Balázs Attila, majd Fucsovics is kikapott, elbuktuk a feljutást

Vágólapra másolva!
2012.04.08. 16:23
null
Fucsovics nagy harcot vívott Juskával, két szettben csak a rövidítés döntött (Fotó: NS-archív, Pozsonyi Zita)
Címkék
A sok hibával játszó Fucsovics Márton nem tudta megismételni pénteki parádés teljesítményét, és 7:6, 7:6, 6:4-re kikapott a lettek második számú játékosától, Andis Juskától. Miután a találkozó 2:2-es állás után már közvetlenül a feljutásól volt hivatott dönteni, így biztossá vált, hogy a magyar Davis-kupa-válogatott 2013-ban is az euro-afrikai zóna II. csoportjában szerepel. Vasárnap előbb

A nap első találkozóján Balázs Attila csak 2:2-ig tudta szorossá tenni a Gulbis elleni párharcot. Az első nap még hektikusan és sok hibával teniszező lett ezúttal sokkal jobban koncentrált, jóval kevesebb ingyen pontot ajándékozott a magyarnak, aki viszont többet hibázott a tőle megszokottnál. Gulbis 40 perc alatt 6:4-gyel söpörte be az első szettet, majd a másodikban is gyorsan 3:0-s előnybe került. Balázs ekkor még összeszedte magát, 3:4-re feljött (a játszma első hét géméből ötöt a fogadó nyert), aztán a lett megint robbantott, és egyhuzamban öt játékot megnyerve eldöntötte a meccset. Balázs még mindent megpróbált, meccslabdákat hárított, de 1 óra 40 perc játék után kénytelen volt gratulálni az ellenfélnek.

„Látszott Gulbison, hogy teljesen más felfogással jött ki a pályára. Már reggel fél kilenckor kint futott a szálloda mellett, és a tekintete is más volt, mint első nap – mondta Balázs Attila a mérkőzést követően. – Nekem nem ment igazán jól a játék, de nem ezen múlt, megmutatta, hogy miért top százas játékos. Nem is engedhette meg magának azt a luxust, hogy két egyes meccset is elveszítsen, és rajta ússzon el a Davis-kupa-csata. Mindegy volt, hogy Kellner Ádi vagy én játszunk, sejtettük, hogy úgyis minden Fucsovics Marci meccsén múlik majd.”

„Sok mindenen nem tudtam változtatni péntek óta. Kicsit idegesebb voltam talán, mert továbbra sem tudtam megbarátkozni a borítással. Az ellenfelemtől egyáltalán nem tartottam, csak attól, hogy ezen a talajon bármi megtörténhet. Aztán a második szett elején sikerült megnyugodnom a korai bréktől, és onnantól már a saját játékomat játszottam. Szerintem Fucsovics nem tud még egyszer ugyanolyan jól játszani, mint ellenem. Akkor felszívta magát, tét nélkül üthetett, most viszont rajta lesz a nyomás. Fiatal játékos még nagyobb eredmény nélkül, így nem hiszem, hogy el tudja viselni ezt a terhet. Szerintem Jusko nyer, és továbbjutunk” – mondta Ernests Gulbis a Balázs Attila ellen megnyert mérkőzést követően a Nemzeti Sportnak.

A döntés így az utolsó mérkőzésre maradt, ami megint igazi szervacsata volt. Az első két nap látottak alapján nem csodálkoztunk azon, hogy Fucsovics (544. a világranglistán) és Juska (408.) meccse az első szettben nem hozott bréket, de biztató volt, hogy inkább a 20 éves magyar került közel a tűzhöz. És ő jutott először szettlabdához is. A rövidítésben 6:5-nél és 7:6-nál is egy labdára került játszmaelőnytől, azonban mindkét lehetőséget veszni hagyta, miközben ellenfele élt a saját másodikjával, így 10–8-cal övé lett az első felvonás (6:7). Aztán a második elején Fucsovics azonnal három bréklabdához jutott, élni azonban egyikkel sem tudott. Szerencsére azért nem végleg szalasztotta el az esélyt, három játékkal később sikerült neki, ami előtte – a szombati párost is beleszámítva – öt szetten keresztül egy magyarnak sem: elvette Juska adogatását.

Remekül érezte, hogy a lett adogatógép hova céloz, jól ritörnözött, és az elhúzódó labdamenetekkel hibára kényszerítette ellenfelét (3:2). Ez azonban még kevés lett volna az egyenlítéshez, Fucsovics azonban továbbra is rendkívül kiegyensúlyozottan hozta a szerváit, és sokkal higgadtabb tudott maradni, mint a hét évvel idősebb Juska, aki 4:2-nél már az ütőjén próbálta levezetni idegességét. Sajnos sikerült is neki, és 5:3-nál visszavette az elvesztett adogatást, nem sokkal később pedig már újra a tie breakre készülhettek a felek. Ezúttal a láthatóan fáradó Fucsovics is veszített magabiztosságából, és a legrosszabbkor hibázott kettőt, amivel a második szett is elúszott. Így a lettek 1 óra 54 perc játékidő után egy játszmára kerültek a továbbjutástól (6:7).

Aztán még közelebb, amikor Fucsovics a harmadik szettben 2:2-nél elveszítette az adogatását. Miközben a magyar fiú egyre kedvetlenebbé vált, a lett mintha vért ivott volna. Mindegyik labdáért elfutott, és kiszorított helyzetekből ütött olyan nyerőket, amilyeneket addig mutatott játéka alapján senki sem nézett ki belőle. És lendülete ki is tartott a mérkőzés végéig, így végül 2 óra 25 perc alatt 7:6, 7:6, 6:4-re győzött, ami egyúttal azt jelentette, hogy Lettország 0:2-ről fordítva továbbjutott.

„Nagyon jól játszott az ellenfelem. Nem éreztem magamat fáradtnak, csak nem tudtam mit kezdeni azzal, hogy letolt a pályáról” – magyarázta Fucsovics a mérkőzést követően.

„Marci láthatóan folyamatosan fáradt el a mérkőzés közben, ellenfele pedig végig friss tudott maradni. Nem bánkódunk a vereség miatt, ez a csapat sokra hivatott, Marcinak pedig kellenek a hasonló meccsek ahhoz, hogy fejlődjön. Tavaly ezt a meccset két elvesztett szett után még hagyta volna elúszni, most viszont a végsőkig küzdött, és mindent kiadott magából” – értékelt Hornok Miklós szövetségi kapitány.

DAVIS-KUPA, EURO-AFRIKAI ZÓNA, II. CSOPORT
NYÍREGYHÁZA, 2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–LETTORSZÁG 2:3
Fucsovics Márton–Juska 6:7, 6:7, 4:6
Balázs Attila–Gulbis 4:6, 3:6, 3:6
KORÁBBAN
Balázs Attila, Bardóczky Kornél–Gulbis, Juska
7:6, 3:6, 4:6, 2:6
Fucsovics Márton–Gulbis 6:7, 6:3, 6:4, 4:6, 6:3
Kellner Ádám–Pavlovs
6:3, 6:7, 6:2, 6:2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik