Gyementyjeva 29 évesen visszavonult

Vágólapra másolva!
2010.10.29. 18:10
null
Gyementyjeva alaposan meglepte a világot (Fotók: Reuters)
Francesca Schiavone 6:4, 6:2-re nyert Jelena Gyementyjeva ellen a női teniszezők Dohában zajló világbajnokságán, sokkal fontosabb hír azonban, hogy a mérkőzést követően Gyementyjeva bejelentette visszavonulását. Az este folyamán kialakult az elődöntő párosítása: Zvonarjova–Wozniacki és Stosur–Clijsters mérkőzésekre kerül majd sor a négy között.

SCHIAVONE–GYEMENTYJEVA

Az idei világbajnokság eddigi legérdektelenebb mérkőzésének indult, mivel már egyik játékosnak sem volt esélye a továbbjutásra. A meccs után azonban kiderült, nem hétköznapi összecsapásról volt szó, hanem Gyementyjeva utolsó profi találkozójáról.

A 29 éves orosz játékos az utolsó pillanatig jól titkolta döntését, ám amikor a pályán felsorakozott a vb teljes mezőnye, már sejteni lehetett, hogy valami történik majd. Teniszezőtársai könnyek között hallgatták Gyementyjeva bejelentését, még a főszereplő tartotta magát a legjobban.

 

A GRAND SLAM-GYŐZELMET HIÁBA ÜLDÖZTE

A profi pályafutását 1998-ban megkezdő Gyementyjeva több mint tíz éven át a női teniszezők élmezőnyébe tartozott, a legnagyobb siker, a Grand Slam-győzelem azonban nem jött össze neki. A legközelebb ehhez 2004-ben állt, amikor a Roland Garroson és a US Openen is döntőt játszhatott. A sors fintora, hogy mindkétszer egy honfitársa, Párizsban Anasztaszija Miszkina, New Yorkban pedig Szvetlana Kuznyecova győzte le a fináléban.

 

Olimpiai döntőt is kétszer játszhatott, 2000-ben Venus Williamstől kikapott, 2008-ban viszont legyőzte Dinara Szafinát. Az év végi világbajnokságon a 2000-es és 2008-as elődöntője volt a legjobb eredménye, míg a világranglistán a harmadik helyig tudott felkapaszkodni.

 

Pályafutása során egyesben 16, párosban 6 tornagyőzelmet aratott.


ZVONARJOVA–CLIJSTERS

Az idei US Open döntőjében Clijsters sokkal jobb volt Zvonarjovánál, most azonban játszmát sem nyert az orosz ellen, aki így vesztett szett nélkül masírozott be az elődöntőbe.

A meccset Clijsters kezdte jobban – Zvonarjova gondolataiban talán még honfitársa, Gyementyjeva búcsúbeszéde járt –, ám az öt bréket hozó első szettet így sem tudta megnyerni.

A második játszmában szintén a belga vette el először ellenfele adogatását, de aztán megint fordult a kocka, Zvonarjova megnyerte a meccset, ezzel bebiztosította második helyét az év végi világranglistán.

Ezzel kialakult az elődöntő párosítása: az egyik ágon Zvonarjova–Wozniacki, a másikon Clijsters–Stosur mérkőzést rendeznek.

AZARENKA–JANKOVICS

A Fehér csoport harmadik helye volt a tét a két nyeretlen játékos összecsapásán. Ezt végül Azarenka szerezte meg, miután két szettben jobbnak bizonyult az egész héten vírusos fertőzéssel küzdő szerbnél, aki így három vereséggel búcsúzott Dohától.

SONY ERICSSON CHAMPIONSHIPS – DOHA 2010, DOHA
(4 550 000 dollár, kemény pálya) 
BARNA CSOPORT
Schiavone (olasz, 4.)–Gyementyjeva (orosz, 7.) 6:4, 6:2
 
 FEHÉR CSOPORT

Zvonarjova (orosz, 2.)–Clijsters (belga, 3.) 6:4, 7:5

Azarenka (fehérorosz, 8.)–Jankovics (szerb, 6.) 6:4, 6:1

A BARNA CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
  győzelemvereség
szettarány
 1. Samantha Stosur
 21
5:2
 2. Caroline Wozniacki
 214:3
 3. Francesca Schiavone
 12
3:4
 4. Jelena Gyementyjeva 122:5

A FEHÉR CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
  győzelemvereség
szettarány
 1. Vera Zvonarjova  3
6:0
 2. Kim Clijsters  214:3
 3. Viktorija Azarenka  12
3:4
 4. Jelena Jankovics –3
0:6

 AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Zvonarjova–Wozniacki
Stosur–Clijsters
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik