Haas megverte Federert, Nalbandian botránya Queensben

Vágólapra másolva!
2012.06.17. 15:02
null
Haasnak kétszeresen is szerencsét hozott a 13-as szám (Fotó: Action Images)
Címkék
A hallei férfi tenisztorna fináléjában a német Tommy Haas két szoros szettben legyőzte a második helyen kiemelt svájci Roger Federert, így karrierje 13. tornagyőzelmét aratta.

Haas–Federer

A két teniszező örökmérlege – nem meglepő módon – a korábbi világelső svájci fölényét mutatta, 10 sikerével szemben a német csak kétszer nyert, ráadásul előbbi „visszatérő vendég” már a hallei fináléban, hiszen hetedik alkalommal jutott el idáig.

Az első öt döntőjét megnyerő – a hatodikat 2010-ben Lleyton Hewitt ellen elbukó – Federer jól kezdte a mérkőzést, egy brék után 2:0-ra vezetett, sőt újabb fogadóesélye volt, de ezt hárította Haas, majd visszavette elveszített játékát.

A svájcinak 4:5-nél két szettlabdát is hárítania kellett, majd miután ezt sikerrel abszolválta, két játékkal később jöhetett a rövidítés. Itt hiába lépett meg 2–0-ra, a német a következő négy pontot megnyerte, és 6–4-nél két újabb szettlabdához jutott, és a másodikkal már élt is, 7:6-tal behúzva az első játszmát.

A második felvonásban fej-fej mellett haladtak a felek egészen 4:4-ig, és itt sem utalt semmi arra, hogy Federer elbukja az adogatását, 40:15-nél azonban a hálóhoz felfutva csúnyán rontott (hálóba ütötte a labdát), majd innen bréklabdához jutott Haas és végül elvette a svájci adogatását.

Bár ekkor a svájcinak még volt esélye visszakapaszkodni, 15:30-at követően már csak a német szerzett pontot, így karrierje 13. tornagyőzelmét aratta.

A birminghami női tenisztorna páros küzdelmeinek negyeddöntőjében a Babos Tímea, Hszie Szu-vej kettős szetthátrányból fordítva legyőzte a 3. helyen kiemelt Natalie Grandin Vladimíra Uhlírová duót.

Ahogy arról már beszámoltunk, Babosék két nap alatt sem tudták befejezni a Heather Watson, Laura Robson elleni 1. körös mérkőzésüket, míg a 6:2, 0:1-es előnyüknél a britek végül feladták az összecsapást. A magyar, tajvani kettős így bejutott a negyedöntőbe, ahol az első szettet kevesebb mint fél óra alatt elbukták a 3. kiemelt páros ellen, a másodikat magabiztosan behúzva viszont kiharcolták a szuper tie-breaket.

Itt gyorsan minibrékhez jutottak, majd gyakorlatilag végig vezetve 9–7-nél két mérkőzéslabdához jutottak, és már az elsőt kihasználták. Babosék az elődöntőben a Csang Su-aj, Cseng Csie kínai párossal csapnak össze.

Babossal kapcsolatos hír még, hogy a 7. kiemelt cseh Lucie Safárovával sorsolták össze az eastbourne-i főtáblán. Ezen a viadalon Arn Gréta a selejtező első fordulójában a 8. kiemelt orosz Vera Dusevina ellen kezdett, 7:5, 2:0-s vezetésénél azonban esőzés miatt félbeszakadt a mérkőzés. A folytatásban azonban nem változott sokat a játék összképe, és végül a második szettet is megnyerve továbbjutott. A magyar játékos a második fordulóban az argentin Paula Ormaechea ellen lép pályára.

Még a birminghami tornára visszatérve, a korábbi világelső szerb Jelena Jankovics két szettben legyőzte a japán Doi Miszakit, így bejutott az elődöntőbe, ahol a kínai Cseng Csie lesz az ellenfele, a Babost korábban legyőző amerikai Irina Falconi pedig döntő szettben kikapott honfitársától, Melanie Oudintól.

FUCSOVICS: KEZDEK BELEJÖNNI
„Örülök, hogy végre főtáblára kerültem, hosszú munka eredménye ez, az elmúlt hónapokban keményen edzettem, hogy sikerüljön. A két vasárnapi meccs ellenére sem vagyok fáradt. Kezdek belejönni a játékba, a szerva is egyre jobban megy” – mondta Fucsovics mai második mérkőzése után.

A ’s-Hertogenboschban zajló a férfi egyes selejtezőjében Fucsovics Márton a második fordulóban szetthátrányból fordítva 6:7, 6:2, 7:5-re legyőzte a német Christopher Kast, majd két játszmában felülmúlta a horvát Nikola Mekticet is, így pályafutása során először jutott főtáblára.

Mostanra az is kiderült, hogy az első fordulóban a világranglista 68. helyén álló japán Ito Tacuma ellen mutatkozhat be a hollandiai viadalon.

A Bad Gaseinben megrendezett női tenisztorna fináléjában a hetedik helyen kiemelt francia Alizé Cornet nagy csatában, 2 óra 13 perces mérkőzésen legyőzte a másodikként rangsorolt belga Yanini Wickmayert.

Cornet pályafutása második tornagyőzelmét aratta – az elsőt még a 2008-as budapesti viadalon szerezte meg.

Nalbandian kirohanása
Nalbandian kirohanása

A nap botrányára Queensben került sor, ahol a férfi tenisztorna fináléjában az első szettet megnyerő argentin David Nalbandian a második szettben sérülést okozott egy vonalbírónak, ezért kizárták, így a horvát Marin Cilic nyerte meg a viadalt.

A második játszmában 3:3-nál a horvát lebrékelte Nalbandiant, amelyet követően utóbbi a földhöz vágta az ütőjét, majd belerúgott az egyik vonalbíró előtt lévő kis táblába, amely sípcsonton találta az ott ülő sporttársat.

„Nagyon sajnálom, amit tettem, de nagyon frusztrált voltam a pályán, és ezt néha nehéz kontrollálni. Egyetértek azzal, hogy hibáztam, de mindenki követ el hibákat néha, és nem éreztem úgy, hogy így kellett ennek véget érnie” – nyilatkozta a meccs után Nalbandian.

NALBANDIAN KIZÁRÁSA

Tájkép őrjöngés után Queensben
Tájkép őrjöngés után Queensben
ATP 250-ES TORNA, GERRY WEBER OPEN, HALLE (663 750 euró, fű)
DÖNTŐ
Haas (német)–Federer (svájci, 2.) 7:6, 6:4
WTA-TORNA, AEGON CLASSIC, BIRMINGHAM (220 000 dollár, fű)
NEGYEDDÖNTŐ
Jankovics (szerb, 5.)–Doi (japán) 6:3, 6:4
Oudin (amerikai)–Falconi (amerikai) 6:4, 5:7, 7:5
KORÁBBAN
Cseng Csie (kínai)–Vinci (olasz, 4.) 6:3, 5:7, 6:4
Makarova (orosz, 8.)–Hszie Szu-vej (tajvani, 13.) 3:6, 6:3, 6:3
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Jankovics (szerb, 5.)–Cseng Csie (kínai) 6:7, 7:5, 6:1
Oudin (amerikai)–Makarova (orosz, 8.) 6:4, 3:6, 6:2
PÁROS, NEGYEDDÖNTŐ
Babos, Hszie Szu-vej (magyar, tajvani)–Grandin, Uhlírová (dél-afrikai, cseh, 3.) 4:6, 6:2, 10–7
ATP 250-ES TORNA, UNICEF OPEN, ’S-HERTOGENBOSCH (398 250 euró, fű)
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Fucsovics (magyar)–Kas (német) 6:7, 6:2, 7:5
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
Fucsovics (magyar)–Mektic (horvát) 6:2, 7:6
WTA-TORNA, NÜRNBERGER GASTEIN LADIES, BAD GASTEIN (220 000 dollár, fű)
DÖNTŐ
Cornet (francia, 7.)–Wickmayer (belga, 2.) 7:5, 7:6
ATP 250-ES TORNA, AEGON INTERNATIONAL, EASTBOURNE (403 950 euró, fű)
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Arn (magyar)–Ormachea (argentin) 6:3, 7:6
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
Arn (magyar)–Dusevina (orosz, 8.) 7:5, 6:3
ATP 250-ES TORNA, AEGON CHAMPIONSHIPS, LONDON (625 300 euró, fű)
DÖNTŐ
Cilic (horvát, 6.)–Nalbandian (argentin, 10.) 6:7, 4:3-nál Nalbandiant kizárták
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik