Djokovics Nadalt is legyőzve nyert tornát Indian Wellsben

Vágólapra másolva!
2011.03.21. 00:29
null
Djokovics a harmadik tornáját nyerte meg 2011-ben (Fotó: Reuters)
Címkék
A harmadik helyen kiemelt szerb Novak Djokovics nyerte meg az Indian Wells-i, 4 760 000 dollár összdíjazású ATP-tornát, miután a fináléban szetthátrányból fordítva, 2:25 óra alatt győzött a világelső spanyol Rafael Nadal ellen. A nőknél a világelső Caroline Wozniacki három játszmában legyőzte a francia Marion Bartolit, és ezzel megerősítette vezető helyét a világranglistán.

DJOKOVICS–NADAL

A mérkőzésen Djokovics adogathatott – elődöntőbeli sikere Roger Federer ellen azt jelentette, hogy hétfőtől megelőzi a svájci riválist a világranglistán és a második helyre lép előre –, és mindjárt hozta is szervajátékát. A folytatásban 2:2-ig egyikük sem hibázott, akkor viszont három bréklabdához jutott Nadal, aki végül nagy erőket mozgósítva, az ötödik lehetőségből csak elnyerte ellenfele adogatását.

Nem sokáig élvezhette azonban helyzeti előnyét, a szerb rögtön visszabrékelte. Az adok-kapok megtetszhetett a spanyolnak, aki irányította a játékot az akkor még kicsit visszafogottnak és néhány erőteljes pörgetésnél zavarban lévő Djokovics ellen, és újfent elnyerte a szerb szervajátékát. Miután a sajátját hozta, elérhető közelségbe került az első szett, amelyet végül egy nullra megnyert gémmel húzott be. Az első szett 48 percig tartott, a játékosok sokszor gyorsították a játékot, amibe belefért pár hiba is.

A második játszmában 2:2-ig megint mindent „simán” ment, mindenki hozta a saját adogatását. Annyit emlékeztetőül jegyezzünk meg, a spanyol kétszer is nullra nyert úgy, hogy közben egyik első szervája sem volt jó! Döntőnek bizonyult, hogy a saját tempóját nem bíró Nadal játéka a játszma közepén kissé szétesett. Erre jól érzett rá Djokovics, aki kétszer is elvette ellenfele szerváját – még az is belefért, hogy közben a sajátját meg odaadta ellenfelének –, így hatvan perces játszmával, az ötödik játszmalabdából egyenlített.

A harmadik szett macska-egér párharchoz hasonlított, nem egyenrangú felekként küzdöttek a pályán a klasszisok. Nadal lelkileg és fizikailag is szenvedett, csupán egy-egy felvillanásra futotta az erejéből, Djokovics viszont egyre nagyobb önbizalommal ütött és valósággal lemosta a pályáról a világelsőt, akinek esélyt nem adott a kiélezett küzdelemre, de még a tisztes vereségre sem. Az utolsó tizenhárom adogatójáték közül tízet nyert meg Djokovics.

A két sportági nagyágyú 24. alkalommal mérkőzött meg egymással, Djokovics nyolcadszor nyert. A szerb kiválóság harmadik idei tornáját húzta be – az Australian Open és Dubai után –, tulajdonképpen csak annyit, amennyit részt vett. A mérlege így roppant impozáns, hiszen tizenhárom győztes találkozót találhatunk a statisztikájában. Vesztest idén még egyetlen egyet sem. Pályafutása során pedig már a 21. tornasikerénél jár. A 2008-as tornagyőztes legyőzte a 2007-ben és 2009-ben első spanyolt – Nadal 2007-ben éppen Djokovicsot múlta felül két szettben –, így hozzá hasonlóan már a szerb is második sikerét aratta Indian Wellsben.

Wozniacki a 14. tornagyőzelmét könyvelhette el karrierje során (Fotó: Reuters)
Wozniacki a 14. tornagyőzelmét könyvelhette el karrierje során (Fotó: Reuters)

WOZNIACKI–BARTOLI

Wozniacki hetedszer játszott Bartoli ellen és ötödik találkozóját nyerte meg francia riválissal szemben. A mérkőzés a dán teniszező hatalmas fölényével kezdődött, az első játszmában Bartoli mindössze 11 pontot gyűjtött, el is veszítette a szettet 6:1-re.

A második játszma viszont fordulatot hozott, és Bartoli, ha nem is hasonló dominanciával, de könnyedén megnyerve a szettet, egyenlített. A harmadik játszma elején Wozniacki rövid megbeszélést tartott edző apjával, Piotrral, és a tanácsok használtak, az első kiemelt elhúzott 4:1-re, és bár Bartoli ezután nyert két gémet, a vége sima lett (6:3).

Wozniacki Dubai és Doha után a harmadik tornáján döntőzött, és a másodikat nyerte meg. A dán 14. tornagyőzelmét könyvelhette el karrierje során, az ötödiket kiemelt tornán.

ATP 1000-ES TORNA, BNP PARIBAS OPEN, INDIAN WELLS
(4 760 000 dollár, kemény pálya)
EGYES, DÖNTŐ
Djokovics (szerb, 3.)–Nadal (spanyol, 1.) 4:6, 6:3, 6:2
WTA-TORNA, BNP PARIBAS OPEN, INDIAN WELLS
(4 500 000 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Wozniacki (dán, 1.)–Bartoli (francia, 15.) 6:1, 2:6, 6:3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik