Ciki – Klein Ron jegyzete

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.01.21. 23:25

Debrecenben jobbnál jobb szállások találhatók – onnan tudom, hogy hétfőn a fotórovat vezetőjével megnéztük, hol lakjunk február 17. és 23. között, a WTA-tenisztorna idején. Még szerencse, hogy nem foglaltuk le egyiket sem, mert kedden a Főnix Csarnok üzemeltetője, a Debreceni Sportcentrum Kft. jelezte, a létesítményben nem lesz semmiféle női verseny, csak férfi Davis-kupa – majd márciusban.
Kellemetlen történet.
Kellemetlen történet.

Nem csupán azért, mert Magyarország egyetlen sportnapilapjának munkatársai momentán nem tudják, melyik városból tudósíthatnak szűk egy hónap múlva. Nonszensz, hogy a nevező teniszezőknek fogalmuk sincs, hol kell pályára lépniük, vagy lesz-e egyáltalán verseny. A Magyar Teniszszövetség korábbi hivatalos kommunikációja alapján a szervezetnek tavaly lejárt a szerződése az amerikai jogtulajdonossal, az IMG-vel, amely ott rendezi meg a tornát, ahol akarja, vagy ha vállalja a büntetést, az esemény elmaradásáról is dönthet.

Az anyagi felelősség tehát papíron nem a szakszövetséget, a magyar adófizetőket terheli. Ám ettől még Budapestnek, Magyarországnak ciki a kialakult helyzet, és nem lehet úgy tenni, mintha ez sportpolitikai értelemben tőlünk független történet volna – pláne akkor, amikor Richter Attila főtitkár, a Hungarian Ladies Open elmúlt három évének tornaigazgatója érdeklődik hazai sportlétesítmények üzemeltetőinél az esetleges rendezésről.

Budapest lesz az a város, ahol képtelenség megrendezni egy WTA-tornát – közben áprilisban a magyar főváros ad otthont a Fed-kupa első szuperdöntőjének, amire a kormány négy év alatt 21 milliárd forintot költ el.

Magyarország lesz az a hely, ahol nem tarthatják meg a februári versenyt – annak ellenére, hogy a WTA megszegné saját szabályát, és engedélyezné a megrendezését Debrecenben, 200 kilométernél távolabb az eredeti helyszíntől, Budapesttől.

Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt másfél év belharcai után mindenkinek van egy tippje a magyar teniszsportban, hogy kinek a hibája a kialakult helyzet, oldaltól függően szövetségi vagy „ellenzéki” névvel – de most nem ez a fontos. A következő napokban az a prioritás, hogy ne folytatódjon tovább ez a tragikomédia: dőljön el hivatalosan, lesz-e női verseny februárban, és ha igen, hol. A Magyar Teniszszövetségnek nem szabad tovább hallgatnia: hiába amerikai a jogtulajdonos, momentán a magyar sport jó híre a tét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik