Fed-kupa: döntetlenre áll az ausztrál–francia döntő

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.11.09. 08:07
null
Ashleigh Barty minden játékot megnyert a maga meccsén (Fotó: AFP)
A szombati két egyesmérkőzés után 1–1-re áll a női tenisz Fed-kupa döntője, amely Perthben zajlik Ausztrália és Franciaország között.

 

A házigazdák számára jó jel lehetett, hogy előző Fed-kupa-diadaluk alkalmával, 45 éve Evonne Goolagong egy Grand Slam-trófeával és az (akkor Virginia Slims Championshipsnek hívott) WTA-világbajnokság megnyerésével „vezette fel” a Fed-kupa-diadalt, és idén is hasonló volt a helyzet: Ashleigh Barty győzött a Roland Garroson, majd a sencseni vb-n is, ráadásul Goolagong óta ő az első ausztrál világelső.

A párharc nyitányán mindazonáltal kevés oka volt 14 ezres közönségének az örömre a kinyitott tetejű Perth Arenában, amely éveken át otthont adott a szezonnyitó Hopman-kupának, a nem hivatalos vegyescsapat-világbajnokságnak. A világranglistán 51. Ajla Tomljanovic ugyanis vajmi kevés ellenállást tudott kifejteni a remek formában érkező Kristina Mladenovic (40.) ellen, aki vasárnap Babos Tímea oldalán megnyerte párosban a WTA-világbajnokságot. A 26 éves, horvát születésű Tomljanovic – aki tavaly kapta meg az ausztrál állampolgárságot – a nyitó szettben mind a négy adogatójátékát elvesztette, majd a második felvonásban 5:0-nál tudott csak szépíteni. A találkozó 71 percig tartott.

A házigazdák válasza csattanósra sikerült, mivel a 23 esztendős Barty még egyoldalúbb meccsen győzte le Caroline Garciát, aki tavaly még negyedik volt a WTA-rangsorban, jelenleg azonban csak 45. A francia játékos szeptemberben a vuhani tornán még képes volt egy szettet nyerni riválisa ellen, ezúttal viszont egyszer sem tudta hozni a szerváját, és bréklabdáig is csak 6:0, 5:0-nál jutott el. A váratlanul sima összecsapás a sokadik rontott Garcia-ütéssel ért véget 56 perc elteltével, Barty pedig immár 15 meccs óta veretlen a Fed-kupában.

Vasárnap két egyes- és egy párosmérkőzéssel zárul a finálé, amelyet idén rendeznek meg a hagyományos formában utoljára, mivel a nemzetközi szövetség jövőre – a férfi Davis-kupa mintájára – átszervezte a sorozatot. A 2020-as, 2021-es és 2022-es döntőre Budapesten kerül sor. A selejtezőket február 7–8-án vívják, s a nyolc győztes csatlakozik az április 14. és 19. közötti, 12 csapatos finálé biztos résztvevőihez: a házigazda magyarokhoz, az idén döntős ausztrálokhoz és franciákhoz, valamint a szabadkártyás csehekhez.

FED-KUPA, DÖNTŐ
Ausztrália–Franciaország 1–1 – állás az első nap után
Ajla Tomljanovic–Kristina Mladenovic 1:6, 1:6
Ashleigh Barty–Caroline Garcia 6:0, 6:0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik