Nadal másodszor is kikapott, és kiesett

Vágólapra másolva!
2009.11.25. 17:49
null
Söderling remekül összpontosított a Djokovics elleni mérkőzésen (fotók: Reuters)
Címkék
A svéd Robin Söderling meglepetésre simán legyőzte Novak Djokovicsot a Londonban zajló ATP-világbajnokság második fordulójában. A svéd játékos 7:6, 6:1-re verte meg szerb ellenfelét, így két mérkőzés után százszázalékos és már továbbjutott, Djokovics 1/1-es mutatóval áll. A nap másik mérkőzésén Nyikolaj Davigyenko két szettben, 6:1, 7:6-ra legyőzte Rafael Nadalt, ezzel eldőlt, hogy a spanyol klasszis nem juthat tovább a csoportból.

 

Federer és az világranglista elsőségért járó trófea
Federer és az világranglista elsőségért járó trófea

Robin Söderling–Novak Djokovics

A Djokovics–Söderling mérkőzés előtt a világelsőnek tapsolhatott a közönség. A londoni O2 csarnok publikuma előtt az ATP Tour szervezői az Andy Murray elleni győzelmével a 2009-es világranglista-elsőségét bebiztosító Roger Federert köszöntötték, aki ezzel visszavette Rafael Nadaltól 2008-ban elvett trónját.

Az ünneplést követően már a játéké volt a főszerep, s magas színvonalú csatát várhatott a nagyérdemű, hiszen a B-csoport összecsapásán az első fordulóban egyaránt nyerő Novak Djokovics és Robin Söderling feszült egymásnak.

Az első játszmában Söderling elsősorban nagy tartásáról tett tanúbizonyságot, hiszen többször is előnyre tehetett volna szert fontos lélektani pillanatban, ám az év végére kiváló formába lendülő szerb visszaverte a rohamokat.

A rövidítésben ennek ellenére Söderling volt a jobb, és szoros tie-break (7–5) után megnyerte az első játszmát.

Djokovics meglepő módon teljesen összeomlott a svéd játszmaelőnyétől: a második szettet Söderling hasonlóan pontos játékkal folytatta, mint az előzőben tette, a szerb lomha mozgásából pedig az tűnt ki, hogy elvette a kedvét a folytatástól a svéd játékos.

Söderling rögtön a szett elején brékelőnyre tett szert, majd sorra nyerte a játékokat, Djokovics csak a saját adogatásainál tudta felvenni a harcot ellenfelével, ám a 25 éves játékos megérdemelt győzelmet könyvelhetett el, miután életében először legyőzte világranglista-3. riválisát.

Söderling az első svéd teniszező Jonas Björkman 1997-es sikere óta, aki bejutott a legjobb négy közé az ATP-vb-n. Érdekesség, hogy sorozatban ez a második vb – a legutóbbi öt viadalon pedig a negyedik –, amikor a 8. helyen rangsorolt játékos továbblép az elődöntőbe.

Nyikolaj Davigyenko–Rafael Nadal

Mivel mindkét játékos elveszítette első mérkőzését, mindkettejük számára kiemelten fontos volt az esti találkozó, amely előtt a közelmúlt Davigyenko sikerét ígérte: legutóbbi egymás elleni meccsüket az orosz nyerte meg két szettben.

Egyébként összesen hétszer találkoztak egymással, és Nadal „mindössze" négy meccset tudott megnyerni orosz riválisa ellen – kevés olyan teniszező van, aki ellen ilyen „gyenge" a spanyol klasszis mérlege.

Davigyenko magabiztosan kezdte a mérkőzést, hozta saját szerváját, majd elvette Nadal adogatását. A spanyol második szervajátékát már megnyerte, ám a hatodik játékban ismét brékelni tudott az orosz, ezzel gyakorlatilag eldöntve az első szett sorsát, amelyet 6:1-re nyert meg.

A második játszmában már nagyobb ellenállást tanúsított a világranglistán második helyen álló spanyol, és hiába került az ötödik gémben brékhátrányba, három játékkal később ő is elvette ellenfele adogatását.

A végjátékot a világranglista-hetedik Davigyenko bírta jobban, aki 5:5-nél ismételten brékelt, és így a mérkőzésért szerválhatott, azonban Nadal is elvette ellenfele adogatását, és 6:6-ra módosította az állást. A tie-break azonban az orosz 7:4-es sikerét hozta.

Nadal elszenvedte második vereségét is a tornán, és ezzel az is eldőlt, hogy a spanyol klasszis nem juthat tovább a csoportból.


BARCLAYS ATP WORLD TOUR FINALS, LONDON (fedett, kemény pálya)
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Robin Söderling (svéd, 8.)–Novak Djokovics (szerb, 3.) 7:6, 6:1
Nyikolaj Davigyenko (orosz, 6.)–Rafael Nadal (spanyol, 2.) 6:1, 7:6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik