Berdych legyőzte Federert, Nadal elődöntős

Vágólapra másolva!
2010.06.30. 16:52
null
Berdych hatalmas meglepetésre búcsúztatta Federert (Action Images)
Címkék
A cseh Tomás Berdych a wimbledoni torna eddigi talán legnagyobb meglepetését szolgáltatva 6:4, 3:6, 6:1, 6:4-re megverte a korábbi hatszoros győztes svájci Roger Federert. A világelső spanyol Rafael Nadal szetthátrányból fordítva legyőzte a svéd Robin Söderlinget, így bejutott az elődöntőbe, ahol a hazai Andy Murray ellen lép pályára.

A két teniszező eddigi tíz találkozójából ugyan nyolcat a nem is olyan rég még világranglista-vezető svájci klasszis nyert meg, ugyanakkor Federer számára intő jel lehetett, hogy idei egyetlen összecsapásukon, Miamiban a cseh győzött.

SZAVAZÁS

Ön szerint ki nyeri a férfi egyest Wimbledonban?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az első két játszma hasonló koreográfia mellett zajlott, mindketten nagyon magabiztosan hozták szervajátékaikat, ellenfelüknek fogadópontokat sem sokat hagyva, csupán egy-egy apróbb megingás eredményeképp előbb Berdych, majd Federer nyerte meg minimális különbséggel a szettet.

 FEDERER: VÉGRE PIHENHETEK
„Kisebb sérülésekkel küszködöm, a lábam és a hátam is fáj, így nem tudok teljesen úgy játszani, ahogy szeretnék. A fájdalom zavar a koncentrációban, nem tudok minden pontra megfelelően összpontosítani. Ilyen körülmények között azt hiszem, nem volt nagyon rossz ez a meccsem, de már két-három fordulója nem éreztem jól magam a pályán. Egy jó dolog van a kiesésemben: végre pihenhetek egy kicsit" – nyilatkozta a svájci játékos.
„A negyeddöntős vereség nem olyasmi, amihez hozzá vagyok szokva, az elmúlt hat évben nem sokszor történt meg velem ez. A játékommal és a testemmel is gondok voltak. Nagyon várom már a pihenőt. Hogy nézem-e a döntőt? Nem hiszem, szabadságon leszek" – tette hozzá.

A folytatásban Berdych fogadóként feljavult, alapvonaljátékkal is szépen gyűjtögette a pontokat, valamint a hálónál is tisztességesen szerepelt, amelynek következményeképp Federer folyamatosan kezdett veszíteni magabiztosságából.

A cseh versenyző kétszer is bréklabdához jutott a harmadik szettben, és miután mindkettővel élt, 5:1-es vezetésénél a játszma megnyeréséért adogatott – érdekesség, hogy eddig a pontig mindössze három fogadóesélye volt Berdychnek, s mindegyiket kihasználta.

Miután hozta újabb szervajátékát, következhetett a negyedik játszma, amelyben hiába volt nagyon szoros szinte minden játék, Federer négy bréklehetőséget hagyott kihasználatlanul, míg Berdych saját harmadik esélyével élni tudott, 5:3-as vezetésre szert téve.

A svájci ekkor még hozta saját szerváját, ám a cseh adogatásánál hiába volt bréklabdája, Berdych menteni tudott, majd a második meccslabdáját kihasználva négy szettben, 6:4, 3:6, 6:1, 6:4-gyel az elődöntőbe jutott.

„Káprázatos érzés ebben a stadionban játszani egy ilyen nagyszerű ellenféllel, mint Roger. Elképesztő volt. Pályafutásom legnehezebb játéka volt, mikor szerválnom kellett a meccsért, rendkívül boldog vagyok, hogy összejött" – mondta az örömittas Berdych.

A nap első negyeddöntőjében ért véget a tajvani Lu Jen-hszün menetelése, miután az amerikai Andy Roddick legyőzése után nem bírt az ausztrál Lleyton Hewittot búcsúztató Novak Djokoviccsal, így a harmadik helyen kiemelt szerb teniszező csap össze az elődöntőben Berdychhel.

Rafael Nadal számára nem indult túl jól a Robin Söderling elleni mérkőzés, hiszen a svéd már mindjárt a találkozó elején magához ragadta a kezdeményezést, és 5:0-s előnyre tette szert.

Bár a spanyol teniszező ezt követően egyszer brékelni tudta ellenfelét, az első játszmát 6:3-mal Söderling nyerte meg. A második szettben Nadal már jobban összpontosított, és ugyanilyen arányban behúzva a játszmát kiegyenlített.

A folytatásban a világranglista vezetője 5:4-es vezetésénél a 2–1-ért adogathatott, ekkor azonban Söderling lábujjtörése miatt ápolási szünetet kért. Ez kizökkentette Nadalt, aki előbb elbukta adogatását, majd miután a svéd hozta sajátját, a szettben maradásért kellett adogatnia (5:6).

Ezt megtette, így jöhetett a rövidítés (6:6), amelyet Nadal nyert meg (7–4), majd ezután Söderling gyakorlatilag lélekben már feladta a találkozót, és alig több mint fél óra alatt 6:1-re el is bukta az utolsó szettet.

HÉTFŐTŐL A SVÁJCI MÁR CSAK A 3. A VILÁGRANGLISTÁN 
Federer, mint ismeretes 2009-ben Andy Roddickot öt szettben legyőzve (5:7, 7:6 (8–6), 7:6(7–5), 3:6, 16:14) megnyerte a wimbledoni tornát, és begyűjtötte az ezért járó 2000 pontot. Mivel idén már a negyeddöntőben kiesett, csak 360 egységet kap, míg a tavaly a legjobb nyolc között búcsúzó Djokovics legrosszabb esetben is újabb 360 pontot szerez, miután bejutott az elődöntőbe (720).
Mivel így a szerb legalább 2000 pontot hoz Federeren, és a kettejük közötti különbség ennél kevesebb, 1980 pont volt (8525–6545), eldőlt, hogy hétfőtől a svájci teniszező csak a 3. helyen áll majd a világranglistán.
Az őt követő Andy Murray egy wimbledoni tornagyőzelemmel „csak” 2920 pontot hozna Federeren, kettejük között pedig 3370 pont volt a differencia.

A spanyol ellenfele az elődöntben a hazai Andy Murray lesz, aki négy játszmában, 6:7, 7:6, 6:2, 6:2-re legyőzte Jo-Wilfried Tsongát. Tovább él tehát a hazai közönség reménye, hogy Murray Fred Perry 1936-os diadala óta első brit teniszezőként győzni tud férfi egyesben.

A mérkőzés fordulópontja a második szett rövidítésében jött el, mikor Tsonga nagyon közel került ahhoz, hogy megnyerje a játszmát – a tie-breakben 5–4-re vezetett és kétszer szervált. Murray innen fordított, kiegyenlítette szetthátrányát, majd simán győzött az utolsó két játszmában – 2 óra 48 perc alatt.

„Nagyon kemény meccs volt. Az első két szettben sok lehetőségünk volt, de egyikünk sem használta ki jól ezeket, így jöhetett a rövidítés. Ekkor még sokat kellett védekeznem, de az utolsó két játszmában már nagyon jól játszottam" – nyilatkozta a BBC-nek Murray.

A junior egyesek versengésében a fiúk között sima két szettben győzött a 13. helyen kiemelt Fucsovics Márton és bejutott a legjobb nyolc közé. A 18 esztendős magyar tehetségnek pontosan egy óra kellett a brit James Marsalek legyőzéséhez. A  negyeddöntőben a nyolcadik kiemelt ausztrál James Duckworth lesz az ellenfele.

Az egyesben kedden, a második fordulóban búcsúzó Zsiga Máté, párosban javított szerdán. A magyar tehetség a barbadosi Darian Kinggel az oldalán aratott 6:0, 6:3-as sikert a nyolcadik helyen kiemelt Filip Horánsky, Jozef Koválik páros felett.

A lányok mezőnyében sajnos nem örülhettünk magyar egyéni sikernek, a harmadik helyen kiemelt Babos Tímea két mérkőzéslabdáról kapott ki. A 17 éves magyar teniszező 5:2-re is vezetett a döntő játszmában páros partnere, az amerikai Sloane Stephens ellen, mégis elbukta a találkozót.

Miután egyesben drámai körülmények között búcsúzott, párosban sikerült javítania Babos Tímeának. A magyar teniszező és Stephens egy brit párost vertek sima két játszmában így bejutottak a legjobb tizenhat közé.

A nap utolsó magyar érdekeltségű találkozóján Szávay Ágnes a német Julia Görgesszel az oldalán a negyedik helyen kiemelt Gisela Dulko, Flavia Pennetta kettőssel csapott össze, ám két rendkívül sima szettben, nem egészen egy óra játék alatt vereséget szenvedett.

Meglepetésre már a negyeddöntő a végállomást jelentette a korábban verhetetlennek hitt Serena Williams, Venus Williams páros számára. Az utolsó négy Grand Slam-tornát megnyerő amerikai duót a Jelena Vesznyina, Vera Zvonarjova orosz kettős állította meg.

Williamsék után a Roland Garros döntőjében alul maradó Kveta Peschke, Katarina Srebotnik duó is kikapott negyeddöntőben, úgy látszik Wimbledonban nem jelent jó óment a női versenyzők számára, ha előtte Párizsban döntőztek, hiszen, mint arról már korábban beszámoltunk, az egyesek küzdelmében már az első fordulóban búcsúzott mindkét finalista, a győztes Francesca Schiavonét az orosz Vera Dusevina, az olasz ellen elvérző ausztrál Samantha Stosurt pedig az észt Kaia Kanepi verte meg.

A férfi párosok mai mérkőzései sem zajlottak meglepetés nélkül: a világelső Daniel Nestor, Nenad Zimonjics kettős korábbi veresége után ezúttal a második helyen kiemelt Bob Bryan, Mike Bryan duó szenvedett vereséget.

 ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (13 725 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Berdych (cseh, 12.)–Federer (svájci, 1.) 6:4, 3:6, 6:1, 6:4
Djokovics (szerb, 3.)–Lu Jen-hszün (tajvani) 6:3, 6:2, 6:2
Nadal (spanyol, 2.)–Söderling (svéd, 6.) 3:6, 6:3, 7:6, 6:1
Murray (brit, 4.)–Tsonga (francia, 10.) 6:7, 7:6, 6:2, 6:2
ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (13 725 000 font, fű) 
FÉRFI PÁROS, NEGYEDDÖNTŐ
Moodie, Norman (dél-afrikai, belga, 7.)–B. Bryan, M. Bryan (2.) 7:6, 7:6, 6:7, 7:5
Melzer, Petzschner (osztrák, német)–Bopanna, Qureshi (indiai, pakisztáni) 6:4, 7:6, 6:2

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (13 725 000 font, fű)
NŐK, PÁROS, NEGYEDDÖNTŐ
Vesznyina, Zvonarjova (orosz)–S. Williams, V. Williams (amerikai, 1. kiemelt) 3:6, 6:3, 6:4
King, Svedova (amerikai, kazah)–Peschke, Srebotnik (cseh, szlovén) 3:6, 7:5, 6:3
Dulko, Pennetta (argentin, olasz)–Görges, Szávay (német, magyar) 6:2, 6:2
Huber, Mattek-Sands (5.)–Raymond, Stubbs (7.) 6:4, 6:3
 ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (13 725 000 font, fű)
JUNIOR FIÚ EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Fucsovics Márton (magyar, 13.)–Marsalek (brit) 6:3, 6:2
 JUNIOR FIÚ PÁROS, ELSŐ FORDULÓ
Zsiga Máté, D. King (magyar, barbadosi)–Horánsky, Koválik (szlovák, 8.) 6:0, 6:3
ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (13 725 000 font, fű) 
JUNIOR LÁNYOK EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Stephens (amerikai)–Babos Tímea (magyar, 3.) 6:2, 3:6, 8:6
 JUNIOR LÁNYOK PÁROS, 1. FORDULÓ
 Babos Tímea, Stephens (magyar, amerikai, 4.)–L. Brown, Robson (brit) 6:1, 6:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik