Del Potro megtörte Federer nagy sorozatát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2009.09.15. 02:37
null
Juan Martín del Potro győzelemmel zárta első Grand Slam-döntőjét (fotó: Reuters)
Hatalmas csatában, öt szettben nyerte meg az amerikai nemzetközi teniszbajnokság (US Open) férfi egyesének döntőjét Juan Martín del Potro, aki először szerepelhetett Grand Slam-torna fináléjában. Roger Federer nagy sorozata megszakadt, sorozatban öt New York-i elsőség után ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel.

A döntőben Roger Federer kezdett jobban, miután hozta saját adogatását, rögtön elvette Del Potróét is. Pedig szegény argentin küzdött rendesen, négy bréklabdát is hárított, de ez sem volt elég.

A világelső svájci nyerte meg az első játszmát, hiába javult fel 0:3 után Del Potro. A második szettben Federer újra elvette riválisa első adogatását, ám nem tudott élni előnyével. 5:4-nél a vonalbíró széleset jelzett, Del Potro azonban jókor kért challenge-et, ezután pedig visszavette a bréket. A szettet végül rövidítés döntötte el, ebben a hatodik helyen rangsorolt dél-amerikai volt a jobb, és egyenlített.

A harmadik játszmában Del Potróé volt az első brék, de Federer azonnal egyenlített. Hogy a játszma is az övé legyen, ahhoz kellettek ellenfelének nagy hibái, 5:4-nél ugyanis Del Potro kétszer is kettős hibát ütött, előbb szettlabdához, majd játszmagyőzelemhez juttatva a svájcit.

A negyedik szettben mindkét fél hozta az első két adogatását, igaz, Del Potro némi nehézség árán: Federernek ugyanis előbb 1:0-nál két, 2:1-nél pedig újabb egy bréklabdája volt, mégsem tudott élni velük. Del Potro viszont a következő játékban három bréklabdához jutott, és az elsőt rögtön értékesítette.

Federer azonban vissza tudott jönni a hátrányból, és az előző szetthez hasonlóan Del Potro 4:3-as vezetésénél brékelt. Del Potro 5:5-nél kétszer is előnyhöz jutott, de nem tudott élni vele. Így akárcsak a második szettben, ebben is a tiebreak döntött. Federer kettős hibával nyitott, ez pedig döntő fontosságú lett: Del Potro ugyanis ezzel megnyerte a szettet.

Jöhetett a döntő felvonás, amelyben rosszul kezdett Federer, hiszen egyből adogatást veszített. Ráadásul Del Potro nagyon magabiztos volt, nem hagyott egyenlítési esélyt a svájcinak, aki 5:2 után a mérkőzésben maradásért adogathatott. Az argentin két meccslabdához jutott, ezeket azonban hárította Federer. A harmadikat azonban már beütötte Del Potro, aki megnyerte a meccset, ezzel együtt a tornát. A hatodik helyen kiemelt argentin élete első Grand Slam-tornáján diadalmaskodott. Federer nem tudott sorozatban hatodszor is első helyet szerezni a US Openen.

TENISZ, US OPEN

FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Del Potro (argentin, 6.)–Federer (svájci, 1.) 3:6, 7:6 (7–5), 4:6, 7:6 (7–4), 6:2

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik