Australian Open: ötből öt - Novak Djokovics a bajnok!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.01. 09:32
null
Djokovics büszkén pózolhatott az újabb GS-trófeával (Fotók: Action Images)
Az ausztrál nyílt teniszbajnokság (Australian Open) férfi egyes döntőjében Novak Djokovics három óra 40 perces csatában 7:6, 6:7, 6:3, 6:0-ra legyőzte Andy Murrayt, így már nyolcszoros Grand Slam-győztes!

 

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (40 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Djokovics (szerb, 1.)–Murray (brit, 6.) 7:6, 6:7, 6:3, 6:0

A két 27 éves játékos – akik először 12 évesen csaptak össze – harmadszor találkozott az év első Grand Slam-tornájának döntőjében. Az egy héttel idősebb Djokovic a 2011-es és 2013-as fináléban is magabiztosan verte Murrayt.

Bár két és fél óra játék után úgy tűnt, Andy Murray a nagy nehezen megnyert második játszmával nyeregbe került a fizikai problémákkal küzdő Novak Djokovics ellen, a szerb magára talált, és a harmadik szett közepétől egyhuzamban kilenc gémet hozva átgázolt ellenfelén. Így nyolcadik Grand Slam-trófeáját is megszerezte, amivel utolérte az örökranglistán (többek között) Jimmy Connorst és Andre Agassit. Murraynek negyedik melbourne-i döntője után is várnia kell az Australian Open trófeájára, Djokovics viszont az ötödiket is megnyerte, a szerb az első, akinek ez sikerült az Open Era 1968 óta íródó történetében.

Djokovics három hónapos kisfia is látta, ahogy az apuka megnyerni nyolcadik Grand Slamjét (Fotó: twitter/@JelenaRisticNDF)
Djokovics három hónapos kisfia is látta, ahogy az apuka megnyerni nyolcadik Grand Slamjét (Fotó: twitter/@JelenaRisticNDF)

„Szeretnék köszönetet mondani a csapatomnak, kemény egy éven vagyunk túl. Közelebb vagyok a csúcsformámhoz, mint pár hónappal ezelőtt, azon fogok dolgozni keményen, hogy el is jussak odáig. Megpróbálok jövőre visszatérni, és kicsit más eredményt elérni a döntőben” – nyilatkozta Murray, aki a legutóbbi hat meccsét kivétel nélkül mind elveszítette, ha a háló túloldalán az aktuális világelső állt. A brit újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy dühös magára, mert hagyta, hogy Djokovics sérülése(?) megzavarja, azt viszont határozottan kijelentette, hogy nem fizikális gondok miatt kapott ki.

„Nagyon toleránsak velem szemben a csapatom tagjai, a pályán és azon kívül is. A családom és a hozzám közel álló emberek nélkül nem nyerhettem volna, szeretném megköszönni nekik a támogatásukat. Végül, de nem utolsósorban a szurkolóknak is jár a köszönet, 733 ezer ember látogatott ki az Australian Openre, valóban ez az egyik legjelentősebb sportesemény a világon. Megtiszteltetés, hogy ötszörös bajnokként állhatok itt” – nyilatkozta Djokovics.

ONLINE KÖZVETÍTÉS

A mérkőzés számokban

Ászok: 8–10

Kettős hibák: 1–3

Nyerő ütések: 53–41

Ki nem kényszerített hibák:40–49

Bréklabdák:9/16–5/12

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 6:3, 6:0 – Novak Djokovics a 2015-ös Australian Open bajnoka

Djokovics agresszív támadással kezd a térfélcsere után nem túl nagy meggyőződéssel a folytatáshoz vánszorgó Andy Murray ellen, aki aztán egy tenyerest is világgá üt, míg következő fonákját a háló állítja meg, így Djokovics meccslabdákhoz jut. És a másodikat ki is használja, így három óra 40 perc után ő örülhet. 2015 melbourne-i bajnoka Novak Djokovics!

Szegény Andy Murray pályafutása 4.(!) melbourne-i döntőjét is elveszíti, Djokovics pedig az ötödiket is megnyeri. Így a szerb az első, akinek ez sikerült az Open Era 1968 óta íródó történetében.

Djokovics jobban bírta a döntőt
Djokovics jobban bírta a döntőt

 

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 6:3, 5:0, N. Djokovics szervál

Most már minden bejön Djokovicsnak, akin nyoma sem látszik a második és harmadik szett elején látott szenvedésnek. Majd' kicsattan az erőtől, de az is tény, hogy jóval kevesebb a maratoni labdamenet, mint a mérkőzés első két órájában. Most látszik csak igazán, hogy ott mindketten a határaikat feszegették. Djokovics újabb két bréklabdához jutott, amelyek közül az elsőt Murray egy rossz challenge-dzsel elveszíti, így a szerb adogathat a trófeáért.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 6:3, 4:0, A. Murray szervál

Murraynek most már csak részsikerek jutnak, amihez kell Djokovics túlzott lazasága is. A reményvesztett brit már legfeljebb abban bízhat, hogy ellenfele esetleg túlzottan elbízza magát, de Djokovicsra ez egyáltalán nem jellemző, úgyhogy nagy tétben nem érdemes fogadni ilyesmire. A szerb ezúttal két remek tenyeressel fejezi be a játékot, így már csak két gém kell neki élete 5. Australian Open-győzelméhez.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 6:3, 3:0, N. Djokovics szervál

Andy Murray azért egy-egy bombatenyeressel jelzi, hogy korántsem adta fel a meccset, de érdekes, amire Pat Cash vele kapcsolatban felhívta a figyelmet: „Több mint egy éve nem játszott ilyen intenzitású és feszült mérkőzést, így nagy kérdés, hogy meddig tudja tartani a színvonalat. Egyre inkább úgy tűnik, hogy két és fél szettig bírta a brit, aki megint elveszíti az adogatását, és lassan beláthatatlan távolságba kerül első Australian Open-trófeájától.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 6:3, 2:0, A. Murray szervál

Djokovics most csúcsformában játszik, és nagyon kicsi az esély rá, hogy még egyszer kiengedje a kezéből a mérkőzést. Bejönnek az első szervái és egyre több nyerőt üt, ha pedig arra van szükség, hagyja rontani az ettől egyre idegesebb ellenfelet.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 6:3, 1:0, N. Djokovics szervál

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy Murray könnyedén képes feldolgozni a harmadik szett elvesztését. Két hibával bréklabdához segíti ellenfelét, egy harmadikkal pedig el is bukja az adogatását, ami az eddigi sok brék ellenére is végzetes lehet számára.

Többet hibázott Murray a meccs ezen szakaszában
Többet hibázott Murray a meccs ezen szakaszában

 

A 3. szett számokban

Ászok:2–5

Kettős hibák:0–1

Nyerő ütések:8–11

Ki nem kényszerített hibák:5–12

Bréklabdák:2/4–1/2

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 6:3, A. Murray szervál

És ezúttal Murray benne is maradt a gödörben, pedig ő éppen arról híres, hogy hamar túlteszi magát a nehezebb időszakokon. Ezúttal azonban három hibával segítette Djokovicsot, aki két szettlabdához jutott, és az eddigiekhez képest villámgyors, 40 perces játszmával visszaszerezte a vezetést.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 5:3, N. Djokovics szervál

A kiszenvedett adogatójáték megint óriási erőt adott Djokovicsnak, akit még Murray is megtámogatott egy-két hibával. Nem véletlenül üvöltött magával önkívületben a brit. Ez sem segített persze, és egy kettős hibával gyakorlatilag odaajándékozta Djokovicsnak a gémet, aki szerválhat a harmadik szettért.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 4:3, A. Murray szervál

Murray összességében sokkal összeszedettebbnek tűnik, mint korábban. Türelmesen vár a kínálkozó lehetőségre, és jóval kevesebbszer hibázik nagyot. Ebben a Djokovics-adogatójátékban tökéletesen megragadta az alkalmat, és egy remek röptét, majd tenyerest követően bréklabdához jutott, amit csak ellenfele zsenialitása miatt nem tudott kihasználni. Az elmúlt fél órában magához képest szokatlanul keveset mutogató Djokovicsnak persze több sem kellett: a nagy nehezen megfordított gémben ökölrázással és a közönség tüzelésével hergelte magát.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 3:3, N. Djokovics szervál

Ez álomgém volt Murraynek: nem veszített pontot, gyönyörű nyerő ütésekkel és szervákkal növelte az önbizalmát, és még jól meg is futtatta a fizikai problémáit továbbra sem titkoló Djokovicsot.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 3:2, A. Murray szervál

„A sebzett Djokovics a legveszélyesebb" – állapítja meg Wilander a szerb szuper tenyerese után, mintha természetfilmet kommentálna. Itt azért szerencsére sokkal több az izgalom. Teljesen kiszámíthatatlanul alakulnak a labdamenetek, Djokovics sebzettsége pedig csak akkor látszik, amikor szervához készülődik. Vissza is szerzi a vezetést.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 2:2, N. Djokovics szervál

Jót is tett a pihenő Djokovicsnak, na meg az is, hogy Murray ezúttal nem hajszolja maratoni labdamenetekbe. A brit Wilander jóslatának megfelelően visszaesett, Djokovics pedig egyből lecsap a lehetőségre: második bréklabdáját kihasználva kiegyenlít.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 1:2, A. Murray szervál

A továbbra is fizikai gondokkal küszködő Djokovics könnyed szervagémmel nyer szusszanásnyi szünetet. Ha persze a korábbi kiváló ausztrál párosjátékos Todd Woodbridge véleményéből indulunk ki, nem csoda, hogy akadnak nehezebb percei: „Hihetetlen ez a sci-fi tenisz, amit játszanak. Hogy lehet ezt bírni?"

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 0:2, N. Djokovics szervál

Murray könnyed adogatójátékkal erősítette meg brékelőnyét, a harmadik játszma első kilenc labdamenetéből nyolc az övé volt, de az eddigiek alapján hamarosan következik a fordulat…

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, 0:1, A. Murray szervál

„Murray nem fogja tudni végig tartani ezt az agresszív játékot, egyszerűen nincs annyi ütés a repertoárjában. Nekem Djokovics sokkal kiegyensúlyozottabbnak tűnik" – állapította meg Mats Wilander a harmadik szett elején, amelyet a továbbra is szárnyaló brit a másodikhoz hasonlóan brékkel kezdett. Ráadásul a déja vu érzést erősítette a másfél órával korábbi eseményekkel, hogy Djokovics megint nem tűnik száz százalékosnak.

 

A szerb szurkolók
A szerb szurkolók

A 2. szett számokban

Ászok: 3–3

Kettős hibák: 0–1

Nyerő ütések: 18–13

Ki nem kényszerített hibák: 15–15

Bréklabdák: 2/5–2/3

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:7, N. Djokovics szervál

A rövidítést nyitó Murray-ászt követően Djokovics megpróbált kicsit tiltakozni, de a székbíró jól kezelte a szerb gyenge próbálkozását. Az első szetthez hasonlóan ezúttal is Murray kerül előnybe, és a térfélcsere ezúttal is az ő 4–2-es vezetésénél következik. Ezúttal azonban a folytatás teljesen más: a brit teljesen észnél van – nem véletlenül mutatta már ezt két gémmel korábban az övéinek –, és négy szettlabdához jut. Az elsőnél azonban elront egy könnyű fonákot, a másodikat pedig Djokovics hárította remek támadással. A harmadik azonban megvan Murraynek egy remek ritörnnel, így két és fél órányi játék után teljesen nyílt a meccs.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 6:6, Tie Break

Djokovics ezúttal az esélyt sem adta meg ellenfelének a szettlabdára, vesztett pont nélkül hozta az adogatását, így 140 perc után következhet a második rövidítés, ami könnyen lehet, hogy az utolsó szalmaszál Murraynek.

„Stefan világában mindig apu a nyertes” 
– posztolta Djokovics felesége.
„Stefan világában mindig apu a nyertes” – posztolta Djokovics felesége.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 5:6, N. Djokovics szervál

A nehezen kiszenvedett szervagémmel Djokovics önbizalma az egekbe szökött, márpedig ilyenkor őt nagyon nehéz megállítani. Murraynek azonban egyelőre sikerült. Két bréklabdát is remek szervával hárított a brit, közte pedig Djokovics kedveskedett neki egy elrontott fonák kereszttel. A gém végül Murrayé lett, aki így megint a szettért fogadhat.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 5:5, A. Murray szervál

Murray kétszer is rosszul jár azzal, hogy felmerészkedik a hálóhoz. Előbb Djokovics üt el mellette fonákkal, majd a brit méretezi túl a röptéjét. Így sem kellett azonban lemondania a szettlabdáról. Még idejében váltott vissza Murray a türelmes játékra, és addig futtatta ellenfelét, míg egyhuzamban négy labdamenetet megnyerve ő jutott játszmalabdához. Más kérdés, hogy a bréklabda-kihasználás továbbra sem az erőssége: simán a háló közepébe püfölt egy fonákot, Djokovics pedig ásszal tett róla, hogy tovább idegesítse. Az egyenlítéshez azonban még ez kevés volt a szerbnek. Kellett még hozzá néhány kiélezett, maratoni labdamenet és Murray-hiba.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 4:5, N. Djokovics szervál

Djokovics olyan dühös lett magára egymást követő második hibáját követően, hogy a bíróval üvöltve kért challenge-et. Mivel nem lett igaza, és Murray megnyerte a következő két labdamenetet is, a brit átvette a vezetést, Djokovics pedig küzdhet a játszmában maradásért.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 4:4, A. Murray szervál

A kényszerszünet jót tett Murraynek, aki visszatért fegyelmezett, agresszív játékához és bréklabdához jutott, amelyet egy remek tenyeres egyenessel ki is használt, így az első szetthez hasonlóan ezúttal is 4:4-nél érte utol ellenfelét.

Két néző próbált a pályára beugrani a szünetben, így pillanatok alatt megjelentek a sárga ruhás biztonsági őrök. A huszonkét évvel ezelőtt Szeles Mónikát ért késszúrás miatt ez nyilván könnyebben vált ki pánikreakciót a teniszpályákon, mint máshol, de kisebb szünet után folytatják a meccset a felek.

Hamar kivitték a rendbontókat
Hamar kivitték a rendbontókat

 

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 4:3, N. Djokovics szervál

„Még mindig hosszú a trófeáig vezető út Djokovics előtt, és benne van a pakliban olyan hullámvölgy, mint amilyenbe az első szettben került, de szerintem döntő lehet, hogy ő sokkal több ilyen kiélezett meccset játszott már, mint Murray" – állapította meg az ausztrálok korábbi klasszisa, Pat Cash.

Murray mindenesetre négy elveszített játék után ezúttal – ha kisebb nehézségek árán is – hozta az adogatását, így a második szett még nem úszott el számára.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 4:2, A. Murray szervál

Ahogy ilyenkor lenni szokott, hirtelen elkezdtek bejönni Djokovics első adogatásai, aki így játszi könnyedséggel hozta az adogatását. Egyhuzamban 12 megnyert labdamenetnél tart a szerb, Murray arcára pedig egyre inkább kiül a kétségbeesés.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 3:2, N. Djokovics szervál

Djokovics mozgásán nyoma sincs a három gémmel korábban látott szenvedésnek, különösebb gond nélkül végigsasszézza és csúszkálja a húszütéses labdameneteket, Murray pedig közben mély gödörbe került. Egyhuzamban elveszített nyolc labdamenetet követően már ő kerül brékhátrányba, vagyis gyakorlatilag tíz perc alatt fordult a kocka.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 2:2, A. Murray szervál

Murray három súlyos hibával segíti ki a saját szervagémében továbbra is rengeteget bizonytalankodó ellenfelét. Nem véletlen, hogy nagyon ideges magára, hiszen képtelen volt érvényesíteni a második szett eleji mentális előnyét, és hagyta, hogy Djokovics kiegyenlítsen.

 

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 1:2, N. Djokovics szervál

Djokovics esetében azért óvatosan kell gyors diagnózist felállítani kívülről, hiszen ő kifejezetten "szereti" ilyenkor túlzásba vinni a szenvedést, hogy aztán a semmiből feltámadva lepjen meg mindenkit. Ezúttal is három olyan labdamenetet nyert meg, amiben nyoma sem volt fájdalomnak. Ez pedig elég is volt ahhoz, hogy bréklabdához jusson, amit Murray hibájával ki is használt.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 0:2, A. Murray szervál

Djokovics valamiért elkezdte siettetni a labdameneteket. Ilyenkor lehet persze sérülésre, rosszullétre gondolni, illetve arra, hogy gyorsan szeretné megtörni az első szett elvesztése miatt esetleg elbizonytalanodó britet. A kapkodással azonban éppen az ellenkezőjét érte el a szerb, aki mindjárt a második szett elején brékhátrányba került, ráadásul folyamatosan rázogatja a lábát, ami láthatóan nem száz százalékos.

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, 0:1, N. Djokovics szervál

Egyelőre Djokovics nem lett sokkal magabiztosabb a megnyert első szettől, Murray magabiztos szervagémmel indította a második szettet.

Az 1. szett számokban

Ászok: 3–1

Kettős hibák: 1–1

Bréklabdák: 2/4–2/7

Nyerő ütések: 19–12

Novak Djokovics–Andy Murray 7:6, A. Murray szervál

A pályán kavargó szél nem Djokovicsot segítette, aki mindjárt kettős hibával kezdte a Tie Breaket. A csendesebb szervagémek után a rövidítésre megint kijutott a hosszú labdamenetekből. Djokovics egy ilyet megnyert ellenfele adogatása után, egyet viszont elveszített a sajátját követően, aztán pedig addig gyakoroltatta Murrayvel a fonákot, míg a brit egy remek egyenessel meg nem nyerte a pontot, így ő vezetett 4–2-re a térfélcserénél. Aztán viszont jött nála is egy kettős hiba, majd két elrontott tenyeres, és máris Djokovics vezetett. Aztán egy jó röpte után a következőt viszont elrontotta Murray, így az óriásit küzdő Djokovics jutott először játszmalabdához, még ha jó húsz perccel később is, mint remélte. És egy elrontott Murray fonákkal 72 perc után végül ő is került előnybe.

Novak Djokovics–Andy Murray 6:6, Tie Break

Csak meg kellett említeni a statisztikákat… Az elmúlt három gémben mindössze két labdamenetet veszített az adogató. El is jutottak a felek a rövidítésig.

Murray menyasszonya, Kim Sears vicces felirattal reagált
 a heves szurkolását ért bírálatokra
Murray menyasszonya, Kim Sears vicces felirattal reagált a heves szurkolását ért bírálatokra

Novak Djokovics–Andy Murray 6:5, A. Murray szervál

Egymást követő hét Murray-pont után jött Djokovics, és ezúttal ő hozta simábban az adogatását. A játékot lezáró labdamenetet követő hatalmas kiáltása azért jelezte, hogy elképesztő feszültség munkál benne is. De attól legalább nem kell félni, hogy belőle ez ízes káromkodásban tör ki. Nem úgy, mint Murray menyasszonyából, Kim Searsből a Berdych elleni elődöntő első – elveszített – szettjét követően. A brit legnagyobb rajongójának 18 éven felülieknek szánt személyeskedő beszólásáról a leleményes operatőrnek köszönhetően az egész világ értesülhetett. Searsnek azonban van humora: a mai döntőben a botrányra utaló vicces pólóban jelent meg.

Novak Djokovics–Andy Murray 5:5, N. Djokovics szervál

Djokovics kisebb ápolást kapott jobb hüvelykujjára, de természetesen ez azért igazán nem befolyásolja a játékban. Sokat elmond a játék képéről a szervagémek során megnyert labdamenetek aránya. Az első kilenc gémben lejátszott 58 labdamenetből 28-at (!) a fogadójátékos nyert meg, ami kemény pályás férfimeccsen egészen elképesztő. Épp itt volt az ideje, hogy Murray az első simább adogatójátékkal jelezze, hogy azért a szerva előnyt is jelenthet…

Novak Djokovics–Andy Murray 5:4, A. Murray szervál

Nincs könnyű szervagém… Ezúttal Murray jutott két bréklabdához, és egy bombaerős fonák kereszttel ki is használta az elsőt, így továbbra is versenyben van az első szett megnyeréséért.

Novak Djokovics–Andy Murray 5:3, N. Djokovics szervál

Djokovicsnak két labdamenet kellett ahhoz, hogy túltegye magát az előző játékon. Egy hálóról vonal mellé pottyanó Murray-tenyeres után ezúttal ő jut bréklabdához, amelyet azonban a brit remek második szervával hárít. Ezzel még azonban nem volt kint a vízből: újabb rossz tenyerese megint bréklabdát ért Djokovicsnak, aki még egy ilyen esélyt már nem hagyott veszni. A szerb szerválhat a játszmáért.

Novak Djokovics–Andy Murray 4:3, A. Murray szervál

A hosszú labdamenetek, a két játékos stabilitása rengeteg fordulatot rejt magában. Az adogatás egyelőre nem is tűnik igazi előnynek: ezúttal Andy Murray jutott két bréklabdához türelmes és a megfelelő pillanatban agresszív teniszével. Más kérdés, hogy ezúttal sem sikerült kihasználnia a lehetőségeket, ráadásul mindkétszer ő hibázott. Pillanatok alatt el is veszítette higgadtságát, de továbbment és hatodik lehetőségéből elvette ellenfele adogatását.

Novak Djokovics–Andy Murray 4:2, N. Djokovics szervál

Djokovicsnak ezúttal a Milos Raonic és Stanislas Wawrinka elleni meccsekhez képest nem az jelenti a nagy tettet fogadóként, ha visszaadja a szervát, hanem ha bírja a hosszú, Murray által irányított labdameneteket. Teljesen más felfogást és sokkal jobb erőnlétet igényel a szerbtől, akit persze eddigi 23 profi és számtalan junior meccsük alapján nem ér váratlanul ellenfele játéka. Ezúttal azonban Murray remek fonák egyenessel tesz arról, hogy ellenfele ne is álmodjon bréklabdáról.

Djokovics 4:1-re is vezetett az első játszmában
Djokovics 4:1-re is vezetett az első játszmában

Novak Djokovics–Andy Murray 4:1, A. Murray szervál

A mérkőzést megelőző elemzésben érdekes pont volt Murray fogadás előtti helyezkedése. A statisztikák szerint a brit rengeteget javult fogadóként erre az Australian Openre, hiszen a labdamenetek 37 százalékát megnyeri amiatt, mert másfél lépéssel beljebb helyezkedik az oldalvonalhoz képest. Ebből azonban sokat ebben a Djokovics-szervagémben nem profitált. A szerb egyelőre tenyeres és fonák oldalról is szórja a nyerőket, és magabiztosan vezet.

Novak Djokovics–Andy Murray 3:1, N. Djokovics szervál

Wilander sokkal frissebbnek látja Djokovicsot, mint a Wawrinka elleni elődöntőben. A szerbnek mindenesetre láthatóan jót tett az előző megfordított gém: három tenyeres nyerő ütéssel ezúttal ő jutott három bréklabdához, és Murrayvel ellentétben ő a másodikat egy tökéletes ritörnnel ki is használta.

Novak Djokovics–Andy Murray 2:1, A. Murray szervál

Egyelőre érdekes módon Murray tűnik nyugodtabbnak, talán tényleg elhitte, hogy nincs vesztenivalója. Kérdés, hogy kitart-e ez a felfogás az egész meccsre. Mindenesetre máris három bréklabdához jutott a brit, amelyeket azonban nem tudott kihasználni. Sokat jelenthet Djokovics számára a későbbiekben még ez a megfordított játék, hiszen hosszú távon ehhez hasonlókkal tudja kizökkenteni az idegeskedésre azért még hajlamos Murrayt.

Novak Djokovics–Andy Murray 1:1, N. Djokovics szervál

„Andy Murray többet mosolyog, többet viccelődik. Márpedig aki nagy bajnok akar lenni, annak élveznie kell a játékot" – állapította meg az elmúlt években a világ legnagyobb tenisz-szakértőjévé fejlődő svéd klasszis, Mats Wilander a mérkőzés előtt. Murray azért persze ott még nem tart, hogy egy GS-döntő közben röhögőgörcsöt kapjon, de egy remek röptével övé az első látványosabb labdamenet. Más kérdés, hogy Djokovics már első szervagémében szorongatja a britet. Egy remek tenyeres nyerő után egy jól sikerült challenge-dzsel idegesíti ellenfelét, aki viszont egy jól helyezett szervával válaszol. Majd még két jó első szerva, és Murray egyenlít.

Novak Djokovics–Andy Murray 1:0, A. Murray szervál

Már az első labdamenet hozta, amit a két játékostól várunk: kevés hiba, remek védekezés, nagy fordulatok. Ezúttal Murray fejezte be szép röptével a pontot, aztán viszont Djokovics következett egy remek szervával és egy gyönyörű fonák egyenessel. Két labdamenettel később pedig már jöhetett is az első térfélcsere.

Novak Djokovics–Andy Murray, N. Djokovics kezdi a szervát


Murray nagyon rosszkor rontott az első szett rövidítésében
Murray nagyon rosszkor rontott az első szett rövidítésében

 

BEMELEGÍTÉS

A szervezők a szeszélyes időjárás ellenére természetesen ezúttal is szabadtéri döntőt szeretnének, így a Melbourne felett gyülekező gomolyfelhők ellenére elhúzzák a Rod Laver Aréna mobiltetejét. Hazardírozásuk a szombati női döntő első szettjében eredményezett negyed órás esőszünetet, ezúttal remélhetőleg nem avatkoznak közbe az égiek.

Talán ezúttal nem jelent igazi előnyt egyik játékos számára sem, ha esetleg behúzzák a tetőt, mert Murray és Djokovics is híres arról, hogy a nehezebb körülmények között, szenvedve is tudják hozni a legjobb teniszüket.

Csak a miheztartás végett: Djokovics esetleges nyolcadik Grand Slam-trófeájával többek között Andre Agassit is utolérné az örökranglistán, és tekintve, hogy a szerb idén még csak 28 éves lesz, elég nagy az esély arra, hogy később maga mögött hagyja az amerikai legendát.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Ha csak a számokat nézzük, akkor máris oda lehetne adni a trófeát Novak Djokovicsnak. A szerb négyből négy melbourne-i döntőjét megnyerte eddig, ráadásul kétszer éppen Andy Murrayt győzte le, akitől 2014-ben egyszer sem kapott ki, és elmúlt nyolc meccsükből hetet megnyert. Egy döntő előtt szokatlanul még a brit is elismerte, hogy óriási meglepetés lenne a győzelme.

„Korábban egyszer sem tudtam még legyőzni Melbourne-ben, ráadásul az elmúlt négy vagy öt meccsünket is ő nyerte meg úgy, hogy talán ha egy szettet fogtam. Nagy meglepetés lenne, ha éppen ebben a döntőben jönne a fordulat. Nem mondom, hogy nem lehetséges, de nagyon, nagyon kemény feladat – állapította meg Murray, majd arra is kitért, hogy mit jelentene számára, ha mégis megszerezné a US Open és Wimbledon trófeája mellé az Australian Openét is. – Bár ilyen legendás ellenfelek mellett nem tűnik nagy tettnek a négyből három Grand Slam-trófeát megszerezni, nekem nagyon sokat jelentene, és egyáltalán nem könnyű feladat."

Djokovics számára is történelmi tettel érne fel a győzelem, hiszen az Open Erában senkinek sincs öt melbourne-i trófeája, és a sportág egész történetét alapul véve hat kupával legjobb Roy Emersonhoz is közelebb kerülne a szerb.

„Természetes, hogy önbizalmat ad nekem az eddig megnyert négy döntő, de azt nem gondolom, hogy Andyt különösebben zavarná. Ő azért van itt, hogy először nyerje meg az Australian Opent, én pedig szeretném megakadályozni ebben" – magyarázta a 15. Grand Slam-döntőjére készülő szerb, akinek eddig 7/7 a győzelem/vereség mérlege.

A fináléig mindketten két szettet veszítve jutottak el, de Djokovics fejében és lábában valószínűleg jobban ott maradt a két "botlás", hiszen ő a Stanislas Wawrinka elleni pénteki elődöntőben bonyolódott ötszettes csatába, ráadásul egy nappal kevesebbet is pihent, mint a Tomás Berdychet már csütörtökön legyőző Murray.

Telt ház fogadta a két döntőst a Rod Laver Arénában (Fotók: Action Images)
Telt ház fogadta a két döntőst a Rod Laver Arénában (Fotók: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik