Davis-kupa: Djokovics sikerével egyenlítettek a szerbek

Vágólapra másolva!
2013.11.17. 16:51
null
Novak Djokovics sikerével egyenlítettek a szerbek a Davis-kupa döntőjében (Fotó: Reuters)
Tökéletes év végi formában, tökéletes játékkal a jól játszó Tomás Berdychet győzte le Novak Djokovics a Szerbia–Csehország Davis-kupa döntő első vasárnapi mérkőzésén 6:4, 7:6, 6:2-re. A trófea sorsa a Dusan Lajovics–Radek Stepánek meccsen dől el.

Láttuk a statisztikát, láttuk, hogy Tomás Berdych még sohasem győzte le Novak Djokovicsot kemény pályán, és egyébként is 16 meccsükből eddig kettőt nyert meg, mégis ott motoszkált mindenkiben, hogy a csehek 2:1-es vezetése miatt Djokovicson van a nagyobb nyomás. Ha így is volt, a 14 ezer szerb szurkoló elképesztő szeretete egy pillanat alatt felszabadította. Pedig nem volt egyszerű dolga, mert Berdych remekül tartotta magát. A várakozásokkal ellentétben jól bírta a hosszú labdameneteket, és a neki oly sokszor felrótt mentális gyengeség sem látszott – ellenfele első 9 (!) bréklabdáját hárította. Ennyitől pedig a világ összes teniszezője elkedvetlenedett volna, kivéve az egész Belgrádot maga mögött tudó Djokovicsot. Ő kiharcolta a tizedik lehetőségét is, és élt vele, így 6:4-gyel előnybe került.

Hangulatjelentés a Davis-kupáról

Ezt követően Berdych még magabiztosabban őrizte adogatását, és egyre többször kelt ki a szerb szurkolók sportszerűtlen megoldásai miatt. Rendszeresen kapott egy füttyöt, röhögést, tapsot vagy „biztató” szerb szót adogatásai közben, egy idő után pedig kifejezetten rossz néven vette ezt. Érdekes volt a kontraszt csapattársához, Radek Stepánekhez képest, aki két nappal korábban rezzenéstelen arccal tűrte a megpróbáltatásokat, pedig neki is kijutott a jóból. Aztán Berdych is lehiggadt, és ez kifejezetten jót tett a játékának. A meccsre neki kiosztott két bréklabdát ugyan elrontotta, a tie breakben azonban 5–4-es vezetésnél szerválhatott. A legrosszabbkor jött azonban ki rajta a feszültség: előbb egy könnyű fonák röptét ütött a vonal mellé, majd egy tenyerest is elhibázott, így Djokovicsot visszasegítette a nyeregbe, és gyakorlatilag eldöntötte a meccset.

A szerb két óra után 6:4, 7:6-ra vezetett, és miután a harmadik játszmát is brékkel kezdte, hamar eldőlt a csata. Végül 2 óra 41 perc alatt nyert, amivel életben tartotta hazája esélyeit, és egyúttal csodálatos szezon végére tett pontot. Utóbbi huszonnégy mérkőzésén veretlen maradt (legutóbb a US Open döntőjében kapott ki), utolsó négy idei mérkőzésén még szettet sem veszített, pedig Stanislas Wawrinka, Rafael Nadal, Stepánek és Berdych volt az ellenfele. Ennek megfelelően a lehető legnagyobb önbizalommal kezdheti meg 2014-et, de addig még kénytelen lesz tétlenül szorítani a csodáért: hogy Lajovics legyőzze Stepáneket.

DAVIS-KUPA, VILÁGCSOPORT
DÖNTŐ, 3. NAP

SZERBIA–CSEHORSZÁG 2:2
Djokovics–Berdych 6:4, 7:6, 6:2
KÉSŐBB
Dusan Lajovics–Radek Stepánek

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik