Forduló tendencia? Nadal ismét legyőzte Djokovicsot

Vágólapra másolva!
2012.05.21. 14:56
null
Nadal hatodszor nyerte meg a római tornát (Fotók: Reuters)
Címkék
Rafael Nadal 7:5, 6:3-ra legyőzte a világelső Novak Djokovicsot a római salakpályás tenisztorna férfi egyesének hétfői fináléjában.

 

Djokovics ezúttal mentálisan nem volt a topon
Djokovics ezúttal mentálisan nem volt a topon

Novak Djokovics tavaly hat mérkőzést nyert meg sorozatban Rafael Nadal ellen, és az idei Australian Open döntőjében is ő diadalmaskodott kettejük hősies csatájában, a monte-carlói verseny fináléjában azonban a spanyol véget vetett egyre nyomasztóbb negatív szériájának. Az eső miatt vasárnapról hétfőre halasztott római döntőnek így nagyobb önbizalommal vághatott neki, no meg a visszavágás reményével, egy éve ugyanis 6:4, 6:4-re kikapott Djokovicstól az olasz fővárosban.

A szerb csúnya hibával és 0:30-cal kezdett az első játékban, de aztán hamar belemelegedett, így fantasztikus teniszt láthatott a római közönség. Mindketten bizonyították, hogy a játék minden elemében klasszis teljesítményre képesek, Nadal nemegyszer agresszívan támadott, Djokovics pedig „nadali” módon védekezett.

Először a spanyolnak sikerült elvennie ellenfele adogatását (2:2-nél), egy olyan gémben, amelyben a világelső egy ízben ziccerben a saját térfelére ütötte a labdát.

A következő játékban javított, és azon melegében visszabrékelt, majd 5:4, 30:30-nál könnyen szettlabdához juthatott volna, ám egy vonalat elcsípő ütésére a vonalbíró outot kiáltott. A labdamenetet újrajátszották, ám Nadal végül hozta a szerváját.

Ezt követően 5:5-nél Djokovics került bajba, 40:15ről ugyanis engedte visszajönni Nadalt, aki a mérkőzés leghosszabb labdamenetét megnyerve bréklabdához jutott, és azt a hálónál értékesítette is.
A szerb a szettben maradásért fogadott – immár új ütővel, mert az addig használtat mérgében széttörte –, de nem járt sikerrel, Nadal 7:5-re megnyerte a nyitó játszmát, amelyben 24 ki nem kényszerített hibába „kergette bele” ellenfelét.

Djokovicsnak a pihenő alatt sem sikerült rendeznie gondolatait, a második szett elején egyből elbukta az adogatását, majd hiába volt négy bréklabdája is, egyikkel sem tudott élni. Ez később sem sikerült neki, bár nem játszott rosszul.

Nadalnak mindenre volt válasza, a rövidítéseket befutotta, az átemelései bejöttek, védekezése szokás szerint elképesztő volt, 5:3-as vezetésénél pedig többször is eltalálta a vonalat. Így jutott mérkőzéslabdához, amelynél Djokovics kettős hibát ütött, ezzel egymás után másodszor is kikapott Nadaltól, aki immár 18–14-re vezet ellene az egymás elleni mérkőzéseiket figyelembe véve.

A római tornát hatodszor megnyerő Nadal sikere azt is jelenti, hogy visszaveszi Roger Federertől a világranglista második helyét, és ő lesz a második kiemelt a Roland Garroson.

 

ATP 1000-ES TORNA, INTERNAZIONALI BNL D’ITALIA, RÓMA
(2 427 975 euró, salak)
EGYES, DÖNTŐ
Nadal (spanyol, 2.)–Djokovics (szerb, 1.) 7:5, 6:3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik