K. R. 2018.09.14 19:32 Frissítve: 2018.09.15 08:42

Davis-kupa: hatalmas küzdelem, Piros bravúros győzelemmel kezdett

Piros Zsombor öt játszmában legyőzte a cseh Jirí Veselyt a Magyarország–Csehország mérkőzésen a tenisz Davis-kupa világcsoportjának osztályozóján.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Első három nyert szettig tartó mérkőzése rögtön öt játszmára sikerült: Piros Zsombor az utolsó erőtartalékait felhasználva győzött a cseh Jirí Vesely ellen!

Karrierje első három nyert szettig tartó mérkőzését játszotta le Piros Zsombor Jirí Vesely ellen a Davis-kupa világcsoportjának rájátszásában zajló Magyarország–Csehország párharc első meccsén. Ez lehetett volna akár konkrétan három játszma is – ilyenben már volt része –, ám a 18 éves Piros nem hagyta magát „lenullázni”.

A Magyar Teniszszövetséggel vitázó Fucsovics Márton és a sérült Balázs Attila hiányában második számú játékossá előlépő Pirosnak ez volt a második összecsapása a válogatottban, ám az első csak két nyert szettig tartott februárban, a Belgium ellen addigra már eldőlt párharc utolsó találkozóján. Most viszont Pirosra hosszabb küzdelem, rutinosabb, magasabb és erősebb rivális várt a Lurdy Ház parkolójában felállított salakpályán, ám nem rémült meg a lehetőségtől.

Köves Gábor szövetségi kapitány még a szerdai sajtótájékoztatón arról beszélt, némi esélyt jelent, hogy a top 100-as, balkezes Vesely sérülés miatt öt hete nem játszott tétmérkőzést. A cseh keret legjobbja valóban sok hibával kezdett, de az első játszmát brékhátrányból is behúzta. A folytatásban viszont az egyre bátrabb Piros elkezdett élni a lehetőségeivel, így másfél óra után 1–1 volt a szetteket tekintve. A harmadik játszmában úgy tűnt, fordul a kocka, hiszen Vesely biztos kézzel irányította az eseményeket, Pirosnak pedig problémája volt a vádlijával – az elveszített szett után ápolni is kellett.

A magyar játékos viszont nem adta fel, a negyediket rendkívül éretten, a rövidítésben húzta be, szóval jöhetett az ötödik játékrész – már az is nagy bravúr, hogy Piros idáig el tudta vinni a mérkőzést. Ráadásul az első gémben rögtön három bréklabdája volt, aztán később még kettő, de ezeket nem tudta értékesíteni, Vesely viszont a saját esélyét igen, egyre stabilabban teljesített, s 4:1-nél úgy tűnt, eldőlt az összecsapás, a tv-sek felsorakoztak az interjúkra.

Piros ugyanakkor az egyre hangosabb magyar közönség előtt nem adta fel, utolsó erőtartalékait felhasználva minden labdáért elfutott, nagyszerű pontokat nyert meg, miközben Vesely elveszítette a fejét, majd 5:5-nél az adogatógémét is. Piros 6:5 után félelmetes magabiztossággal zárta le a mérkőzést, 4 óra 23 perc után 3:6, 6:4, 4:6, 7:6, 7:5-re nyert, s karrierje legnagyobb diadalát aratta.

DAVIS-KUPA

Osztályozó, Budapest (Lurdy Ház parkolója)
MAGYARORSZÁG–Csehország
Piros Zsombor (magyar)–Jirí Vesely (cseh) 3:6, 6:4, 4:6, 7:6 (7–3), 7:5

2019.09.16 10:32:46

Tenisz GYŐRI FERENC, KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Balázs Attila 17 percnyi játék után, két gémmel megnyerte az Illja Marcsenko elleni találkozót.

2019.09.15 16:44:02

Tenisz GYŐRI FERENC (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Balázs Attila az első játszmát megnyerte, a másodikban szettlabdát is hárított, 5:5-ről folytatják.

2019.09.15 13:29:36

Tenisz nemzetisport.hu

Fucsovics előbb Balázs oldalán párosban nyert döntő szettben, majd háromórás meccsen kikapott Sztahovszkijtól.

2019.09.12 22:06:33

Tenisz MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. „Mi hárman olyat teszünk, mint senki a tenisz történelmében. Büszke vagyok, hogy részese lehetek a harcnak."

2019.09.09 10:17:11

Tenisz KLEIN RON (New York)

A román származású kanadai Bianca Andreescu az első Grand Slam-döntőjén, 24 ezer tomboló amerikai előtt sem félt.