Babos és Arn is kikapott a női egyes első körében

Vágólapra másolva!
2013.01.15. 09:02
Bár megvolt az esélye, Babos Tímea nem jutott be a második fordulóba az Australian Openen. A magyar teniszező több mint két és fél óra játék után 6:3, 4:6, 11:9-re veszített a francia Kristina Mladenovic ellen az ausztrál nemzetközi bajnokságon. A selejtezőből érkező Arn Gréta simábban kapott ki, vesztét a szlovák Jana Cepelová okozta, aki 6:2, 6:2-vel búcsúztatta az utolsó magyart is a női egyestől. A férfiaknál Roger Federer és Jo-Wilfried Tsonga szinte percre pontosan egyszerre végzett a két legnagyobb stadionban, mindketten magabiztosan jutottak tovább a második körbe.

Babos Tímea nagy csatában bukott el egyesben (Fotó: Action Images – archív)
Babos Tímea nagy csatában bukott el egyesben (Fotó: Action Images – archív)
Babos Tímea nagy csatában bukott el egyesben (Fotó: Action Images – archív)
Babos Tímea nagy csatában bukott el egyesben (Fotó: Action Images – archív)
Babos Tímea nagy csatában bukott el egyesben (Fotó: Action Images – archív)

 

BABOS TÍMEA–KRISTINA MLADENOVIC

Megint egy tanulságos mérkőzés, megint vereséggel. Babos Tímeának valószínűleg már tele a hócipője a szorosan elvesztett csatákkal, amelyekből tanulnia kell. A még mindig csak 19 éves magyar teniszező ezúttal élete első Australian Open-főtáblás meccsén tapasztalta meg, mennyire nehéz belülről átélni egy igazi Grand Slam-maratonit.

BABOS: NAGYON BÁNT A VERESÉG
„Nagyon sajnálom ezt a mérkőzést! A végén már azt gondoltam, hogy hosszú idő után végre ismét összejön a győzelem. Arra azért büszke vagyok, hogy újra a korábbi küzdős Timi volt a pályán, egy pillanatra sem adtam fel. Ezért is bántott nagyon a meccs után, hogy nem sikerült” – nyilatkozta Babos Tímea az összecsapást követően.

„Az első szettben Mladenovic nagyon magas szinten játszott, szinte le akart ütni a pályáról. Pozitívum, hogy az elveszített első játszma után visszajöttem a mérkőzésbe és erővel is bírtam. A harmadik szett végén balszerencsés voltam a két bréklabdánál. Az elsőnél menet közben fordult meg a széljárás, ez megzavart, a másodiknál pedig a kemény ritörnöm kevéssel a pályán kívülre ment. Utóbbinál talán szerencsésebb lett volna, ha biztonságit ütök. Az ellenfelemnek kedvezett, hogy a döntő játszmában ő kezdett adogatni, így a fogadójátékoknál lazábban üthetett. Szerintem a holnapi páros nem lesz rossz, Laura Robson egyesben jól játszott, s az utóbbi időben én is jól teljesítettem párosban” – mondta Babos.

Pedig az első szett alapján mi inkább a magyar lány sima vereségére számítottunk a francia Kristina Mladenovic (98. a világranglistán) ellen. Babos úgy kezdett, ahogy az elmúlt hetekben többször: bizonytalanul, rengeteg hibával. Négyszer is elveszítette az adogatását, így 37 perc alatt 6:3-as hátrányba került. A folytatásra azonban újítani tudott. Nagyon vigyázott a szerváira, egyetlenegyszer sem engedte bréklabdához jutni ellenfelét, ő viszont 3:3-nál elvette Mladenovic adogatását, majd néhány perc múlva 6:4-gyel regisztrálhatta az első 2013-as megnyert játszmáját egyéniben.

Ekkor viszont jött az újabb rövidzárlat: pillanatok alatt 3:0-s hátrányba került a döntő szett elején, ráadásul még két bréklabdát hárítania is kellett a 0:4 elkerüléséhez. De innen is volt visszaút. Miután 3:5-nél meccslabdát kivédett, 5:5-nél utolérte riválisát, majd 5:6-nál ismét visszarángatta a mérkőzésbe. Ezt követően továbbra is magabiztosan szervált – összesen 15 (!) ászt ütött –, és 7:7-nél, majd 8:8-nál is ő jutott bréklehetőséghez. Egyikkel sem tudott élni azonban, ami végzetesnek bizonyult.

Babos elfáradt az ellenfél folyamatos üldözésében – a magyar lány egyszer sem vezetett a meccsen –, és 9:9 után egyhuzamban nyolc elveszített labdamenettel a találkozót is elbukta. Végül két óra 54 perc után gratulált Mladenovicnak.

ARN GRÉTA–JANA CEPELOVÁ

Arn Gréta Jana Cepelová (világranglista-115.) ellen lépett pályára. A szlovák lány mindössze 19 éves, ám rendkívül tehetséges: tavaly indult először Grand Slam-tornákon, és Wimbledonban rögtön a harmadik fordulóig jutott, de korábban – egész pontosan 2010-ben – a junior párosok között nyert is már az Australian Openen.

Cepelová kihasználta ismeretlenségét, és az első játszmában rendkívül koncentráltan teniszezve értékesítette az két adódó lehetőséget: mindkét bréklabdáját hozta, és fél óra alatt 6:2-re hozta a szettet, miközben Arn nem is jutott el az esélyig, hogy esetleg megtörje fiatal ellenfele magabiztosságát.

A magyar versenyző talán érezte a lábában a selejtező három meccsét is, mindenesetre a második játszmában sem tudott újítani. Ellenfele nemcsak sokkal jobban ütötte az első szerváit, de pontosabban is játszott, Arnnak így igazából nem volt sansza a győzelemre, és fájóan simán veszítette el 6:2, 6:2-re az összecsapást.

Ezzel eldőlt, hogy mindhárom magyar már az első fordulóban búcsút intett a női egyes további küzdelmeinek, a folytatásban már csak párosban van magyar érdekeltség.

A TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEKEN

Hétfőhöz képest körülbelül tíz fokot emelkedett a hőmérséklet Melbourne-ben, így a szervezők már kénytelenek voltak annyira behúzni a Rod Laver Arena tetejét, hogy a játéktéren kívül minden árnyékba kerüljön, az izzadságmentes győzelmeiről híres Roger Federert azonban ezúttal sem sikerült túlságosan felzaklatni. Pedig a svájci akár izgulhatott volna, hiszen a Benoit Paire elleni első fordulós meccse egyben az első 2013-as fellépése is volt. Ez azonban egyáltalán nem látszott rajta, míg a világranglistán 46. francián azért kitűntek az idegesség jelei. A láthatóan jól szórakozó Federer ezt pedig a tőle megszokott elegáns játékkal használta ki, és jutott 6:2, 6:4, 6:1-gyel a második fordulóba.

„Sűrű volt az előző idény, otthon vártak a lányaim, úgyhogy inkább más utat választottam, és ezúttal nem játszottam felvezető versenyt. Hat dél-amerikai bemutató meccsel készültem fel, nagyon jól éreztem magam, és remélem, jól is döntöttem. Örülök, hogy itt vannak a lányaim, és ilyenkor a játékos szerepében is láthatnak. Ebből is rengeteget tanulnak, ráadásul a koalákat és a kengurukat is nagyon szeretik” – magyarázta Federer a mérkőzés után.

Lehetséges negyeddöntős ellenfele, Jo-Wilfried Tsonga is hasonlóan jól kezdett. Pedig neki páros- és honfitársa, Michaël Llodra ellen jóval nehezebb nyitányt jósoltunk. Az öt évvel ezelőtt döntős Tsonga azonban remekül szervált, ellenfele két bréklabdáját hárította és 1 óra 46 perc alatt továbbjutott a második fordulóba, ahol a japán Szoeda Go ellen valószínűleg ennél is könnyebb dolga lesz.

Bár a férfiak mezőnyében gyakrabban szövődnek barátságok teniszberkekben, mint az állandóan rivalizáló hölgyeknél, így is kell egy adag balszerencse, hogy a 127 másik főtáblás közül éppen egy jó haverral játsszon az ember. Éppen ezért nem örült annyira Andy Murray, amikor pénteken meglátta, hogy a világranglista-53. Robin Haase ellen kezdheti meg a melbourne-i kalandját.

A pályán azonban nincs pardon, egy meccs erejéig megszűnnek a barátságok, Murray pedig bizonyította, hogy profi. Nem is lehetett persze más választása, hiszen a lelátón ezúttal is ott volt állandó őrangyala, a hőség ellen felvett sapkájában az évtizedeket a Szaharában töltő idegenlégiósra hasonlító Ivan Lendl is.

„Örülök, hogy három szettben nyertem, mert Haase keményen megdolgoztatott. Nagyon jóban vagyunk, őszinte, nyitott srác, nem hazudik, mindig úgy mondja meg a dolgokat, ahogy vannak. Ez kell nekem” – elemzett és indokolta egyúttal barátválasztását Andy Murray a 97 perc alatt 6:3, 6:1, 6:3-ra megnyert csatát követően.

Serena Williamsnek 43 perccel még ennél is kevesebb idő elég volt ahhoz, hogy bejusson a második fordulóba. Az egyhuzamban 15. Grand Slam-meccsét megnyerő amerikai hat gém alatt összesen hét pontot veszített a saját szervái mögött a romániai Gallovits-Hall Edina ellen, és 6:0, 6:0-val továbbjutott.

Petra Kvitovának viszont ennél jóval keményebben oda kellett tennie magát, hiszen mindjárt a nyitányra Francesca Schiavonét kapta ellenfélül. A 2011-es wimbledoni győztes azonban az elveszített második szett ellenére túljutott a 2010-es Roland Garros-bajnokon. A 2012-es párizsi döntős viszont meglepően hamar kiesett. Pedig a 7. kiemelt Sara Errani korábban már bizonyította, hogy kemény pályán sem elveszett ember, de ezúttal már a rajtnál beragadt a spanyol Carla Suárez Navarro ellen – ahogy Nadja Petrova is, akit 6:2, 6:0-ra lemosott a 42 éves Date-Krumm Kimiko. A japán tenisznagyitól már az is nagy teljesítmény, hogy ennyi idősen eljut egy Grand Slam-főtábláig, hát még az, hogy – hosszú kihagyást (1997–2008) követően persze – 1996 óta először jutott túl a nyitókörön.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE 30 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, 1. FORDULÓ, FELSŐ ÁG
Azarenka (fehérorosz, 1.)–Niculescu (román) 6:1, 6:4
Daniilidu (görög)–Ka. Plisková (cseh) 7:5, 5:7, 6:4
Kumkhum (thaiföldi)–Arvidsson (svéd) 7:6, 6:4
Hampton (amerikai)–U. Radwanska (lengyel, 31.) 6:2, 6:4
Lepchenko (amerikai, 21.)–Hercog (szlovén) 6:4, 6:1
Vesznyina (orosz)–Garcia (francia) 3:6, 6:3, 6:1
Amanmuradova (üzbég)–Johansson (francia) 6:4, 6:2
Vinci (olasz, 16.)–Soler-Espinosa (spanyol) 6:3, 7:5
Wozniacki (dán, 10.)–Lisicki (német) 2:6, 6:3, 6:3
Vekic (horvát)–Hlavácková (cseh) 6:1, 6:2
Gavrilova (orosz)–Davis (amerikai) 6:3, 6:7, 6:4
Curenko (ukrán)–Pavljucsenkova (orosz, 24.) 7:5, 3:6, 7:5
Hszie Szu-vej (tajvani, 26.)–Arruabarrena-Vecino (spanyol) 7:6, 6:2
Kuznyecova (orosz)–Domínguez-Lino (spanyol) 6:2, 6:1
Putyinceva (kazah)–McHale (amerikai) 6:1, 6:7, 6:2
Suárez-Navarro (spanyol)–Errani (olasz, 7.) 6:4, 6:4
S. Williams (amerikai, 3.)–Gallovits-Hall (romániai) 6:0, 6:0
Muguruza (spanyol)–Rybariková (szlovák) 4:6, 6:1, 14:12
Morita (japán)–Tatisvili (grúz) 6:3, 6:3
Beck (német)–Svedova (kazah, 28.) 6:2, 6:7, 6:3
Wickmayer (belga, 20.)–Gajdosova (ausztrál) 6:1, 7:5
Cepelová (szlovák)–Arn (magyar) 6:2, 6:2
Peng Su-aj (kínai)–Marino (kanadai) 6:3, 6:0
Kirilenko (orosz, 14.)–V. King (amerikai) 6:4, 6:2
Date Krumm (japán)–Petrova (orosz, 12.) 6:2, 6:0
Peer (izraeli)–Panova (orosz) 6:4, 1:6, 6:3
Jovanovszki (szerb)–Torró-Flor (spanyol) 2:6, 6:4, 6:3
Safárová (cseh, 17.)–Lucic-Baroni (horvát) 7:6, 6:4
Stephens (amerikai, 29.)–Halep (román) 6:1, 6:1
Mladenovic (francia)–Babos (magyar) 6:3, 4:6, 11:9
Robson (brit)–Oudin (amerikai) 6:2, 6:3
Kvitová (cseh, 8.)–Schiavone (olasz) 6:4, 2:6, 6:2

FÉRFI EGYES, 1. FORDULÓ, ALSÓ ÁG
Del Potro (argentin, 6.)–Mannarino (francia) 6:1, 6:2, 6:2
Becker (német)–Bedene (szlovén) 4:6, 6:3, 7:5, 7:6
Chardy (francia)–Menéndez-Maceiras (spanyol) 7:6, 6:7, 6:2, 6:1
Granollers (spanyol, 30.)–Zemlja (szlovén) 7:6, 7:6, 1:0
Seppi (olasz, 21.)–Zeballos (argentin) 6:2, 6:4, 6:2
Istomin (üzbég)–Sijsling (holland) 4:6, 6:3, 6:4, 6:2
Ram (amerikai)–García-López (spanyol) 6:4, 6:4, 3:6, 6:2
Cilic (horvát, 12.)–Matosevic (ausztrál) 6:4, 7:5, 6:2
Simon (francia, 14.)–Volandri (olasz) 2:6, 6:3, 6:2, 6:2
Levine (amerikai)–Robredo (spanyol) 7:6, 6:7, 6:4, 6:4
Lu Jen-hszün (tajvani)–Ramírez-Hidalgo (spanyol) 6:2, 6:1, 4:6, 6:1
Monfils (francia)–Dolgopolov (ukrán, 18.) 6:7, 7:6, 6:3, 6:3
F. Mayer (német, 25.)–Williams (amerikai) 2:6, 3:6, 6:2, 7:6, 6:1
Berankis (litván)–Sztahovszkij (ukrán) 6:2, 7:6, 7:5
Sousa (portugál)–Smith (ausztrál) 6:4, 6:1, 6:4
Murray (brit, 3.)–Haase (holland) 6:3, 6:1, 6:3
Tsonga (francia, 7.)–Llodra (francia) 6:4, 7:5, 6:2
Szoeda (japán)–Saville (ausztrál) 6:7, 6:3, 6:2, 6:3
Duckworth (ausztrál)–Mitchell (ausztrál) 6:4, 7:6, 4:6, 5:7, 8:6
Kavcic (szlovén)–Bellucci (brazil, 29.) 6:3, 6:1, 6:3
J. Nieminen (finn)–Haas (német, 19.) 7:6, 4:6, 6:3, 4:6, 8:6
Dodig (horvát)–Vu Ti (kínai) 7:5, 4:6, 6:3, 6:3
Falla (kolumbiai)–Ouanna (francia) 6:4, 7:5, 6:4
Gasquet (francia, 9.)–Montanés (spanyol) 7:5, 6:2, 6:1
Raonic (kanadai, 13.)–Hájek (cseh) 3:6, 6:1, 6:2, 7:6
Rosol (cseh)–J. Baker (brit) 7:6, 7:5, 6:2
Weintraub (izraeli)–Pella (argentin) 7:6, 7:5, 6:2
Kohlschreiber (német, 17.)–Darcis (belga) 6:2, 6:3, 6:4
Brands (német)–Klizan (szlovák, 27.) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
Tomic (ausztrál)–L. Mayer (argentin) 6:3, 6:2, 6:3
Davigyenko (orosz)–Szela (izraeli) 3:6, 6:1, 7:5, 6:3
Federer (svájci, 2.)–Paire (francia) 6:2, 6:4, 6:1


A 2. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
NŐI EGYES
Azarenka (fehérorosz, 1.)–Daniilidu (görög)
Kumkhum (thaiföldi)–Hampton (amerikai)
Lepchenko (amerikai, 21.)–Vesznyina (orosz)
Amanmuradova (üzbég)–Vinci (olasz, 16.)
Wozniacki (dán, 10.)–Vekic (horvát)
Gavrilova (orosz)–Curenko (ukrán)
Hszie Szu-vej (tajvani, 26.)–Kuznyecova (orosz)
Putyinceva (kazah)–Suárez-Navarro (spanyol)
S. Williams (amerikai, 3.)–Muguruza (spanyol)
Morita (japán)–Beck (német)
Wickmayer (belga, 20.)–Cepelová (szlovák)
Peng Su-aj (kínai)–Kirilenko (orosz, 14.)
Date Krumm (japán)–Peer (izraeli)
Jovanovszki (szerb)–Safárová (cseh, 17.)
Stephens (amerikai, 29.)–Mladenovic (francia)
Robson (brit)–Kvitová (cseh, 8.)
Li Na (kínai, 6.)–Govorcova (fehérorosz)
Kr. Plisková (cseh)–Cirstea (román, 27.)
Görges (német, 18.)–Oprandi (olasz)
Cseng Csie (kínai)–Stosur (ausztrál, 9.)
Ivanovics (szerb, 13.)–Csan Jüng-csan (tajvani)
Koehler (portugál)–Jankovics (szerb, 22.)
Pervak (kazah)–Watson (brit)
Begu (román)–A. Radwanska (lengyel, 4.)
Kerber (német, 5.)–Hradecká (cseh)
Keys (amerikai)–Paszek (osztrák, 30.)
Makarova (orosz, 19.)–Foretz Gacon (francia)
Dolonc (szerb)–Bartoli (francia, 11.)
Cibulková (szlovák, 15.)–Szavinih (orosz)
Flipkens (belga)–Zakopalová (cseh, 23.)
V. Williams (amerikai, 25.)–Cornet (francia)
Doi (japán)–Sarapova (orosz, 2.)
FÉRFI EGYES
Djokovics (szerb, 1.)–Harrison (amerikai)
López (spanyol)–Stepánek (cseh, 31.)
Querrey (amerikai, 20.)–B. Baker (amerikai)
Cipolla (olasz)–Wawrinka (svájci, 15.)
Kuznyecov (orosz)–K. Anderson (dél-afrikai)
Malisse (belga)–Verdasco (spanyol, 22.)
J. Melzer (osztrák, 26.)–Bautista-Agut (spanyol)
Rufin (francia)–Berdych (cseh, 5.)
Ferrer (spanyol, 4.)–Smyczek (amerikai)
Ito T. (japán)–Bagdatisz (ciprusi, 28.)
Juzsnij (orosz, 23.)–Donszkoj (orosz)
Berlocq (argentin)–Nisikori (japán, 16.)
Almagro (spanyol, 10.)–Gimeno-Traver (spanyol)
Devvarman (indiai)–Janowicz (lengyel, 24.)
Benneteau (francia, 32.)–Roger-Vasselin (francia)
Lacko (szlovák)–Tipszarevics (szerb, 8.)
Del Potro (argentin, 6.)–Becker (német)
Chardy (francia)–Granollers (spanyol, 30.)
Seppi (olasz, 21.)–Istomin (üzbég)
Ram (amerikai)–Cilic (horvát, 12.)
Simon (francia, 14.)–Levine (amerikai)
Lu Jen-hszün (tajvani)–Monfils (francia)
F. Mayer (német, 25.)–Berankis (litván)
Sousa (portugál)–Murray (brit, 3.)
Tsonga (francia, 7.)–Szoeda (japán)
Duckworth (ausztrál)–Kavcic (szlovén)
J. Nieminen (finn)–Dodig (horvát)
Falla (kolumbiai)–Gasquet (francia, 9.)
Raonic (kanadai, 13.)–Rosol (cseh)
Weintraub (izraeli)–Kohlschreiber (német, 17.)
Brands (német)–Tomic (ausztrál)
Davigyenko (orosz)–Federer (svájci, 2.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik