Babos Tímea készülhet a monterreyi döntőre

Vágólapra másolva!
2012.02.26. 02:01
null
Babos a kritikus szituációkban rendre jól döntött (Fotó: MTI)
Címkék
Babos Tímea bejutott a fináléba a Monterreyben zajló WTA-tornán, miután nem egész két és fél óra alatt legyőzte az olasz Sara Erranit az elődöntőben. A magyar teniszező végig remekül játszott – már a második játszmában is kétszer a meccsért adogathatott – végül három szettben győzött. Ellenfele a fináléban akár Arn Gréta is lehetne, ám a világranglistán legelőkelőbb helyen jegyzett teniszezőnk szintén háromszettes, fordulatos mérkőzésen kikapott a román Alexandra Cadantutól

„Errani következik, nem én leszek a meccs esélyese, hiszen ellenfelem például Petra Kvitovát is megszorongatta az Australian Open negyeddöntőjében. A lényeg, hogy továbbra is élvezzem a játékot, amire megvan az esély, mert abban a pörgetős stílusban játszik, amit szeretek. Ilyenkor vannak labdamenetek, érzem, hogy teniszmeccsen vagyok" – mondta a Nemzeti Sportnak Babos az elődöntő előtt.

A találkozó elején pedig kiderült, nem a levegőbe beszélt a magyar teniszező. Az első játékot ugyan hozta Errani (36. a világranglistán), de Babos nem esett kétségbe és egyenlített. Sőt, ezután meg is brékelte riválisát: húsz percnyi tenisz után pedig már 3:1-re vezetett az első szettben.

Babos ezután is nagyon okosan játszott, elsősorban arra koncentrált, hogy saját adogatójátékait hozza. Ami elégnek bizonyult az első játszma megnyeréséhez. A 24 éves, második helyen kiemelt olasz ugyanis egyszer sem tudta elnyerni Babos szervajátékát, aki így 5:4-es vezetésnél a szett megnyeréséért adogatott. Sikerrel...

A második játszma hasonlóan kezdődött, mint az első. Babos 1:1-nél elvette ellenfele adogatójátékát, ezt az előnyt pedig megpróbálta végigvinni. 3:2-nél baj volt, Errani ugyanis 40:15-re állt a játékban, de a magyar teniszező fejben nagyon ott volt a pályán, s fordított. Pontosan ütötte a labdákat a vonal mellé, pedig ha csak egy kicsit is hibázott volna, ugrott volna az adogatójátéka. 4:3-nál ugyanez volt a helyzet, az idegei pedig ekkor is a helyén voltak a világranglista 107. helyén álló (még ezen a héten...) magyarnak.

Babos végül 5:4-nél a mérkőzés megnyeréséért adogatott, ekkor azonban elérte a végzete. Kétszer is megjátszható labdát ütött meg rosszul, s Errani az utolsó szalmaszálba megkapaszkodva brékelt, s alakította 5:5-re az állást. Hogy aztán elbukja saját szerváját, s adjon még egy esélyt Babosnak a meccsnyerésre. Sajnos azonban 18 éves reménységünk ezzel a lehetőséggel sem élt, és végül rövidítésben elveszítette ezt a szettet. Jöhetett a harmadik felvonás, pedig...

A döntő szett elején nagyon megijedtünk, hisz Errani egyből elvette Babos adogatójátékát, aki azonban egyből visszabrékelt. Ezután "megnyugodott" a találkozó: mindenki értékesítette saját szervajátékát. Babos pedig a legjobbkor bevitte a végzetes ütést. 5:4 után ugyanis elvette a világranglista 36. szerváját, amivel hozta a mérkőzést is.

Babos még soha nem győzött le ilyen magasan jegyzett ellenfelet.

„Nehéz az ilyen teniszezők ellen játszanom, mint Errani – nyilatkozta a fiatal magyar. – Nemcsak azért, mert nagyon stabil játékos, hanem mert sokkal rutinosabb is. Kétszer szerválhattam a második játszmában a győzelemért, ám nem tudtam befejezni. Nehéz volt visszajönni és egy újabb szettet játszani, de meg tudtam csinálni. Nagyon boldog vagyok, ez pályafutásom eddigi legnagyobb győzelme. Jó dolog, hogy sorra nyerem a meccseket, de az igazi örömöt az jelenti, hogy ilyen jó játékosokat vertem meg a héten.”

Kis híja volt, hogy a mexikói torna végjátéka magyar belüggyé váljon, ám Arn Gréta az elődöntő másik, szintén három szettet és több fordulatot hozó mérkőzésén a győzelem kapujában elbukott Alexandra Cadantuval szemben.

A világranglista 110. helyén álló 21 éves román lány az első szettben hamar elhúzott, és 6:2-re meg is nyerte a nyitó felvonást, a hatodik kiemeltként induló Arn (68.) viszont a második játszmában 6:4-gyel egyenlített. A döntő szettben is szinte végig ő volt előnyben, 5:3, 30:0-nél pedig két labdára volt a finálétól.

Cadantu örömmel osztogatta az aláírásait (Fotó: wtatennis.com)
Cadantu örömmel osztogatta az aláírásait (Fotó: wtatennis.com)

Cadantu azonban megőrizte hidegvérét, és egyenlített. A magyar játékos 5:5-nél 40:15-ről bukta el az adogatását – két kettős hibát is ütve –, így ellenfele a meccsért szerválhatott. Az első meccslabdát Arn egy fantasztikus fonák nyerővel még hárította, majd bréklabdához is jutott, ám sorozatban három labdamenetben diadalmaskodva végül Cadantu nyerte meg a 2 óra 36 perces csatát.

„Nem térek magamhoz – mondta a bukaresti teniszező a meccs után. – Azt se tudom, ordítsak örömömben vagy sírjak. Nagyon keményen dolgozok, hogy egyre jobb legyek, ez a siker pedig még több motivációt ad.”

A finálét két „elsőbálozó” vívja, hiszen Babosnak és Cadantunak is ez lesz az első döntője WTA -tornán. Eddig egyszer játszottak egymás ellen: tavaly egy ITF-versenyen a román győzött három játszmában. Itt a remek alkalom a visszavágásra.

WTA-TORNA, WHIRLPOOL MONTERREY OPEN, MONTERREY
(220 000 dollár, kemény pálya)
EGYES, ELŐDÖNTŐ
Cadantu (román)–Arn (magyar, 6.) 6:2, 4:6, 7:5
Babos (magyar)–Errani (olasz, 2.) 6:4, 6:7, 6:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik