Dk: Andy Murray a nyerőember, 79 év után brit siker

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2015.11.29. 16:07
null
Egy fecske is csinált nyarat: Andy Murray megnyerte a briteknek a Dk-döntőt (Fotó: AFP)
Andy Murray győzelemre vezette a brit Davis-kupa-válogatottat, amely 79 után, immár tizedszer diadalmaskodott a sportág rangos sorozatában. Andy Murray a pénteki egyes- és szombati párossikerét követően vasárnap is nyert soros belga ellenfele, ezúttal David Goffin ellen.

A brit az első szettben 3:2-es vezetése után vette el riválisa adogatását, és 50 perc alatt simán játszmaelőnyre tett szert. A 75 percig tartó második szettben 5:5-ig mindenki hozta a saját szervajátékát, akkor viszont Andy Murray elvette ellenfeléét, majd a sajátjából befejezte a játszmát. A harmadik szettben Goffin rögtön 2:0-ra meglépett, de Andy Murray időben kapcsolt, és rögvest egyenlített. Ezt követően a brit 3:3 után újfent el tudta venni riválisa adogatását, onnantól aztán már nyeregben is maradt, és 2:57 óra alatt elrendezte a párharcot.

A britek legutóbb 79 éve, 1936-ban tudták megnyerni a Davis-kupát és 1978-ban szerepeltek legutóbb a fináléban. A belgák eddig egyszer voltak döntőben, 1904-ben, s akkor is a britektől kaptak ki. A két együttes egymás elleni párharcában a britek most már 8–4-re vezetnek.

Andre Agassi és Rafael Nadal után Andy Murray a harmadik olyan teniszező az open érában, akinek Dk-győzelme mellett egyesben olimpiai címe és wimbledoni sikere is van.

"Természetesen ez egy csodálatos érzés. Azt hiszem, néhány napra még szükségem van, hogy teljesen leülepedjenek az érzéseim" – mondta Murray, aki hangsúlyozta: érzelmileg még egyetlen siker sem volt rá ilyen hatással eddigi karrierje során.

A 28 éves skót a világcsoport 1981-es létrehozása óta – az amerikai John McEnroe és a svéd Mats Wilander után – a harmadik, aki tökéletes, 8–0-s mérleggel zárta egyesben a Dk-szezont.

„Tudom, hogy ilyesmire korábban csak ketten voltak képesek, szóval ez szép teljesítmény, ami nem fordul elő túl gyakran. Büszke vagyok erre. Ahhoz, hogy az összes meccsemet megnyerjem, nagyszerű játékra volt szükségem. Örülök, hogy segíteni tudtam a csapatot” – mondta. Murray 2013-as sikerével 77 év után az első brit teniszező volt, aki megnyerte a wimbledoni Grand Slam-tornát.

Murray lelkes bokszrajongó, és mint kiderült, a Goffin elleni meccsét megelőző éjszaka egy részét a nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzés megtekintésével töltötte. Az angol Tyson Fury egyhangú pontozással legyőzte az ukrán Vladimir Klicskót, a skót teniszező pedig elmondta, hogy sikerült találnia egy internetes közvetítést, annak segítségével nézte a düsseldorfi összecsapást.

„Valószínűleg nem ez volt a legokosabb dolog, amit tehettem... Mindig feszült vagyok egy kicsit, amikor ökölvívást nézek, különösen, ha nehézsúlyú meccset” – vallotta be Murray.

Leon Smith szövetségi kapitány is őt dicsérte az ünnepélyes eredményhirdetés után.

„Elképesztő, amit a csapatért tett, hogy egy év alatt ennyit nyert. Minden alkalommal testileg-lelkileg a csapatért küzdött. Ez tényleg hihetetlen, mindannyian hálásak és büszkék vagyunk” – nyilatkozta az edző.

TENISZ, DAVIS-KUPA
DÖNTŐ
BELGIUM–NAGY-BRITANNIA 1–3
David Goffin–Andy Murray 3:6, 5:7, 3:6
Ruben Bemelmans–Kyle Edmund – törölték
SZOMBATON JÁTSZOTTÁK
Steve Darcis, David Goffin–Andy Murray, Jamie Murray 4:6, 6:4, 3:6, 2:6
PÉNTEKEN JÁTSZOTTÁK
Ruben Bemelmans–Andy Murray 3:6, 2:6, 5:7
David Goffin-Kyle Edmund 3:6, 1:6, 6:2, 6:1, 6:0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik