Nadal újabb US Open-sikerével célba vette Federer csúcsát

Vágólapra másolva!
2013.09.09. 23:01
Egy rövid hullámvölgyet leszámítva Rafael Nadal a tökéletes kemény pályás teniszt mutatta be a US Open fináléjában, ahol a zsinórban negyedszer döntőbe jutó, de még mindig csak egyszeres győztes Novak Djokovicsot legyőzve begyűjtötte 13. Grand Slam-trófeáját.

Rafael Nadal a 13. GS-tornagyőzelmét aratta (Fotó: Action Images)
Rafael Nadal a 13. GS-tornagyőzelmét aratta (Fotó: Action Images)
Rafael Nadal a 13. GS-tornagyőzelmét aratta (Fotó: Action Images)
Rafael Nadal a 13. GS-tornagyőzelmét aratta (Fotó: Action Images)
Rafael Nadal a 13. GS-tornagyőzelmét aratta (Fotó: Action Images)



Novak Djokovics–Rafael Nadal, Djokovics kezdte a szervát

A világ talán leghíresebb utánpótlás-edzője, Nick Bolettieri kiemelte a mérkőzés előtt, hogy Djokovics helyében nem feltétlenül erőltetné az alapvonal-játékot Nadal, mert abban lehetetlen legyőzni. Ehhez képest a szerb mintha oda lenne cövekelve a „mészcsíkhoz", de az első gémben bejött a taktika, hiszen egy ásszal hozta az adogatását.

A spanyolé lett a trófea
A spanyolé lett a trófea

Novak Djokovics–Rafael Nadal 1:0, Nadal adogat

Bár Rafael Nadal a mérkőzés előtt hangoztatta, hogy ő egy elveszített finálé esetében is mennyire büszke tud lenni arra, hogy részese a Djokovics elleni történelmi maratoniknak, azért nehéz elhinni, hogy megelégedne azzal, ha el kéne halasztania 13. Grand Slam-trófeájának megünneplését. Láthatóan térdsérülése ellenére is készen áll a kemény pályán is húszütéses labdamenetekre, és egyelőre úgy tűnik, célravezető, ha Djokovics fonákjára játszik. A szerb kettőt is elhibázott, mégis eljutott egyenlőig. Aztán viszont jött két remek Nadal-szerva – az idei US Open fejlesztése – és az egyenlítés.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 1:1, Djokovics adogat

Beigazolódni látszik Bolettieri jóslata, Djokovics továbbra sem merészkedik a hálóhoz, Nadal pedig bréklabdához jutott. Más kérdés, hogy elhibázott egy tenyerest, így egyelőre nem sikerült elvennie ellenfele adogatását. A US Openen 1991-ben döntős Jim Courier érdekes részletre hívta fel a figyelmet: Nadal három grammal nehezebb ütőre váltott, hogy javítson tenyerese sebességén. A súlykülönbség elenyészőnek tűnik ugyan, a spanyol néhány évvel ezelőtti védekező stílusát, és a mostanit összehasonlítva látszik az eltérés. Nem véletlen, hogy a harmadik gémben övé az első brék.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 1:2, Nadal adogat

Egyelőre mindketten idegesek – pedig ketten összesen nyertek már 18 GS-trófeát –, az adogatójáték három hibával indult, ami persze benne van az ezen a borításon szokatlanul hosszú labdamenetekben. A ki nem kényszerített hiba és nyerő ütés fogalma ilyenkor átértékelődik, és nem is igazán érdemes következtetni a hivatalos statisztikából. Más kérdés, hogy Djokovics 0:30 után háromszor ront, amivel nagy esélyt szalaszt el, így a kulcsfontosságú első szettben hátrányba kerül. Nem véletlen, hogy máris próbálja felvenni a kapcsolatot páholyával. Pedig a Wawrinka elleni elődöntőben éppen ezért büntették meg.

NADAL 120 PONTRA DJOKOVICSTÓL

A férfiteniszezők legfrissebb ATP-világranglistáján az amúgy második helyen álló spanyol Rafael Nadal belátható távolságra, 120 pontra került az éllovas szerb Novak Djokovicstól. A legutóbbi ranglistán a két klasszis még 2120 pontra volt egymástól.

A RANGLISTÁT ITT TALÁLJA MEG!

Novak Djokovics–Rafael Nadal 1:3, Djokovics adogat

Jött egy sima adogatójáték Djokovicstól, bár egy kettős hibával azért színesítette. Azért hosszú labdamenetek ide vagy oda, az öt gém alatt összehozott 10 ki nem kényszerített hibára nem lehet büszke a szerb.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:3, Nadal adogat

Az évről évre lassított kemény pálya és a játékosok stílusa mellett azért a hosszú labdameneteknek kedvez az is, hogy a vasárnapinál jóval kisebb a szél. Serena Williams hisztirohamokat kapott egy-egy nagyobb széllökés miatt, de amellett, hogy túlreagálta a helyzetet el kell ismerni, hogy a szokásosnál is rosszabb volt a helyzet. Ezúttal viszont a remélt derült ég mellett a szél sem zavarja a feleket – egyelőre. Ennek megfelelően Nadal első szervái is könnyebben találtak utat a megfelelő udvarba. Meg is nyerte a szerváját.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:4, Djokovics adogat

Djokovics megérkezett a hálóhoz, és elkezdte mélységben is mozgatni Nadalt, amiből viszont egyelőre rosszul jött ki. A spanyol kétszer egymás után is rövidítés után ütött el mellette simán, majd a szerb hibázott is egy tenyerest, így Nadal megint három bréklabdához jutott. Egy jól irányzott challenge-el pedig meg is nyerte a gémet.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:5, Nadal adogat

Ugyan Djokovics első szettekben nyújtott teljesítményéből nem mindig érdemes kiindulni, ezúttal messze nem játszott olyan szertelenül, mint a Wawrinka elleni elődöntőben. Az első szettet mégis elbukta 42 perc alatt 6:2-re, ami sok jót nem ígér számára.

Az 1. szett számokban (a hivatalos statisztika alapján)

Ászok: 2–0

Kettős hibák: 1–0

Nyerő ütések: 6–7

Ki nem kényszerített hibák: 14–4

Bréklabdák: 0/0–2/3

Djokovics az első szett elvesztése után alaposan belelendült (Fotó: Action Images)
Djokovics az első szett elvesztése után alaposan belelendült (Fotó: Action Images)

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, Djokovics adogat

Megint két hiba a szerbtől, de egy tenyeres kereszttel nem engedi Nadalt bréklabdához, aztán fonák egyenessel befejezi a játékot. Ezek szerint Pat Cashre hallgatott, aki azt mondta, hogy az első szett kilátástalansága után „mélyre kell ásnia”, vagyis a Nadal ellen lehetetlen nyerőkkel újra építeni az önbizalmát.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 1:0, Nadal adogat

Azért a hibafaktorban – bármennyire is fura – Nadal ellen is lehet bízni. A spanyol elrontott egy röptét, amivel a meccs során másodszor jutott 0:30-ig Djokovics. Nadal azonban erre is tudott reagálni. Más kérdés, hogy a következő bombaszervára olyan ritörnt kap, amilyet csak Djokovicstól lehet, így a szerb két bréklabdához jut. Aztán viszont megint elront egy fonákot, ami főleg úgy nagy hiba, hogy a következő labdamenetben Nadal elütött mellette, így tovább tart a spanyol elképesztő szervasorozata. Korábbi hat mérkőzésén csak egyetlenegyszer bukta el az adogatását – a Gasquet elleni elődöntőben –, és még ma is hibátlan.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 1:1, Djokovics adogat

Láthatóan a filmes világot nem igazán rázza meg egy hétfő délutáni kezdés, ez a kötetlen munkaidő jó hozadéka. A Eurosport celebfigyelőjében 10 másodperc alatt megmutatták Sir Sean Conneryt, Justin Timberlake-et és Leonardo di Capriót. Utóbbi elég frusztráltnak tűnt, de aligha Djokovics rossz helyzete miatt. Főleg, hogy a szerben ebben a gémben végre érezhettük, hogy tud megoldást a tenisztörténelem egyik legjobb kemény pályás játéka ellen. Változtatott kicsit a játék ritmusán, és bátrabban jön a hálóhoz. Kérdés, hogy Nadal hogy reagál erre.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 2:1, Nadal adogat

A spanyolt nem rázta meg ellenfele feltámadása. Mintha csak arra várt volna, hogy mikor fedheti fel a benne rejlő elképesztő tartalékokat. Nyerő ütésekkel bosszantotta tovább a szerbet, aki egyre többet beszélget magával és néz segélykérően edzőjére, Marian Vajdára.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 2:2, Djokovics adogat

Djokovics stabilizálta adogatójátékát, és most arra vár, hogy alábbhagyjon ellenfele lendülete. Erre egyelőre csak annyi a reménye, hogy tudja, Nadal sem gép. Még ha sugárzik is róla az a határtalan önbizalom, ami az ilyen játék alapja. Persze van oka a magabiztosságra, ha csak azt vesszük, hogy 21 mérkőzés óta veretlen, és az elmúlt 40 meccséből (tavasz óta) 39-et megnyert – csak a Steve Darcis ellen elveszített első fordulós wimbledoni meccs rondít a képen…

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 3:2, Nadal adogat

Egy jó átemeléssel elért pont után Djokovics két kritikus labdamenetet is megnyer Nadal ellen. Előbb a monoton alapvonal-játékot a legjobbkor megtörve ért fel a hálóhoz, majd kiderült, hogy csak rekordokat döntve lehet elvenni Nadal adogatását. A kemény pályán szinte hihetetlen, 54 (!) ütéses labdamenet végén sikerült ez Djokovicsnak, Richard Gasquet után másodikként a versenyen.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 4:2, Djokovics adogat

Ahogy az elődöntőben Wawrinka járt pórul a 21 perces megnyert szervagémmel, úgy ezúttal Djokovicsnak ment rá az adogatójátéka a történelem egyik legnagyobb labdamenetére. Hibáival pillanatok alatt három bréklabdához juttatta Nadalt, és csak kettőt tudott hárítani.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 4:3, Nadal adogat

Djokovics egyre kevesebbet hibázik. Nadal azonban nem hagyja magát könnyen. Ő talán összeomlott volna attól, ahogy elveszítette az adogatását, ezúttal azonban kétségbeesés nyoma sem látszott rajta. Pókerarca unalmasnak tűnhet a semleges néző számára, de neki célravezető, ha nem engedi felszínre kerülni érzelmeit, mert Djokovics éppen a negatív hatást várja az ellenféltől. Persze olykor anélkül is megoldja a helyzetet. Újabb kemény melóval, rengeteg egyenlőt követően megint sikerült elnyernie Nadal adogatását, ami nagy fegyvertény, tekintve, hogy a spanyol ugye korábbi hat meccsén összesen egyszer bukott. Így Djokovics az egyenlítésért szerválhat.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 5:3, Djokovics adogat

Ezúttal a szerb nem „adja" vissza a szerváját, és egy tökéletes fonák egyenessel, 58 (!) perces 6:3-as szettel kiegyenlít, amit fél órával korábban elképzelhetetlennek tartottunk.

A 2. szett számokban (a hivatalos statisztika alapján)

Ászok: 1–0

Kettős hibák: 1–0

Nyerő ütések: 15–7

Ki nem kényszerített hibák: 11–7

Bréklabdák: 2/4–1/3

Nadal megfordította a 3. szettet (Fotó: Action Images)
Nadal megfordította a 3. szettet (Fotó: Action Images)

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, Nadal adogat

Az ilyen szinten is törvényszerű lélektani libikókán most Djokovics került felülre. Egy lehetetlen szögben megütött tenyeres keresztet és egy Nadal-hibát követően három bréklabdához jut, és az elsőt ki is használja. Nadal egyértelműen gödörbe került, egymás után harmadszor veszítette el az adogatását. Ahhoz képest, hogy a Gasquet elleni meccs második szettjéig egyhuzamban 88-szor hozta, ez elég beszédes adat.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 1:0, Djokovics adogat

A harmadik szett első hat labdamenetét Djokovics nyerte meg, aztán egy elrontott fonákkal esélyt ad ellenfelének. Ez persze csak annyit jelent, hogy jobban meg kell szenvednie a gémért, de egy ásszal lezárja az adogatást.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 2:0, Nadal adogat

Végre eltűnt Nadal pókerarca, ami jó jel, mert neki is változtatnia kell a játékán. Jól is jön neki, hogy kicsit spannolja magát, de az adogatásával továbbra is bajban van. Djokovics két tökéletes nyerő ütéssel bréklabdához jutott, amelyet azonban egy picit elmért fonák kereszttel elrontott, egy következővel pedig hozzájárult ahhoz, hogy Nadal elképesztő küzdelem árán fél óra után hozza az adogatását.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 2:1, Djokovics adogat

Egyelőre nyoma sincs a mérkőzés előtt emlegetett szuperhatékony Nadal-szerváknak. Djokovics még a negyeddöntők után mondta a spanyolról, hogy ő a legjobb abban, hogy adogatásával nyerő pozíciót teremtsen magának a második ütéshez. Ehhez képest ma egyelőre 56-57 százalékban nyeri meg a pontokat saját adogatásai mögött. Djokovics viszont egyre magabiztosabb, most simán hozta a szerváját.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 3:1, Nadal adogat

Egy kis vihar előtti-utáni csend. Ilyen sima Nadal-szervagémet régóta nem láttunk, mintha csak megállapodtak volna a felek, hogy kicsit pihengetnek így a meccs felénél.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 3:2, Djokovics adogat

Számítani lehetett rá, hogy egyszer csak (be)következik egy gyengébb Djokovics-szervagém. A szerb elrontott első szervákkal és alapütésekkel egészen bréklabdáig segítette ellenfelét, aki tovább javított egyébként is szép statisztikáján, és első lehetőségével élt.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 3:3, Nadal adogat

Djokovics három hibával viszonylag könnyű adogatójátékhoz segítette ellenfelét, aki megtalálta lelki békéjét. Az előző Nadal-brék megint fordulópont volt érezhetően, kérdés, hogy képes-e belőle brékelőnyt kovácsolni.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 3:4, Djokovics adogat

Djokovicsot azért még kihúzzák a csávából kifarolós tenyeresei, amelyekre egy-két hibától eltekintve nyugodtan alapozhat. Viszonylag könnyed adogatójátékkal kiegyenlít.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 4:4, Nadal adogat

Nadal kulcslabdameneteben csúszott meg, és miután elveszítette az egyensúlyát, már nem tudta visszaadni Djokovics ütését. Mivel ezt megelőzően a szerb tökéletes emeléssel, az esést követően pedig remek ritörnnel lepte meg, újfent három bréklabdával kellett szembenéznie. Ezúttal viszont mindhármat hárította. Két remek szervával és egy megnyert maratonival túltette magát az esésen, és végül hozta az adogatását, ami kulcsfontosságú lehet a harmadik szett végkimenetele szempontjából.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 4:5, Djokovics adogat

Megint egy maratoni, látványos labdamenet dönt a fontos kérdésekről. Úgy tűnt, hogy a térfélcsere után pihentebb Djokovics simán kiegyenlít, utána azonban Nadal egy remek kombinációval lélektani előnybe került. A szerb ráadásul hibázott is óriási ziccert, amivel ellenfelét szettlabdához juttatta, amelyet Nadal egy remek tenyeressel ki is használt.

A 3. szett számokban (a hivatalos statisztika alapján)

Ászok: 3–1

Kettős hibák: 0–1

Nyerő ütések: 17–6

Ki nem kényszerített hibák: 17–6

Bréklabdák: 1/5–2/2

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 4:6, Nadal adogat

Mindjárt a negyedik szett első játékában két bréklabdához jut Novak Djokovics, de egyiket sem tudja kihasználni. A feleken két és fél óra játék után sem látszik a fáradtság. Nadal újabb miniharcot nyer meg, a háború végétől azonban még mindig messze van.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 4:6, 0:1, Djokovics adogat

Nehéz elképzelni olyat, hogy Djokovics felad egy Grand Slam-döntőt, de most valami ilyesmi történik. Nadal három bréklabdájából a másodikat kihasználja, visszatért az első másfél szettben látott önbizalma, és két balszerencsés menet után a harmadikat egy gyönyörű tenyeres egyenessel kihasználta.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 4:6, 0:2, Nadal adogat

Nadal egyre magabiztosabb, Djokovics viszont egyre többet hibázik. Újra fennáll a fonák-probléma, és ami elképzelhetetlen az ő esetében: kicsit hitehagyottnak tűnik. Sokba kerülhet még neki, hogy a harmadik szett közepén nem sikerült megtartania brékelőnyét, de korai azért még őt leírni.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 4:6, 0:3, Djokovics adogat

A spanyol tökéletesen védekezik, talán most domborodik ki a pihentsége. Djokovicshoz képest jóval kevesebb energiát veszített el a döntőig vezető úton: a szerb mondjuk főleg a Wawrinka elleni négyórás elődöntőt érezheti a lábában. Ennek ellenére a negyedik szettre is feliratkozik a táblára.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 4:6, 1:3 Nadal adogat

Djokovicsnak nincs más választása, mint minél tovább játékban maradni, hátha Nadal bizonytalanodik el a 2. US Open-győzelem kapujában. Erre azért így 12 Grand Slam-trófeával a háta mögött viszonylag kevés esélyt látunk. A spanyol egyelőre minden támadást visszavert, és már csak két gém választja el a sikertől. Djokovics arcán pedig tükröződik némi bizonytalanság, ami az ütéseiben is meglátszik.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 4:6, 1:4, Djokovics adogat

A szerb már ebben a játszmában is hét ki nem kényszerített hibánál tart, és ami még jobban tükrözi az állapotát, az a hálójátéka: az első öt gémben 9-ből csak 4 pontot ért el röptékkel. Könnyű Djokovics-adogatójátéknak indult, a szerb azonban két tenyerest és egy fonákot is elrontott, amivel bréklabdához juttatta ellenfelét, amit Nadal egy közepes röptével ki is használt. Így adogathat 13. Grand Slam-tróeájáért.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 4:6, 1:5, Nadal adogat

Djokovics ugyan az első labdamenetben meglepte a spanyolt, ő egy remek támadás-röpte kombinációval válaszolt. Aztán ilyen állásnál már szinte magától értetődően következett a torna első hat fordulójában látott remek szerva, nyerő ütés kombináció. Egy újabb jó adogatással pedig két meccslabdához jutott a spanyol. És az elsőt ki is használja. Így hét hónapos kihagyást követően két Grand Slam-trófeát is besöpör, és csak azért nem ő lesz a világelső, mert Djokovics bejutott a fináléba.

Novak Djokovics–Rafael Nadal 2:6, 6:3, 4:6, 1:6

US OPEN, NEW YORK (34 300 000 dollár, kemény pálya)
DÖNTŐ

Djokovics (szerb, 1.)–Nadal (spanyol, 2.) 2:6, 6:3, 4:6, 1:6

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Djokovics a pályafutása során ötödször, sorozatban negyedszer jutott be a US Open döntőjébe, eddig azonban „csak” a 2011-es finálé után ünnepelhetett, tavaly Andy Murray öt szettben legyőzte őt.

Az idén kemény pályán még hibátlan (27 meccs, 27 győzelem) Nadal szintén egyszer diadalmaskodott az amerikai viadalon, még 2010-ben – pont a szerb ellen –, majd 2011-ben is döntőzött – mint fentebb látható, ekkor a szerb visszavágott az egy évvel korábbi vereségéért.

A két teniszező hatodik egymás elleni Grand Slam-tornadöntőjére készül, eddig 3–2-re a szerb vezet ebben az összevetésben.

A mai estével a két fiatalember a férfitenisz leghosszabb közös történetét tudhatja magáénak, hiszen harminchetedszer találkoznak egymással, míg az eddigi rekorder, John McEnroe, Ivan Lendl páros 36-nál megállt. Eddig Nadal vezet összesítésben 21–15-re, ráadásul utolsó hat meccsükből ötöt megnyert. Legutóbb a cincinnati ATP-torna fináléjában győzte le örök riválisát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik