Djokovics játékára Nadalnak sem volt ellenszere

Vágólapra másolva!
2011.09.13. 02:35
null
Novak Djokovics a jól megérdemelt trófeával (Fotók: Reuters)
Címkék
Rafael Nadal nem tudta megvédeni a címét a teniszezők Amerikai nemzetközi bajnokságán: a férfi egyes magyar idő szerint hétfő éjszaka befejeződött New York-i döntőjét Novak Djokovics nyerte meg négy  játszmában, 6:2, 6:4, 6:7, 6:1-re. A szerb Melbourne és Wimbledon után harmadszor nyert idén Grand Slam-versenyt, míg a US Openen ez az első diadala.
HATBÓL HAT
A két játékos idén most csapott össze hatodszor, és csakúgy, mint az előző öt alkalommal, ezúttal is a döntőben. A végeredményt tekintve nem történt változás, Djokovics hatodszor is legyőzte Nadalt, aki Indian Wellsben, Miamiban, Madridban, Rómában és Wimbledonban is kénytelen volt gratulálni a mumusává váló riválisának. A spanyol korábbi fölényét jól jelzi, hogy egymás elleni mérlegükben még mindig ő vezet 16–13-ra,

1. JÁTSZMA

Rafael Nadal álomszerűen kezdte a döntőt, hiszen nemcsak a saját első adogatását nyerte meg, hanem rögtön elvette ellenfelét is (0:2). Nadal következő adogatójátéka három Djokovics-ponttal kezdődött, naná, hogy a szerbé lett a gém. Djokovics nehezen találta az adogatását, de aztán még éppen időben meglelte, 15:40-ről visszahozta a gémet – a harmadik bréklabdát a meccs első ászával semlegesítve (2:2).

Innentől aztán nem volt megállás: a gémekben rendre nagy csata zajlott, de a döntő pont mindig a szerbé lett. Nincs mese, ő összpontosított jobban, két újabb bréket hozott Nadal bizonytalan adogatásaiból, 53 perc alatt az övé lett az első játszma (6:2)

2. JÁTSZMA

Nadal összeszedte magát, következésképp minden úgy kezdődött, ahogyan az első szettben. A spanyol hozta az adogatását, majd bár 40:0-nél megtorpant, csak-csak az övé lett a szerbé is. Idáig tehát minden ismétlődött (0:2), Nadal szurkolói reménykedtek benne, hogy kedvencük ezen a ponton szakít a korábbi forgatókönyvvel. Senki sem mondhatja, hogy nem próbálta meg: 0:30-ról, majd 30:40-ről is visszahozta a játékot, hősiesen állta a fonákjára érkező rohamokat, de végül nem bírta a tizenöt percre nyúló idegőrlő harcot – röptéből a hálóba vágta a labdát, az ötödik gémlabdát Djokovics már megcsinálta (1:2).

Szépített tehát a szerb fenomén, aminek megint meglett a következménye. A saját adogatójátékát úgy nyerte meg, hogy szinte nem is észleltük, majd alig valamivel több energiát mozgósítva elvette Nadalét is – mintha átok ült volna a spanyolon, a döntést kettős hiba hozta meg. Djokovics kapaszkodott az ütőjébe, sorozatban a negyedik gémet is elvitte (4:2).

Mégis felcsillant a remény a spanyolok előtt. Nadal keményen megdolgozott a saját adogatásáért, majd nem kevésbé keményen Djokovicséért – gémlabdát hárított, majd pazar fonák elütéssel elvette a szerb szervajátékát (4:4). Ekkor azonban hoznia kellett volna a saját adogatását. Nem sikerült. Aztán el kellett volna vennie az újra magabiztos Djokovicsét – esélye sem nyílt rá, a második szett is a szerbé lett (6:4).

3. JÁTSZMA

NYILATKOZATOK

NOVAK DJOKOVICS

„Az igazán nagy meccsek apróságokon dőlnek el, néhány ponton. Szerintem mindig az jut fel a csúcsra, aki jobban hisz a sikerben. Ez végig ott kattogott a fejemben. A legnagyobb tornákon, a Grand Slam-versenyeken csak ilyen hozzáállással lehet diadalmaskodni. Lenyűgöző évem van, és még nincs vége."

„Nem mondhatnám, hogy az utóbbi években jelentősen változtattam volna a játékomon. Bár ki tudja, talán ütök olyanokat, amilyeneket korábban nem. De az biztos, hogy rámenősebb, agresszívebb lettem."

„Nem volt túl vicces, amikor elveszítettem a harmadik szettet. Úgy éreztem, elszállt az erőm."

„Mind fizikailag, mind mentálisan, mind érzelmileg kiüresedtem ebben a csatában, de itt van a kezemben az a trófea, amiért jöttem, és most csak ez számít. Óriási lenne kikerekíteni a Grand Slamet, azaz megnyerni a Roland Garrost is. Határozottan ez az ambícióm, de tudom, hogy időbe telik, amíg sikerül."

RAFAEL NADAL

„Testet-lelket megviselő, kimerítő csata volt, természetesen csalódott vagyok, de láthatták, ez a fickó hihetetlen dolgokra képes. Sem a tenyerese, sem a fonákja nem lett erősebb, mint amilyen korábban volt, és ugyanezt mondhatom el az adogatásairól is. Viszont az önbizalma... Nincs olyan pillanat, amelyikben ne lenne biztos a következő pont megnyerésében."

„Az utolsó labdamenetig harcoltam, minden lehetséges dolgot megpróbáltam. Egy csomó fejleménynek tudtam örülni, és ami azt illeti, jobb kedélyállapotban jöttem le a pályáról, mint az ellene vívott mérkőzéseim után szoktam. Ez persze nem enyhíti a zsinórban elszenvedett hat vereség okozta fájdalmat. Mostantól mindennap azért fogok dolgozni, hogy változtassak a tendencián. A célom tehát megvan, de persze amilyen egyértelműen meghatározható, olyan nehéz lesz megvalósítani."

Nadal nem az a fajta sportember, aki bármilyen szituációban is feladná. Hozta is az első gémet, de a meccs folyamán először nem tudta mellétenni Djokovicsét. Sőt a következő adogatójátékát az első lehetséges alkalommal elveszítette, kereszt tenyerese után a labda szélesre szállt (2:1).

Ilyenkor Djokovics eddig mindig felülkerekedett, de túl közel került a lehetséges befejezés, úgyhogy Nadal most nem engedhette meg a nyeregbe szállást. A világelső 15:40-nél még megfogott két bréklabdát, csakhogy összeszedett egy harmadikat is, és a hálóba ütött röptével rá kevéssé jellemző módon megadta magát (2:2).

Djokovics gyorsan korrigálta a hibát, hiszen olyan játékot nyert meg, amelyik emlékeztetett a második szett tizenöt perces harmadik gémjére. A felek úgy futtatták egymást a sarkok felé, mintha most kezdődött volna a mérkőzés... Ezúttal Nadal rontott kulcsfontosságú röptét, és gondolhattuk, ezzel vége is.

Persze dehogy. Nadal semmire (!) vette el Djokovics következő adogatójátékát, majd – mindössze egy pontot engedélyezve a néhány percre kiengedő szerbnek – hozta a sajátját is (3:4). Sőt volt labdája az 5:3-hoz is, csakhogy egy „nézni-is-fárasztó-de-persze-csodálatos" labdamenet végén Djokovics remek tenyeressel elhárította a veszélyt. Aztán megcsinálta a szervajátékát (4:4).

Egy-egy otthon tartott adogatójáték következett, majd egy zseniális fonák egyenes, amellyel Djokovics az első lehetséges alkalommal elvette ellenfele szervajátékát. A meccsért még meg kellett volna nyernie a sajátját. A fáradtság azonban rajta is erőt vett, a hosszas előkészítés után kivitelezett első adogatásai után a labda többször a hálóban landolt, és a hosszúra nyúlt labdameneteket Nadal bírta jobban – brék vissza, 6:6.

A rövidítésében Nadal elvette ellenfele első adogatását, és ez olyan vágányra tette, amely a szettgyőzelemig vezetett. 5:1-nél persze Djokovics megkísérelt sziklát görgetni a mozdony útjába, de 5:3-nál nagyon rosszkor erőltette a kutyaszorítóban lévő Nadal fonákját: onnan a labda könyörtelenül vágódott a vonal mellé, a következő labdamenet végén pedig a hálóba – immár Djoko ütőjéről. A szettet Nadal nyerte meg (6:7).

4. JÁTSZMA

Ha addig Nadal folytatott hatalmas lelki tusát saját magával, akkor most a végső győzelemtől néhány perccel korábban csupán kétlabdányira lévő Djokovicson volt a sor.

Pláne, hogy fizikailag ő tűnt meggyötörtebbnek – az első játék megnyerése után (mert azért csak megnyerte a saját szervajátékát) ápolást is kért. A derekát masszírozták kitartóan, de természetesen nem adta fel.

A hosszabb szünet után megint bajba került Nadal, ugyanis hiába hárított négy bréklabdát is, az ötödiket nem tudta, így a mérkőzés során tizedszer is elbukta az adogatását.

Ez pedig sorsdöntőnek bizonyult, a lendülete megtört, Djokovics pedig visszatalált arra az útra, amelyen az első két szettben száguldott. A spanyol a következő szervagémét 3:0-nál még hozni tudta, többre viszont már nem telt erejéből, Djokovics végül 6:1-gyel zárta le a mérkőzést.

A US Opent először megnyerő világelső tehát begyűjtötte idei harmadik Grand Slam-trófeáját is, összesen pedig 24 évesen már négynél jár, ami a legnemesebb serlegeket illeti. A 2011-es mérlegét mai sikerével 64–2-re alakította.

DJOKOVICS NYERTE MEG A US OPENT
A szerb játékos a győzelem kivívásának pillanatában (Fotó: Reuters)
A szerb játékos a győzelem kivívásának pillanatában (Fotó: Reuters)
US OPEN, NEW YORK (23 718 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Nadal (spanyol, 2.) 6:2, 6:4, 6:7 (3), 6:1
A MÉRKŐZÉS STATISZTIKÁJA
DJOKOVICS NADAL
Első adogatás 84/127=66% 96/141=68%
Ász 7 2
Kettős hiba 1 3
Önhiba 51 37
Nyerő ütés 55 32
Bréklabda 11/26=42% 6/14=43%
Hálónál megnyert pont 31/47=66% 13/17=76%
Összes pont 146 122
A játszmák hossza (percben): 53 + 71 + 84 + 42 = 4 óra 10 perc
Az arcok mindent elárulnak (Fotó: Reuters)
Az arcok mindent elárulnak (Fotó: Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik