretteit
Bartoli a győzelme után egyből célba vette szeretteit

 

ELŐZMÉNYEK

Bartoli 2007-ben már szerepelt wimbledoni döntőben – 6:4, 6:1-re kikapott Venus Williamstől –, a 23 éves Lisicki mégis jobb mérleggel rendelkezik a sportág szentélyében, hiszen fiatal kora ellenére már négyszer jutott el legalább a negyeddöntőig, míg 28 esztendős francia ellenfelének ez csak háromszor sikerült. Bartoli 11., Lisicki 5. alkalommal indult Wimbledonban.

Első egymás elleni mérkőzésüket Bartoli nyerte meg (2008-ban Wimbledonban), azóta viszont mindháromszor Lisicki örülhetett, kétszer a charlestoni salakon (2009, 2011), egyszer pedig Wimbledonban (2011) verte meg mai riválisát.

Bartoli legnagyobb húzása talán az volt idén, hogy az edzősködést tavaly év végén befejező édesapját, Waltert visszacsábította tanácsadónak maga mellé, és "leigazolta" 2006-os wimbledoni bajnok honfitársát, Amélie Mauresmót, aki láthatóan sokat tud segíteni neki.

Marion Bartoli pénteki edzésén a rögbilabda is előkerült
Marion Bartoli pénteki edzésén a rögbilabda is előkerült

A Steffi Grafot utolsó Grand Slam-döntőjében, 1999-ben éppen itt Wimbledonban legyőző Lindsay Davenport a BBC-nek jósolt a mérkőzés előtt.

„Az egész versenyen mutatott játéka miatt az eszem Lisickit tartja esélyesnek. Eddig ő mutatott többet, mert neki volt nehezebb a sorsolása. Bartoli viszont tudja, hogy ez egy óriási lehetőség, tudja, hogy ez az ő esélye, jól viseli a döntő helyzeteket és tudja, hogyan kell jól kijönni belőlük" – mondta a korábbi világelső amerikai teniszező.

A sport1.de inkább bulváros, mérkőzés előtti összehasonlításából azért kiderülnek a szakmát is érintő érdekes információk. Hogy a szőke német szépség csap össze a barna, csapzott franciával, még nem tartozik ezek közé, viszont a német kollégák felhozzák, hogy míg Lisicki az érettségivel megelégedett, addig Bartolit nem véletlenül becézik a franciák Madame Einsteinnek, 175-ös IQ-jával ugyanis nemcsak a teniszezők közül emelkedik ki. Ettől függetlenül a honlapnak szakértő Tommy Haas – aki a nyolcaddöntőben búcsúzott Novak Djokovics ellen –, természetesen honfitársa sikerére lát nagyobb esélyt.

„Bízom a győzelmében, Bartoli ellen nálam mindenképpen ő az esélyes. Sabine győzelme szenzációs lenne a német tenisz számára" – mondta Haas a mérkőzés előtt.

Lisicki számára az első Grand Slam-döntővel járó izgalom leküzdése lesz a legfontosabb. Ezt nyilván ő is tudja, így ennek szellemében építette fel mérkőzés előtti nyilatkozatát.

„Megpróbálok nem belegondolni a tét nagyságába. Óriási kalandot jelentett az elmúlt másfél hét, de még nincs vége. Készen állok a döntőre" – mondta a világranglistán 24. német hölgy, aki korántsem hidegvéréről híres. A 2011-es Roland Garroson például Vera Zvonarjova elleni maratoniját követően hordágyon kellett levinni, miután kisebb idegösszeroppanást kapott…

Marion Bartoli számára hatalmas előnyt jelenthet, hogy hat évvel ezelőtt járt már wimbledoni döntőben, ráadásul az akkor csúcsformában játszó Venus Williams elleni vereség miatt sem kesereghetett sokat. Ha viszont most kikapna, azt valószínűleg nem dolgozna fel ilyen könnyen.

„Ez az idegek háborúja lesz. Attól, hogy már játszottam Grand Slam-döntőt, talán kevésbé leszek ideges. Sabine keményen üt, jól szervál és széles a repertoárja. A stresszkezelés kulcsmomentum lesz, az első néhány gém dönt majd" – mondta a 15. helyen kiemelt francia.


ÚTJUK A DÖNTŐIG
LISICKIBARTOLI
1. forduló
–Schiavone (olasz) 6:1, 6:2
–Szvitolina (ukrán) 6:3, 7:5
2. forduló
–Vesznyina (orosz) 6:3, 6:1
–McHale (amerikai) 7:5, 6:4
3. forduló
–Stosur (ausztrál, 14.) 4:6, 6:2, 6:1
–Giorgi (olasz) 6:4, 7:5
nyolcaddöntő
–S. Williams (amerikai, 1.) 6:2, 1:6, 6:4
–Knapp (olasz) 6:2, 6:3
negyeddöntő
–Kanepi (észt) 6:3, 6:3
–Stephens (amerikai, 17.) 6:4, 7:5
elődöntő
–A. Radwanska (lengyel, 4.) 6:4, 2:6, 9:7
–Flipkens (belga, 20.) 6:1, 6:2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik