Ballal ír, jobbal teniszezik – Robin Haase élvezi a salakpályát

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2019.04.23. 13:42
null
Haase kétkezes, ám jobbal egyszerűen képtelen eltalálni a dartstáblát… (Fotó: Koncz György)
A hollandok legjobb játékosa, Robin Haase semmit sem csinált rosszul, mégis kikapott Rafael Nadaltól kilenc évvel ezelőtt Wimbledonban, és bár régebben leginkább a salakot szerette, egy ideje átpártolt a kemény borításra.

 

 

– Ugyan elveszítette a párosok döntőjét Monte-Carlóban Wesley Koolhof oldalán, bizonyára elégedett a teljesítményükkel.
– Remek hetet zártunk – felelte Robin Haase, az egyesben világranglista-64., párosban 34. 32 éves holland teniszező, aki a Peugeot színeiben versenyez a budapesti ATP-tornán. – Előző szombaton még nem tudtam, felférek-e a főtáblára, aztán felfértem, de az első kiemelt párossal kerültünk szembe. Kis szerencsével sikerült nyernünk, majd a továbbiakban jól játszottunk. Sajnos a döntőben volt némi pechünk, meccslabdánál adogathattunk, ám végül kikaptunk. Nagyon közel kerültünk a trófeához, ami szép lett volna, mert korábban nem győztem ezres versenyen.

– Mennyire fontos önnek hétről hétre párosozni?
– Szeretem, élvezem, a tenisz alapvetően egyéni sportág, emiatt szórakoztató néha csapatban is játszani. Ráadásul segíti a játékomat, elsősorban a szervák, a fogadások és a röpték tekintetében. Nem mellékesen pluszpénzt is kereshetek vele, de nem ez a fő oka annak, hogy párosozom, hanem a fentiek összessége. Az egyes élvez elsőbbséget, például Genfben nem párosozom majd, de általában pályára lépek duóban is.

– Hosszú évek óta tagja egyesben a top száz mezőnyének. Mi a nehezebb: betörni a legjobbak közé vagy megmaradni a közöttük?
– Most azért nehéz a helyzet, mert egyrészt a harmincöt-harminckilenc év közti teniszezők még mindig kiválóak, aztán a középmezőnyben sok huszonöt és harminc közötti játékos található, ráadásul rengeteg sikeréhes fiatal is feljövőben van, tehát jelenleg nagyon erős a mezőny a sportágban. Az előző két évben még a legjobb ötven tagja voltam, most is ott vagyok a százban, ami jó, de nem bánnám, ha ismét feljebb léphetnék.

– Kétezertízben emlékezetes, ötszettes mérkőzést vívott Rafael Nadallal Wimbledonban. Szép emlékként őrzi azt a találkozót?
– Természetesen, az egyik legjobb meccsem volt karrierem során! Rengeteg mérkőzést játszom, amelyek után amiatt bosszankodom, hogy elszúrtam, mert meg kellett volna nyernem. Nos, a Nadal elleni meccsről nem tudnék olyat felidézni, amit rosszul csináltam volna, noha kikaptam. A végén kezet ráztam vele, és mondtam neki, hogy túl jó volt. Pályafutásom alatt ilyen tízszer, ha előfordult, de hát akkor ő állt a világranglista élén, ráadásul meg is nyerte a tornát.

– Mit tart karrierje legnagyobb sikerének?
– Nehéz meghatározni. Vannak olyan időszakok, amikor úgy gondolod, a trófeák elhódítása a legfontosabb, de számomra az eddigi legnagyobb teljesítmény az volt, hogy két éve elődöntőt játszhattam egy ezres viadalon.

– Mi a célja a salakos szezonban? Ez a kedvenc borítása?
– Ez attól is függ, milyen típusú a salak. A holland, német, belga és talán a magyar borítás különbözik a franciától, a spanyoltól és az olasztól. Mindig élvezem rajta a játékot, bár a térdemet ez a borítás terheli meg a leginkább, és emiatt átpártoltam a kemény pályára, noha öt évvel ezelőtt még a salakot mondtam volna a kedvencemnek.

– Két évvel ezelőtt járt már nálunk. Milyen tapasztalatokkal gazdagodott akkor?
– A versenyen adódtak nehézségek, de nem a szervezéssel voltak problémáim, hanem a viharos időjárással. Erről persze nem a rendezők tehetnek, Monte-Carlóban is akadt olyan napunk, amikor nagyon nehéz volt játszani. Viszont körbejártam Budapestet, nagyon szép, történelmi város csodálatos épületekkel, örülök, hogy visszatérhettem ide.

– Thomas Fabbianóval kezd egyesben, nem a legkönnyebb ellenfél…
– Így van, nagyon veszélyes játékos, akinek az előző éve nem sikerült jól, de most jobb formában van. Túl sokat nem tudok róla, ismerem a stílusát, ám korábban csak edzettem vele kétszer-háromszor, legutóbb Marrákesben, ahol egyetlen játékot nyertem meg a tízből. Igyekszem felkészülni, és remélem, jobban megy majd, mint azon az edzésen.

– Bal kézzel ír, de jobb kézzel fogja a teniszütőt. Miért alakult így?
– Több játékosnál is megfigyelhető ez, csak Nadalnál például fordítva. Kétkezes vagyok, de a balt preferálom, ám amikor három-négy évesen elkezdtem teniszezni, nem tudtam, miként kell szerválni, ezért ellestem másoktól, akik a családi és baráti körben mind jobbkezesek voltak. És mit csinál egy kisgyerek? Lemásolja őket. Kosárlabdázni és bowlingozni például mind a két kezemmel tudok, de jobbal egyszerűen képtelen vagyok eltalálni a dartstáblát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik