Hewitt legyőzte Federert a hallei döntőben

Vágólapra másolva!
2010.06.13. 15:46
Címkék
A hallei férfi tenisztorna fináléjában az ausztrál Lleyton Hewitt szetthátrányból fordítva legyőzte az első helyen kiemelt svájci Roger Federert.

Hewitt sorozatban elszenvedett 15 vereség után győzte le Federert (Fotó: Action Images)
Hewitt sorozatban elszenvedett 15 vereség után győzte le Federert (Fotó: Action Images)
Hewitt sorozatban elszenvedett 15 vereség után győzte le Federert (Fotó: Action Images)
Hewitt sorozatban elszenvedett 15 vereség után győzte le Federert (Fotó: Action Images)
Hewitt sorozatban elszenvedett 15 vereség után győzte le Federert (Fotó: Action Images)

Habár a két korábbi világelső teniszező egymás elleni szereplése Hewitt szempontjából indult impozánsan – az ausztrál az első kilenc mérkőzésen hétszer diadalmaskodott –, a finálé esélyese természetesen a kettejük legutóbbi tizenöt összecsapását megnyerő svájci játékos volt.

A mérkőzés elején Federer egy, Hewitt két bréklabdát hárítva hozta adogatójátékait, így egyik teniszező sem tudott előnybe kerülni.

Federer 3:2-es vezetésénél azonban hiába volt az ausztrál teniszező kétszer is egy pontra az egyenlítéstől, a svájci ismét fogadóelőnyhöz jutott, amellyel már élni tudott (2:4).

Bár Hewitt egyből visszavehette volna elveszített játékát, nem tudta kihasználni második lehetőségét sem (2:5), így a következő adogatójátékánál már csak szépíteni tudott (3:5), mielőtt Federer második szettlabdáját értékesítve megnyerte az első játszmát (3:6).

Érdekesség, hogy bár a valamivel több, mint 40 percig tartó első szettben Hewitt mindössze két labdamenetet veszített első szerváiból, azokat alig minden harmadik alkalommal tudta az adogatóudvarba ütni.

A folytatás az ausztrál számára indult jobban, előbb könnyedén hozta adogatását (1:0), majd villámgyorsan két labdára került a bréktől (0:30). Federer a következő labdamenetetet ugyan megnyerte, ám mivel ezt követően Hewitté lett a pont, az ausztrál két bréklabdához jutott (15:40), amelyek közül a másodikat kihasználta (2:0).

A svájci klasszis nem sokáig bánkódott, hiszen egyből visszavette az elveszített gémet, miután az adogatáson belül harmadszor is bréklabdához jutott (2:1).

Hewitt hiába jutott újabb két fogadóelőnyhöz a következő Federer-adogatásnál, a svájci hozni tudta szervajátékát, mint ahogyan az ausztrál is (3:2).

Federer nagyobb megerőltetés nélkül ismét hozta adogatását (3:3), majd Hewitt semmire nyerte sajátját (3:4), és egy óra hat perc játék után a 107 labdamenetből az ausztrál 54-et nyert meg, szemben a svájci 53-jával.

Federer nem volt rest, ő is hibátlan adogatójátékot hozott (4:4), majd három újabb labdamenetet megnyerve három bréklabdához jutott, közel volt a mérkőzés vége (0:40). Hewitt azonban ekkor sem adta fel, mindhármat hárította, ráadásul kétszer is csak második szerva után, majd adogatóelőnyhöz jutott. Bár Federer egyenlíteni tudott, a következő pontot már az ausztrál érte el, így a svájcinak a szettben maradásért kellett adogatnia (5:4).

Ezt sikerrel megtette, ám mivel az ausztrál ismét hozta saját szerváját, ismét a játszma folyatásáért kellett adogatnia. Két ásszal ezt a feladatot is abszolválta, így jöhetett a rövidítés.

Ami Hewitt számára nagyszerűen indult, hiszen villámgyorsan öt szettlabdához jutott (6:1), s bár Federer hármat hárított, végül az ausztrálé lett a játszma (7–4).

A döntő szett elején Hewitt elvette Federer adogatását (1:0), majd miután ismét hozta sajátját (2:0), újra bréklabdához jutott, ám ezzel nem tudott élni (2:1).

Federer ekkor már minden adogatásával megszenvedett, míg Hewitt könnyebben tudta hozni szerváit (5:3). A svájci teniszezőnek a mérkőzésben maradásért kellett szerválnia, ezt végül a 13. ászával hozta.

Hewitt saját adogatásánál már 30:0-ra vezetett, ám Federer előbb egyenlített, majd az ausztrál harmadik kettőshibája után bréklabdához jutott. Ezt Hewitt hárította, majd mérkőzéslabdához jutott, amelyet ki is használt, így 2 óra 21 perc perc alatt, 16. próbálkozásra ismét legyőzte a svájci zsenit.

Hewitt ezzel idei első tornagyőzelmét aratta. Legutóbb 2009-ben Houstonban nyert ATP-tornát.

A londoni ATP-tornán a hetedik helyen kiemelt amerikai Sam Querrey 7:6, 7:5-re legyőzte honfitársát, Mardy Fisht a döntőben. Querrey ezzel idei harmadik tornagyőzelmét aratta miután februárban Memphisben, majd májusban Belgrádban bizonyult a legjobbnak.

Az első szett szoros küzdelmet hozott, mindkét játékos remekül adogatott, végül rövidítésben Querrey bizonyult jobbnak.

A második játszmában 2:2-nél Mardy Fish elnyerte ellenfele adogatását, de 5:4-nél Querrey visszabrékelt, majd miután saját szervajátékát hozni tudta már a mérkőzésért fogadhatott. Három meccslabdához jutott, ami elégnek bizonyult, 7:6, 7:5-re megnyerte a mérkőzést és ezzel a londoni ATP-tornát.

A nők mezőnyében a birminghami torna döntőjében az első helyen kiemelt Li Na a második helyen rangosorolt Marija Sarapovával csapott össze. A kínai teniszező 7:5, 6:1-re legyőzte orosz riválisát, amellyel pályafutása harmadik – füvön az első – tornagyőzelmét aratta.

 ATP 250-ES TORNA, GERRY WEBER OPEN, HALLE (663 750 euró, fű) 
DÖNTŐ
Hewitt (ausztrál, 8.)–Federer (svájci, 1.) 3:6, 7:6, 6:4

ATP 250-ES TORNA, AEGON CHAMPIONSHIPS, LONDON (627 700 euró, fű) 
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Querrey (amerikai, 7.)–Fish (amerikai) 7:6, 7:5

 WTA-TORNA, AEGON CLASSIC, BIRMINGHAM (220 000 dollár, fű)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Li Na (kínai, 1.)–Sarapova (orosz, 2.) 7:5, 6:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik