Ha maratoni csata Melbourne-ben, akkor Djokovics-siker

Vágólapra másolva!
2013.01.20. 16:04
null
Talán Djokovics (jobbra) sem gondolta, hogy ilyen kemény ellenállásba ütközik (Fotó: Action Images)
Novak Djokovics drámai csatában, a döntő szettet 12:10-re megnyerve győzött Stanislas Wawrinka ellen, s ezzel bejutott a legjobb nyolc közé az Ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesében.

SZAVAZÁS

Ki nyeri a férfi egyest az Australian Openen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A játéknap utolsó mérkőzésén Novak Djokovics játszott a svájci Stanislas Wawrinkával, és a szerb egyértelmű esélyesnek számított. Hiába azonban az eddigi menetelés – szettveszteség nélkül – és a 11–2-es egymás elleni mérleg, az első játszma Wawrinkáé lett. De hogyan?! A világelső játéka gyakorlatilag atomjaira hullott, a 28 éves lausanne-i teniszező alig hihető módon uralta a játszmát, szórta a nyerőket, miközben szinte nem is hibázott, és mindegyik bréklabdáját kihasználta – huszonöt perc alatt övé lett az első szett!

Sőt, a másodikban Djokovics ugyan brékkel kezdett, ám aztán egy pillanatra kihagyott, és máris 0:40 volt, Wawrinka ki is egyenlített, majd újra elhúzott brékelőnnyel. A szerb azonban ismét elővette a legnagyobb küzdő énjét, és szinte a semmiből építette fel magát – 3:5 után visszajött brékhátrányból, és sorozatban megnyert négy játékkal 7:5-re hozta a játszmát.

Djokovics elkapta a fonalat, a harmadik szett elején is elvette ellenfele adogatójátékát (sorozatban harmadszor!), ám a svájci visszajött. A találkozó színvonala alig csökkent, tenyeressel hihetetlen ütéseket produkált mindkét fél, és egyik sem igazán látszott fáradni. Djokovics ugyanakkor lélektani előnybe került – vagy inkább hergelte magát... –, és a szakasz hajrájában jól használta ki ellenfele egy megingását, így 6:4-gyel elvitte a játszmát.

Következett a negyedik, s amikor már azt lehetett hinni, innen Djokovicsé a meccs, Wawrinka nem engedett, és stabilizálta a játékát. A felek minden addiginál jobban figyeltek a szerváikra, így a rövidítés döntött, amelyben Wawrinka tudott újítani, meglépett 3–0-ra, és hiába hárított két szettlabdát a címvédő, a 15. kiemelt a harmadikat kihasználta. Döntő játszma!

Az óriási harc folytatódott, az ötödik szett két brékkel indult, és 4:4-nél Wawrinka megint közel volt hozzá, hogy elvegye ellenfele adogatójátékát, ám három bréklehetősége mindegyikét hárította Djokovics. Ezután a svájci futott az eredmény után, így a nyomás rajta valamivel nagyobb volt. Sokáig nagyon jól bírta, hatszor szervált egymás után sikerrel a mérkőzésben maradásért, 11:10-nél azonban elbukott.

Az első meccslabdát egy jó adogatással, a másodikat pedig egy elképesztő fonák egyenessel hárította. Egyenlíthetett is volna, ám nem élt a lehetőséggel, a harmadik mérkőzéslabdánál pedig hiába játszott újra szinte tökéletesen, Djokovics mindent visszaadott, és egy okos fonák kereszttel elütött a hálónál álló Wawrinka mellett. Méltó lezárása volt ez az 5 óra 2 percig tartó küzdelemnek. A szerbre – aki a tavalyi melbourne-i fináléban 5 óra 53 perc alatt győzte le Rafael Nadalt – a negyeddöntőben az 5. kiemelt Tomás Berdych vár.

A drámai ötödik szett összefoglalója

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (30 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Wawrinka (svájci, 15.) 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10
KORÁBBAN JÁTSZOTTÁK
Berdych (cseh, 5.)–K. Anderson (dél-afrikai) 6:3, 6:2, 7:6
Ferrer (spanyol, 4.)–Nisikori (japán, 16.) 6:2, 6:1, 6:4
Almagro (spanyol, 10.)–Tipszarevics (szerb, 8.) 6:2, 5:1-nél Tipszarevics feladta
A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA ÉS EDDIGI EREDMÉNYEI
Djokovics (szerb, 1.)–Wawrinka (svájci, 15.) 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10
Berdych (cseh, 5.)–K. Anderson (dél-afrikai) 6:3, 6:2, 7:6
Ferrer (spanyol, 4.)–Nisikori (japán, 16.) 6:2, 6:1, 6:4
Almagro (spanyol, 10.)–Tipszarevics (szerb, 8.) 6:2, 5:1-nél Tipszarevics feladta
Chardy (francia)–Seppi (olasz, 21.)
Simon (francia, 14.)–Murray (brit, 3.)
Tsonga (francia, 7.)–Gasquet (francia, 9.)
Raonic (kanadai, 13.)–Federer (svájci, 2.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik