Király, ász - Roger Federer, a legnagyobb szám!

BERTA MIHÁLYBERTA MIHÁLY
Vágólapra másolva!
2014.11.24. 18:12
null
Roger Federer útban a hőn áhított Davis-kupa-győzelem felé (fotó: Action Images)
A Davis-kupa múlt vasárnapi elnyerésével Roger Federer az utolsó igazán jelentős, számára eddig hiányzó trófeát is elhódította, gyakorlatilag minden fontos címet megnyert, amiről férfi teniszező csak álmodhat. A sporttörténeti tettre nem is emlékezhetnénk méltóbban annál, mint hogy összeszedjük, miről mesél majd Roger papa a kandalló mellett tátott szájjal figyelő dédunokáknak 2064-ben.

1
olimpiai bajnoki címe van, igaz, nem egyesben, hanem párosban nyerte – 2008-ban, Pekingben, Stanislas Wawrinka partnereként. Egyesben Londonban állt a legközelebb az aranyéremhez, de a kedvenc borításán nem tudott mit kezdeni a hazai közönség támogatásától felspannolt Andy Murrayvel a döntőben. Előtte mondjuk még eddig sem jutott: 2000-ben a bronzmeccsen kapott ki, négy évre rá Athénban már a második körben kiesett, 2008-ban pedig a negyeddöntő jelentette számára a végállomást.

2
A Davis-kupa múlt vasárnapi megnyerésével Federer egyedülálló tettet hajtott végre, hiszen ezzel minden jelentős tenisztrófeát elhódított legalább egyszer. Fontos csapatversenyből viszont nem ez volt az első nagy sikere a 33 esztendős svájci ikonnak, mivel a vegyes csapatok nem hivatalos világbajnokságaként számon tartott Hopman-kupát már korábban, 2001-ben (az ugyancsak zseniális Martina Hingis oldalán) elnyerte. Az idei volt egyébként a 14. olyan évad, amikor a svájci Dk-válogatott Rogerrel a fedélzetén vágott neki a különleges serlegért vívott harcnak – hosszú böjt volt, de megérte kivárni!


3
Három olyan éve is volt, amikor a négy lehetséges egyéni Grand Slam-trófeából három is Federer vitrinjében landolt – erre sem előtte, sem azóta nem akadt példa a sportág történetében. 2004-ben, 2006-ban és 2007-ben egyaránt csak a Roland Garroson találtak rajta fogást.

4
Hét olyan férfi teniszező él(t) a bolygónkon, aki azzal büszkélkedhet, hogy mind a négy Grand Slam-tornát megnyerte már a karrierje során. A hét mester: Fred Perry, Don Budge, Rod Laver, Roy Emerson, Andre Agassi, Rafael Nadal és persze Roger Federer.

5
alkalommal volt év végi világelső: 2004 és 2007 között négyszer, illetve 2009-ben.

6
Hatszor nyerte meg a szezon végi világbajnokságot, minden más teniszezőnél többször. Először 2003-ban diadalmaskodott, ezt követően 2004-ben, 2006-ban, 2007-ben, majd a duplázós sormintát követve 2010-ben és 2011-ben. A sorozat döntőjébe kilenc ízben került be, vagyis ha ott volt a lehetőség kapujában, 66.7 százalékban valóra is váltotta azt.

7
A legkedvesebb Grand Slam-tornája a wimbledoni bajnokság: hétszer megnyerte, míg további két alkalommal döntőt játszott. William Renshaw és Pete Sampras mellett csak ő tudta ennyiszer behúzni a nem hivatalos füves pályás világbajnoki címet.

8
Viszonylag ritkán esik szó Federer párosbeli eredményeiről, pedig ahogy múlt szombaton a franciák ellen láttuk, amikor nagyon kell, partnerrel az oldalán is eredményes. Nyilván a minden szempontból fontosabb és értékesebb egyesbeli karrier előnyben részesítése az oka, hogy „csak” nyolc tornagyőzelme van párosban.

9
Roger legsikeresebb városa London, ez nem is vitás. A brit fővárosban kilenc tornagyőzelmet ünnepelhetett eddig: hétszer, ugye, Wimbledonban, kétszer pedig az O2 Arenában, amelyben 2009 óta rendezik az év végi világbajnokságot.

10–23
Az aktív élmezőny tagjai közül csak egyetlen játékos van, aki ellen negatív a mérlege: igen, Rafael Nadal a „tettes”. Az eddigi 33 találkozójuk közül ráadásul csak tízet tudott behúzni Federer, ellenben 23 alkalommal fogadhatta a spanyol gratulációját a hálónál. Füvön 2–1 az állás Federer javára, salakon természetesen Nadal a nyerő, a különbség azonban ijesztő: 13-2 Rafael javára. Sőt, kemény pályán is mallorcai a menőbb: 9–6 a javára. A legmegdöbbentőbb viszont a két klasszis Grand Slam-mérlege: a 11 eddigi partijukból Rafa kilencet, Roger kettőt nyert meg…

15
Ha a négy Grand Slam-versenyt nem számítjuk, azt látjuk, hogy tényleg Bázel Federer hazai pályája. A szülővárosának ATP-tornáján indult ugyanis a legtöbbször az „egyéb” versenyek közül – összesen 15 alkalommal. Naná, hogy ezeken a siker sem maradt el, hatszor az ő tiszteletére szólt az alpesi kürt.

16
A Grand Slameket is figyelembe véve viszont a Roland Garroson és Wimbledonban érzi magát a legjobban: mindkét helyszínen 16-16 alkalommal szerepelt , másképp mondva 1999 óta mindig ott van a főtáblán a francia és a brit főváros legrangosabb teniszversenyén.

17
Mint az közismert, 17 egyéni Grand Slam-sikere van, több, mint bárkinek. Wimbledonban hétszer, a US Openen ötször, Melbourne-ben négyszer, a Roland Garroson pedig egyszer emelhette magasba a hőn áhított serleget. Az első diadalát 2003-ban aratta Wimbledonban, az ausztrál Philippoussist verte meg három szettben. a nagyon hiányzó francia salakpályás sikert 2009-ben „kapta”, az eddigi utolsó GS-diadala pedig 2012-es; naná, hogy a kedvenc borításán ért révbe.

18
különböző országban nyert egyesben ATP-tornát Federer. A lista: Anglia, Ausztrália, Ausztria, Egyesült Arab Emírségek, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, Japán, Kanada, Katar, Kína, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Thaiföld.

19
A 2005-ös wimbledoni és a 2010-es Australian Open közötti időszak 19 Grand Slam-döntőjéből 18-ban Roger Federernek hívták az egyik döntőst – ilyen sorozatra sem volt képes senki. A kakukktojás a 2008-as Australian Open, ahol „szégyenszemre” kikapott az elődöntőben Novak Djokovicstól.

23
Karrierje során 23 GS-tornán volt első kiemelt. A 2004-es Roland Garros és a 2008-as wimbledoni bajnokság között megszakítás nélkül tizennyolcszor.

27
olyan város van a világon, amelyik elmondhatja magáról, hogy Roger Federer ATP-tornát nyert a teniszversenyén. A nyerő helyszínek: Bangkok (2), Bázel (6), Bécs (2), Cincinnati (6), Doha (3), Dubai (6), Estoril (1), Gstaad (1), Halle (7), Hamburg (4), Houston (2), Indian Wells (4), London (9), Madrid (3), Marseille (1), Melbourne (4), Miami (2), Milánó (1), München (1), New York (5), Párizs (2), Rotterdam (2), Sanghaj (3), Stockholm (1), Sydney (1), Tokió (1), Toronto (2).

41
Ennyi mérkőzésből áll Federer leghosszabb győzelmi sorozata. A nagy menetelés 2006 augusztusában, Cincinnatiben indult, amikor is a kemény pályás torna második körében (az elsőben erőnyerő volt) legyőzte Andy Murrayt. A vég(e) egy évvel később, Indian Wellsben érkezett el: az akkori ranglista 60. helyén álló argentin Guillermo Canas jókora meglepetésre kemény borításon mattolta a svájcit.

81.44
Ez Federer győzelmi mutatója százalékban, már ami az ATP-tornák és a Davis-kupa egyes mérkőzéseit jelenti. Számszerűsítve: az 1223 eddigi profi mérkőzéséből 996-ot nyert meg, és csak 227-et veszített el. 2015-ben pedig jöhet az ezredik egyesbeli siker megünneplése. A Grand Slam-tornákon amúgy még ennél is pazarabb a győzelmi mutatója: 86 százalékban nyeri meg a találkozóit!

82
egyéni trófeát nyert az 1998-as profi debütálása óta. A 17 Grand Slam-elsőségről és a hat vb-címről már szóltunk, ATP Masters 1000-es tornából 23-at, 500-asból 14-et, 250-esből pedig 22-t húzott be eddig. Ezzel egyébként harmadik minden idők legsikeresebb férfi teniszezőinek a rangsorában (csak az egyéni tornákat számolva): Jimmy Connors 109, Ivan Lendl 94 tornagyőzelemmel áll előtte.

Íme, 67 trófea az eddigi 82-ből!
Íme, 67 trófea az eddigi 82-ből!


182
mérkőzést nyert meg a pályafutása alatt a világranglista mindenkori legjobb 10 közötti játékosa ellen, ami ugyancsak rekord a tenisztörténelemben. 2006-ban tüzelt a legkíméletlenebbül: abban az évben 19 top 10-es riválist is „levadászott”.

302
Szintén rekord, hogy Roger összesen 302 héten át vezette a világranglistát. Ebből ráadásul 237-et (2004. február 2-a és 2008. augusztus 17-e között) megszakítás nélkül – ugye, mondani sem kell, hogy ez is világcsúcs?

88 611 538
Ennyi győztes meccs, megnyert trófea és felállított rekord mellett Federer vagyona is szépen gyarapodott. Ha csak a pénzdíjakból befolyt bevételt nézzük, Federer a fenti nyolcjegyű számot látná a bankszámlán. Nem, nem forintban, amerikai dollárban!

BEST OF ROGER FEDERER

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik