Clijsters két meccslabdát hárítva nyert

Vágólapra másolva!
2010.01.09. 15:06
Címkék
A belga Kim Clijsters nyerte meg a brisbane-i tenisztorna női egyesének fináléját, miután hatalmas csatában 6:3, 4:6, 7:6-ra legyőzte honfitársát, a visszatérése utáni első versenyén részt vevő Justine Henint. A párosok döntőjében Czink Melinda a spanyol Arantxa Parra Santonja oldalán 2:6, 7:6, 10–4-re kikapott a cseh Andrea Hlavácková, Lucie Hradecká duótól.  

Nagy várakozás előzte meg a két belga klasszis összecsapását, és a nézőknek nem is kellett csalódniuk, számos remek labdamenetet láthattak a profik mezőnyébe tavaly, illetve idén visszatérő hölgyektől.

Clijsters hatalmas összeomlást produkált a mérkőzésen, ám a végén jól koncentrált (Fotó: Reuters)
Clijsters hatalmas összeomlást produkált a mérkőzésen, ám a végén jól koncentrált (Fotó: Reuters)

Az első játszmában végig Henin futott az eredmény után, és bár 0:2-ről még egyenlített, ezután zsinórban három játék Clijstersé lett. Heninnek 2:5-nél játszmalabdával is szembe kellett néznie, de végül hozta az adogatását.

Hiába, mert a következő játékot semmire nyerte meg Clijsters, aki nem jött zavarba attól, hogy honfitársa rendre felment a hálóhoz, elütései nem hagyták cserben.

Úgy tűnt, ezzel végleg megtörte Henin ellenállását, a második játszmában ugyanis gyorsan ellépett 4:1-re, így közel került a végső győzelemhez. Ekkor azonban hatalmas fordulat állt be a játék menetében, Clijsters teljesen szétesett, Henin pedig rutinosabb és jobb teniszező annál, hogy egy ilyen lehetőséget ne használjon ki. 1:4-ről 6:4-re fordított, így jöhetett a döntő felvonás.

Az idősebbik belga lendülete ekkor sem tört meg, az önmagát kereső Clijsters pillanatok alatt 3:0-s hátrányba került, így összesen nyolc gémet vesztett el zsinórban. Ám ahogy ő, úgy Henin sem volt képes befejezni, amit elkezdett. Clijsters feljött 3:2-re, majd egy káprázatos labdamenet megnyerésével egyenlített.

Henint nem törte meg a felzárkózás, hozta az adogatását, majd kis szerencsével elvette ellenfeléét, így 5:3-nál a tornagyőzelemért szerválhatott. Az utolsó lépést viszont nem tudta megtenni, hatalmas ziccert rontva ő is elbukta adogatását. Fogadóként már eljutott két mérkőzéslabdáig, de egyikkel sem tudott élni, így végül rövidítésben dőlt el a találkozó sorsa.

Ebben Clijsters vett repülőrajtot, 4–0-ra, majd 5–1-re is vezetett, 6–3-nál pedig három meccslabdához jutott. Az elsőt Henin fantasztikus ritörnnel hárította, a másodiknál Clijsters körülbelül kilenc milliméterrel kiütötte a labdát, míg a harmadiknál Henin egy rövidítést befutva nyerte meg a pontot.

Ezután azonban kettős hibát ütött, Clijsters pedig negyedik mérkőzéslabdáját már nem hagyta veszni, így ő nyerte meg a 2 óra 24 perces csatát.

CZINKÉK SZUPER TIE-BREAKBEN KAPTAK KI A DÖNTŐBEN

Czink Melinda egyéniben tavaly már megszerezte első WTA-tornagyőzelmét, Québecben a cseh Lucie Safárová ellen nyert a döntőben, most pedig szintén cseh ellenféllel került szembe a fináléban.

 

Jól kezdte a mérkőzést a magyar, spanyol páros, amely 6:2-re megnyerte az első szettet. A másodikban is jól álltak, hiszen 3:1-re vezettek, ezután viszont hullámvölgybe kerültek. A csehek 5:3-ra fordítottak, befejezni azonban nem tudták a szettet, Czinkék egyenlítettek, így rövidítésre került sor. Ebben a 23, illetve 24 éves cseh játékos bizonyult jobbnak, 7–3-ra nyertek, jöhetett tehát az újabb tie-break, ami már szuper tie-break volt. Csak éppen nem Czinkék számára...

 

Hlavácková és Hradecká ugyanis hamar magához ragadta a vezetést, és 9–4-nél az első mérkőzéslabdájukat értékesítette is, így ők emelhették a magasba a győztesnek járó trófeát.

 

WTA-TORNA, BRISBANE INTERNATIONAL, BRISBANE (220 000 dollár, kemény pálya)
EGYES, DÖNTŐ
Clijsters (belga, 1.)–Henin (belga) 6:3, 4:6, 7:6
 
 PÁROS, DÖNTŐ
  Hlavácková, Hradecká (cseh)–Czink, Parra Santonja (magyar, spanyol) 2:6, 7:6, 10–4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik